Az NVI átadta az aláírásgyűjtő íveket a gazdasági kamarai hozzájárulásról szóló népszavazáshoz

A Nemzeti Választási Iroda átadta Dr. Lukács László György magányszemély részére azokat az aláírásgyűjtő íveket, melyen az általa kezdeményezett, gazdasági kamarai hozzájárulásról szóló országos népszavazási kérdés támogató aláírásait gyűjtheti.

Budapest, 2024. február 5. – A kezdeményező magányszemély, Dr. Lukács László György kérésének megfelelően a Nemzeti Választási Iroda (a továbbiakban: NVI) a mai napon átadta azt a 6100 darab aláírásgyűjtő ívet, melyen a szervező elkezdheti gyűjteni az általa kezdeményezett népszavazási kérdés támogató nyilatkozatait.

A Nemzeti Választási Bizottság 2023. augusztus 24-én hitelesítette a magánszemély által benyújtott kérdést, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?”.

Az NVI a jogorvoslati lehetőségek lezárultát követően adta ki az egyedi azonosítóval ellátott íveket a szervezőnek.

Legalább 100 ezer érvényes támogató aláírás összegyűjtése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a kérdésben népszavazás elrendelését, míg a határidőn belül gyűjtött 200 ezer érvényes aláírás esetén kötelező elrendelni a népszavazást.

Az országos népszavazásokkal kapcsolatos további tudnivalók itt olvashatók.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben