Sajtószemle 2018

IV. negyedév

III. negyedév

II. negyedév

I. negyedév
 


2018. IV. negyedév

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson
https://hvg.hu/itthon/20181212_Megszavaztak_a_hataron_tuli_magyarok_is_szavazhatnak_az_EPvalasztason
Az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is gyakorolhatják választójogukat az EP-választáson.

Népszavazást kezdeményez a Jobbik a túlóratörvényről
https://index.hu/belfold/2018/12/11/tuloratorveny_jobbik_nepszavazas/
Népszavazást kezdeményez a Jobbik a túlóratörvényről, hogy "a dolgozók döntsenek a saját sorsukról”.

Népszavazást írhatnak ki a házasság közjegyző általi felbontásáról
http://www.atv.hu/belfold/20181211-neszavazast-irhatnak-ki-a-hazassag-kozjegyzo-altali-felbontasarol
A Kúria hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést.

Az NVB nem hitelesítette Hadházy népszavazási kérdéseit
https://index.hu/belfold/2018/12/11/az_nvb_nem_hitelesitette_hadhazy_nepszavazasi_kerdeseit/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén nem hitelesítette a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által benyújtott, a kormány kommunikációs tevékenységére, annak népszerűsítésére és a hirdetések tartalmára vonatkozó népszavazási kérdéseket.

Népszavazást kezdeményez a Momentum a rabszolgatörvény ellen
http://www.atv.hu/belfold/20181206-nepszavazast-kezdemenyez-a-momentum-a-rabszolgatorveny-ellen
A Rabszolgatörvény értelmében a jelenlegi 250 órában maximalizált túlóra mennyiségét emelnék 400 órára. Ahelyett tehát, hogy mérsékelnék a már most is kritikus munkaerőhiányt, inkább tovább erősítik azt, ugyanis a hazai munkakörülmények romlása újabb elvándorlási hullámot indíthat el. A Momentum célja a munkavállalók jogainak biztosítása és európai színvonalú munkakörülmények megteremtése Magyarországon.

Vetélkedő a tudatos választóvá válásért
https://www.keszthely.hu/hirek/vetelkedo-a-tudatos-valasztova-valasert
A fiatalok tudatos választóvá válása a célja a Nemzeti Választási Iroda és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája vetélkedőjének. A Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! című vetélkedő egyik regionális fordulójának Keszthely adott otthont, ahol 10 csapat mérte össze a tudását.

Az ANY Biztonsági Nyomda szállítja a nyomtatványokat a jövő évi választásokhoz
https://webradio.hu/hirek/gazdasag/az-any-biztonsagi-nyomda-szallitja-a-nyomtatvanyokat-a-jovo-evi-valasztasokhoz
Az ANY Biztonsági Nyomda szállítja a 2019. évi európai parlamenti és az önkormányzati választásokhoz szükséges nyomdai termékeket - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

Itt az ítélet: nem lehet népszavazást tartani a lakástakarékokról
https://hvg.hu/gazdasag/20181115_Itt_az_itelet_nem_lehet_nepszavazast_tartani_a_lakastakarekokrol
Hiába kért a Momentum és a Jobbik alelnöke is népszavazást a lakástakarékok ügyében, az NVB egyiket sem hitelesítette.

Nem hitelesítették az MSZP és a Párbeszéd népszavazási kérdéseit
http://www.atv.hu/belfold/20181108-nem-hitelesitettek-az-mszp-es-a-parbeszed-nepszavazasi-kerdeseit
Nem hitelesítette a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók képzési költségével kapcsolatos, valamint az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nem lesz honos népcsoport az orosz és a székely sem
https://nepszava.hu/3013785_nem-lesz-honos-nepcsoport-az-orosz-es-a-szekely-sem
Az Országgyűlés leszavazta mindkét állampolgári kezdeményezést, a kormánypártok sem kértek az új nemzetiségi képviselőkből.

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a kettős állampolgárok szavazati joga miatt
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/10/29/a-dk-az-europai-bizottsaghoz-fordul-a-kettos-allampolgarok-szavazati-joga-miatt
A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegye meg azokat a lépéseket, amelyek kizárják, hogy a kettős állampolgárok több országban is szavazhassanak a jövő évi EP-választáson – a párt frakciószóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar választási rendszer nem garantálja a levélszavazatok titkosságát, és annak is fennáll a veszélye, hogy az uniós tagállamokban élő kettős állampolgárok mindkét országban szavaznak majd az EP-választáson.

Az NVB elfogadta a szélsőségesség elutasításáért gyűjtött aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést
http://www.mon.hu/az-nvb-elfogadta-a-szelsosegesseg-elutasitasaert-gyujtott-alairasok-ellenorzeserol-szolo-jelentest/4029205
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta a szélsőséges nézetek megállítását célzó európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést és igazolást állít ki arról, hogy mintegy 4500 hiteles aláírás gyűlt össze. A sok érvénytelen aláírás miatt az NVB a rendőrséghez, valamint az adatvédelmi hatósághoz fordul.

Az NVB nem hitelesítette az Európai Ügyészséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést
https://www.echotv.hu/hirek/2018/10/25/az-nvb-nem-hitelesitette-az-europai-ugyeszseggel-kapcsolatos-nepszavazasi-kezdemenyezest
A kérdést Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés arra irányult, hogy az Országgyűlés módosítsa az ügyészségről szóló törvényt és tegye a legfőbb ügyész feladatává az Európai Ügyészséggel való együttműködést.

Az EP-választáson is jöhetnek a határon túli szavazatok
https://index.hu/kulfold/ep/2018/10/20/semjen_zsolt_ep-valasztas_hatarontuli_szavazatok/
Minden ország maga dönti el, hogy ad-e szavazati jogot a külföldön lakó állampolgárainak, és hogyan. Viszont minél többen szavaznak ugyanannyi képviselői helyre, annál többet veszít az erejéből egy szavazat.

VIP-ellátás – Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd
https://nepszava.hu/3012316_vip-ellatas--benyujtotta-nepszavazasi-kezdemenyezeseit-az-mszp-es-a-parbeszed
Benyújtotta a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd szerdán.

Népszavazást kezdeményez a Momentum a lakástakarékokról
http://magyarnarancs.hu/belpol/nepszavazast-kezdemenyez-a-momentum-a-lakastakarekokrol-114403
A párt szerdai közleménye szerint népszavazást kezdeményez arról, hogy megmaradjon a lakástakarékok állami támogatási formája.

Az ügyészségek 29 párt ellen indítottak keresetet
https://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-az-ugyeszsegek-29-part-ellen-inditottak-keresetet
A tavaszi országgyűlési választás után 29 párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek, mert két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek - közölte a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-vel. Huszonhárom esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, hat pártot pedig megszüntetnének.

Az MSZP népszavazást kezdeményez
https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/10/10/az-mszp-nepszavazast-kezdemenyez
Az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről – Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy pártja elnöksége nemzetpolitikai stratégiát fogadott el, amely szerint a nemzetpolitikát az Európai Unión belül kell képviselni.

Elbukott ellenzéki aláírásgyűjtések
http://magyarhirlap.hu/cikk/130079/Elbukott_ellenzeki_alairasgyujtesek
Nem csak a választásokon és a kormányellenes tüntetéseken szerepelt rosszul az ellenzék az utóbbi időben, az aláírásgyűjtésekben sem jeleskedett. Pedig itt nem hivatkozhatnak semmilyen „elnyomásra”.
 

2018. III. negyedév


Időközi választások – az ÁSZ megállapításai hasznosultak
https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/idokozi-valasztasok-az-asz-megallapitasok-hasznosultak
Az Állami Számvevőszék befejezte az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználása ellenőrzését. Az ÁSZ jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve a választási eljárásról szóló törvény alapján ellenőrizte a 2015-ben megtartott időközi országgyűlési választások és 2015., 2016. évi időközi önkormányzati választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos pénzeszközök felhasználását. Az ellenőrzés az időközi választások előkészítése és lebonyolítása során igénybe vett pénzeszközök szabályszerű felhasználására fókuszált.

Honos népcsoport lehet az orosz Magyarországon
https://index.hu/belfold/2018/09/11/honos_nepcsoport_lehet_az_orosz_magyarorszagon/
A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén elfogadta az orosz honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést.

Csökkenhet a sorbaállás a választásokon egy új rendelet nyomán
https://hvg.hu/itthon/20180908_Csokkenhet_a_sorbaallas_a_valasztasokon
Több csoportra oszthatják a szavazatszámláló bizottságokat a következő parlamenti választáson, és így legfeljebb fél órát csúszhat a zárás, nem órákat – ezt tartalmazza az igazságügyi miniszter új jogszabálya.

Ismét meghirdette középiskolásoknak szóló vetélkedőjét az NVI és az EP magyarországi kapcsolattartási irodája
http://www.boon.hu/ismet-meghirdette-kozepiskolasoknak-szolo-vetelkedojet-az-nvi-es-az-ep-magyarorszagi-kapcsolattartasi-irodaja/3976460
Ismét meghirdette országos középiskolai vetélkedőjét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartási irodája “Túl az első X-en” – Tehetsz a jövődért, válassz! címmel.

Az országos népszavazás ellenőrzési megállapításai hasznosultak
https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/az-orszagos-nepszavazas-ellenorzesi-megallapitasai-hasznosultak
Az Állami Számvevőszék befejezte a 2016. október 2-án megtartott országos népszavazás lebonyolítása elszámolásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a népszavazásra a költségvetésből biztosított pénzeszközök felhasználása az ellenőrzöttek tekintetében célhoz kötötten, a népszavazás előkészítése és lebonyolítása érdekében történt. Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére tett intézkedéseiről az ellenőrzöttek értesítették az ÁSZ elnökét.

Lemondott Patyi András az NVB-tagságáról
https://index.hu/belfold/2018/09/03/lemondott_patyi_andras_az_nvb-tagsagarol/
Lemondott a Nemzeti Választási Bizottságban betöltött tagságáról is Patyi András, a testület korábbi elnöke, írja az MTI. A testületbe az utolsó megválasztott póttag, Lugossy-Sági Krisztina került.

Patyi András maradt az NVB tagja
https://hvg.hu/itthon/20180829_Elbucsuzhat_a_birsagkiraly_Patyi_Andras_az_elnoki_pozicio_utan_a_tagsagrol_is_lemond
Végleg búcsút inthet a Nemzeti Választási Bizottságnak a bírságkirályként elhíresült Patyi András, aki nemrég az elnöki posztjáról már leköszönt – ezt jósolta Litresits András, a testület MSZP által delegált tagja az NVB szerdai ülése előtt, de végül a távozás nem történt meg.

EBESZ: Korlátozták az érdemi vita terét a választási kampányban
https://24.hu/kozelet/2018/08/28/ebesz-korlatoztak-az-erdemi-vita-teret-a-valasztasi-kampanyban/
A megfélemlítő retorika mellett az szúrt szemet, hogy nem nagyon lehetett megkülönböztetni a kormányzati tájékoztatást a Fidesz-KDNP kampányától.

A választási bírságokat sem fizetik be a kamupártok
http://magyarhirlap.hu/cikk/126510/A_valasztasi_birsagokat_sem_fizetik_be_a_kamupartok
Nem csak a sajtóban nemrég megjelent kétmilliárd forinttal tartoznak az államnak az áprilisi országgyűlési választáson egy százalék alatt teljesítő pártok, hanem a vissza nem vitt ajánlóívek és egyéb szabálysértések miatt kiszabott bírságokkal is tartozik jó pár jelölő szervezet és jelölt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Utolsóból első
https://hvg.hu/hetilap/2018.34/201834__nvb__elnokvaltas__radi_peter__utolsobol_elso
Körön kívüliként, jobb híján lett a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke Rádi Péter.

Huszonkét népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB
http://webradio.hu/hirek/belfold/huszonket-nepszavazasi-kerdes-hitelesiteset-tagadta-meg-az-nvb
Huszonkét népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését tagadta meg keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a kérdések többi között a fizetett kormányzati hirdetések korlátozására, a pedagógusok munkaidejének és a tanítási órák számának csökkentésére vonatkoztak.

Lemondott az NVB elnöke, és villámgyorsan megválasztották az utódját
https://index.hu/belfold/2018/08/14/lemondott_patyi_andras_az_nvb_elnoki_posztjarol_uj_elnok_radi_peter/
Rádi Pétert választotta meg elnökének a Nemzeti Választási Bizottság kedden, miután Patyi András lemondott a posztjáról. A jelenlévő ellenzékiek, a Jobbik és az MSZP delegáltja, nem szavazták meg, és kifogásolták, hogy előkészítetlen a váltás.

Lemond a „bírságbajnok” – Patyi András távozik az NVB éléről is
https://nepszava.hu/3004843_lemond-a-birsagbajnok-patyi-andras-tavozik-az-nvb-elerol-is
Utódját már kedden meg is választják a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén.

Bírói székben folytatja Patyi András
http://www.atv.hu/belfold/20180806-biroi-szekben-folytatja-patyi-andras
Bíróként folytatja Patyi András. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem távozó rektora újra talárt ölt, és a Kúrián folytatja karrierjét - bírói pozícióban.

Még 13 párt lóg az államnak a kampánytámogatással
https://444.hu/2018/08/02/meg-13-part-log-az-allamnak-a-kampanytamogatassal
Csak három olyan párt fizette vissza a választási kampányra felvett milliókat, aminek egy százalékot sem sikerült elérnie az április választáson. De 13 párt egyetlen forintot sem adott vissza, közölte az RTL Klub Híradójával a Magyar Államkincstár. Eddig csak az Együtt, A MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza az állami pénzt.

Pálffy Ilona: az új választási eljárási törvény jobb, mint amire számítottunk
https://infostart.hu/belfold/2018/08/02/palffy-ilona-az-uj-valasztasi-eljarasi-torveny-jobb-mint-amire-szamitottunk
Elégedett a Nemzeti Választási Iroda vezetője az új választási törvénnyel, mivel a jogalkotók beépítették a szervezet javaslatait a módosításba. A szervezet megkezdte a felkészülést a jövő évi európai parlamenti választásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona.

Több mint 1 millió aláírást kapott a Minority SafePack
http://www.origo.hu/itthon/20180731-tobb-mint-1-millio-hitelesitett-tamogato-alairast-kapott-a-minority-safepack.html
Összesen 11 országból 1 millió 128 385 aláírás gyűlt össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.


Népszavazást kezdeményez az MSZP a közpénz védelméről és a csatlakozásról az Európai Ügyészséghez
http://168ora.hu/itthon/nepszavazast-kezdemenyez-az-mszp-a-kozpenz-vedelmerol-es-a-csatlakozasrol-az-europai-ugyeszseghez-153662
Az MSZP benyújtotta a közpénzek védelme érdekében kezdeményezett népszavazási kezdeményezéseit a választási irodának - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten.

Így változik a választási törvény
http://www.origo.hu/itthon/20180731-tobb-mint-1-millio-hitelesitett-tamogato-alairast-kapott-a-minority-safepack.html
Elfogadta az Országgyűlés a választásokkal kapcsolatos jogszabályok módosítását. Mindennek alapján mostantól, ha egy párt nem éri el az 1 százalékos küszöböt, akkor az adott szervezet összes jelöltje felel az állami kampánytámogatás visszafizetéséért. Arról is döntöttek a képviselők, hogy a helyi választási iroda vezetője fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást.

Az MTA kimondta: A székelyek a magyar nemzet részei
https://index.hu/tudomany/2018/07/10/az_mta_kimondta_a_szekelyek_magyar_nemzet_reszei/
Az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik– írja a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete a közleményében, amely még tavaly decemberben készült, de csak most adta ki teljes terjedelmében az MTA.

Az NVB tagjainak segítségét kérik egy népszavazási beadványhoz a Liberálisok
http://webradio.hu/hirek/belfold/az-nvb-tagjainak-segitseget-kerik-egy-nepszavazasi-beadvanyhoz-a-liberalisok
A Magyar Liberális Párt arra kéri a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait, hogy nyújtsanak segítséget a kannabisz legalizációjáról szóló népszavazási kérdés elkészítéséhez.

Az Állami Számvevőszék megkezdte a kampánypénzek ellenőrzését
http://www.origo.hu/itthon/20180709-allami-szamvevoszek-megkezdodott-a-kampanypenzek-ellenorzese.html
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az adatbekérésekkel megkezdte az idei országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzéseit.

Az NVB visszautasított két népszavazási kérelmet
http://www.atv.hu/belfold/20180705-az-nvb-visszautasitott-ket-nepszavazasi-kerelmet
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtagadta két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését: az egyik a kétharmados törvények hatályba lépését országos népszavazáson erősíttette volna meg, a másik kérdés azt célozta, hogy a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek.

Az NVB elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést
http://www.mon.hu/az-nvb-elfogadta-a-szekelyek-honos-nepcsoportta-nyilvanitasara-osszegyult-alairasok-ellenorzeserol-szolo-jelentest/3913060
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést. A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen, a Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a székelyek nem értelmezhető önálló nemzetiségként. A honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés dönt.

Félmilliónál több magyar írta alá a Minority SafePacket
https://24.hu/belfold/2018/07/05/felmillional-tobb-magyar-irta-ala-a-minority-safepacket/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós – szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 527 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.


2018. II. negyedév


Dupla népszavazást kezdeményez az MSZP
https://index.hu/belfold/2018/06/29/dupla_nepszavazast_kezdemenyez_az_mszp/
Az MSZP "a közpénzek védelmében" két népszavazást kezdeményez – mondta Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője az elnökség előző napi döntéséről pénteken az MTI-nek.

Újra módosítja a választási szabályokat a kormány
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujra_modositja_a_valasztasi_szabalyokat_a_kormany.665343.html
Kétnapos üléssel folytatja rendkívüli nyári ülésszakát az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn a kormányt interpellálják, kedden pedig a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló, valamint a választási szabályokkal összefüggő törvénymódosító javaslatokat kezdik tárgyalni.

Átszabja a választási törvényt a Fidesz, de a külföldön élő magyarok a jövőben is csak a nagykövetségeken voksolhatnának
https://444.hu/2018/06/27/atszabja-a-valasztasi-torvenyt-a-fidesz-de-a-kulfoldon-elo-magyarok-a-jovoben-is-csak-a-nagykovetsegeken-voksolhatnanak
Fideszes képviselők nyújtották be kedden a választási törvényt módosító javaslatot, ami szerint "a jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelőséget kell vállalnia a kampánytámogatás visszafizetéséért."

A FUEN azt fontolgatja, hogy csak a következő Európai Bizottságnak nyújtja be a Minority SafePacket
http://magyarhirlap.hu/cikk/121341/A_FUEN_azt_fontolgatja_hogy_csak_a_kovetkezo_Europai_Bizottsagnak_nyujtja_be_a_Minority_SafePackot
A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) azt fontolgatja, hogy csak a jövő évi európai parlamenti választások után felálló új Európai Bizottságnak nyújtja be a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokat.

111 büntetőeljárás indult választási ajánlások hamisítása miatt
https://index.hu/belfold/2018/06/11/111_buntetoeljaras_indult_valasztasi_ajanlasok_hamisitasa_miatt/
Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint országszerte összesen 111 büntetőeljárás indult választási csalás, pontosabban ajánlások hamisítása miatt írja az Átlátszó. A lap összeszedte, hogy pártokra (vagy kamupártokra) lebontva hogyan oszlik el ez a 100-nál is több büntetőeljárás. Az elsők között olyan nagy múltú magyarországi pártok szerepelnek, mint az Iránytű Párt, Rend és Elszámoltatás, Kell az Összefogás, Hajrá Magyarország! Párt, Összefogás Párt, Közös Nevező.

Zoom.hu: Előrehozná a Fidesz az önkormányzati választást
http://www.atv.hu/belfold/20180608-zoom-hu-elorehozna-a-fidesz-az-onkormanyzati-valasztast
A lap azt írja, információik szerint a Fidesznél egy olyan terven dolgoznak, ami alapján előrehoznák a 2019 őszén esedékes önkormányzati választást és összevonnák a 2019 májusában esedékes Európai Parlamenti-képviselőválasztással.

Gulyás: Nem tervezi a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását
http://hvg.hu/itthon/20180606_Gulyas_Nem_tervezi_a_kormany_az_onkormanyzati_rendszer_atalakitasat
Gulyás Gergely egy válasza szerint ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy a polgári vezetés alatt folytatódjon a fejlődés.

Nem lesz népszavazás a vagyonnyilatkozatok hatósági vizsgálatáról
https://index.hu/belfold/2018/05/31/nvb_nepszavazas_vagyonnyilatkozatok_civilszervezetek/?token=293222f37aa9ded9707977ccc64cb275
Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához szükséges százezer aláírás sem a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága, sem a vagyonnyilatkozatok helytállósága ügyében kezdeményezett népszavazáshoz - írja a Nemzeti Választási Bizottságra hivatkozva az MTI.

Rábólintott az NVB Karácsony és Gémesi utódjára a parlamentben
http://hvg.hu/itthon/20180531_Rabolintott_az_NVB_Karacsony_es_Gemesi_utodjara_a_parlamentben
Kocsis-Cake Olivio és Hohn Krisztina lesznek a parlament új tagjai.

Strasbourg rábólintott a magyar kormány fellebbezésére Kétfarkú-ügyben
https://24.hu/belfold/2018/05/29/strasbourg-rabolintott-a-magyar-kormany-fellebbezesere-ketfarku-ugyben/
Elfogadta a magyar kormány fellebbezését kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Szavazz érvénytelenül! mobilalkalmazása ügyében, amely miatt a testület elsőfokú ítélete szerint jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot.

Egy szűk hálózat tartja ellenőrzés alatt a választási informatikai rendszert kiszolgáló cégeket
https://444.hu/2018/05/28/egy-szuk-halozat-tartja-ellenorzes-alatt-a-valasztasi-informatikai-rendszert-kiszolgalo-cegeket
A Nemzeti Választási Iroda eddig nem tudott megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy miért omlott össze a rendszer a parlamenti választás napján.

Minden választási csalást feltárna egy eddig ismeretlen szervezet
https://24.hu/belfold/2018/05/16/minden-valasztasi-csalast-feltarna-egy-eddig-ismeretlen-szervezet/
Megkérdőjelezik a Fidesz kétharmadát és azt akarják, hogy az Európai Parlament is vizsgálja a magyar választást.

Nem folytatják két népszavazás aláírásgyűjtését
http://magyarhirlap.hu/cikk/118232/Nem_folytatjak_ket_nepszavazas_alairasgyujteset
A kezdeményezők úgy döntöttek, a parlamenti választás miatti moratórium lejárta után nem folytatják az aláírásgyűjtést a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága, illetve a vagyonnyilatkozatok helytállósága ügyében kezdeményezett népszavazáshoz.

2,5 milliárdot kapnak a pártok működésre
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/25-milliardot-kapnak-a-partok-mukodesre-2461034?utm_medium=rss&utm_source=feed
A Nemzeti Választási Bizottság döntött a pártok költségvetési támogatásának elosztásáról.

Nem engedi a népszavazást az NVB tornaóraügyben
https://index.hu/belfold/2018/05/11/nem_engedi_a_nepszavazast_az_nvb_tornaoraugyben/
A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az általános és középiskolai oktatásról kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtő íveit, írja a Hvg.hu. A kezdeményező, dr. Mittákné dr. Horváth Georgina Janka hét, az iskolai oktatást érintő népszavazási kérdést nyújtott be, amik "tananyag- és vizsgakövetelmények csökkentésére, a házi feladatok mennyiségére, a kötelező foglalkozások előírására, a tanórák időpontjára, az intézményvezetők kinevezésére, a mindennapos testnevelés "kiváltására" és a testnevelésórák számának csökkentésére vonatkoztak" - írja a lap.

Megalakult az Országgyűlés
https://magyaridok.hu/belfold/megalakult-az-orszaggyules-3075787/
A választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a parlament alakuló ülésén, ahol Orbán Viktort javasolta miniszterelnöknek.

Darák: bajok vannak a levélszavazással
https://jogaszvilag.hu/napi/darak-bajok-vannak-a-levelszavazassal/
A Kúria elnöke szerint új problémákat vetett fel a levélszavazás, a konstrukciót át kell gondolni, és az ügyben bírósági kollégiumi értekezletet hív össze.

Elfogadták a választási beszámolókat
https://zoom.hu/hir/2018/05/08/elfogadtak-a-valasztasi-beszamolokat/
A képviselők elfogadták Patyi András és Pálffy Ilona beszámolóját. A Nemzeti Választási Bizottság elnökének ötperces beszámolója 134 igent és 45 nemet kapott, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének beszédére 134 igen és 51 nem érkezett.

NVI: feltétlenül szükség van egyes választási szabályok módosítására
https://hir.ma/belfold/politika/nvi-feltetlenul-szukseg-van-egyes-valasztasi-szabalyok-modositasara/733004
Pálffy Ilona az áprilisi választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról tartott beszámolójában javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását.

Alakuló ülés - NVB: törvényes a 2018-as választás
http://webradio.hu/hirek/valasztas/ogy-alakulo-ules-nvb-torvenyes-a-2018-as-valasztas
A választási szervek magas színvonalú és hatékony munkájának köszönhetően az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választását eredményesen, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, törvényesen bonyolították le - mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az Országgyűlés alakuló ülésén kedden.

Pálffy Ilona: Pusztán adminisztratív hibák történtek a választás során
https://mfor.hu/cikkek/makro/pallfy-ilona-pusztan-adminisztrativ-hibak-tortentek-a-valasztas-soran.html
A parlamentnek készült jelentés alapján nem történt érdemi fennakadás az internetes tájékoztatásban.

Lehet népszavazást tartani arról, hogy lehessen-e népszavazási kezdeményezéseket elektronikus úton is támogatni
https://zoom.hu/hir/2018/05/04/lehet-nepszavazast-tartani-arrol-hogy-lehessen-e-nepszavazasi-kezdemenyezeseket-elektronikus-uton-is-tamogatni/
A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén hitelesítette azt a két népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyek azt célozzák, hogy országos illetve helyi népszavazási kezdeményezéseket elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni.

Megvan, miért halt le a választási iroda honlapja a választás napján
https://index.hu/belfold/2018/05/04/megvan_miert_halt_le_a_valasztasi_iroda_honlapja_a_valasztas_napjan/
"Befejeződött a független szakértői vizsgálat a választásnapi, átmeneti honlapleállással kapcsolatban" - írja közleményében a Nemzeti Választási Iroda. Mint ahogy azt meg is írta mindenki, és jó páran tapasztalták is: a választás napján elérhetetlen lett a valasztas.hu már a részvételi adatok közlése idején. Majd elindították a fapados verziót, amin például a korábbi választási adatok nem is voltak elérhetők.

Négy országos listás mandátum kiadásáról döntött az NVB
http://www.atv.hu/belfold/20180504-negy-orszagos-listas-mandatum-kiadasarol-dontott-az-nvb
A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén döntött az áprilisi országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szerzett, de arról lemondó jelöltek mandátumának kiadásáról.

Vélhetően jogtalan volt több ezer határon túli szavazat érvénytelenítése
https://magyaridok.hu/belfold/velhetoen-jogtalan-volt-tobb-ezer-hataron-tuli-szavazat-ervenytelenitese-3061285/
Bár az ellenzéki pártok részéről visszatérő vádaskodás, hogy az április 8-i választás során visszaélések történtek, a PestiSrácok.hu megtudta, a valóban súlyos jogtalanságot a Fidesz kárára követték el.

Patyi András: az újraszámolások nem döntik el egy parlamenti mandátum sorsát sem
https://infostart.hu/belfold/2018/05/02/patyi-andras-az-ujraszamolasok-nem-dontik-el-egy-parlamenti-mandatum-sorsat-sem
Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el azok a szavazókörök, ahol újraszámolást kértek. Ezt a Nemzeti Választási Bizottság elnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorának.

A Kúria több szavazókörben újraszámoltatja a szavazatokat
http://hvg.hu/itthon/20180502_A_Kuria_tobb_szavazokorben_ujraszamoltatja_a_szavazatokat
A Jobbik által kifogásolt két szavazókörről már döntöttek, és kiderült, tényleg hibáztak a szavazatszámlálók. További hasonló döntések várhatók.

Nagy változás: űrlap készül a választási csalások bejelentésére
http://hvg.hu/itthon/20180427_urlap_keszul_a_valasztasi_csalasok_bejelentesere
A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén úgy döntött, a jövőben formanyomtatványokkal segítik a választópolgárokat a beadványok benyújtásában.

NVI: nem volt tömeges lakcímlétesítés az ukrán határ közelében
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvi-nem-volt-tomeges-lakcimletesites-az-ukran-hatar-kozeleben/3843578
Cáfolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt a sajtóban több helyen is megjelent információt, hogy az ukrán határ közelében több ezren létesítettek volna lakcímet az áprilisi országgyűlési választás előtt. Közölték: az érintett településeken január 1-je óta 60-an létesítettek lakóhelyet.

Megállapította a választás országos listás eredményét az NVB
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180427-megallapitotta-a-valasztas-orszagos-listas-eredmenyet-a-nemzeti-valasztasi-bizottsag.html
Megállapította az áprilisi országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, miután valamennyi országgyűlési egyéni választókerület eredménye, illetve a levélben szavazás eredményét megállapító határozat jogerőre emelkedett.

Figyelmeztették a választási irodát, hogy leállhat a honlapja
https://index.hu/belfold/2018/04/26/valasztas_honlap_nemzeti_valasztasi_iroda_nvi_terheles_informatika/
Már a választási informatika előzetes átvizsgálásánál figyelmeztették a Nemzeti Választási Iroda vezetését, hogy nagy terhelés esetén kockázatos a frissen fejlesztett Választás.hu működtetése, az NVI mégis az új portállal indult neki az országgyűlési választásnak, értesült a 24.hu.

Patyi: sehol sem kellett újraszámlálást elrendelni
http://www.atv.hu/belfold/20180423-patyi-sehol-sem-kellett-ujraszamlalast-elrendelni
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a benyújtott fellebbezések alapján egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását - közölte az NVB elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Országos népszavazást kezdeményez a Jobbik a sajtószabadság visszaállítása érdekében
https://alfahir.hu/2018/04/20/szabad_sajto_jobbik_volner_janos_sajtotajekoztato_nepszavazas
Volner János, a Jobbik alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy pártja országos népszavazást kezdeményez a sajtószabadság visszaállítása érdekében.

Patyi András: 150 kifogás érkezett az egyéni választókerületi eredményt megállapító döntésekkel szemben
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/04/18/patyi-andras-150-kifogas-erkezett-az-egyeni-valasztokeruleti-eredmenyt-megallapito-dontesekkel-szemben
Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Megállapította a levélben szavazás eredményét az NVB
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-megallapitotta-a-levelben-szavazas-eredmenyet-az-nvb
Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Pálffy Ilona: május elejére lehet meg a választás végleges eredménye
https://infostart.hu/belfold/2018/04/17/palffy-az-eredmeny-hivatalossa-valasarol
Bár már megállapították az április 8-i választás eredményét, ez leghamarabb bő két múlva válhat hivatalossá - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona a választás óta a lemondásán gondolkozik
http://hvg.hu/itthon/20180417_Palffy_Ilona_a_valasztas_ota_a_lemondasan_gondolkozik
A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta, csalás helyett szerinte inkább tudatlanságról volt szó sok helyen, de az számára is érthetetlen, hogy miért adtak több helyen a nemzetiségi listás szavazólapok mellé pártlistásat is.

Patyi András: Csak akkor lehet újraszámlálás, ha van bizonyíték törvénysértésre
https://magyaridok.hu/belfold/patyi-andras-csak-akkor-lehet-ujra-szamlalas-ha-van-bizonyitek-torvenysertesre-3009016/
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendégeként beszélt az április 8-i választás menetéről, illetve a szavazatok összesítéséről. Kitért arra is, hogy csak akkor lehet megismételni a választást vagy a szavazatok újraszámlálását, ha bizonyítani tudják, hogy törvénysértő, illetve szabálytalan tényállás történt.

Május 8-án ül össze az új Országgyűlés
http://www.origo.hu/itthon/20180417-majus-8-an-alakul-meg-az-uj-orszaggyules.html
Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Jövő hétfőig várja az ÁSZ a tájékoztatókat a politikai hirdetések adatairól
http://www.mon.hu/valasztas-2018-jovo-hetfoig-varja-az-asz-a-tajekoztatokat-a-politikai-hirdetesek-adatairol/3830783
Még egy hétig nyújthatják be a sajtótermékek az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) tájékoztatóikat a politikai hirdetések adatairól – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

NVB: Törvényt sértett a Választási Iroda
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nvb-torvenyt-sertett-a-valasztasi-iroda-2459714?utm_medium=rss&utm_source=feed
Törvényt sértett a Nemzeti Választási Iroda, amikor a választások napján nem működött megfelelően honlapja – ezt állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság, mai ülésén. A kifogást egy magánszemély nyújtotta be a bizottságnak, amelyben például kifogásolta azt is, hogy a választókerületek elérhetőségei április 12-ig nem voltak fent a honlapon, és az adatok is órákon keresztül elérhetetlenek voltak. Korábban az NVB már döntött arról, hogy a Választási Iroda megsértette a nyilvánosság alapelvét.

Választási jogorvoslati kérelem kedd délutánig nyújtható be
https://infostart.hu/belfold/2018/04/16/valasztasi-jogorvoslat
Kedden délutánig nyújtható be jogorvoslati kérelem a helyi választási bizottságokhoz a választás eredményével összefüggésben - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona hozzátette, hogy a vitás ügyek először a Nemzeti Választási Bizottsághoz, utána pedig a Kúriához kerülnek, így a választás végeredménye legkorábban csak május harmadikán emelkedhet jogerőre.

Három hét van a választási plakátok eltávolítására
http://www.atv.hu/belfold/20180415-harom-het-van-a-valasztasi-plakatok-eltavolitasara
Még valamivel több, mint három hetük van az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Statisztikai alapon biztosan nem történt szisztematikus csalás
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/13/csalasgyanu_valasztas_statisztika/?token=fc1d299a8dcbceca12e960d396b00b7e
A rengeteg összeesküvés-elmélet ellenére a nyilvánosságra került adatok nem utalnak semmiféle szisztematikus választási csalásra. Bár voltak olyan szavazókörök, ahol sok tévedés történt, úgy tűnik, ezekben nincs rendszerszintű torzítás a Fidesz javára. Szinte biztos, hogy ezek nélkül is meglett volna a kétharmad.

Sajátosan hekkelték meg a választási jogorvoslati eljárások lehetőségét
http://hvg.hu/itthon/20180413_Sajatosan_hekkeltek_meg_a_valasztasi_jogorvoslati_eljarasok_lehetoseget
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) logikus magyarázatokat vár a Nemzeti Választási Irodától a csalásgyanús esetekre, köztük arra, hogy a választókerületi bizottságok elérhetőségét csak a jogorvoslati lehetőség lejárta után tették elérhetővé.

Az NVI értetlenül áll az MSZP közleménye előtt
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-az-nvi-ertetlenul-all-az-mszp-kozlemenye-elott
Az NVI pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy értetlenül áll az MSZP korábbi közleménye előtt. Abban az ellenzéki párt a többi között azt rótta fel a választási szervnek, hogy nem tudni, miért omlott össze a valasztas.hu tájékoztatási felülete, miként térhetnek el a szavazóköri névjegyzéki adatok az NVI honlapján találhatóktól és miért nem zárták le a törvényes határidőre a névjegyzéket.

Megvan az eredmény, befejezték a szavazatszámlálást
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180415-befejeztek-a-szavazatok-szamolasat-a-fidesz-kdnp-nek-ketharmados-tobbsege-van.html
Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

Megkezdődött a szavazatok átadása az egyéni választókerületeknek
http://www.atv.hu/belfold/20180414-megkezdodott-a-szavazatok-atadasa-az-egyeni-valasztokeruleteknek
Megkezdődött szombat reggel a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási irodák részére a Nemzeti Választási Irodában (NVI). A tervek szerint délelőtt valamennyi választókerületi választási iroda átveheti választókerületének "utazó szavazatait".

Május elején lehet jogerős az eredmény
https://magyaridok.hu/belfold/majus-elejen-lehet-jogeros-az-eredmeny-2998819/
A Nemzeti Választási Iroda szombaton átadja a követségeken leadott szavazatokat és az átszavazó hazai választópolgárok voksait az egyéni választókerületek képviselőinek. Az idei parlamenti választások folyamata ezzel fontos szakaszához érkezett, hiszen mostantól kerülhet sor az eredmény megállapítására és a jogorvoslatok elbírálására. Pálffy Ilona elnök szerint az irodát ért támadások leginkább politikai jellegűek.

Az NVI informatikai rendszerének furcsaságai miatt nyújtott be kifogást az MSZP
https://444.hu/2018/04/12/az-nvi-informatikai-rendszerenek-furcsasagai-miatt-nyujtott-be-kifogast-az-mszp
A választás.hu oldal működése, illetve nem működése, illetve az oldalon elérhető adatok furcsa változásai miatt kifogást nyújtott be az NVI és elnöke, Pálffy Ilona ellen az MSZP. Elsőként azt kifogásolják, hogy az NVI a választási informatikai rendszer túlterheltségére hivatkozva a szavazás napján elérhetetlenné tette a korábbi választások adatait, illetve azt, hogy az "átállított oldalon 2018. április 8-án napon belüli különböző időpontokban egymástól eltérő névjegyzéki adatok kerültek feltüntetésre.

Pletyka a választási csalás, nem érkezett még panasz
https://magyaridok.hu/belfold/pletyka-a-valasztasi-csalas-nem-erkezett-meg-panasz-2991457/
A jelenlegi eredmények szerint 2 559 192 voksot kapott a Fidesz az országos listán. Legalább ennyi ember véleményét és döntését veszik semmibe azok, akik szervezett álhírgyártást és hangulatkeltést folytatnak a vasárnapi országgyűlési választás tisztaságával kapcsolatban. A pártok szerdán megkapták a szavazókörök összesített jegyzőkönyveit, de lapzártánkig nem nyújtottak be panaszt a Nemzeti Választási Irodához.

Mintegy 266 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180412-az-nvi-hez-mintegy-266-ezer-levelszavazat-erkezett.html
Összesen több mint 266 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből mintegy 226 ezret bontottak fel, és ezek közül csaknem 195 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottságnak adott tájékoztatóján.

3 milliárd forint közpénz ment a kamupártokhoz
https://24.hu/belfold/2018/04/11/kamupart-transparency-international-political-capital/
Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – ez derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításaiból.

Pálffy Ilona: A 2018-as választás teljesen rendben zajlott
https://magyaridok.hu/belfold/palffy-ilona-a-2018-as-valasztas-teljesen-rendben-zajlott-2989192/
A voksolás lebonyolításáról az ellenzéki kifogásokról és a külhoni magyarok levélszavazatainak, valamint a külképviseleteken leadott szavazatok feldolgozásáról beszélt Napi aktuális című műsorban Pálffy Ilona. Az NVI elnöke elmondta a 2018-as választás teljesen rendben zajlott le, a jegyzőkönyveket pedig eljuttatja azoknak a pártoknak, akik ezt kérték.

Nemcsak ciki, jogilag is súlyosan aggályos a választási honlap lerobbanása
http://hvg.hu/itthon/20180411_Nemcsak_ciki_jogilag_is_sulyosan_aggalyos_a_valasztasi_honlap_lerobbanasa
Súlyos aggályokat vet fel a TASZ szerint a Nemzeti Választási Iroda honlapjának jelenlegi működése: a csak csökkentett módban és adattartalommal elérhető oldal ugyanis akadályozza a jogorvoslathoz való jog érvényre jutását a választási eljárásban.

A választási iroda honlapját még mindig nem állították helyre
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-valasztasi-iroda-honlapjat-meg-mindig-nem-allitottak-helyre-2459411?utm_medium=rss&utm_source=feed
Csak szombatra állhat helyre a Nemzeti Választási Iroda honlapja, a választási rendszer azonban zavartalanul működött vasárnap is – állítja az NVI elnöke. Arra is van magyarázata, hogy vasárnap, a szavazás utolsó fél órájában miért csökkent a részvételi arány.

Ma kiadják a választási jegyzőkönyveket a pártoknak
http://www.klubradio.hu/cikk.php?cid=214227&id=16
Minden állampolgárnak joga van kételkedni a választás eredményében, pláne most, hogy számos konkrétan bizonyított ügy veti fel a csalás gyanúját – erről beszélt a Reggeli gyorsban nyilatkozó választási szakértő. Tóth Zoltán azt is elmondta, a választási bizottság korábbi álláspontját megváltoztatva ma mégis kiadja az érdeklődő pártoknak a szavazóköri jegyzőkönyvek szkennelt változatát, vagyis most innentől kezdve jelentős részben rajtuk múlik a gyanús ügyek továbbvitele.

Tisztázunk néhány választási furcsaságot
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/11/tisztazunk_nehany_valasztasi_furcsasagot/?token=3ef9f0439ad2663f2ffdc478423e524f
Nem minden csalás, ami annak látszik. Több esetben jogosnak tűnik a pártok, jelöltek követelése az újraszámolásért, ám sok furcsaság magyarázható azzal, hogy ilyen a szabályozás. Tíz problémakörre kerestük a magyarázatot.

Pálffy Ilona szerint nem omlott össze a választási rendszer
http://propeller.hu/itthon/3346237-palffy-ilona-szerint-nem-omlott-ossze-valasztasi-rendszer
Nemzeti Választási Iroda elnöke az Echo Tv-ben beszélt az országgyűlési választás lebonyolításáról.

Megkérdeztük az NVI elnökét, belenyúlhattak-e az eredménybe este 7 és 10 között
http://www.atv.hu/belfold/20180409-megkerdeztuk-az-nvi-elnoket-belenyulhattak-e-az-eredmenybe-este-7-es-10-kozott
Pálffy Ilona szerint nem, de a pártok kapnak rá lehetőséget, hogy ezt maguk is leellenőrizhessék. Holnapután megkapják azokat a dokumentumokat, amikkel össze tudják vetni a nyilvánosságra hozott eredményeket, így kiderülhet, történt-e visszaélés.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint fennáll a csalás gyanúja, és kéri a szavazatok ellenőrzését
http://168ora.hu/itthon/toth-zoltan-valasztasi-szakerto-szerint-fennall-a-csalas-gyanuja-keri-a-szavazatok-ellenorzeset-148145
Nem zárja ki a csalást Tóth Zoltán választási szakértő. Tóth a Hír Tv-nek adott interjúban azt mondta, hogy ha az ellenzéki pártok nem teszik meg, akkor ő kéri a szavazatok ellenőrzését.

Nem kapott hivatalos panaszt a választási iroda
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/valasztasi_csalas_nemzeti_valasztasi_iroda_nvi_panasz/?token=97534e8c802be5feda93070023e69a76
A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott.

Egy teljes hétig nem lehet megnézni a választási jegyzőkönyveket
https://444.hu/2018/04/10/24hu-egy-teljes-hetig-nem-lehet-megnezni-a-valasztasi-jegyzokonyveket
A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere az országgyűlési választás napján robbant le, és a teljes rendszert azóta sem állították vissza, csak lebutított formában.

Újraszámlálást és a választási csalások kivizsgálását követeli az ellenzék
http://www.klubradio.hu/cikk.php?cid=214218&id=16
A választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést és észrevételt vizsgálja ki a Nemzeti Választási Iroda, adjanak magyarázatot a választási szoftver furcsaságaira, biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és számlálják újra a szavazatokat. Ezeket követeli az LMP, a DK, a Jobbik, a Liberálisok és az MSZP is.

Megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai az NVI-hez
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/a_2._nap_a_valasztasok_utan/megerkeztek_az_atjelentkezessel_szavazok_boritekjai_az_nvi-hez/?token=68b71817d69e12589b7d4bb8d7e7e867
Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához (NVI), írja az MTI. Mintegy 200 ezren jelezték a választás előtt, hogy így kívánnak szavazni.

Az ÁSZ készen áll a kampánypénzek ellenőrzésére
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180409-az-asz-keszen-all-a-kampanypenzek-ellenorzesere.html
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készen áll arra, hogy lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését – tudatta a szervezet közleményben hétfőn.

Súlyos problémákat és visszaéléseket neveztek meg az EBESZ választási megfigyelői
http://168ora.hu/itthon/sulyos-problemakat-es-visszaeleseket-neveztek-meg-az-ebesz-valasztasi-megfigyeloi-148087
A kormány és Fidesz kampánya nemcsak anyagi, hanem tartalmi értelemben is összefolyt, ami szemben áll Magyarország EBESZ-vállalásaival. És ez csak egy a választási megfigyelők megállapításiból.

Ezért húzódott órákig az urnazárás Pálffy Ilona szerint
https://24.hu/belfold/2018/04/09/szavazas-csuszas-valasztas/
Nem csak az ellenzéknek volt kiütés a vasárnapi országgyűlési választás: a választás lebonyolításáért felelős szervezetek is leszerepeltek. Budapest néhány szavazókörében egyszerűen nem úgy zajlott le a voksolás, ahogy az egy normális országban történik.

Ezért tűnik úgy, mintha csökkent volna a részvétel fél 7 és 7 között
http://magyarnarancs.hu/valasztas2018/ezert-tunik-ugy-mintha-csokkent-volna-a-reszvetel-fel-7-es-7-kozott-110483
Az internet népe mellett engem is erősen foglalkoztatott, hogyan lehet, hogy míg az NVI adatai 18.30-kor 68,13 százalékos részvételt mutattak a belföldi szavazókörökben, a 19 órás adat már csak 67,08 százalékos volt.

1 milliós bónuszt kap az NVI elnöke: nem mond le a pénzről a sorban állás miatt
http://hvg.hu/itthon/20180409_1_millios_bonuszt_kap_az_NVI_elnok
Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorban állások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért.

Az EBESZ-nek aggályai vannak a választásokat illetően
https://mfor.hu/cikkek/valasztas/az-ebesz-nek-aggalyai-vannak-a-valasztasokat-illetoen.html
Korlátozott volt az igazi politikai vita, nem voltak egyenlőek a feltételek.

Szombat délutánra lesz meg a végleges eredmény
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/szombat_delutanra_lesz_meg_a_vegleges_eredmeny/?token=4f2967c5d4a47e484202ffecdeefe917
Folyamatosan érkeznek a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a több mint 200 ezer átjelentkező borítékban lezárt szavazatai, még kedden megérkezik az összes, mondta az Indexnek Listár Dániel, az NVI munkatársa. (Átjelentkezőknek azokat nevezzük, akik nem a saját szavazókörükben adták le szavazatukat, hanem ott, ahol éppen voltak, például Pécs helyett Budapesten.)

Az NVB sértetlen állapotban találta a külképviseleti urnákat
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-az-nvb-sertetlen-allapotban-talalta-a-kulkepviseleti-urnakat
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden sértetlen állapotban találta valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát.

Megérkeztek az első külképviseleti urnák az NVI-hez
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-megerkeztek-az-elso-kulkepviseleti-urnak-az-nvi-hez
Megérkeztek az első külképviseleti urnák a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel, az első két urna az amerikai kontinensről jött meg, ott ugyanis az időeltolódás miatt már szombaton megtörtént a szavazás az országgyűlési választáson.

98,5 százalékos feldolgozottságnál ezek a képviselők vannak bent a parlamentben
http://www.atv.hu/belfold/20180409-98-5-szazalekos-feldolgozottsagnal-ezek-a-kepviselok-vannak-bent-a-parlamentben
A leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után a következő egyéni képviselők kerültek - betűrendben - a parlamentbe a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Kétharmados Fidesz-többség a szavazatok 69,14 százalékának összesítése után
http://www.mon.hu/valasztas-2018-ketharmados-fidesz-tobbseg-a-szavazatok-6914-szazalekanak-osszesitese-utan/3822201
Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 69,14 százalékának összesítése után.

A külképviseleteken 88,9 százalékos volt a részvétel
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180408-a-kulkepviseleteken-88-9-szazalekos-volt-a-reszvetel.html
A külképviseleteken 88,9 százalékos volt a részvétel az országgyűlési képviselők választásán - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel vasárnap este.

Szombaton szállítják ki a választókerületekbe az átjelentkezők szavazólapjait
http://www.boon.hu/valasztas-2018-szombaton-szallitjak-ki-a-valasztokeruletekbe-az-atjelentkezok-szavazolapjait/3820249
Szombaton szállítják ki a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson átjelentkezéssel szavazó, mintegy kétszázezer választópolgár szavazólapjait.

Így néz majd ki a parlamenti patkó a kétharmaddal
http://hvg.hu/itthon/20180408_parlament_ketharmad
A Fidesz óriási fölénnyel végzett ismét a választásokon. A pártok mögött álló százalék a parlamenti mandátumok arányát jelzi, nem a választáson elért szavazati arányt. Mindez 74,61 %-os feldolgozottság mellett értendő

NVI: elkezdődött az eredmények közlése
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvi-elkezdodott-az-eredmenyek-kozlese
Elindult a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése a www.valasztas.hu oldalon. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, az utolsó szavazókör is bezárt, így elkezdhették az eredmények közlését, már 70 százalékos az eredmények feldolgozottsága.

A neten is óriási az érdeklődés: az NVI honlapja sem bírta
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/04/08/a-neten-is-oriasi-az-erdeklodes-az-nvi-honlapja-sem-birta
A Nemzeti Választási Iroda az urnazárás utáni előzetes eredményadatokat is a jelenleg működő technológiával teszi közzé - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Az NVI délelőtt a nagy érdeklődésre tekintettel egy nagyobb teherbírású megoldásra állította át a www.valasztas.hu oldalt.

NVI: aki 7 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát
https://gondola.hu/hirek/221544-NVI__aki_7_orakor_meg_sorban_all__leadhatja_szavazatat.html
Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban.

Pálffy Ilona: törvénymódosítással lehetne elkerülni az átjelentkezők sorban állását
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-palffy-ilona-torvenymodositassal-lehetne-elkerulni-az-atjelentkezok-sorban-allasat
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint törvénymódosítás kellene ahhoz, hogy az átjelentkezéssel szavazók sorban állását el lehessen kerülni a jövőben.

Addig nem lesz eredmény, amíg valamennyi szavazókör be nem zár - Este 10 előtt valószínűleg semmiképp sem
http://168ora.hu/itthon/addig-nem-lesz-eredmeny-amig-valamennyi-szavazokor-be-nem-zar-este-10-elott-valoszinuleg-semmikepp-147995
Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.

NVI: várhatóan fél 10 körül kezdődik a beérkezett eredmények közlése
https://figyelo.hu/v/nvi-varhatoan-fel-10-korul-kezdodik-a-beerkezett-eredmenyek-kozlese/
Várhatóan fél 10-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón.

Megkezdte a levélszavazatok szkennelését az NVI
https://zoom.hu/hir/2018/04/08/megkezdte-a-levelszavazatok-szkenneleset-az-nvi/
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 120 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően – azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Itt vannak az utolsó részadatokat: Ennyien szavaztak eddig
http://www.atv.hu/belfold/20180408-csucsadatok-itt-vannak-az-ujabb-reszveteli-szamok
A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Választás: 63,21 százalékos részvétel 17 órakor
http://www.klubradio.hu/cikk.php?cid=214161&id=16
Kétharmad közelében járt a választási részvétel délután öt órakor. Majdnem ötmillió ember szavazott eddig, a legnagyobb arányban Budapesten és Vas megyében.

Nem lanyhul a szavazókedv, továbbra is rekordközelben a részvételi arány
https://mfor.hu/cikkek/valasztas/nem-lanyhul-a-szavazokedv-itt-az-ujabb-reszveteli-rekord.html
A választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Túlterhelt a választási honlap, ezért egyszerűsítették
http://www.klubradio.hu/cikk.php?cid=214149&id=16
A rendkívül magas érdeklődés zökkenőmentes kiszolgálása érdekében a www.valasztas.hu honlapot átállították egy nagyobb teherbírású technológiai megoldásra - közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Megkezdődött a voksolás az ázsiai kontinensen
http://www.mon.hu/valasztas-2018-megkezdodott-a-voksolas-az-azsiai-kontinensen/3820980
Megkezdődött az óceániai és ázsiai magyar külképviseleteken az országgyűlési képviselők választása helyi idő szerint vasárnap reggel. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

Megnyíltak a szavazókörök
http://168ora.hu/itthon/megnyiltak-a-a-szavazokorok-147939
Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 285 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson. Este hét óráig, a zárásig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Csak éjfél körül várható előzetes eredmény
http://hvg.hu/itthon/20180407_Csak_ejfel_korul_varhato_elozetes_eredmeny
A szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult.

Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen
https://mno.hu/kulfold/megkezdodott-a-voksolas-az-amerikai-kontinensen-2458551
Az országgyűlési választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

NVI: Az utolsó órákban 30 ezren jelentkeztek át
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/valasztas_2018_-_nvi_az_utolso_orakban_30_ezren_jelentkeztek_at/2556009/
Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Kétszázezer magyar jelentkezett át egy másik településre szavazni
https://444.hu/2018/04/07/ketszazezer-magyar-jelentkezett-at-egy-masik-telepulesre-szavazni
Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n szombat reggel közzétett adatokból. Négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak a lakóhelyüktől eltérő magyarországi településen.

Éjfélig meg kell érkezniük az NVI-hez a postán feladott levélszavazatoknak
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-ejfelig-meg-kell-erkezniuk-az-nvi-hez-a-postan-feladott-levelszavazatoknak
Szombat éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az országgyűlési választásra postán feladott levélszavazatoknak. A Magyar Posta azt vállalta, hogy a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

Egy egész órával kitolták az átjelentkezési határidőt
https://zoom.hu/hir/2018/04/06/egy-egesz-oraval-meghosszabbitottak-az-atjelentkezesi-hataridot/
A Nemzeti Választási Iroda elnöke 17 órára módosította az átjelentkezési határidőt az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt. Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak szavazni, péntek 16 óráig kérhették ezt.

NVI: a legkevesebb jelölt egy budapesti választókerületben, a legtöbb egy nógrádiban indul
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvi-a-legkevesebb-jelolt-egy-budapesti-valasztokeruletben-a-legtobb-egy-nogradiban-indul/3820317
A főváros 1-es választókerületében indul a legkevesebb jelölt a vasárnapi országgyűlési választáson, mindössze négy, a legtöbb pedig Nógrád megye salgótarjáni választókerületében lesz – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati, a választási felkészülésről tartott sajtótájékoztatóján.

NVI: 81 ezer levélszavazatot már feldolgoztak
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/04/07/nvi-81-ezer-levelszavazatot-mar-feldolgoztak
Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt - közölte Pálffy Ilona. Az NVI elnöke arról is beszélt, hogy visszatérő hibákat találtak.

16 óráig meg kell semmisíteni a választók adatairól szóló pártnyilvántartásokat
https://444.hu/2018/04/08/16-oraig-meg-kell-semmisiteni-a-valasztok-adatairol-szolo-partnyilvantartasokat
Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az országgyűlési választáson induló pártoknak és jelölteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) adatait.

Választási csalás gyanúja miatt kér ki adatokat a TASZ és a Political Capital
https://zoom.hu/hir/2018/04/05/valasztasi-csalas-gyanuja-miatt-ker-ki-adatokat-a-tasz-es-a-political-capital/
Adatigényléssel fordul a Nemzeti Választási Irodához és a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital. Két évre visszamenőleg kérik ki a névjegyzéki adatokat, havi időállapotok szerinti bontásban, hogy lássák, történt-e jelentős kiugrás a választópolgárok számát illetően, és ha igen, mikor.

Rengeteg erdélyi magyar nem vette még át a levélszavazatokat
https://24.hu/belfold/2018/04/05/levelszavazatok-erdely/
Több ezer erdélyi magyar választó nem vette még át a választási levélcsomagot, melyet Magyarország csíkszeredai vagy kolozsvári konzulátusára kért.

A külképviseletekre is elküldhető a szavazási levélcsomag
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180405-valasztas-2018-a-szavazasi-levelcsomag-a-voksolas-napjaig-a-kulkepviseletre-is-feladhato-terites.html
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a külképviseletek címére is feladhatják postán a szavazási levélcsomagjukat, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

Érvénytelen levélszavazatokat nyilvánított érvényesnek az NVI?
https://merce.hu/2018/04/06/ervenytelen-levelszavazatokat-nyilvanitott-ervenyesnek-az-nvi/
A Mérce birtokába jutott a Nemzeti Választási Iroda munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, ahol a külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket. Információink szerint az MSZP megfigyelője kifogással élt az ügyben, mert a felbontott szavazási levélcsomag szerinte érvénytelen .

A levélszavazatok 80-85 százaléka érvényes
https://888.hu/article-a-levelszavazatok-80-85-szazaleka-ervenyes
Harmincegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel csütörtök reggelig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok közel 16 százaléka érvénytelen volt - közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel.

Késve adták fel a külhoni magyaroknak a szavazáshoz szükséges levélcsomagokat
http://hvg.hu/itthon/20180404_Kesve_adtak_fel_a_kulhoni_magyaroknak_a_szavazashoz_szukseges_levelcsomagokat
Sokan már biztosan nem tudják határidőre visszaküldeni.

Szavazólapkáoszt hozhat az ellenzékiek kapkodása
http://www.boon.hu/szavazolapkaoszt-hozhat-az-ellenzekiek-kapkodasa/3816599
Szinte az utolsó pillanatokban is kiszállhatnak a versenyből a pártok jelöltjei.

DK: tömegesen lehet csalni a határon túli magyarok szavazataival
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas-2018-dk-tomegesen-lehet-csalni-a-hataron-tuli-magyarok-szavazataival
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint szervezetten és tömegesen lehet csalni a határon túli magyarok levélszavazataival. A párt azt ígéri, ha kormányra kerül, utólag egyenként ellenőrzi ezeket a voksokat.

NVI: A romániai és szerbiai választók időben adják fel levélszavazataikat!
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180403-a-romaniai-es-szerbiai-valasztok-idoben-adjak-fel-levelszavazataikat.html
A Nemzeti Választási Iroda az ortodox húsvét miatt felhívja a romániai és szerbiai választópolgárok figyelmét, hogy időben adják postára levélszavazatukat.

NVI: a nagyvárosokban is felkészültek a külképviseleti szavazásra
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvi-a-nagyvarosokban-is-felkeszultek-a-kulkepviseleti-szavazasra
A nagyvárosokban is felkészültek a külképviseleti szavazásra, Londonban például 12 asztalnál lehet majd voksolni április 8-án, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) becslése szerint legfeljebb 20 perces sorban állásra kell számítania a szavazni kívánó mintegy 9700 választópolgárnak.

Harmincezernél is több delegált lesz a szavazatszámláló bizottságokban
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/harmincezernel_is_tobb_delegalt_lesz_a_szavazatszamlalo_bizottsagokban/2555449/
Több mint harmincezer delegált vesz részt az április 8-ai választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt ez a szám 41 ezer volt.

Megkezdte a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését az NVI
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180403-megkezdte-a-levelszavazatok-azonosito-nyilatkozatainak-ellenorzeset-az-nvi.html
Megkezdte a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda kedden - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke sajtótájékoztatóján.

Kúria: a helyi bizottságba is delegálhatnak tagot az országos listát állító pártok
http://www.mon.hu/valasztas-2018-kuria-a-helyi-bizottsagba-is-delegalhatnak-tagot-az-orszagos-listat-allito-partok/3811320
A Kúria végzése szerint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba (oevb) is delegálhatnak tagot az országos listát állító pártok, nem csak a szavazatszámláló bizottságokba.

A Nemzeti Választási Bizottság megbírságolta Orbán Viktort
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/29/a_nemzeti_valasztasi_bizottsag_megbirsagolta_orbant/?token=3a24f5b480ee8dc2158e13b77f3e98db
Ma délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért az elmúlt napokban két rendezvényen is gyerekek körében kampányolt azok szüleinek hozzájárulása nélkül, és az ezekről készült videókat a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta – értesült az Index.

Még egy hétig regisztrálhatnak az átjelentkezéssel szavazók
http://magyarhirlap.hu/cikk/114457/Meg_egy_hetig_regisztralhatnak_az_atjelentkezessel_szavazok
Még egy hétig, jövő péntek délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik az országgyűlési választáson máshol kívánnak voksolni. Eddig több mint 95 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni; négy évvel ezelőtt a választás előtt hét nappal mindössze 50 ezer átjelentkező regisztrált, a határidő lejártáig azonban végül 128 ezer.

Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/01/valasztasi_kampany_percrol_percre_aprilis_1-jen/az_nvb_187_megfigyelot_vett_nyilvantartasba_az_orszaggyulesi_valasztasra/
Az április 8-ai országgyűlési választásra 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, 18-at a levélszavazatok ellenőrzésére, 72-t a külképviseletekre, 97-et az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére, írja az MTI.

Az NVI keddtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat
http://hvg.hu/itthon/20180402_Az_NVI_keddtol_ellenorzi_a_beerkezett_levelszavazatokat
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) keddtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Eddig csaknem háromezer levélszavazatot adtak le, ebből 818-at külképviseleteken; 2070 szavazatot levélben juttattak vissza az NVI-hez.

Londonban szavaznának a legtöbben
http://www.mon.hu/valasztas-2018-londonban-szavaznanak-a-legtobben/3813506
Szombaton 16 órakor lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje. Az áprilisi országgyűlési választáson a Magyarország külképviseletein szavazók több mint 16 százaléka, csaknem 8800 választópolgár Londonban akarja leadni voksát.

 

 2018. I. negyedév

Pálffy Ilona: fel kellene gyorsítani az ajánlásokkal kapcsolatos visszaélések büntetőeljárásait
http://propeller.hu/itthon/3343291-palffy-ilona-fel-kellene-gyorsitani-ajanlasokkal-kapcsolatos-visszaelesek
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket.

NVI-elnök: időben nyújtsák be kérelmüket a külképviseleten szavazók és átjelentkezők!
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvi-elnok-idoben-nyujtsak-be-kerelmuket-a-kulkepviseleten-szavazok-es-atjelentkezok
A Nemzeti Választási Iroda azt kéri, hogy aki az országgyűlési választáson külképviseleten, vagy a lakóhelyétől eltérő másik magyarországi településen kíván szavazni, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelem benyújtását.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/28/valasztasi_kampany_marcius_28-an/sikeres_volt_a_valasztasi_informatikai_rendszer_foprobaja/?token=94006bc1149b55e04621af4693d1db08
Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája, mondta a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választásirendszer-fejlesztési igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megérkeztek az első levélszavazatok az NVI-hez
http://www.atv.hu/belfold/20180327-megerkeztek-az-elso-levelszavazatok-az-nvi-hez
A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az április 8-i országgyűlési választáson, az NVI a múlt héten postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak.

Hétfőtől adhatók le a levélszavazatok
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hetfotol-adhatok-le-a-levelszavazatok-2282959/
A jövő hétvégén, április 8-án több mint 8 millió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Huszonhatezer delegált vesz részt a választási bizottságok munkájában
http://magyarhirlap.hu/cikk/114102/Huszonhatezer_delegalt_vesz_reszt_a_valasztasi_bizottsagok_munkajaban
Több mint 26 ezer delegáltat rögzítettek hétfő reggelig a választási irodák az informatikai rendszerben, vagyis ennyien már biztos részt vesznek az április 8-ai választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt 41 ezer delegált vett részt a választás lebonyolításában. Delegáltakat pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni a választási irodák vezetőinél.

Törvény alapján jár a Braille-szavazósablon és a mozgóurna - A fogyatékossággal élők csütörtök 16 óráig jelezhetik igényeiket!
http://www.jogiforum.hu/hirek/39036
A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között jelenik meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek, ennek határideje csütörtökön jár le.

NVB: a legelső külképviseleti szavazókör nyitása előtt léphet vissza a jelölt
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvb-a-legelso-kulkepviseleti-szavazokor-nyitasa-elott-lephet-vissza-a-jelolt
A legelső külképviseleti szavazókör megnyitása előtt, vagyis április 7-én, közép-európai idő szerint 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Bizottság pénteken elfogadott iránymutatása szerint.

Patyi András: nem lehet megállítani a kamupártokat
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/03/23/patyi-andras-nem-lehet-megallitani-a-kamupartokat
A Nemzeti Választási Bizottság egyik legutóbbi állásfoglalása szerint, ha egy párt listája mögül – például a visszaléptetések okán – eltűnik a törvényben megszabott minimális jelölt, törölni kell a pártlistát. Az azonban nem fordulhat elő, hogy az erről szóló határozat már csak a töredékszavazatok elosztása után lépjen jogerőre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az NVB elnöke.

Péntek délután lejár egy fontos határidő
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180323-valasztas-2018-ma-lejar-a-nemzetisegiek-nevjegyzekbe-vetelenek-hatarideje.html
Ma 16 órakor lejár a nemzetiségiek névjegyzékbe vételének határideje, eddig az időpontig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az április 8-i országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

Választás: eddig már 93 jelölt lépett vissza
http://www.atv.hu/belfold/20180323-valasztas-eddig-mar-93-jelolt-lepett-vissza
Sokan, eddig már 93-an visszaléptek az áprilisi országgyűlési választás jelöltjei közül. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a hat választókerületben eddig 14-en léptek vissza.

Több mint 378 ezer határon túli regisztrált a választásra
https://24.hu/kozelet/2018/03/25/hataron-tuli-szavazok-valasztas/
Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a szombat 16 órás határidőig a Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adatai szerint.

Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/valasztas_2018_-_hetfotol_lehet_leadni_a_levelszavazatokat_a_kijelolt_kulkepviseleteken/2554451/
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le a levélben küldött szavazataikat a külképviseleteken. Öt határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat.

NVI: nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvi-nagyon-keves-delegaltat-jelentettek-be-a-szavazatszamlalo-bizottsagokba/3804249
Péntek délután lejár a határidő, de még mindig nagyon kevés, alig 5,5 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szombat óta nyomtatják a szavazólapokat a választásra
http://hvg.hu/itthon/20180322_szombat_ota_nyomtatjak_a_szavazolapokat_a_valasztasra
Az elsőszavazók nemzeti színű szilikonos karkötőt kapnak idén ajándékba. A legkisebb szavazólap, A/4-es méretű Budapest 7-es választókerületében lesz, a legnagyobb pedig a Nógrád megyei 1-esben.

Jövő májusban lesz a következő EP-választás
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180320-a-kovetkezo-europai-parlamenti-valasztasokat-2019-majus-23-es-26-kozott-tartjak.html
A következő európai parlamenti (EP-) választásokat 2019. május 23. és 26. között fogják megtartani - döntött kedden az uniós tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács.

Az NVI megkezdte a levélcsomagok postázását
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/19/valasztasi_kampany_percrol_percre_partok_kormany_ellenzek_voks/az_nvi_megkezdte_a_levelcsomagok_postazasat/?token=4d7f48ea4e244d22859e0bd64af64d2b
A Nemzeti Választási Iroda hétfőn megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgároknak.

Valamennyi választókerületben kijelölték a szavazókört, amelynek az urnáit nem bontják fel a szavazás éjszakáján
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas_2018_-_valamennyi_valasztokeruletben_kijeloltek_a_szavazokort_amelynek_az_urnait_nem_bontjak_fel_a_szavazas_ejszakajan
Az ország mind a 106 egyéni választókerületében kijelölték azt a szavazókört a választási bizottságok, amelynek urnáit nem bontják fel az április 8-ai szavazás estéjén. Ezek a szavazókörök fogadják majd az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken voksolók szavazatait.

Valamennyi választási bizottság jóváhagyta az országgyűlési választás szavazólapját
https://magyaridok.hu/belfold/valamennyi-valasztasi-bizottsag-jovahagyta-az-orszaggyulesi-valasztas-szavazolapjat-2892330/
Valamennyi egyéni választókerületi választási bizottság jóváhagyta az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjának adattartalmát.

Ennyi idő jut a pártoknak reklámra a köztévében
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/03/16/ennyi-ido-jut-a-partoknak-reklamra-a-kozteveben
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött a pártlistát, illetve nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját az NVB
http://www.mon.hu/valasztas-2018-jovahagyta-az-orszagos-partlistas-szavazolapok-mintajat-az-nvb/3796378
Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 pártlista neve szerepel.

Iránymutatás készül a jelöltek visszalépésének a határidejéről
https://zoom.hu/hir/2018/03/14/iranymutatas-keszul-a-jeloltek-visszalepesenek-a-hataridejerol/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, meddig mondhatnak le a jelöltek a szavazás előtt, és azt milyen formában kell megtenniük.

Választás: sok a feljelentés, kettővel még nőhet a pártok száma
http://www.atv.hu/belfold/20180312-valasztas-sok-a-feljelentes-kettovel-meg-nohet-a-partok-szama
Az ország 106 egyéni választókerületében 1679 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, ám a jogorvoslati eljárások miatt ez a szám még változhat az április 8-ai választásokig - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Jogerősek az országos nemzetiségi listák
http://propeller.hu/itthon/3339765-jogerosek-orszagos-nemzetisegi-listak
Mind a 13 országos nemzetiségi lista nyilvántartásba vételéről szóló határozat jogerőre emelkedett hétfőn.

Július elejéig ellenőrizhetjük, hogy csaltak-e az aláírásunkkal a pártok
https://444.hu/2018/03/10/julius-elejeig-ellenorizhetjuk-hogy-csaltak-e-az-alairasunkkal-a-partok
A választópolgárok egészen július elejéig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel az ajánlásuk.

Több mint 1700 jelölt indulhat a 106 választókerületben
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas_2018_-_tobb_mint_1700_jelolt_indulhat_a_106_valasztokeruletben
Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba.

Meghaladta a 359 ezret a névjegyzékbe felvett határon túliak száma
http://www.boon.hu/valasztas-2018-meghaladta-a-359-ezret-a-nevjegyzekbe-felvett-hataron-tuliak-szama/3791624
Meghaladta a 359 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra; a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

Több mint 24 ezren szerepelnek eddig a külképviseleti névjegyzékben
http://www.mon.hu/valasztas-2018-tobb-mint-24-ezren-szerepelnek-eddig-a-kulkepviseleti-nevjegyzekben/3791618
Eddig 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben.

Március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók
http://www.origo.hu/itthon/20180309-nvi-marcius-24-ig-regisztralhatnak-a-hataron-tuli-valasztok.html
Március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók az április 8-i országgyűlési választásra, a külképviseleti szavazáshoz pedig március 31. a bejelentkezés határideje - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke péntek este az M1 aktuális csatornán.

Éjfélig eldől, hogy kik indulhatnak egyéni választókerületi jelöltként
https://444.hu/2018/03/09/ejfelig-eldol-hogy-kik-indulhatnak-az-egyeni-valasztokeruleti-jeloltkent
A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint péntek éjfélig kell döntenie a 106 választókerületi bizottságnak az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéről. Az MTI beszámolója szerint az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia a helyi bizottságoknak, majd rögzíteni az informatikai rendszerben.

Már több mint 1400 jelöltet vettek nyilvántartásba
http://168ora.hu/itthon/mar-tobb-mint-1400-jeloltet-vettek-nyilvantartasba-146416
Egy nap alatt további 130 jelöltet vettek nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, így már 1437 nyilvántartásba vett jelölt van. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még közel 800 jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

NVB-elnök: a törvény nem teszi lehetővé az aláírások ellenőrzését
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_nvb-elnok_a_torveny_nem_teszi_lehetove_az_alairasok_ellenorzeset
A választási eljárásról szóló törvény nem teszi lehetővé a választási irodák számára, hogy ellenőrizzék, valóban a választópolgárok aláírása szerepel-e az ajánlóíveken - közölte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Meghatározzák a nemzetiségi önkormányzatok kampánytámogatását
https://infostart.hu/belfold/2018/03/07/meghatarozzak-a-nemzetisegi-onkormanyzatok-kampanytamogatasat
Megállapította az április 8-ai választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az NVB megállapította a regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát
https://magyaridok.hu/belfold/az-nvb-megallapitotta-regisztralt-nemzetisegi-valasztopolgarok-szamat-2869872/
Megállapította az április 8-ai választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Megkezdte a választások megfigyelését az EBESZ
https://magyaridok.hu/belfold/megkezdte-munkajat-az-ebesz-korlatozott-valasztasi-megfigyelo-misszioja-2865258/
Megkezdte munkáját Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója – jelentette be Douglas Wake misszióvezető kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kisorsolta az országos listák sorszámát az NVB
https://zoom.hu/hir/2018/03/06/kisorsolta-az-orszagos-listak-sorszamat-az-nvb/
Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Negyven pártra lehet majd szavazni áprilisban
https://888.hu/article-negyven-partra-lehet-majd-szavazni-aprilisban
Negyven országos pártlistát jelentettek be a kedd délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, 53 országos lista lehet a választáson.

Kedden 16 óráig jelenthetik be a pártok az országos listájukat
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/kedden_16_oraig_jelenthetik_be_a_partok_az_orszagos_listajukat/2552163/
Eddig 3 pártot vettek nyilvántartásba és további 11 jelentkezett országos lista állítására.

Lejárt a jelöltállítási határidő, sokan az utolsó órákig gyűjtöttek ajánlásokat
http://www.mon.hu/lejart-a-jeloltallitasi-hatarido-sokan-az-utolso-orakig-gyujtottek-ajanlasokat/3786699
Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi iroda valamelyikében, így az adatok ellenőrzése várhatóan hosszabb ideig eltart majd.

Hétfőig le kell adni az összes képviselő-jelölti ajánlóívet
http://168ora.hu/itthon/hetfoig-le-kell-adni-az-oszes-kepviselo-jelolti-ajanloivet-146113
Az ajánlást tartalmazó ajánlásgyűjtő íveket legkésőbb hétfőn vissza kell vinniük a jelölteknek a választási irodákba, különben ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Több külföldön dolgozó magyar akar szavazni, mint négy éve
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/03/tobb_kulfoldon_dolgozo_magyar_akar_szavazni_mint_negy_eve/?token=f1494d4bde5bbc7408db7c153f3b0797
Négy héttel a jelentkezési határidő vége előtt már több mint 17,5 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közel kétszer annyian, mint 2014-ben, írja az MTI.

Közel 400 jelöltet vettek nyilvántartásba a választásra
http://magyarhirlap.hu/cikk/112130/Kozel_400_jeloltet_vettek_nyilvantartasba_a_valasztasra
A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 1226 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig.

Nyilvántartásba vették a parlamenti választás első nemzetközi megfigyelőit
http://propeller.hu/itthon/3337418-nyilvantartasba-vettek-parlamenti-valasztas-elso-nemzetkozi-megfigyeloit
Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket az áprilisi országgyűlési választásra.

Nem összeférhetetlen Patyi András a Kúria szerint
https://24.hu/kozelet/2018/02/28/nem-osszeferhetetlen-patyi-andras-a-kuria-szerint/
Nincs azzal gond a legfelsőbb bíróság szerint, hogy Patyi András egyszerre vezet egy egyetemet, választási bizottságot és Államreform Bizottságot is.

Kedden fel kell függeszteni a népszavazási kérdések aláírásgyűjtését
http://www.mon.hu/valasztas-2018-kedden-fel-kell-fuggeszteni-a-nepszavazasi-kerdesek-alairasgyujteset/3779809
A parlamenti választás miatt kedden fel kell függeszteni a folyamatban lévő országos aláírásgyűjtéseket, és szerdáig egy népszavazási kezdeményezés szervezőjének kell még bevinnie az eddig összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodába. Ha ezt nem teszi meg, azzal érvényteleníti a már összegyűjtött aláírásokat.

Márki-Zay nyerte a hódmezővásárhelyi választást
https://vs.hu/kozelet/osszes/marki-zay-nyerte-a-hodmezovasarhelyi-valasztast-0225
Három településen, Hódmezővásárhelyen, Kiskunhalason és Rózsafán tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak
http://www.atv.hu/belfold/20180224-vasarnapig-kell-megalakulniuk-a-valasztokeruleti-valasztasi-bizottsagoknak
Vasárnapig kell megalakulniuk az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak mind a 106 egyéni választókerületben, a bizottságokba a választott tagokon túl a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek is küldhetnek delegáltakat.

Rekordot dönthet a külképviseleteken szavazók száma
https://alfahir.hu/2018/02/24/nemzeti_valasztasi_iroda_2018_as_valasztas_kulfoldi_magyarok
Csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.

Az NVB úgy döntött, elnöke nem összeférhetetlen
http://hvg.hu/itthon/20180223_Az_NVB_ugy_dontott_elnokuk_nem_osszeferhetetlen
A Nemzeti Választási Bizottság maga vizsgálta ki, hogy Patyi András tisztsége összeférhetetlen-e más posztjaival.

Félidőben a jelöltállítás
https://www.vaol.hu/orszag-vilag/valasztas-2018-felidoben-jeloltallitas-2257039/
Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra.

A Jobbik a választási honlapon akadt ki
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/22/valasztasi_kampany_percrol_percre_februar_22./a_jobbik_a_valasztasi_honlapon_akadt_ki/?token=e2e2f9497871e9443e096be4aff917b9
Azonnali intézkedést követel a Jobbik Nemzeti Választási Irodától! címmel kapott közleményben a Jobbik a választási oldal anomáliáról tájékoztatta a szerkesztőségeket.

Az ellenzék elérte, hogy akadálymentes legyen a metró, ezért lefújják a népszavazást
https://444.hu/2018/02/21/az-ellenzek-elerte-hogy-akadalymentes-legyen-a-metro-ezert-lefujjak-a-nepszavazast
Az ellenzék felfüggeszti a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért indított népszavazási aláírásgyűjtést, mivel szerintük a főváros vállalta követelésük teljesítését - jelentették be az ezt kezdeményező pártok képviselői szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Időközi polgármester-választást tartanak Hódmezővásárhelyen – hárman indulnak a posztért
http://propeller.hu/itthon/3335664-idokozi-polgarmester-valasztast-tartanak-hodmezovasarhelyen-harman-indulnak-posztert
Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Hódmezővásárhelyen, a voksolást Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni – közölte a választási iroda.

Már száz jelöltet jelentettek be, 19-et nyilvántartásba is vettek
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_mar_szaz_jeloltet_jelentettek_be_19-et_nyilvantartasba_is_vettek
Már száz jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, ebből 19-et (valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjei) már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.

Ma kezdődik az aláírásgyűjtés
http://www.mon.hu/valasztas-2018-ma-kezdodik-az-alairasgyujtes/3771673
Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket. Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak 500 érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A hét első feléig mindenki kap választási értesítőt
http://www.origo.hu/itthon/20180219-valasztas-2018-nemzeti-valasztasi-iroda-palffy-ilona.html
A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét. Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Érdektelenségbe fulladt a bulinegyedről szóló népszavazás
http://168ora.hu/itthon/erdektelensegbe-fulladt-a-bulinegyedrol-szolo-nepszavazas-145464
Érvénytelen lett a bulinegyed nyitvatartásáról tartott erzsébetvárosi helyi népszavazás, miután a szavazásra jogosult 43520 kerületi lakos 15,89 százaléka, 6918 ember vett részt a voksoláson. Az érvényességhez 50 százalék plusz egy szavazat szükséges.

Honos népcsoporttá válhat majd az orosz Magyarországon
https://zoom.hu/hir/2018/02/16/honos-nepcsoportta-valhat-majd-az-orosz-magyarorszagon/
Hitelesítette az orosz nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

Nem akar egy kamupárt ívén szerepelni? Van megoldás
http://hvg.hu/itthon/20180218_Valaszto_jogok__mirol_kerhetunk_tajekoztatast
Hétfőn kezdhetik meg az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését. A választópolgárok tájékoztatást kérhetnek a választási irodáktól arról, melyik jelölt ívén szerepel az ajánlásuk.

Hétfőn kezdődik az aláírásgyűjtés
https://magyaridok.hu/belfold/valasztas-2018-hetfon-kezdodik-az-alairasgyujtes-2811516/
Hétfőtől kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése.

Az NVB törli az országos listát, ha nincs elég induló
https://index.hu/belfold/2018/02/16/az_nvb_torli_az_orszagos_listat_ha_nincs_eleg_indulo/
A választási eljárási törvény egyértelmű szabálya, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) törölnie kell az országos listát, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma nem éri el a törvényben rögzített minimumot - mondta Patyi András, az NVB elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Már 93 pártot vett nyilvántartásba az NVB
http://nepszava.hu/cikk/1153078-mar-93-partot-vett-nyilvantartasba-az-nvb/
Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 93-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt 71 pártot vett nyilvántartásba a testület - közli az MTI.

Hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak
http://mandiner.hu/cikk/20180217_hivatalosan_is_elkezdodott_a_kampanyidoszak 
Hivatalosan a választást megelőző 50. napon, azaz szombaton indult el a 2018-as kampányidőszak.

Edinburghban is lehet szavazni
http://www.mon.hu/valasztas-2018-edinburghban-is-lehet-szavazni/3768454
Csütörtöktől már a skóciai Edinburghba is kérhetik a választópolgárok, hogy ott szavazhassanak az április 8-ai országgyűlési választáson.

Már 88 pártot vett nyilvántartásba az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/110686/Mar_88_partot_vett_nyilvantartasba_az_NVB
Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

NVI: a nemzetiségi szavazók március 23-ig regisztrálhatnak
https://hir.ma/belfold/nvi-a-nemzetisegi-szavazok-marcius-23-ig-regisztralhatnak/729509
Pálffy Ilona a választás főbb határidőiről szólva elmondta: a 13 elismert nemzetiség tagjainak lehetőségük van arra, hogy nemzetiségi választóként vegyenek részt az országgyűlési választáson, ekkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhatnak.

Ma kezdik meg a választási értesítők kézbesítését
https://888.hu/article-ma-kezdik-meg-a-valasztasi-ertesitok-kezbesiteset
Ma kezdik kézbesíteni az érintett 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

Jön a választás, szaporodnak a pártok
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/09/jon_a_valasztas_szaporodnak_a_partok/?token=9ad68b828962cd60ce3d574cbe26600d
Újabb hét pártot és három nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 84-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Már 342 ezer határon túl élő magyar kérte felvételét a névjegyzékbe
http://www.origo.hu/itthon/20180210-meghaladta-a-342-ezret-a-nevjegyzekbe-felvett-hataron-tuliak-szama.html
Meghaladta a 342 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra; a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

Hétfőtől érkeznek a választási értesítők
http://nepszava.hu/cikk/1152534-hetfotol-erkeznek-a-valasztasi-ertesitok/
Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

Az Eurotrans Alapítvány 35 ezer erdélyi magyarnak segített a választási regisztrációban
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/91925-az-eurotrans-alapitvany-35-ezer-erdelyi-magyarnak-segitett-a-valasztasi-regisztracioban
Az Eurotrans Alapítvány 2017 júliusától segíti az erdélyi magyarokat a magyarországi választásokra való regisztrációjukban. Eddig 35 000 személynek segítettünk abban, hogy adataik felkerüljenek a választási névjegyzékbe – számolt be Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

Tavaszi választás: már 77 párt került be a nyilvántartásba
http://propeller.hu/itthon/3332588-tavaszi-valasztas-mar-77-part-kerult-be-nyilvantartasba
Három újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, így már 77 párt van nyilvántartásba véve. Négy éve 71 volt csak.

Az NVB módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_az_nvb_modositotta_az_ajanlasok_ellenorzesere_vonatkozo_iranymutatast
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén elfogadta az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatásának módosítását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy névváltoztatás miatt - változik meg.

NVB: 74-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvb-74-re-emelkedett-a-nyilvantartasba-vett-jeloloszervezetek-szama/3755181
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 74-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Több mint 45 ezren kérték már, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak
http://168ora.hu/itthon/tobb-mint-45-ezren-kertek-mar-hogy-nemzetisegi-listara-szavazhassanak-144739
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint eddig több mint 45 ezren jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

TASZ: Újabb, papíron független intézmény tesz a szabad választások ellen
http://hvg.hu/itthon/20180131_tasz_ujabb_papiron_fuggetlen_intezmeny_tesz_a_szabad_valasztasok_ellen
A Társaság a Szabadságjogokért szerint a Nemzeti Választási Bizottság múlt heti iránymutatásának kiadásával visszaélt jogszabályi felhatalmazásával.

Elkezdődik a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás aláírásgyűjtése
https://index.hu/belfold/2018/01/30/3-as_metro_akadalymentesites_nepszavazas_alairasgyujtes/
Az Együtt sajtóközleményben tudatta, hogy a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. A héten várhatóan elindul az aláírásgyűjtés, amiben a teljes baloldali ellenzék részt fog venni.

Már hatvannál is több pártot vettek nyilvántartásba a választásra
http://www.dehir.hu/belfold/mar-hatvannal-is-tobb-partot-vettek-nyilvantartasba-a-valasztasra/2018/01/30/
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 63-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. A legutóbbi választáson, 2014-ben összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Az NVB felülvizsgálta és pontosította egyes korábbi iránymutatásait
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_az_nvb_felulvizsgalta_es_pontositotta_egyes_korabbi_iranymutatasait
Felülvizsgálta és a jogszabályi változásoknak megfelelően pontosította több 2014-es iránymutatását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

Akár 250 párt is elindulhat a választáson
https://444.hu/2018/01/28/akar-250-part-is-elindulhat-a-valasztason
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepel, ez a szám azonban még nőhet, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg - írja az MTI.

Választás 2018: Február 17-én kezdődik a hivatalos kampány
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/valasztas_2018_februar_17-en_kezdodik_a_hivatalos_kampany/2547418/
Három hét múlva, február 17-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok.

Döntött az ATV, részt vesz-e a politikai kampányban
https://24.hu/media/2018/01/24/dontott-az-atv-reszt-vesz-e-a-politikai-kampanyban/
Befogadja az ATV a kampány ideje alatt a televíziós képernyőn és az online felületen is a politikai reklámot és a politikai hirdetéseket – válaszolta megkeresésünkre Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója.

Az NVB megnehezíti, hogy az ellenzéki jelöltek visszalépjenek egymás javára a kampányban
https://merce.hu/2018/01/24/az-nvb-megneheziti-azt-hogy-az-ellenzeki-jeloltek-visszalepjenek-egymas-javara-a-kampanyban/
A Nyugat.hu szúrta ki, hogy a döntés megnehezíti az ellenzéki pártok számára, hogy bizonyos egyéni választókerületekben a kampány során visszaléptessék gyengébb jelöltjeiket egy másik párthoz tartozó esélyesebb jelölt javára – vagyis akadályokat gördít a koordináció elé.

Az EP alkotmányügyi bizottsága csökkentené az EP-képviselői helyek számát
https://magyaridok.hu/kulfold/az-ep-alkotmanyugyi-bizottsaga-csokkentene-az-ep-kepviseloi-helyek-szamat-2716615/
Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) 751-ről 705-re csökkentené az EP-képviselői helyek számát Nagy-Britannia európai uniós kilépését követően. Magyarország mandátumainak száma nem változna, a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezne az Európai Parlamentben – közölte az uniós parlament sajtószolgálata kedden.

Az NVI tájékoztatta a parlamenti pártokat a választási informatikai rendszerről
http://magyarhirlap.hu/cikk/108776/Az_NVI_tajekoztatta_a_parlamenti_partokat_a_valasztasi_informatikai_rendszerrol
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedden tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat a választási informatikai rendszerről - közölte az NVI.

NVB: az országos listát törölni kell, ha a jelöltek száma 27 alá csökken
https://hir.ma/belfold/nvb-az-orszagos-listat-torolni-kell-ha-a-jeloltek-szama-27-ala-csokken/728638
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, hogy egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellé állt az EJEB
http://jogaszvilag.hu/rovatok/napi/a-magyar-ketfarku-kutya-part-melle-allt-az-ejeb
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a párt "Szavazz érvénytelenül!" mobiltelefonos alkalmazása miatt.

Lesznek választási reklámok az RTL Klubon a kampányidőszakban
http://hvg.hu/itthon/20180122_lesznek_valasztasi_reklamok_az_rtl_klubon_a_kampanyidoszakban
Az RTL Klub képernyőjén futó reklámokért nem kérhetnek és nem fogadhatnak el pénzt, az rtlklub.hu-n viszont fizetett politikai hirdetéseknek adnak majd helyet.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB
https://www.echotv.hu/hirek/2018/01/19/ujabb-jeloloszervezeteket-vett-nyilvantartasba-az-nvb
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Fontos választási határidő jár le órákon belül
http://magyarhirlap.hu/cikk/108346/Vago_Gabor_ket_nepszavazasi_kerdese_is_elbukott_a_Kurian_helyesen_dontott_az_NVB
Ma jár le a hirdetési szolgáltatások bejelentésének határideje, az a sajtóorgánum, amely nem küldi el árjegyzékét az Állami Számvevőszékhez, nem közölhet politikai hirdetést a február 17-én kezdődő választási kampányban.

Vágó Gábor két népszavazási kérdése is elbukott a Kúrián, helyesen döntött az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/108346/Vago_Gabor_ket_nepszavazasi_kerdese_is_elbukott_a_Kurian_helyesen_dontott_az_NVB
Helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és elutasította a volt LMP-s képviselő, Vágó Gábor két népszavazási kérdésének hitelesítését a Kúria a tegnap kiadott tájékoztatás szerint.

Elkészült az országgyűlési választás hirdetménye
http://www.atv.hu/belfold/20180117-elkeszult-az-orszaggyulesi-valasztas-hirdetmenye
Elkészült az április 8-ai országgyűlési választás hirdetménye, elkezdték kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket - válaszolta az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az NVB
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nyilvantartasba-vette-az-elso-jeloloszervezeteket-az-nvb/3738133
Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nem lehet népszavazás Gyurcsányról
https://index.hu/belfold/2018/01/16/nem_lehet_nepszavazas_gyurcsanyrol/
Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. A kérdések közül négy a benzin és gázolaj nagy-, illetve kiskereskedelmi árrésének maximalizálásáról szólt, az ötödik pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavazati jogának megvonásáról.

Kiderült, mikor lehet a következő EP-választás
https://zoom.hu/hir/2018/01/12/kiderult-mikor-lehet-a-kovetkezo-ep-valasztas/
Az európai parlamenti képviselőkre várhatóan jövőre, május utolsó vasárnapján voksolhatunk. De még az Európa Tanács jóváhagyása is kell hozzá.

Szavazatszámlálókat keresnek országszerte a tavaszi választásra
http://propeller.hu/itthon/3327504-szavazatszamlalokat-keresnek-orszagszerte-tavaszi-valasztasra
A helyi választási bizottságok várják a jelentkezőket a szavazatszámlálásra, elég jól lehet keresni vele, és a választás utáni nap nem is kell menni dolgozni.

Az áprilisi választásokon 21 új külképviseleten lehet szavazni
http://www.origo.hu/itthon/20180112-21-uj-kulkepviseleten-lehet-szavazni-az-aprilisi-valasztasokon.html
Az április 8-i országgyűlési választáson 115 külképviseleten szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok. A 2014-es választáshoz képest 21 új külképviselet nyílt, míg három időközben bezárt.

Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában
https://magyaridok.hu/belfold/feltetelei-vannak-valasztasi-reklamok-kozzetetelenek-mediaban-2673211/
Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közös közleményben.

Cserék jönnek a Nemzeti Választási Bizottságban
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/01/11/cserek_jonnek_a_nemzeti_valasztasi_bizottsagban/?token=eba82d304bbc1b62f85b7d6e31c80b98 
A választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat, közölte összefoglalójában az MTI.

Az NVI felkészült a parlamenti választás lebonyolítására
http://magyarhirlap.hu/cikk/107788/Az_NVI_felkeszult_a_parlamenti_valasztas_lebonyolitasara
Pálffy Ilona kiemelte: az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az április 8-ai választásról
http://www.atv.hu/belfold/20180111-itt-vannak-a-legfontosabb-tudnivalok-az-aprilis-8-ai-valasztasrol
Határidők, szabályok, és a mandátumok elosztása is kiderül ebből a cikkből, ahogy az is, mi a legkésőbbi időpont, ameddig az új Országgyűlésnek meg kell majd alakulnia.

Áder kitűzte a választás időpontját
http://nepszava.hu/cikk/1150015-ader-kituzte-a-valasztas-idopontjat/
Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki - olvasható Áder János csütörtöki közleményében.

Haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/haladekot-kerhetnek-a-szabalytalanul-gazdalkodo-partok
A tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Liberálisok: Európa-szerte hozzanak létre ideiglenes szavazóhelyiségeket!
http://webradio.hu/hirek/belfold/liberalisok_europa-szerte_hozzanak_letre_ideiglenes_szavazohelyisegeket
A Magyar Liberális Párt azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy amikor kihirdeti az idei parlamenti választás dátumát, egyúttal szólítsa fel a kormányt arra, hogy Európa-szerte hozzon létre ideiglenes szavazóhelyiségeket.

Nem lehet népszavazást tartani a Katalónia elismeréséről
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180104-nepszavazas-katalonia-spanyolorszag.html
Megtagadta a Katalán Köztársaság elismeréséről kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Megváltoztak egyes, a választás lebonyolítását szabályozó rendeletek
http://webradio.hu/hirek/belfold/megvaltoztak_egyes_a_valasztas_lebonyolitasat_szabalyozo_rendeletek
Megváltoztak az országgyűlési választás lebonyolításának egyes szabályai, a korábbihoz képest például több pénzt kapnak az idei tavaszi voksolás lebonyolítói, és bizonyos korábbi nyomtatványok már nem lesznek használhatók.

Valaki megtámadta a hármas metró akadálymentesítési népszavazását
http://propeller.hu/itthon/3325127-valaki-megtamadta-harmas-metro-akadalymentesitesi-nepszavazasat
Az utolsó pillanatban valaki kifogást emelt a hármas metró teljes akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezés ellen.

Bulinegyed - Megvan a népszavazás időpontja
http://nepszava.hu/cikk/1149284-bulinegyed---megvan-a-nepszavazas-idopontja/
Február 18-án lesz a népszavazás az erzsébetvárosi bulinegyed ügyében. A tét az, hogy éjfél és reggel hat között nyitva lehessenek-e a szórakozóhelyek.

Egy hét múlva eldőlhet, mikor választunk
http://www.blikk.hu/aktualis/politika/egy-het-mulva-eldolhet-mikor-valasztunk/4vgg90t
Jövő hétfőtől, azaz január 8-tól megnyílik a lehetősége Áder János köztársa¬sági elnöknek arra, hogy kitűzze az idei országgyűlési választások időpontját abban az esetben, ha a politikusok által gyakran emlegetett április 8. mellett dönt.

Népszavazási kezdeményezés Gyurcsány Ferenc ellen
http://magyarhirlap.hu/cikk/106835/Nepszavazasi_kezdemenyezes_Gyurcsany_Ferenc_ellen
Népszavazást kezdeményezett Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról, hogy ne szavazhasson Magyarországon az, aki magyar állampolgárokat veretett meg és a határon túli magyarok ellen buzdított, ennek pedig nem viselte a következményeit.