Sikeresen zárult a választási informatikai főpróba

Valamennyi választási iroda részvételével sikeresen lezajlott a választási informatikai rendszer három napos főpróbája. A próba alkalmával a választási irodák munkatársai végrehajtották a névjegyzékzárással, nyomtatással kapcsolatos és választásnapi feladataikat, tesztelve annak mind az informatikai, mind az adminisztratív elemeit. Az informatikai rendszer a főpróba során megfelelően működött.

Budapest, 2024. május 30. – Sikeresen zárult a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választás informatikai főpróbája, melyen a Nemzeti Választási Iroda mellett a fővárosi, a 19 területi és az 1264 helyi választási iroda vett részt. A főpróbán a választási irodák több ezer munkatársa a június 7-i névjegyzékzáráshoz és a szavazás napjához kapcsolódó informatikai feladatait látta el.

A három nap során a munkatársak előre generált próbaadatokkal begyakorolták a napközbeni részvételi adatok, a szavazóköri és eredményjegyzőkönyvek adatainak rögzítését, a rendkívüli események jelentésével kapcsolatos teendőket és tesztelték a választások belső kommunikációs rendszerét is. A választási irodák számára a szavazást követően az idei választásokon új feladatként jelenik meg a szavazóköri és eredmény jegyzőkönyvek szkennelése, amely munkafázis ugyancsak a főpróba része volt.

A választásnapi feladatok begyakorlása mellett a próba során a Nemzeti Választási Iroda meggyőződött arról is, hogy a választási informatikai rendszer megfelelően és biztonságosan működik.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben