Sikeresen lezárult a szavazás

Sikeresen lezajlott a közös eljárásban megrendezésre kerülő június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. A választópolgárok reggel 6 és este 19 óra között adhatták le szavazataikat a kijelölt szavazókörökben. A választásokon a szavazásra jogosult állampolgárok 59,26 százaléka voksolt.

Budapest, 2024. június 9. – Sikeresen lezárult a június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás, a 7,8 millió választópolgár 59,26 százaléka, vagyis több, mint 4,5 millió szavazó járult az urnákhoz.

A legnagyobb arányban Vas vármegyében mentek el szavazni a választópolgárok, itt 63 százalék felett volt a választási részvétel, míg Bács-Kiskun vármegyében 54 százalékos volt csupán a választópolgárok részvételi aránya.

Budapesten a XII. kerületben volt a legmagasabb, több, mint 68 százalékos a részvételi arány, míg a VII. kerületben a legkisebb, itt a lakosok 46 százaléka szavazott csupán.

Magyarország 147 külképviseletén is véget ért a szavazás, a legtöbb választópolgár Londonba kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét, itt a névjegyzékben szereplő választópolgárok 82 százaléka adta le a szavazatát, többek között Brazíliaváros és Canberra külképviseletein 100 százalékos volt a választási részvétel, míg Wellingtonban volt a legalacsonyabb a részvételi arány. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák visszaszállítása megkezdődött, az utolsó urnáknak június 13-ig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához. A külképviseleti szavazás részvételi adatai itt érhetőek el.

A szavazás lezárultát követően megkezdődött a levélszavazatok megszámolása a Nemzeti Választási Irodában. Az NVI-hez eddig postai úton összesen mintegy 5 ezer darab levélcsomag érkezett vissza, míg a külképviseleteken 48 ezer levélszavazatot adtak le. A levélszavazatok külső borítékjainak felbontása, illetve az azonosító nyilatkozatok ellenőrzése már a hét elején megkezdődött, most pedig a levélszavazatokat tartalmazó borítékok felbontása és a szavazatok feldolgozása is kezdetét vette. A levélszavazatok eredményeivel kapcsolatban ide kattintva lehet tájékozódni.

A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választás eredményei feldolgozásra kerültek, az eredmények elérhetőek a www.valasztas.hu oldalon. Az európai parlamenti választás vonatkozásában még zajlik a külképviseletekről beérkező szavazatok, illetve a levélszavazatok feldolgozása, így végleges eredményre várhatóan néhány napon belül lehet számítani.

A polgármester-választás, az egyéni listás választás és az egyéni választókerületi választás, valamint a települési nemzetiségi önkormányzati választás eredményeinek megállapítása a helyi választási bizottságok feladata. A vármegyei közgyűlési és a területi nemzetiségi önkormányzati választás eredményét a területi választási bizottságok állapítják meg, míg a fővárosi közgyűlési és a főpolgármester-választás eredményéről a Fővárosi Választási Bizottság dönt. Az országos nemzetiségi választás eredményeit a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, csakúgy, mint az európai parlamenti választás eredményét. Az NVB az európai parlamenti választás eredményét legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon, vagyis június 28-áig köteles megállapítani.

A frissen megválasztott Európai Parlament alakuló ülése 2024. július 16-án lesz Strasbourgban. A megválasztott európai parlamenti képviselők várhatóan júniusban vehetik át képviselői megbízásukat.

Az Alaptörvény értelmében a 2019 októberében, illetve időközi választáson megválasztott önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása októberig tart. A helyi és a nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit 2024. október 1-ét követően 15 napon belülre kell összehívni, és a ma megválasztott polgármesterek is csak októberben lépnek hivatalba. Azok a települések, amelyeknek nem volt polgármestere kivételt képeznek, ezeken a településeken ugyanis a ma megválasztott polgármesterek az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lépnek.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben