Külképviseleti szavazás rendkívüli helyzetekben

Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy a koronavírus-világjárvány több helyen befolyásolja, az ukrán háborús helyzet pedig egy helyen el is lehetetleníti a külképviseleti szavazást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel a helyi járványügyi előírások és egyéb rendkívüli helyzetek a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolhatják, vagy akár el is lehetetleníthetik. Kínában, azon belül is Sanghajban, a járványügyi lezárások miatt ellehetetlenült a külképviseleti szavazás. A részleteket itt találja. Emellett a kínai külképviseleteken már korábban módosult és előrébb került a névjegyzékbe vételre vonatkozó határidő. A járványügyi helyzet miatt kérjük, hogy folyamatosan kövesse nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet, illetve az NVI honlapját. A külképviseletek nem tudnak eltérést biztosítani a szabályok betartása alól akkor sem, ha az befolyásolja a választópolgár szavazási lehetőségét.

Emellett az Ukrajna területén zajló háború miatt szintén kérjük a választópolgárokat, hogy fokozottan figyeljék a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az NVI aktuális tájékoztatását. A KKM közlése szerint Magyarország Kijevi Nagykövetségét kiürítették, a munkatársakat pedig kimenekítették az ukrán fővárosból, ezért itt nem lesz külképviseleti szavazás. A diplomáciai személyzet áttelepült Lvivbe (Lembergbe), így a kijevi helyszín helyett itt lesz lehetőség a külképviseleti szavazásra. A Nemzeti Választási Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Közvetlenül, folyamatosan egyeztetünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) illetékeseivel és szükség esetén közösen intézkedünk a külképviseleteket érintő, választással kapcsolatos további lépések ügyében.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben