Hol és hogyan szavazhatok?

A választásokon való részvételének helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az egyes választástípusokhoz kapcsolódóan azonban különböző lehetőségei vannak, ha máshol (másik szavazókörben) kíván szavazni, illetve amennyiben fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott. Alább ezekről a lehetőségekről tájékozódhat.

 • Országgyűlési választások

  • Szavazás másik szavazókörben: az országgyűlési választásokon az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát átjelentkezési kérelmet benyújtva online vagy papír alapon, személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.
  • Külképviseleti szavazás: kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi kijelölt magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni.

  Időközi országgyűlési választások

  • Szavazás másik szavazókörben: az időközi választásban érintett országgyűlési egyéni választókerületen belül bármely szabadon választott település kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát átjelentkezési kérelmet benyújtva online vagy papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.

  Mindezeket a választás kitűzését követően teheti meg a választás napját megelőző -66. nap és a -9. nap között.

  Helyi és nemzetiségi önkormányzati választások

  • Szavazás a bejelentett tartózkodási helyen: az önkormányzati választásokon a tartózkodási helyén is szavazhat, amennyiben a választás kitűzését megelőzően legalább 30 nappal tartózkodási helyet létesített és ez a választás napján még érvényes. Erre vonatkozó kérelmét benyújthatja online és papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.

  Mindezeket a választás kitűzését követően teheti meg a választás napját megelőző -66. nap és a -9. nap között.

  Ha valamely, Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, regisztrálnia kell ahhoz, hogy a központi névjegyzékben feltüntetésre kerüljön a nemzetiséghez tartozása, és kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az önkormányzati választásokra, vagy az önkormányzati és az országgyűlési választásokra is.

  A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati választásoknál nincs külképviseleti választási lehetőség.

  Európai parlamenti választások

  • Szavazás másik szavazókörben: az európai parlamenti választáson az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát átjelentkezési kérelmet benyújtva online vagy papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.
  • Külképviseleti szavazás: kérheti a kijelölt külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni.
  • Szavazás a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre: amennyiben nem a magyarországi pártlistákra kíván szavazni, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre, úgy a fogadó állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben a Nemzeti Választási Iroda a más uniós ország választási szerve általi kérés alapján a magyarországi névjegyzékből törli, kizárva ezzel a kettős szavazás lehetőségét.

  Mindezeket a választás kitűzését követően teheti meg a választás napját megelőző -66. nap és a -9. nap között.

  Népszavazások

  • Szavazás másik szavazókörben: az országos népszavazásokon az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát átjelentkezési kérelmet benyújtva online vagy papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.
  • Külképviseleti szavazás: kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi kijelölt magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni.

  Mindezeket a népszavazás kitűzését követően teheti meg a választás napját megelőző -66. nap és a -9. nap között.

 • Külhoni magyar állampolgárként - választási regisztrációját követően - szavazatát az önnek megküldött szavazási levélcsomagban leírtak szerint adhatja le az országgyűlési általános választásokon, az országos népszavazásokon, valamint – amennyiben az Európai Unió más tagállamában sincsen lakcíme – az európai parlamenti választásokon.  

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben