Az NVI átadta a szkíta népcsoport ügyében az aláírásgyűjtő íveket

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán átadta a szervező magánszemély részére a szkíta népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítási eljárásához szükséges aláírások gyűjtésére szolgáló íveket.

A Nemzeti Választási Bizottság június 6-án hozott határozatában hitelesítette egy magánszemély honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló kezdeményezését. A szervező ezt követően június 28-án, szerdán vette át az NVI-től, az általa igényelt 130 darab aláírásgyűjtő ívet.

Az aláírásgyűjtésre és az ívek leadására az ívek átvételét követő naptól számított 120 nap áll rendelkezésére a szervezőnek. Ez idő alatt a honos népcsoporttá nyilvánítási eljárás részeként legalább ezer, magát e nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár érvényes aláírása szükséges, a kiadott íveken.


A sikeres eljárás részeként szükséges a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása is a honosság fennállásáról. A folyamat végén a honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés hoz döntést.


A honos népcsoporttá nyilvánítási eljárás részletei itt olvashatók.

A honos népcsoporttá nyilvánítási eljárásra irányuló kezdeményezések és adatlapjaik pedig itt érhetők el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben