Az aláírások ellenőrzéséről

Gőgös Zoltán 2016. június 28-án adta át a Nemzeti Választási Iroda részére az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit. Az aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepelt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

Az NVI-nek a támogató aláírások tételes ellenőrzésére az ívek benyújtásától számítva 60 nap áll rendelkezésre, vagyis legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni. Ugyanakkor az NVI az aláírások ellenőrzésének első körét várhatóan már ezen a héten befejezi, s ennek eredményéről tájékoztatja majd a Szervezőt és a közvéleményt. Ezt követően az NVI azt fogja megvizsgálni, hogy az egyes ívek illetve az aláírások minősítése megfelelő és egységes volt-e, s így alakul majd ki az érvényes támogató aláírások végleges száma.

A Nemzeti Választási Iroda az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és az Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzi. Ezek alapján az NVI belső használatra az ellenőrzés gyakorlati szempontjait tartalmazó munkaanyagot szerkesztett, amely az NVI megítélése szerint döntéselőkészítő dokumentumnak tekinthető. Mivel azonban élénk érdeklődés mutatkozott a dokumentum iránt, továbbá az ellenőrzés első fázisa befejezéséhez közeledik, az NVI a közlemény mellékleteként nyilvánosságra hozza azt.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben