Sajtónyilvánosság a választásokon

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján a választásokon (beleértve az időközi és a megismételt választásokat, illetve a népszavazásokat is) a sajtó képviselőit külön jogok illetik meg.

Névtelen 2

Az újságírók a választás napján a szavazás megkezdésétől (6:00 óra) a szavazás befejezéséig (19:00 óra, azzal, hogy a 19:00 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak), továbbá a szavazatszámlálás során a szavazóhelyiségben előzetes engedély nélkül jelen lehetnek és végezhetik munkájukat. A szavazatszámláló bizottság munkáját azonban nem zavarhatják, a szavazás titkosságát nem sérthetik meg, a névjegyzékbe nem tekinthetnek be, arról fényképet, filmfelvételt nem készíthetnek. A szavazatszámláló bizottság csak a szavazók számáról adhat felvilágosítást. A szavazóhelyiségben a sajtó nem készíthet riportot a választópolgárokkal. A sajtó fényképeket, kép- és hangfelvételt (videófelvételt, vágóképeket) azonban készíthet a szavazásról a választópolgárok hozzájárulása nélkül és akár ellenkezésük ellenére is, amennyiben a felvételek nem portré-jellegűek, vagyis nem egy-egy választópolgárról kiemelten készülnek, hanem a szavazást, mint közéleti, közérdeklődésre számot tartó eseményt dokumentálják. Továbbá a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül, közterületen választási kampánytevékenység nem folytatható.

A sajtó képviselőjének (a 17/2013. (VII. 17.) KIM rendelet 20/B. §-a alapján) be kell mutatnia a szavazatszámláló bizottság elnöke számára a következő azonosító dokumentumokat:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és
    • a médiatartalom-szolgáltató által a részére kiállított meghatalmazás vagy
    • újságírói szakmai szervezet által kiállított sajtóigazolvány.

(A külképviseleten a külképviseleti választási iroda a helyi körülményekre tekintettel más okiratot is elfogadhat.)

A választás napján a Nemzeti Választási Iroda választási központot működtet. (Cím: Budapest, V. kerület, Alkotmány utca 3.) A belépéshez akkreditáció szükséges. A sajtó képviselői az akkreditációs kártyát a választás napján, a választási központba történő belépéskor kapják meg.

Az akkreditáció alapján a választási központban a következő helyszínek látogathatók:

  • levélszavazatok feldolgozása (Nemzeti Választási Iroda
  • az eredmény követése, esetleges sajtótájékoztatók (Pénzügyminisztérium, aula)
  • Nemzeti Választási Bizottság esetleges ülése (Nemzeti Választási Iroda, 2. emelet)

Az akkreditációval kapcsolatban további információkat az alábbi elérhetőségeken szerezhet: akkred@nvi.hu.

 

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben