Sajtószemle 2015

IV. negyedév

III. negyedév

II. negyedév

I. negyedév

2015. IV. negyedév

Folytatódik a Ludovika Campus bővítése
http://inforadio.hu/hir/belfold/folytatodik-a-ludovika-campus-bovitese-786665
A következő években is folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának fejlesztése, bővítése - mondta az MTI-nek adott interjújában az NKE rektora, Patyi András.

Kész Zoltán két népszavazási kérdését utasították el
http://mno.hu/belfold/kesz-zoltan-ket-nepszavazasi-kerdeset-utasitottak-el-1320483
Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Kész Zoltánnak két, az állami cégeknél a kétmilliós bérplafon visszaállításáról szóló népszavazási kezdeményezését – derül ki az NVI elnökének szerdai határozataiból.

Népszavazást kezdeményez a korrupció ellen Kész Zoltán
http://index.hu/belfold/2015/12/21/nepszavazast_kezdemenyez_a_korrupcio_ellen_kesz_zoltan/
A korrupcióról tartana népszavazást Kész Zoltán, Veszprém baloldali támogatással megválasztott független képviselője. 13 kérdést adott le hétfőn a választási irodán, hogy elindítsa a "lopásgátló népszavazást".

NVI: 70 csapat jutott tovább a Túl az első X-en! középiskolai vetélkedő második fordulójába
http://webradio.hu/hirek/belfold/nvi_70_csapat_jutott_tovabb_a_tul_az_elso_x-en_kozepiskolai_vetelkedo_masodik_fordulojaba
Befejeződött a Túl az első X-en - Tehetsz a jövődért, válassz! elnevezésű középiskolai vetélkedő első fordulója, a fődíjakért 70 csapat, 280 diák küzdhet tovább - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-vel.

Érvényes és eredményes lett a méhkeréki népszavazás
http://www.ma.hu/kulfold/268624/Ervenyes_es_eredmenyes_lett_a_mehkereki_helyi_nepszavazas?place=srss
Érvényes és eredményes lett a Békés megyei Méhkeréken a helyi általános iskola fenntartói jogának tárgyában vasárnap tartott helyi népszavazás - tájékoztatta az MTI-t a település jegyzője.

Lehet népszavazás az olimpiáról
http://hvg.hu/itthon/20151214_Lehet_nepszavazas_az_olimpiarol
Két népszavazási kérdést átengedett hétfőn a Fővárosi Választási Bizottság: az egyik a Városliget beépítésével, a másik a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatos. Jövő év elején kezdődhet az aláírásgyűjtés.
 

 

Milliárdokkal tartoznak a kis pártok
http://nol.hu/belfold/milliardokkal-tartoznak-a-kis-partok-1579611
630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, míg a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak alig két százalékát sikerült eddig behajtani. Ez a mérlege a ¬2014-es országgyűlési választáson szinte akadálytalanul induló bizniszpártok tevékenységének.

Az emberekre bíznák a budapesti Olimpia sorsát
http://www.origo.hu/gazdasag/20151211-budapest-2024-olimpia-furjes-balazs-nepszavazas.html
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem várja el, hogy a pályázó tartson népszavazást, és ezt a magyar szabályok sem teszik kötelezővé. Ennek ellenére elindult egy népszavazási kezdeményezés.

Elutasították Gőgös kezdeményezését
http://mno.hu/mezogazdasag/elutasitottak-gogos-kezdemenyezeset-1316660
Elutasította az állami termőföldek eladásának tilalmát célzó népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén; a kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus nyújtotta be magánszemélyként.

Megtámadták a vasárnapi boltzáros népszavazást
http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/megtamadtak_a_vasarnapi_boltzaros_nepszavazast.223335.html
Egyelőre nem indulhat el a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve, erről az NVI tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Adatokat módosít a Magyar Nemzeti Választási Iroda
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/magyarorszag/adatokat-modosit-a-magyar-nemzeti-valasztasi-iroda/
Magyarország Alaptörvényének rendelkezései alapján tavaly tavasszal nyílt először lehetőség arra, hogy az országgyűlési képviselők választásán együtt szavazhassanak az anyaország határain belül és azon túl élő magyar állampolgárok. Ehhez kapcsolódóan a Nemzeti Választási Iroda megkér minden külhoni magyar állampolgárt, aki automatikusan nincs regisztrálva, hogy regisztráljon, vagy ha adatai megváltoztak pontosítsa azokat.

Ügydöntő népszavazást akar a jobbik a kvóta elutasítására
http://www.168ora.hu/ugydonto-nepszavazast-akar-jobbik-kvota-elutasitasara-140833.html
Ügydöntő népszavazást kellene kiírni a migránskvóta és a visszatoloncolás elutasítására – jelentette ki Vona Gábor hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Jobbik elnöke szerint az aláírásgyűjtés, illetve az Európai Bírósághoz benyújtott kereset nem elegendő, ugyanis egy népszavazás a következő évtizedek magyar kormányait is kötelezné a népakarat betartására.

Befejezte az időközi választásokra fordított közpénzek ellenőrzését az ÁSZ
http://inforadio.hu/hir/belfold/befejezte-az-idokozi-valasztasokra-forditott-kozpenzek-ellenorzeset-az-asz-776211
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az újpesti, a tapolcai és a veszprémi időközi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó ellenőrzését - közölte az ÁSZ a hírportálján pénteken.

A választójogról vitázott a ház
http://magyarhirlap.hu/cikk/40714/A_valasztojogrol_vitazott_a_Haz
A gondnokoltak és az elítéltek, vagyis a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásával kapcsolatos egyes törvények módosításának általános vitáját folytatták le csütörtökön az Országgyűlésben.
 

Megtámadták a népszavazási döntést
http://nol.hu/belfold/nepszavazas-harangozo-a-kuriahoz-fordul-1575527
Megtámadja a Nemzeti Választási Bizottságnak a népszavazási kezdeményezést elutasító múlt pénteki döntését a szocialista Harangozó Tamás. Ő arról szeretne referendumot, hogy ne tiltsa törvény az üzletek vasárnapi nyitva tartását. Egy tordasi kisvállalkozó viszont azt kérdezné, tarthassanak-e zárva vasárnap a boltok, és egyelőre ő a befutó. Most a Kúrián a sor.

Hitelesítette a népszavazási kérdést az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/40301/Hitelesitette_a_nepszavazasi_kerdest_az_NVB
Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Kossuth Rádió – Határok nélkül (18.30-tól)
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2015-11-10
A Kossuth Rádiónak adott telefonos interjújában a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, dr. Pálffy Ilona a mintegy 240 ezer külhoni magyarnak kiküldött levéllel kapcsolatban beszél. A kiküldött levelekben az NVI adataik frissítésére kéri a határon túli választókat.

Bármi áron meg kell akadályozni, hogy népszavazás legyen a vasárnapi zárva tartásról
http://444.hu/2015/11/11/barmi-aron-meg-kell-akadalyozni-hogy-nepszavazas-legyen-a-vasarnapi-zarva-tartasrol
A többség sosem támogatta a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását, a Fidesz és a KDNP mégis bevezette a boltzárat - írja a 444.hu. Bár már 18 próbálkozás volt, valami különös okból eddig nem jött össze a témában népszavazás.

Ügydöntő népszavazást kezdeményez a Jobbik
http://inforadio.hu/hir/belfold/ugydonto-nepszavazast-kezdemenyez-a-bevandorlasrol-a-jobbik-772763
A Jobbik szerint ügydöntő népszavazás keretében kell megkérdezni az embereket arról: támogatják-e a bevándorlók letelepítését. Az ellenzéki párt ennek érdekében alaptörvény-módosítást terjeszt a Ház elé.

NVI: több mint kétszáz csapat jelentkezett a középiskolások vetélkedőjére
http://www.mon.hu/nvi-tobb-mint-ketszaz-csapat-jelentkezett-a-kozepiskolasok-vetelkedojere/2948541?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29
Lezárult a jelentkezés a Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! elnevezésű középiskolai vetélkedőre, a versenyre 215 csapat, vagyis 860 diák nevezett – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI-vel.

Ma még gyűjthetik az aláírásokat az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében
http://nol.hu/belfold/ma-meg-gyujthetik-az-alairasokat-az-ingyenes-gyermeketkeztetes-ugyeben-1573313
Újabb "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget csütörtökön, ez az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult. Ezzel az összes, korábban már hitelesített kérdés ügyében lezárul a népszavazási aláírásgyűjtés.

Bodolai Lászlót delegálta az NVB-be az LMP
http://www.ma.hu/belfold/265286/Bodolai_Laszlot_delegalta_az_NVBbe_az_LMP?place=srss
Bodolai László ügyvédet delegálta a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) az LMP; Bodolai László szerdán le is tette esküjét az Országgyűlés alelnöke előtt.

Strasbourgban folytatódik a „Férfi 40” népszavazás ügye
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/strasbourgban-folytatodik-a-ferfi-40-nepszavazas-ugye-1312075
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott népszavazás kezdeményezője. Bodnár József szerint sérült a népszavazáshoz való állampolgári joga, amikor leállították a korábban már egyszer elfogadott kezdeményezését.

Elbukott népszavazási kezdeményezések
http://hirtv.hu/magyarorszageloben/elbukott-nepszavazasi-kezdemenyezesek-1312205
Sorra buktak el a népszavazási kezdeményezések más ügyekben is, az ok gyakran a társadalmi érdektelenség. Nagy lendülettel kezdték tavasszal civilek a rendszerbontó tüntetéseket és a rendszerbontó népszavazás aláírásgyűjtési kampányát.

Levélben keresi meg a határon túli magyarokat az állam
http://www.origo.hu/itthon/20151030-adataik-frissitesere-keri-az-nvi-a-hataron-tuli-valasztokat.html
Több százezer levelet küld ki a Nemzeti Választási Iroda a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, illetve regisztráljanak a névjegyzékbe, ha még nem tették meg azt.
 

M1 – Iskolapad (11:00-tól)
http://www.mediaklikk.hu/video/iskolapad-2015-10-28-i-adas-2/
Középiskolásoknak szóló vetélkedőt indít a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! címmel.

Férfiak 40: nem lesz népszavazás
http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/ferfi-40-nem-lesz-nepszavazas
A Kúria kedden helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését - derül ki a Kúria honlapjáról. A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia korábbi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani.

ATV - Egyenes Beszéd
http://www.atv.hu/videok/video-20151026-palffy-ilona-eb
A blokkolóóra arra szolgál, hogy megmutassa, ki volt a leggyorsabb, miután a Kúria határozata jogerőre emelkedett, a népszavazási kérdésbenyújtásokkal kapcsolatos vitákat akartuk így elkerülni - ezt Pálffy Ilona mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint ez a rendszer sincs teljesen rendben, de egyelőre nincs jobb megoldás.

Támogatja a zárva tartást, de vasárnap kinyithat
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tamogatja-a-zarva-tartast-de-vasarnap-kinyithat?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201510
Vasárnap is nyitva tarthat annak az asszonynak a boltja, aki az üzletek zárva tartását támogató népszavazási kezdeményezést adott be. Simonné Gercsényi Gabriella családi vállalkozásban üzemeltet vegyesboltot a Fejér megyei Tordason, és kedden a szocialistákat megelőzve, épp akkor adta le kezdeményezését, amikor a Kúria döntése erre lehetőséget adott. A Nemzeti Választási Iroda az asszony és az MSZP kérdését is elutasította, de 15 napon belül mindketten újra próbálkozhatnak.

NVI: egyik szervezőnek sem nyújtottunk többletsegítséget
http://www.orientpress.hu/149662
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az iroda biztonsági szolgálata egyik szervezőnek vagy segítőnek sem biztosított semmilyen többletsegítséget, amikor kedden beadták népszavazási kezdeményezésüket - közölte az NVI csütörtökön. Az NVI internetes tájékoztató oldalán közzétett csütörtök reggeli közleményében az olvasható, hogy a népszavazási beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók 'vita nélkül rögzítették' kedden.

Vasárnapi zárva tartás: Az NVI elnöke mindkét népszavazási kérdést elutasította
http://hvg.hu/gazdasag/20151022_Vasarnapi_zarva_tartas_Az_NVI_elnoke_mind
Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban benyújtott két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel azok nem felelnek meg az előírásoknak – derül ki az NVI elnökének csütörtöki határozataiból.

Nem lehet már komolyan venni a népszavazást
http://nol.hu/belfold/alig-lehet-mar-komolyan-venni-a-nepszavazast-1570625
Aki megfelelő kérdéssel áll elő, kezdhesse meg az aláírásgyűjtést akkor is, ha van más hasonló népszavazási kezdeményezés – ezt javasolja a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A mostani szabályozás, amelynek révén a minap egy vasárnap is nyitva tartó üzlet tulajdonosa egy álkérdéssel a szocialisták útjába állt, már a jogintézmény komolyságát veszélyezteti.

Megbeszéljük Pálffy Ilonával - KlubRádió: Megbeszéljük
 http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192513
Elismerte Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, hogy a népszavazási kezdeményezésre vonatkozó szabály nem jó. De addig, amíg nincs más, addig ez a mérce és erről nem a Nemzeti Választási Iroda tehet - nyilatkozta az elnök.

ATV - Egyenes Beszéd
http://www.atv.hu/videok/video-20151020-lukacs-zoltan-eb 
„A megbízottjaink ott voltak már reggel fél hatkor, hiszen nem tudtuk, mikor dönt a kúria”- mondta Lukács Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialisták frakcióvezető-helyettese hozzátette, megütközve szembesült a kúria döntésével, mi szerint nem lehet meghatalmazott útján kérdést beadni. Most sem volt elég gyors az MSZP. Pedig igyekeztek, de egy ismeretlen nő megint megelőzte őket és beadott egy népszavazási kérdést a vasárnapi boltbezárásról.

Vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdések - Két népszavazási kérdést már be is nyújtottak az NVB-hez
http://www.jogiforum.hu/hirek/34622
A Kúria keddi döntését követően már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek. Egyikük a szocialisták frakcióvezető-helyettese, akit másodikként regisztráltak.

Népszavazás a zárva tartásról: nem hitelesíthetők az ívek
http://mno.hu/belfold/nepszavazas-a-zarva-tartasrol-nem-mentek-at-a-kurian-az-alairasgyujto-ivek-1310039
A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva kedden elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be – közölte a legfelső bírói fórum a honlapján.

Kevesebb a népszavazási ügy
http://magyarhirlap.hu/cikk/38272/Kevesebb_a_nepszavazasi_ugy
Az éve első felének dömpingjéhez képest jelentősen visszaesett a népszavazási kezdeményezések száma – legalábbis ez derül ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) összesítéséből.

"Rendszerbontás" - Újabb aláírásgyűjtés zárult le
http://nepszava.hu/cikk/1073507-rendszerbontas---ujabb-alairasgyujtes-zarult-le
Újabb "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget szombaton, ez a parlamenti képviselők öregségi nyugdíjának ügyében indult. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint három országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ezek közül egynek a határideje október 17-én jár le.

Félő, hogy az utolsó pillanatban fogják módosítani választási eljárási törvény
http://www.atv.hu/belfold/20151015-felo-hogy-az-utolso-pillantabn-fogjak-modositani-valasztasi-eljarasi-torveny
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint számos ponton indokolt lenne a választási eljárási törvény módosítása, de félő, hogy ez csak 2017 végén történik meg. Pálffy Ilona csütörtökön Budapesten, a Political Capital (PC) és a Friedrich Ebert Alapítvány közös, Két választási reform között? című konferenciáján azt mondta, az NVI elkészítette javaslatait a választás lebonyolítását szabályozó törvény módosítására, azonban az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy ezzel egyelőre nem kíván foglalkozni.

Mennyire ismerik a középiskolások a hazai és uniós intézményeket, választási rendszereket?
http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/380313
Nagyszabású középiskolai vetélkedőt indított útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület. A Nemzeti Választási Iroda vezetőjét, Pálffy Ilonát és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának a vezetőjét, Lővei Andreát Zimonyi Melinda kérdezte.

Nem lesz devizahiteles népszavazás
http://index.hu/belfold/2015/10/14/nem_lesz_devizahiteles_nepszavazas/
Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, amelyet egy magánszemély nyújtott be - írja az MTI.

Letelt egy „rendszerbontó” határidő
http://magyarhirlap.hu/cikk/37394/Letelt_egy_rendszerbonto_hatarido
Sikertelen a kötelező kamarai tagság eltörlésére vonatkozó kezdeményezés
Újabb sikertelen népszavazási kezdeményezést tudhatnak maguk mögött a „rendszerbontó” civilek, miután az általuk benyújtott második kérdéshez rendelkezésre álló aláírás-gyűjtési határidő tegnap letelt.

 2015. III. negyedév

Középiskolásoknak szóló vetélkedőt indít a Nemzeti Választási Iroda
http://inforadio.hu/hirek/belfold/kozepiskolasoknak-szolo-vetelkedot-indit-a-nemzeti-valasztasi-iroda-761849
Országos középiskolai vetélkedőt indít a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája és a Civitas Egyesület "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! címmel. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a magyar és az európai uniós demokratikus intézmények, valamint a választások jelentőségét.

Indul a választási Ki mit tud?
http://nol.hu/belfold/indul-a-valasztasi-ki-mit-tud-1566315
Vetélkedőt hirdettek középiskolások számára, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az uniós demokratikus jogintézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi és brüsszeli utazást nyerhetnek.

Kevesen csatlakoztak a tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez
http://webradio.hu/hirek/belfold/kevesen_csatlakoztak_a_tankotelezettseggel_kapcsolatos_nepszavazasi_kezdemenyezeshez Kedden lejárt az Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMKE) tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésében az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő, de a szükséges 200 ezer helyett csak valamivel több mint 87 ezer aláírást sikerült összegyűjteni – tájékoztatta az egyesület ügyvivője az MTI-t.

Választott Óbudavár népe
http://mandiner.hu/cikk/20150927_valasztott_obudavar_nepe
Időközi polgármester-választást tartottak Óbudaváron, a 68 lelkes balaton-felvidéki aprófaluban. A 47 választópolgárból 35-en szavaztak, a két jelölt közül Végh Tamásné 19-16 arányban győzte le Pintér Lászlót.

Népszavazási konferencia - Patyi András: jogi szempontból könnyű népszavazást indítani
http://www.stop.hu/belfold/nepszavazasi-konferencia-patyi-andras-jogi-szempontbol-konnyu-nepszavazast-inditani/1363318/ 
Magyarországon jogi szempontból nagyon könnyű népszavazást indítani, ugyanakkor egyre nehezebb bonyolult társadalmi kérdéseknél egyértelműen és a tilalmakba nem ütközően megfogalmazni a népszavazási kérdést - mondta Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora egy csütörtöki budapesti tanácskozáson.

Népszavazási konferencia-Pálffy Ilona: Indokolt lenne egyes szabályok pontosítása
http://hir168.hu/hirek/belfold/nepszavazasi_konferencia_-_palffy_ilona_indokolt_lenne_egyes_szabalyok_pontositasa 
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint a jogbiztonság miatt indokolt lenne több, a népszavazásra vonatkozó szabály pontosítása, például az, hogy mennyi időn belül lehet egy népszavazási kérdés ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulni alkotmányjogi panasszal.

Intellektuális gát” szűri meg nálunk a népszavazásokat
http://magyarhirlap.hu/cikk/36234/Intellektualis_gat_szuri_meg_nalunk_a_nepszavazasokat
A kritikák ellenére, nem szigorúbb a magyar népszavazási szabályozás a környező országokhoz viszonyítva, ugyanakkor pontosításra szorulna – derült ki egy tegnapi konferencián.

Elutasították a népszavazást a népszavazásról
http://index.hu/belfold/2015/09/24/elutasitottak_a_nepszavazast_a_nepszavazasrol/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elutasították egy - népszavazással kapcsolatos - népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését - közölte az MTI. Az NVB-hez egy magánszemély nyújtotta be hitelesítésre annak a kérdésnek az aláírásgyűjtő ívét, ami úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy kétszázezer választópolgár kezdeményezése esetén az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a magyar állampolgárok népszavazáshoz való joga nem korlátozható?"

Alaptörvény-ellenes az egyenlő nyugdíjkorhatárra vonatkozó végzés - Az Ab megsemmisítette a Kúria végzését
http://www.jogiforum.hu/hirek/34453
Az Alkotmánybíróság szeptember 22-én aláírt határozatában megállapította, hogy a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú, a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

Milliárdos nyomdai üzlet fű alatt
http://mno.hu/belfold/milliardos-nyomdai-uzlet-fu-alatt-1305212
A 2013-ban újraírt választási eljárási törvényre és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva gyártatta le tavaly az állam a konkurencia kizárásával a szavazólapokat Gyurcsány Ferenc egykori üzletfelének érdekeltségével. Így a korábban még a Fidesz által élesen támadott Erdős Ákos cége tálcán kapott egy két és fél milliárdos üzletet.

Nagyot nyert az MSZP Angyalföldön
http://www.origo.hu/itthon/20150920-nyert-idokozi-valasztas-angyalfoldon.html 
Több mint hatvan százalékot szerzett az MSZP és egy helyi civilszervezet közös jelötje az angyalföldi időközi önkormányzati választáson vasárnap.

A Kúria kezében az elbaltázott vasárnapi boltzár sorsa
http://hvg.hu/kkv/20150919_A_Kuria_elott_az_elbaltazott_vasarnapi_bo 
Fohászkodhat a Kúriához a KDNP és a kormány. Többen is a Kúriához fordultak felülvizsgálatért, miután a választási bizottság három népszavazási kezdeményezést is elkaszált. Október 20-án várható a döntés, hogy lehet-e szavazni a sok mindenkit rosszul érintő törvényről.

Elhunyt Szabó Miklós, a választási bizottság LMP-s tagja
http://index.hu/belfold/2015/09/15/elhunyt_szabo_miklos_a_valasztasi_bizottsag_lmp-s_tagja/
Elhunyt Szabó Miklós, a Lehet Más a Politika Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagja - közölte a Nemzeti Választási Iroda kedden.

AB: Alkotmányellenes a férfiak nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés
http://www.168ora.hu/itthon/ab-alkotmanyellenes-ferfiak-nyugdijazasarol-szolo-nepszavazasi-kezdemenyezes-139091.html
Az Alkotmánybíróság (AB) keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak – nőkhöz hasonlóan – 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.

Négy időközi választás lesz szeptember 20-án
http://www.origo.hu/itthon/20150915-negy-telepulesen-lesz-idokozi-onkormanyzati-valasztas-vasarnap.html
Négy településen lesz időközi önkormányzati választás szeptember 20-án, vasárnap: Budapest XIII. kerületében önkormányzati képviselőt, Kecskeméten, Miskolcon és Öcsödön települési nemzetiségi képviselőket választanak.

Iránymutatásokat fogadott el az NVB a népszavazási aláírásgyűjtésekről
http://magyarhirlap.hu/cikk/35144/Iranymutatasokat_fogadott_el_az_NVB_a_nepszavazasi_alairasgyujtesekrol
Iránymutatásokat adott ki a népszavazási kérdések aláírásgyűjtésének és azok ellenőrzéseinek egyes kérdéseiről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. Rádi Péter jogász lesz a múlt héten elhunyt Csenterics Ferenc utóda a testületben.

Küzdenek a végsőkig: bukhatnak az Orbán-rendszer lebontói
http://nol.hu/belfold/kuzdenek-a-vegsokig-bukhatnak-az-orban-rendszer-lebontoi-1562923
Nagyjából félúton járnak a sikerhez a rendszerbontónak szánt népszavazást kezdeményező civilek, hiszen százezerhez közelít az összegyűjtött aláírások száma. A referendum kiírásához hiányzik azonban még több mint százezer, de az idő fogytán, hiszen az aláírásgyűjtés határideje szeptember végén lejár.

Csak időbélyegzővel ellátott beadványokat fogad a jövőben az NVI
http://webradio.hu/hirek/belfold/csak_idobelyegzovel_ellatott_beadvanyokat_fogad_a_jovoben_az_nvi
A jövőben csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az időbélyegző népszavazási kezdeményezés esetén azt határozza meg, hogy - ha egyszerre több kezdeményezés érkezik - milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat.

Elhunyt Csenterics Ferenc, a Nemzeti Választási Bizottság tagja
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-755758
Elhunyt Csenterics Ferenc jogász, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagja - közölte az NVB és a Nemzeti Választási Iroda kedden a honlapján.

Az NVB iránymutatásokat ad ki a népszavazási aláírásgyűjtésekkel kapcsolatban
http://www.hirado.hu/2015/09/04/az-nvb-iranymutatasokat-ad-ki-a-nepszavazasi-alairasgyujtesekkel-kapcsolatban/
Iránymutatásokat ad ki a népszavazási kérdések aláírásgyűjtésének és azok ellenőrzéseinek egyes kérdéseiről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a testület erről pénteki ülésén döntött. A Nemzeti Választási Bizottsághoz Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke fordult három jogértelmezési kérdéssel, az NVB pedig úgy döntött, indokolt a kérdésekben az iránymutatások kiadása, ezek általános vitáját a testület le is folytatta pénteken.

Hollik Istvánnak adta ki az NVB a megüresedett mandátumot
http://hir168.hu/hirek/belfold/hollik_istvannak_adta_ki_az_nvb_a_meguresedett_mandatumot
Hollik Istvánnak ad¬ta ki a Papcsák Ferenc le¬mon¬dá¬sá¬val meg¬üre¬se¬dő or¬szág¬gyű¬lé¬si man¬dá¬tu¬mot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pén¬te¬ki ülé¬sén.

Soron kívüli vizsgálják a népszavazási kezdeményezést
http://magyaridok.hu/belfold/ferfiak-nyugdijazasa-az-ab-soron-kivuli-eljarasban-vizsgalja-a-nepszavazasi-kezdemenyezest-6450/
Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke soron kívüli eljárást rendelt el a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán az MTI-vel.

Nem lehet népszavazni a várólisták lerövidítéséről
http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-lehet-nepszavazast-tartani-a-varolistak-leroviditeserol-0901#!s4
Mégsem lehet népszavazást tartani a várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését, ezzel megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát.

A Jobbik nyert Tapolcán
http://nepszava.hu/cikk/1068184-a-jobbik-nyert-tapolcan
Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást - tájékoztatott vasárnap este a tapolcai önkormányzat jegyzője.

Az Alkotmánybíróságon támadják a nyugdíj-népszavazást
http://nol.hu/belfold/az-alkotmanybirosagon-tamadjaka-nyugdij-nepszavazast-1560195
Alkotmánybíróságon (Ab) támadták meg azt a kúriai döntést, amely elrendelte a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést - mondta el az alkotmányjogi panaszt benyújtó Dessewffy Alice ügyvéd az MTI-nek.

Félmilliárdnyi kampánypénzt próbál visszaszerezni a NAV
http://hvg.hu/kkv/20150829_Felmilliardos_kampanypenzt_probal_visszas
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal körülbelül 470 millió forint kampánytámogatást próbál behajtani a 2014-es országgyűlési választás résztvevőitől - írta a szombati Napi Gazdaság.

Három népszavazási kérdés utasítottak el
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1354581-harom-nepszavazasi-kerdes-utasitottak-el
Három népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

MSZP-s referendum: aláírások nincsenek, a határidő lejárhat http://magyarhirlap.hu/cikk/33737/MSZPs_referendum__alairasok_nincsenek_a_hatarido_lejarhat
Eddig negyvenezer aláírást gyűjtöttek össze a „rendszerbontó” civilek ahhoz a négy népszavazási kérdéshez, amelynek zöld utat adott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A szocialisták nem gyűjtenek aláírásokat saját kérdésükhöz, pedig már csak egy hónapjuk van a szükséges mennyiség összegyűjtésére.

Harmincnyolc pártot töröltek
http://nol.hu/belfold/harmincnyolc-partot-toroltek-1558531
Harmincnyolc pártot töröltetett az ügyészség a hivatalos nyilvántartásából, miután két egymást követő parlamenti választáson nem mérettette meg magát.
 

Eddig 30-40 ezer aláírás gyűlt össze a Férfiak 40 népszavazási kezdeményezéshez
http://mandiner.hu/cikk/20150811_eddig_30_40_ezer_alairas_gyult_ossze_a_ferfiak_40_nepszavazasi_kezdemenyezeshez 30-40 ezer aláírás gyűlt össze eddig a férfiak korai nyugdíjazásáról szóló népszavazáshoz. Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. A kampány szervezői az egyenlő bánásmóddal és az esélyegyenlőséggel indokolta a lehetőség megteremtésének szükségességét a férfiak számára is.

NVB: a Szülőföldünk Tápiószele lapnak közölnie kell a főkapitányi leveleket
http://webradio.hu/hirek/belfold/nvb_a_szulofoldunk_tapioszele_lapnak_kozolnie_kell_a_fokapitanyi_leveleket
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken úgy döntött, a Szülőföldünk Tápiószele című lapnak közölnie kell olvasóival, hogy a megyei rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint nem folyik Kovács Ferenc polgármesterjelölt ellen büntetőeljárás.

Három településen választanak ma
http://www.origo.hu/itthon/20150809-harom-telepulesen-valasztanak-ma.html
Három településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Cserháthalápon és Szentbalázson polgármestert, Tápiószelén polgármestert és képviselő-testületet is választanak.

Az MSZP kúriai felülvizsgálatot kér az NVB-döntésről
http://mno.hu/belfold/az-mszp-kuriai-felulvizsgalatot-ker-az-nvb-dontesrol-1298345
Az MSZP felülvizsgálati kérelmet nyújt be hétfőn a Kúriához a párt által kezdeményezett, a vasár napi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás ügyében hozott nemzeti választási bizottsági döntés miatt.

Sorszámhúzógépet vett a Nemzeti Választási Iroda
http://inforadio.hu/okosradio/belfold/hir-745886
A Nemzeti Választási Iroda elnöke két javaslatot nyújtott be az igazságügyi miniszterhez, hogy megszűnjenek a népszavazási kezdeményezésekkel összefüggő anomáliák. Pálffy Ilona az InfoRádiónak beszélt az elképzeléseiről.

Echo Tv - Pálffy Ilona
http://www.echotv.hu/video/106625/20150730_Napi_aktualis_1_resz
Szinte minden nagyobb horderejű törvény megalkotása után népszavazási kezdeményezés indul hazánkban. Leginkább ellenzők szeretnék ezzel az eszközzel elérni azt, hogy semmisítsék meg a hatályos jogszabályt. Most akár módosulhat is a népszavazási törvény. Az ötletet elég vegyesen fogadtak a parlamenti pártok.

Litresits András – ATV
http://www.atv.hu/videok/video-20150729-litresits-andras-eb
Szó szerint a belépő használatára nem emlékszik, de az kétségtelen, hogy amikor megérkezett az iroda épületébe, akkor már volt ott más is, mondta Litresits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

László Róbert - ATV
http://www.atv.hu/videok/video-20150728-laszlo-robert
Előremutató a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének javaslata, de nem találkozik a kormányzópárt érdekeivel, ezért nem sok esélyt lát arra, hogy megszavazzák, mondta László Róbert az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Módosítanák a népszavazási törvényt
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/modositanak-a-nepszavazasi-torvenyt
Módosítana a népszavazási törvényen a választási iroda. Minden jogilag megfelelő kérdést átengednének, és amelyikhez hamarabb sikerül összegyűjteni az aláírásokat, abból megtartanák a referendumot. A szocialisták szerint viszont felesleges módosítani a jogszabályon, az már most is elég egyértelmű.

Megbeszéljük Pálffy Ilonával- Klubrádió
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150728-155854.mp3 1. rész (20:58-tól)
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150728-162854.mp3 2. rész (0:00-tól)

Pálffy Ilona - ATV
http://www.atv.hu/videok/video-20150727-palffy-ilona
A törvény azt mondja, hogy egy új népszavazási kérdés előtt akkor szabadul fel az út, ha a kúria döntése jogerőre emelkedik, hangsúlyozta Pálffy Ilona az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Tordai Sándor lett Püspökszilágy polgármestere
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-744860
A 2014 előtt tizenkét éven át polgármesterként dolgozó Tordai Sándor (független) került ki nyertesen a Pest megyei Püspökszilágyon tartott időközi önkormányzati választásból vasárnap - közölte a község jegyzője az MTI-vel.

Hat népszavazási kezdeményezést hitelesítettek másfél év alatt
http://orientpress.hu/146016
A benyújtott 113 közül hat népszavazási kezdeményezést hitelesített jogerősen az új népszavazási törvény 2014. januári életbe lépése óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és az ügyekben másodfokon eljáró Kúria. 2002-2014 között az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.

Hamarabb megkapják az útlevelet a határon túl születő magyar állampolgárok
http://www.hirado.hu/2015/07/24/hamarabb-megkapjak-az-utlevelet-a-hataron-tul-szuleto-magyar-allampolgarok/
A magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot nyert külhoniak külföldön születő gyermekei is napok alatt megkaphassák a magyar útlevelet - jelentette ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pénteki pódiumbeszélgetésén Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Két településen is időközi önkormányzati választást tartanak
Http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-744726
Két településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: a Vas megyei Felsőcsatáron, valamint a Pest megyei Püspökszilágyon, mindkét településen polgármestert és képviselő-testületet is választanak.

Tóth Zoltán – ATV
http://www.atv.hu/videok/video-20150723-toth-zoltan-eb
Ma már ott tartunk, hogy csak azokból a kérdésekből lehet normális népszavazási indítványt beadni, amit a Fidesz is támogat, ha ezzel ellentétes kérdést akar valaki benyújtani, akkor a Nemzeti Választási Bizottság el fogja lehetetleníteni - ezt Tóth Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A választási szakértő szerint azoknál a kérdéseknél, amelyeket átengedett az NVB, az indítványozóknak ügyelniük kell arra, hogy legalább 30 százalékkal több aláírást gyűjtsenek, mint szükséges, hogy mindenképpen sikeres legyen a kezdeményezés.

Befejezte a tavalyi választásokra fordított közpénzek ellenőrzését az ÁSZ
http://www.napigazdasag.hu/cikk/50803/
Befejezte a tavalyi választások lebonyolítására fordított 17,3 milliárd forint felhasználásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a jelentés szerint a pénzek elköltése - a feltárt hiányosságok ellenére - döntően célhoz kötött, szabályszerű volt - közölte az ÁSZ a hírportálján csütörtökön.

Nincs összeférhetetlenség Patyi András tisztségei között
http://www.napigazdasag.hu/cikk/50631/
Patyi András szerint tévedett az MSZP-s Lukács Zoltán, amikor összeférhetetlenségi eljárás kezdeményezését helyezte kilátásba ellene a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azzal érvelt, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a választási bizottság tagja „nem lehet munkaviszonyban másik központi államigazgatási szervezetnél”.

Litresits András- ATV
http://www.atv.hu/videok/video-20150721-litresits-andras-eb
Kellemetlen meglepetés volt, hogy tegnap kizártak a döntéshozatalból a Nemzeti Választási Bizottság ülésén, ahol egyébként az a döntés született, hogy a népszavazási beadványok szempontjából az a döntő, hogy ki lép be először az intézmény ajtaján - ezt Litresits András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az NVB MSZP-s delegáltja kijelentette: azért furcsa a tegnapi döntés, mert annak a beadványnak a benyújtója, akit végül elsőnek nevezett meg az NVB, az a portaszolgálat elmondása szerint 16:15-kor lépett be az épületbe, ekkor az általam bevitt kérdést már érkeztették is.

NVI-elnök: nem egyértelműek a népszavazási kérdések befogadásának szabályai
http://napigazdasag.hu/cikk/50373/
Nem egyértelműek a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatos szabályok következményei, ezért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke jogszabály-módosítást kezdeményez az igazságügyi miniszternél - olvasható Pálffy Ilona NVI-elnök levelében, amelyet Harangozó Tamásnak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének írt hétfőn.

Nem hitelesítették a vasárnapi pihenőnapról szóló népszavazási kezdeményezést
http://www.hirado.hu/2015/07/20/nem-hitelesitettek-a-vasarnapi-pihenonaprol-szolo-nepszavazasi-kezdemenyezest/
A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el "elsőnek, érvényesnek" a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után. A kérdés így megelőzte az MSZP-s Lukács Zoltánét. Az NVB azonban egyértelműségi aggályok miatt végül nem hitelesítette Wodicska Zoltán kérdését.

Elkezdődött az aláírásgyűjtés a férfiak negyven évéért
http://nol.hu/belfold/elkezdodott-az-alairasgyujtes-a-ferfiak-negyven-eveert-1552645
Miskolcon megkezdődött a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek aláírásgyűjtési akciója hétfőn. Az érdekképviseletek támogatják azt a népszavazási kezdeményezést, amely azt célozza meg, hogy a férfiak, hasonlóan a nőkhöz, negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

Új polgármestere lett két településnek
http://hvg.hu/itthon/20150719_Uj_polgarmestere_lett_ket_telepulesnek
Négy településen tartottak ma időközi önkormányzati választást: a baranyai Bezedeken és Somogyviszlón, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőgagyon és Szendrőládon.

Négy településen lesz időközi választás vasárnap
http://orientpress.hu/145588
Négy településen lesz időközi önkormányzati választás vasárnap: polgármestereket, önkormányzati képviselőket választanak.

Szakszervezetek is népszavazást akarnak a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáért
http://www.hirado.hu/2015/07/13/szakszervezetek-is-nepszavazast-akarnak-a-ferfiak-40-ev-munkaviszony-utani-nyugdijazasaert/
A népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, aki szerint sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, míg a másiknak nincs.

Az MSZP mindenkivel összefogna a vasárnapi zárva tartás ellen
http://mandiner.hu/cikk/20150709_az_mszp_mindenkivel_osszefogna_a_vasarnapi_zarva_tartas_ellen
Az MSZP ostobának tartja a vasárnapi zárva tartásról szóló szabályt, ezért minden társadalmi, szakmai és politikai szervezettel kész összefogni a vasárnapi zárva tartás eltörlése érdekében.

Népszavazást akarnak, de nem lehet
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/181159_nepszavazast_akarnak_de_nem_lehet.html
Már vizsgálja a Somogy megyei Kormányhivatal, hogy jogszerűen adta-e ki a piaci engedélyt egy balatonfenyvesi CBA-nak a jegyző. A bolt a nemzetgazdasági minisztérium szerint nem felel meg a piaccá nyilvánítás követelményeinek. Lázár János ma azt mondta: "egy bolt nem piac, a tulajdonos pedig hülyének nézi a kormányt." Közben az MSZP mindenkivel összefogna, hogy népszavazás legyen a vasárnapi zárva tartás eltörléséről.

A gyakorlatban is látszik, hogy nem megfelelő a népszavazási törvény
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=189148
A Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója, Péteri Attila a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Az MSZP újra kezdeményezi a népszavazást a vasárnapi boltbezárásról
http://index.hu/belfold/2015/07/07/az_mszp_ujra_kezdemenyezi_a_nepszavazast_a_vasarnapi_boltbezarasrol/
Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Így szerintük a kérdést most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé kell utalni majd.

A jövő héten kezdik az aláírásgyűjtést az Orbán-ellenes tüntetők
http://vs.hu/kozelet/osszes/a-betyarsereg-kivonult-szegedre-a-menekultek-miatt-0706#!s5
Miután az Orbán-ellenes civilek négy népszavazási kérdését átengedte a Kúria, megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Az Új Magyar Köztársaság egyesület és a Szolidaritás aktivistái már jövőhéten az utcára mennek az íveikkel.

Bírósághoz fordul az MSZP a nyitvatartási népszavazás ügyében
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-740034
Bírósághoz fordul az MSZP, amiért a Nemzeti Választási Iroda elnöke nem a párt vasárnapi nyitva tartásához kapcsolódó népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság elé. Az NVI elnöke elismerte a jogi hiátust. Ők a Kúriához és az Igazságügyi Minisztériumhoz fordulnak.

Túl gyors volt az MSZP – jogi vita kezdődhet
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tul-gyors-volt-az-mszp-jogi-vita-kezdodhet
Túl gyors volt az MSZP, ezért utasították el a népszavazási kérdésüket a boltok vasárnapi zárva tartásáról. A törvény szerint azonos témában csak egy kérdést lehet feltenni. A Kúria egy hete minden korábbi, folyamatban lévő beadványt megsemmisített, így újra lehetett népszavazási indítványt benyújtani. A szocialisták hamar léptek - túl hamar: azelőtt adták be a kérvényüket, hogy az elutasításról szóló döntés megjelent volna a Kúria honlapján. A választási irodánál azt mondták, az ellenzéki pártnak tudnia kellett volna a szabályt.

Az MSZP szerint vicc a választási iroda döntése
http://www.atv.hu/videok/video-20150707-vasarnapi-zaras-nem-ment-at-az-mszp-nepszavazasi-kezdemenyezese
Nem lehet népszavazást tartani a vasárnapi boltbezárásról. A Nemzeti Választási Iroda elnöke megint elutasította a kezdeményezést, amit ezúttal a szocialisták adtak be.

Bírósághoz fordul az MSZP
http://www.hirado.hu/2015/07/06/birosaghoz-fordul-az-mszp/
Bírósághoz fordul az MSZP, amiért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke nem a párt vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé - közölte Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes hétfőn az MTI-vel.

Vasárnapi pihenőnap - Nem az MSZP népszavazási kezdeményezését terjeszti az NVI elnöke az NVB elé
http://hir168.hu/hirek/belfold/vasarnapi_pihenonap_-_nem_az_mszp_nepszavazasi_kezdemenyezeset_terjeszti_az_nvi_elnoke_az_nvb_ele
Nem az MSZP vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé, mert az ellenzéki párt idő előtt nyújtotta be kérdését. A döntésről az NVI tájékoztatta vasárnap este az MTI-t.

 2015. II. negyedév

Tíz népszavazási kezdeményezést utasított el az NVB
http://nepszava.hu/cikk/1062405-tiz-nepszavazasi-kezdemenyezest-utasitott-el-az-nvb
Tíz népszavazási kezdeményezést utasított el az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, valamennyit Szepessy Zsolt nyújtotta be. A testület szerint az Összefogás Párt elnöke visszaél a népszavazás intézményével.

Népszavazási határozatokat változtatott meg a Kúria
http://www.hirado.hu/2015/07/04/nepszavazasi-hatarozatokat-valtoztatott-meg-a-kuria/
A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság három, népszavazással kapcsolatos határozatát. A férfiak nyugdíjáról, a gyermekétkeztetésről és vagyonnyilatkozatokról van szó az érintett népszavazási kezdeményezésekben.

Az MSZP népszavazási kezdeményezést nyújtott be a vasárnapi nyitva tartásról
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-738644
Az MSZP népszavazási kezdeményezést nyújtott be a vasárnapi nyitva tartásról a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedden. Az ellenzéki párt közleménye szerint az MSZP-nek sikerült elsőként benyújtania a vasárnapi nyitva tartásról szóló új népszavazási kezdeményezést.

Polgármestert választanak ma Szentgáloskéren
http://mno.hu/belfold/polgarmestert-valasztanak-ma-szentgaloskeren-1292802
Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni a mintegy ötszáz lakosú somogyi településen, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere – megromlott egészségi állapota miatt – márciusban lemondott posztjáról.

Nem hitelesítette az NVB az Együtt nemzeti konzultációra alapuló népszavazási kérdéseit
http://www.napigazdasag.hu/cikk/47615/
Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Két helyen van időközi polgármester-választás
http://magyarhirlap.hu/cikk/28385/Ket_helyen_van_idokozi_polgarmestervalasztas
Két településen tartanak vasárnap időközi polgármester-választást: a Nógrád megyei Zabar és a Zala megyei Hottó választói szavaznak a település vezetőjéről.

Menekültes népszavazást akar az Összefogás Párt
http://index.hu/belfold/2015/06/10/menekultes_nepszavazast_akar_az_osszefogas_part/
Népszavazást kezdeményez a Szepessy Zsolt féle Összefogás Párt, közölte a párt szerda reggel.

Civilek: át kell alakítani a kampányfinanszírozási szabályokat!
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-731350
Nyílt levélben kérik az országgyűlési képviselőket civil szervezetek vezetői, változtassák meg a választásikampány-finanszírozás szabályait annak érdekében, hogy az megtisztulhasson a korrupciótól.

Három helyen volt időközi polgármester-választás vasárnap
http://mandiner.hu/cikk/20150601_harom_helyen_volt_idokozi_polgarmester_valasztas_vasarnap
Három helyen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap: Nyírkátán, Szúcson és Udvariban. Mindhárom helyen független jelölt lett az új településvezető.

Az Együtt népszavazást kezdeményez hét nemzeti konzultációs kérdés alapján
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_egyutt_nepszavazast_kezdemenyez_het_nemzeti_konzultacios_kerdes_alapjan/2431477/
Az Együtt - A korszakváltók pártja alelnöke népszavazást kezdeményez hét, a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdésről - Pápa Levente ezt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az NVB nem hitelesítette az MSZP-elnök népszavazási kérdését
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-729683
Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén az MSZP elnöke által kezdeményezett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítését.

Három helyen lesz időközi polgármester-választás vasárnap
http://vs.hu/kozelet/osszes/harom-helyen-lesz-idokozi-polgarmester-valasztas-vasarnap-0527?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
Három településen tartanak vasárnap időközi polgármester-választást: Nyírkátán, Szúcs községben és Udvariban.

Kezdődhet az aláírásgyűjtés a tankötelezettségről szóló népszavazáshoz
http://www.hirado.hu/2015/05/20/kezdodhet-az-alairasgyujtes-a-tankotelezettsegrol-szolo-nepszavazashoz/
Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a tankötelezettségről szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután jogerőre emelkedett a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozat.

Független győzelem az időközi választáson
http://vs.hu/kozelet/osszes/fuggetlen-gyozelem-az-idokozi-valasztason-0517?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
Egerszalókon haláleset miatt kellett dönteni az új polgármester személyéről.

Normafa: érvénytelen lett a népszavazás
http://mno.hu/belfold/normafa-pokorni-az-igen-szavazatok-nyertek-1286714
Az igen szavazatok nyertek a Normafa rendezésével kapcsolatos helyi népszavazáson – jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere vasárnap este.

Az NVB hitelesítette a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról szóló népszavazási kérdést
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-726164
Hitelesítette a Tóbiás József MSZP-elnök által a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról kezdeményezett népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán Budapesten.

Választási csalás miatt 85 büntetőeljárás indult
http://www.hirado.hu/2015/05/12/valasztasi-csalas-miatt-85-buntetoeljaras-indult/
Ez derül ki a legfőbb ügyész egyik írásbeli válaszából a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben, amelyet tettek közzé a parlamenti honlapon.

Népszavazási kezdeményezések
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2015-05-12
Patyi András - Kossuth Rádió: 180 perc

Öt civil népszavazási kezdeményezést hitelesített a huszonnyolcból az NVB
http://mandiner.hu/cikk/20150507_ot_civil_nepszavazasi_kezdemenyezest_hitelesitett_a_huszonnyolcbol_az_nvb Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság. Huszonnyolc kezdeményezésből öt „rendszerbontó” népszavazás indulhat, ha valamennyi ügyben lezárulnak a jogorvoslatok.

Népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB
http://www.atv.hu/belfold/20150430-nepszavazasi-kezdemenyezest-hitelesitett-az-nvb
Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület által 5-2 arányban támogatott kezdeményezés azt célozza, hogy a parlamenti képviselők se kaphassanak öregségi nyugdíjat a megbízatásuk idejére, ahogy mások sem kaphatnak a munkaviszonyuk mellett.

Nem sikerült polgármestert választani Somogyviszlón
http://www.hirado.hu/2015/04/26/nem-sikerult-polgarmestert-valasztani-somogyviszlon/
Szavazategyenlőség miatt meg kell ismételni az időközi szavazást a baranyai településen, amelynek korábbi első embere január 30-án elhunyt.

Patyi András: a delegált tagok is kapjanak tiszteletdíjat az NVB-ben
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-720697
Indokolt lenne, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a frakcióval rendelkező pártok által megbízott tagjai is részesüljenek az Országgyűlés által választott tagokhoz hasonló mértékű tiszteletdíjban - mondta Patyi András, az NVB elnöke, amikor szerdán beszámolt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt a tavalyi önkormányzati és nemzetiségi választás tapasztalatairól.

Változhatnak a nemzetiségi választás szabályai
http://hvg.hu/itthon/20150422_Valtozhatnak_a_nemzetisegi_valasztas_szab
A nemzetiségi választás szabályain változtatna az NVB.

Az NVB nem hitelesítette Thürmer Gyula népszavazási kérdését
http://hir6.hu/cikk/109658/az_nvb_nem_hitelesitette_thurmer_gyula_nepszavazasi_kerdeset
Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén annak a népszavazási kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, amelyet a vasárnapi pihenőnapra vonatkozóan Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke nyújtott be.

Tapolcai választás - Átvette megbízólevelét Rig Lajos
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-720510
Átvette megbízólevelét Veszprém megye 3-as választókerületének április 12-én megválasztott jobbikos országgyűlési képviselője, Rig Lajos kedden a tapolcai városházán.

Ab: Nem alaptörvény-ellenes az MSZP-DK tapolcai jelöltjéről szóló fideszes kisfilm
http://mandiner.hu/cikk/20150421_ab_nem_alaptorveny_ellenes_az_mszp_dk_tapolcai_jeloltjerol_szolo_fideszes_kisfilm Az Alkotmánybíróság a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes a Fidesz ajkai szervezete által a tapolcai időközi képviselő-választási kampányban közzétett kisfilm, amely az MSZP és DK közös jelöltjét, Pad Ferencet hozta összefüggésbe az ajkai vörösiszap-katasztrófával.

Bukásra áll a rendszerbontó népszavazás
http://nol.hu/belfold/nem-szabad-lejaratni-a-nepszavazast-1529025
Több mint nyolcvan ügyben lehetett volna Magyarországon népszavazás 2002 óta a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ennyi kezdeményezés ment ugyanis át az összes szűrőn, ám mindössze öt kérdésben tartottak referendumot. Az iroda elnöke szerint e jogintézmény tekintélyét fenyegeti, ha valaki komolytalanul próbálkozik.

Jogerős a tapolcai választás eredménye
http://www.origo.hu/itthon/20150419-jogeros-a-tapolcai-valasztas-eredmenye.html
Jogerőssé vált az április 12-ei tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a vasárnap 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem – tájékoztatta Ughy Jenőné, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t.

Megváltoztatná a választási rendszert a Jobbik
http://www.hirado.hu/2015/04/15/megvaltoztatna-a-valasztasi-rendszert-a-jobbik/
A Jobbik a pártfinanszírozási és a választási rendszer megváltoztatását sürgeti. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a tapolcai időközi országgyűlési választáson is "példátlan számú kamupárt, kamujelölt" vett részt, s közös bennük, hogy a 18 érintett az ötödét sem kapta meg szavazatban az általuk leadott ajánlások számának, fél százalékos támogatottságot sem értek el a voksoláson.

Megjött a pretoriai szavazat is Tapolcára
http://nol.hu/belfold/megjott-a-pretoriai-szavazat-is-tapolcara-1527961
A pretoriai külképviseletről is megérkezett a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás urnája - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd délelőtt.

Kúria: jogsértő a helyi fideszes szervezet videója
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-718316
A Kúria a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választással összefüggésben nem állapított meg jogsértést az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szórólapja esetében hétfőn, a Fidesz tapolcai szervezetének videója viszont a bíróság szerint jogsértő.

Csütörtökön lesz végleges eredmény, valószínűleg a Jobbik nyert Tapolcán
http://orientpress.hu/141821
Várhatóan csütörtökön tudja megállapítani a tapolcai választási bizottság a vasárnapi időközi voksolás eredményét, a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálása után - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek vasárnap este. A szavazatok 99,13 százalékos feldolgozottsága mellett Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet.

M1 Híradó – Választás Tapolcán
http://www.hirado.hu/videok/?video=397986 (21: 50-től)
Pálffy Ilona

Nem volt rendkívüli esemény a tapolcai választáson
http://www.hirado.hu/2015/04/12/nem-volt-rendkivuli-esemeny-a-tapolcai-valasztason/
Rendkívüli esemény nélkül folyt az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 3-as választókerületében - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Nem sértette meg a jelöltek közötti esélyegyenlőséget az ATV
http://www.ma.hu/belfold/245946/Nem_sertette_meg_a_jeloltek_kozotti_eselyegyenloseget_az_ATV?place=srss
Nem sértette meg a jelöltek közötti esélyegyenlőség elvét az ATV, amikor csak néhány, a tapolcai időközi országgyűlési választáson esélyesnek minősített jelöltet hívtak meg egy műsorba, a Magyar Munkáspárt jelöltjét azonban nem.

Kilenc újabb népszavazási kérdést nyújtott be két Facebook-csoport
http://www.hirado.hu/2015/04/10/kilenc-ujabb-nepszavazasi-kerdest-nyujtott-be-ket-facebook-csoport/
A civilek március 15-én indították el "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezésüket 19 kérdéssel.

A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés
http://magyarhirlap.hu/cikk/21984/A_Kuria_ele_kerul_a_ket_hitelesitett_nepszavazasi_kerdes
Jogorvoslati kérelmek érkeztek a "rendszerbontó népszavazásnak" a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében.

Újabb népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB
http://www.atv.hu/belfold/20150408-ujabb-nepszavazasi-kezdemenyezest-hitelesitett-az-nvb/
Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által - a március 15-ei demonstráción - bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.

Tapolcai választás - Kinyomtatták a szavazólapokat
http://nepszava.hu/cikk/1053535-tapolcai-valasztas---kinyomtattak-a-szavazolapokat/
Kinyomtatta az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választás szavazólapjait, mintegy 72 ezret - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Két helyen választanak polgármestert vasárnap
http://valasz.hu/itthon/ket-helyen-valasztanak-polgarmestert-vasarnap-111382
A Baranya megyei Gyöngyfán azért kell időközi választást tartani, mert Németh István, a település októberben megválasztott független polgármestere január 2-án lemondott tisztségéről.

Az NVB elutasította a Fidesz-KDNP kampányát kifogásoló beadványt
http://www.hirado.hu/2015/04/06/az-nvb-elutasitotta-a-fidesz-kdnp-kampanyat-kifogasolo-beadvanyt
A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Fidesz-KDNP kampányígéreteit kifogásoló beadványt hétfői ülésén, arra hivatkozva, hogy a választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak.

Tapolcai időközi: zárul a külképviseleti névjegyzékbe vétel
http://mno.hu/belfold/zarul-a-kulkepviseleti-nevjegyzekbe-vetel-1280381
Azok a választópolgárok, akik az április 12-ei tapolcai időközi országgyűlési választáson nem Magyarországon, hanem a 96 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni, szombaton 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

 2015. I. negyedév

Most a Munkáspárt nyerte az ellenzéki versenyfutást
http://index.hu/belfold/2015/04/01/most_a_munkaspart_nyerte_az_ellenzeki_veresenyfutast/
A Munkáspárt is benyújtotta a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) - tudta meg az Index. Így most a többi ellenzéki pártnak várnia kell arra, hogy erre vonatkozó kérdést nyújtson be, mivel azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani.

Vasárnapi zárás: helybenhagyta a Kúria a népszavazás elutasítását
http://www.atv.hu/belfold/20150401-vasarnapi-zaras-helybenhagyta-a-kuria-a-nepszavazas-elutasitasat
Helybenhagyta a Kúria szerdai végzésében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amelyben az NVB megtagadta az Összefogás Párt elnökének a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdése hitelesítését.

ÁSZ: szabálytalanságok voltak a kampánypénzek körül
http://orientpress.hu/141366
Szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése a 2014-es választásokon induló 14 jelölő szervezet közül nyolcnál a kampányra nyújtott költségvetési támogatások felhasználásában - hangzott el a szervezet kedden bemutatott jelentésében. A törvény változásai ugyanakkor növelték a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát, illetve javították az ellenőrzés lehetőségeit – mondta az eseményen Elek János, az ÁSZ főtitkára.

Újabb civil kezdeményezéseket kaszált el az NVB
http://mno.hu/ahirtvhirei/ujabb-civil-kezdemenyezeseket-kaszalt-el-az-nvb-1279631
Hét rendszerbontó civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el a Nemzeti Választási Bizottság. A Hír TV-nek a testület elnöke, Patyi András azt mondta: az NVB részben egyértelműségi problémák miatt nem hitelesítette a kezdeményezéseket, több esetben pedig kizárt a népszavazás kezdeményezése.

Az időközi polgármester-választások eredményei
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-714642
Négy településen tartottak vasárnap időközi polgármester-választást.

Ezért utasított el az NVB öt népszavazási kezdeményezést
http://www.hirado.hu/2015/03/26/ezert-utasitott-el-az-nvb-ot-nepszavazasi-kezdemenyezest/
Hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Patyi András, a testület elnöke a Ma reggelben elmondta, hogy miért.

Újra vizsgálják a szekszárdi választási csalást
http://www.hirado.hu/2015/03/25/ujra-vizsgaljak-a-szekszardi-valasztasi-csalast/
A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálta az őszi önkormányzati választás rendje elleni bűntett miatt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon folytatott nyomozás iratait és ennek alapján Polt Péter további nyomozásra utasította a tolnai ügyészséget.

Az MSZP-DK jelöltje nyert az újpesti időközi önkormányzati képviselő-választáson
http://webradio.hu/hirek/belfold/az_mszp-dk_jeloltje_nyert_az_ujpesti_idokozi_onkormanyzati_kepviselo-valasztason
Az MSZP és a DK közös jelöltje, Barrel Zoltán nyerte az újpesti időközi önkormányzati képviselő-választást- tájékoztatta Tahon Róbert, a IV. kerület jegyzője vasárnap este az MTI-t.

Újpesten és Bényén tartanak időközi választást
http://nepszava.hu/cikk/1051885-ujpesten-es-benyen-tartanak-idokozi-valasztast/
A főváros IV. kerületének egyik választókerületében képviselőt, míg a Pest megyei településen polgármestert választhatnak a helyiek.

Tájékoztató a népszavazási kezdeményezésekről
http://www.hirado.hu/2015/03/18/tajekoztato-a-nepszavazasi-kezdemenyezesekrol/
A népszavazási kezdeményezések elbírálásának menetéről és az azonos tárgyú kérdésekről tett közzé tájékoztatót internetes oldalán a Nemzeti Választási Iroda.

Pálffy Ilona: formailag rendben van a 19 népszavazási kérdés
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-711458
A Nemzeti Választási Iroda formai szempontból rendben találta, így tovább küldte a Nemzeti Választási Bizottságnak a március 15-ei civil ellenzéki tüntetésen bejelentett 19 népszavazási kérdést. A testület elnöke az InfoRádióban jelezte: az NVB április 12-ig dönthet a kezdeményezésekről. 

Formailag rendben van a 19 népszavazási kérdés
http://vs.hu/mind/osszes/formailag-rendben-van-a-19-nepszavazasi-kerdes-0317#!s0
A VS.hu a Nemzeti Választási Irodától megtudta, Pálffy Ilona, az NVI elnöke ma átnézte a civilek 19 népszavazási kérdését és formailag rendben találta azokat.

19 kérdéses népszavazást kezdeményeznek a civilek
http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/15/19-kerdeses-nepszavazast-kezdemenyeznek-a-civilek/
A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte: pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

Nem hitelesítették az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést
http://www.hirado.hu/2015/03/12/nem-hitelesitettek-az-elore-hozott-valasztasrol-szolo-nepszavazasi-kerdest/
A Nemzeti Választási Bizottság délutáni ülésén nem hitelesítette az előre hozott választásról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Huszonkét jelölt indul a tapolcai választáson
http://mandiner.hu/cikk/20150312_huszonket_jelolt_indul_a_tapolcai_valasztason
Jogerős a döntés, amely szerint huszonkét jelölt neve szerepel majd az áprilisi tapolcai időközi választás szavazólapján – tájékoztatta az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője csütörtökön az MTI-t.

Tapolca - Délután lejár a jelöltbejelentés határideje
http://nepszava.hu/cikk/1050583-tapolcai-valasztas---delutan-lejar-a-jeloltbejelentes-hatarideje/
Ma 16 órakor lejár a jelöltbejelentési határidő az április 12-ei tapolcai időközi parlamenti képviselő-választásra; a jelölőszervezetek addig gyűjthetnek ajánlásokat és adhatják le az ajánlásgyűjtő íveket. A fel nem használt ajánlásgyűjtő íveket kedd délutánig lehet leadni.

Veszprém: jogerőssé vált Kész Zoltán győzelme
http://mno.hu/belfold/veszprem-jogerosse-valt-kesz-zoltan-gyozelme-1275197
Jogerőssé vált a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlésiképviselő-választás eredménye, miután vasárnap 16 óráig nem érkezett jogorvoslati kérelem.

A vasárnapi választások mérlege
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-707387
Három településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Kossuth Rádió: Déli Krónika – Aláírásgyűjtés
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2015-03-01 (12:04)
Pálffy Ilona: Március 1-jétől változnak a népszavazással kapcsolatos szabályok. Ezentúl külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyűjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez.

Elutasították az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-706936
Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

Változás lesz a népszavazási aláírásgyűjtő ívekben
http://hvg.hu/itthon/20150224_Valtozas_lesz_a_nepszavazasi_alairasgyujt
Külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyűjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az erről szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lép hatályba, és a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

Veszprém: csütörtökön számolhatják meg a külképviseletekről érkezett voksokat
http://mandiner.hu/cikk/20150225_veszprem_csutortokon_szamolhatjak_meg_a_kulkepviseletekrol_erkezett_voksokat A Nemzeti Választási Bizottság sértetlennek találta a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat szerda délutáni ülésén. A voksokat csütörtökön számolják meg.

AB: Kész Zoltán nem tévesztette meg a választókat
http://www.atv.hu/belfold/20150224-ab-kesz-zoltan-nem-tevesztette-meg-a-valasztokat/
Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Kúria szerdai határozatát, amely szerint a baloldali pártok által támogatott független Kész Zoltán - aki utóbb megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást - képviselőjelöltként valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

New Yorkból is megérkezett a külképviseleti urna
http://www.ma.hu/belfold/241780/New_Yorkbol_is_megerkezett_a_kulkepviseleti_urna?place=srss
Miként tavaly áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

Kész Zoltán nyert Veszprémben
http://www.hirado.hu/2015/02/22/kesz-zoltan-nyert-veszpremben/
A baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

Tapolcán kezdődhet az aláírásgyűjtés
http://nepszava.hu/cikk/1049086-tapolcan-kezdodhet-az-alairasgyujtes
Hétfőig mind a 72 ezer érintett választópolgárnak meg kell kapnia az áprilisi időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait az április 12-én esedékes voksolásra.

Nem lesz népszavazás a prostitúcióról
http://index.hu/belfold/2015/02/22/nem_lesz_nepszavazas_a_prostituciorol/
Nem fogadta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amely arról kérdezte volna meg az embereket, hogy bűncselekményt követ-e el az, aki prostituáltnak fizet szexuális szolgáltatásért – írja az MTI.

Kinyomtatták a veszprémi szavazólapokat
http://magyarhirlap.hu/cikk/17443/Kinyomtattak_a_veszpremi_szavazolapokat
Kinyomtatták a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési választás szavazólapjait: a mintegy 72 ezer szavazólapot az ANY Biztonsági Nyomda Nyrtvel készítette el - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Már tíz párt indulna a tapolcai-ajkai időközi választáson
http://www.vg.hu/kozelet/politika/mar-tiz-part-indulna-a-tapolcai-ajkai-idokozi-valasztason-444246
Újabb négy pártot vett nyilvántartásba az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a múlt hónapban elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt.

Veszprémi választás: délután négykor lejár a határidő
http://www.origo.hu/itthon/20150214-veszpremi-valasztas-delutan-negykor-lejar-a-hatarido.html
Azok a választópolgárok, akik a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson nem Magyarországon, hanem a 96 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni, szombaton 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba az NVB
http://mno.hu/belfold/ujabb-jelolo-szervezeteket-vett-nyilvantartasba-az-nvb-1272601
Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt.

Az NVB szerint Kész Zoltán megtévesztette a választókat
http://www.vg.hu/kozelet/az-nvb-szerint-kesz-zoltan-megtevesztette-a-valasztokat-444053
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtök esti határozata szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

Az NVB nem hitelesítette Gaskó István és Demján Sándor népszavazási kérdését a vasárnapi pihenőnapról
http://www.hirado.hu/2015/02/12/az-nvb-nem-hitelesitette-gasko-istvan-es-demjan-sandor-nepszavazasi-kerdeset-a-vasarnapi-pihenonaprol/
Megtagadta a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának megszüntetését célzó, Gaskó István és Demján Sándor által benyújtott népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az elutasító határozatot egyhangúlag hozta.

Valaki megint büntetné a prostituáltak ügyfeleit
http://nol.hu/belfold/buntessek-e-azt-aki-prostitualtnak-fizet-1515221
Népszavazást kezdeményezne egy magánszemély arról, hogy büntessék-e azt, aki a prostituáltak szolgáltatásaiért fizet. A kérdés valószínűleg átmegy a Nemzeti Választási Irodán, de hogy az ötlet elegendően nagy támogatottságot élvez-e a referendum elrendeléséhez, erősen kétséges.

Vasárnapi pihenőnap: újabb próbálkozás az utolsó pillanatban
http://www.hirado.hu/2015/02/09/vasarnapi-pihenonap-ujabb-probalkozas-az-utolso-pillanatban/
A jogorvoslati határidő utolsó napján, hétfőn érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt elnökének a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos két népszavazási kérdésének elutasítása miatt, így azonos tárgyú kérdés a Nemzeti Választási Bizottsághoz továbbra sem nyújtható be, arra csak a Kúria döntését követően van lehetőség.

Ezeken a helyeken tartanak ma választást
http://nepszava.hu/cikk/1047730-ezeken-a-helyeken-tartanak-ma-valasztast/
Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást, ezek az utolsók, amelyeket azért írtak ki, mert az októberi választás eredménytelen lett. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Tapolcai választás - Nyilvántartásba vették az első jelölőszervezetet
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-701572
Az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra nyilvántartásba vette az első jelölőszervezet az a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt.

Az Együtt a választási szabályok megváltoztatását sürgeti
http://www.hirado.hu/2015/02/03/az-egyutt-a-valasztasi-szabalyok-megvaltoztatasat-surgeti/
Levélben kérik a jelenleg hatályos választási szabályok megváltoztatását az Együtt politikusai Orbán Viktor miniszterelnöktől és Rogán Antaltól, a Fidesz frakcióvezetőjétől.

Öt időközi polgármester-választást tartottak vasárnap
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-700083
Öt településen tartottak vasárnap időközi polgármester-választást, három községben azért, mert tavaly októberben senki nem indult a posztért.

Csak jövőre lehet referendum a vasárnapi zárva tartásról?
http://nol.hu/belfold/csak-jovore-lesz-referendum-1513593
A jog eszközeivel nem lehet megakadályozni, hogy valaki rosszhiszeműen akadályozza mások népszavazási kezdeményezését. Így könnyen lehet, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásáról csak jövőre lesz referendum.

Április 12-én lesz a tapolcai időközi választás
http://mandiner.hu/cikk/20150129_aprilis_12_en_lesz_a_tapolcai_idokozi_valasztas
Kitűzte a Nemzeti Választási Bizottság a tapolcai időközi országgyűlési választást: e szerint április 12-én választhatnak az érintettek új képviselőt a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére.

Vasárnapi pihenőnap: az NVB-t bírálja a Liga
http://www.hirado.hu/2015/01/27/vasarnapi-pihenonap-az-nvb-t-biralja-a-liga/
Önkényes és jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság jogértelmezése, amellyel elutasította a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezését a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, ezért az érdekvédelmi szervezetek ismételten kezdeményezik kérdéseik hitelesítését - közölte a Liga és a VOSZ.

Jogerős: 12 név lesz a veszprémi szavazólapokon
http://www.atv.hu/belfold/20150126-jogeros-12-nev-lesz-a-veszpremi-szavazolapokon/
Jogerőre emelkedett a választási bizottság döntése, 12 jelölt neve szerepel majd a februári veszprémi időközi választás szavazólapján - tájékoztatta az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője hétfőn az MTI-t.

TV2 TÉNYEK- Zárvatartás: nem lehet népszavazás
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/167562_zarvatartas_nem_lehet_nepszavazas.html
Holnap újra beadja népszavazási kérelmét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Liga a vasárnapi zárvatartással kapcsolatban. A választási bizottság közben sorra elutasítja ezeket a beadványokat, azt mondják, már folyamatban van egy népszavazási kezdeményezés, ez volt az első, amelyet még január elején a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt adott be.

Elutasította az NVI a népszavazási kérdéseket a vasárnapi pihenőnap ügyében
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-697828
Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

TV2 TÉNYEK - Vita a vasárnapi zárvatartásról
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/167202_vita_a_vasarnapi_zarvatartasrol.html
Demján Sándor, az Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke azt mondta, akár 250 milliárd forint is hiányozhat majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt. Ezért a VOSZ és a LIGA szakszerveztek egy népszavazásról szóló kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához. Ha sikerül a népszavazással elérni a vasárnapi nyitva tartást, akkor javasolni fogják a vasárnapi pótlék megemelését is.

Tíz időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap
http://www.onkornet.hu/cikk.html?cikk_id=33732
Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap. A választások többségét azért írták ki, mert az október 12-i választás jelöltek hiányában elmaradt, vagy szavazategyenlőség alakult ki.

Aláírásgyűjtés a népszavazásért
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/166862_alairasgyujtes_a_nepszavazasert.html
Aláírásgyűjtésbe kezd a DK, mert azt szeretnék elérni, hogy a kormány vagy saját hatáskörében írjon ki népszavazást a boltok vasárnapi zárvatartásának megszűntetéséről, vagy módosítsa a jelenlegi népszavazási törvényt.

Vasárnapi pihenőnap: az NVI elnöke elutasította a DK elnökének népszavazási kérdését
http://www.hirado.hu/2015/01/15/vasarnapi-pihenonap-az-nvi-elnoke-elutasitotta-a-dk-elnokenek-nepszavazasi-kerdeset/
Elutasította, nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Októberben elmaradt választásokat tartanak meg vasárnap
http://www.onkornet.hu/cikk.html?cikk_id=33726
Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választás lesz vasárnap. Azért kell szavazást tartani ezeken a településeken, mert az október 12-i választás vagy elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett, de van olyan település is, ahol az ősszel megválasztott polgármester lemondása miatt kellett új választást kiírni.

Vasárnapi zárvatartás: az NVI elnöke elutasította az egyik népszavazási kérdést
http://www.hirado.hu/2015/01/13/vasarnapi-zarvatartas-az-nvi-elnoke-elutasitotta-szepessy-egyik-nepszavazasi-kerdeset/
Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság elé a Nemzeti Választási Iroda elnöke Szepessy Zsoltnak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdése aláírásgyűjtő ívét, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést.

Ma reggel - 2015. január 12.
http://nava.hu/id/2067144/  (07:27-től)
Veszprémi választás - öt jelöltet már nyilvántartásba vettek. Vendég: Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Hétfőn meg kell semmisíteni a szavazólapokat
http://www.atv.hu/belfold/20150111-hetfon-meg-kell-semmisiteni-a-szavazolapokat/
Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az októberi önkormányzati választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével; utóbbiakat a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a DK
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-694289
A Demokratikus Koalíció (DK) népszavazási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) szombaton annak érdekében, hogy megszüntessék az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló rendeletet - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

18 párt gyűjthet aláírásokat Veszprémben
http://www.origo.hu/itthon/20150109-18-part-gyujthet-alairasokat-veszpremben.html
Pénteken két újabb pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a veszprémi időközi választásokra. Így már 18-an gyűjthetnek aláírást keddtől.

Vasárnapi pihenőnap: az NVB nemet mondott a népszavazási kérdés hitelesítésére
http://www.hirado.hu/2015/01/09/vasarnapi-pihenonap-az-nvb-nemet-mondott-a-nepszavazasi-kerdes-hitelesitesere/
Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság.

Veszprémi időközi: egyelőre kevesen akarnak külföldön szavazni
http://mno.hu/belfold/veszpremi-idokozi-egyelore-kevesen-akarnak-kulfoldon-szavazni-1266892
Egyelőre kevesen akarnak külképviseleten szavazni a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választáson.

Időközi választás lesz Lasztovicza Jenő halála miatt
http://nepszava.hu/cikk/1044562-idokozi-valasztas-lesz-lasztovicza-jeno-halala-miatt/
Időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani a csütörtökön elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő mandátumának betöltésére.

Veszprémi választás - Kezdődik az ajánlásgyűjtés
http://nepszava.hu/cikk/1044144-veszpremi-valasztas---kezdodik-az-ajanlasgyujtes/
Hétfőig minden érintett veszprémi választópolgárnak meg kell kapnia a februári időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait a február 22-én esedékes voksolásra.

Patyi András: Jól vizsgázott az új választási eljárási törvény
http://nol.hu/belfold/patyi-andras-jol-vizsgazott-az-uj-valasztasi-eljarasi-torveny-1507461
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint jól vizsgázott a 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény, alkalmas volt arra, hogy a jogszabály alapján tiszta választásokat bonyolítsanak le.

Patyi ünnepe
http://nol.hu/velemeny/patyi-unnepe-1507829
Sajátosan értékelte a 2014-es parlamenti választást a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Szerinte az a demokrácia ünnepe volt, mert a többes ajánlás lehetőségével a jogalkotó „dinamizálni” tudta a választást. Minden korábbinál népesebb volt a mezőny, tizennyolc párt állított országos listát. Patyi Andrást ez örömmel tölti el, mert így többen szólíthatták meg a választókat.

Elvette Demján fegyverét Szepessy Zsolt
http://index.hu/belfold/2014/12/20/elvette_demjan_fegyveret_szepessy_zsolt/
Négy, a vasárnapi nyitva tartás témakörét érintő kérdést nyújtott be Szepessy Zsolt volt monoki polgármester a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), írja a Népszabadság. Ez azt jelenti, hogy most 30 napig, amíg az NVB dönt a kérdések sorsáról, senki más nem nyújthat be ebben a témában népszavazási kérdést, így a Demján Sándor által vezetett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) sem.

Pálffy Ilona: a választási eljárási törvény összességében jól vizsgázott
http://www.hirado.hu/2014/12/27/palffy-ilona-a-valasztasi-eljarasi-torveny-osszessegeben-jol-vizsgazott/
A 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény összességében jól vizsgázott az idei négy országos választáson (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi), ugyanakkor néhány ponton indokolt lenne a jogszabály módosítása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek adott interjújában.

Veszprémi választás - hétfőn kezdik az értesítők gyártását
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-691729
Hétfőn kezdi meg az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. az értesítők gyártását a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra.

Tizenhat párt indítana jelöltet Veszprémben
http://orientpress.hu/137419 
Újabb négy jelölő szervezetet vett nyilvántartásba a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén. Ez azt jelenti, hogy már tizenhat párt állítana - önállóan vagy együtt - jelöltet. Nincsenek köztük azok, akik függetlenként indulnának.

Veszprém: Újabb pártokat vettek nyilvántartásba
http://www.hirado.hu/2014/12/12/veszprem-ujabb-partokat-vettek-nyilvantartasba/#
Újabb pártokat vett nyilvántartásba a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén, ezzel már tízre nőtt a választáson jelöltet állítani szándékozó pártok száma.

Plusz napokat kér a választási iroda elnöke
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-687497
Több határidőt is módosítana a választási eljárási törvényben a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor azt mondta, hogy az új választási rendszer jól vizsgázott az idei referendumokon, szavai szerint "elég szépen és elég jól zár a rendszer". Azt is elmondta, hogy a veszprémi időközi választásra január 5-éig kapják meg a választók az értesítéseket.