Sajtószemle 2013

IV. negyedév

III. negyedév

II. negyedév

 

2013. IV. negyedév

Idén 94 ezer határon túli magyar adta le választási kérelmét.
http://orientpress.hu/122882
Az idén csaknem 94 ezer regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) a tavaszi országgyűlési választásokra a határon túl élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároktól.

Jövőre megváltoznak a népszavazások szabályai
http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20131231-jovore-megvaltoznak-a-nepszavazasok-szabalyai.html
A népszavazásokról szóló törvény módosításai szerint az országos és a helyi kezdeményezések közötti indokolatlan különbségek megszüntetésével a választópolgárok egységes szemléletű eljárás keretében élhetnek jogaikkal. Az új paragrafusok meghatározzák a népszavazások legfontosabb szabályait, és például arra is lehetőséget adnak, hogy a jövőben a komolytalan népszavazási kezdeményezéseket ki lehessen szűrni.

A választásokra készül a Kúria
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/a-valasztasokra-keszul-a-kuria-1202797
A Kúria hat közigazgatási tanácsa készen áll arra, hogy a jövő évi parlamenti választás idején elbírálja a jogorvoslati kérelmeket. Kalas Tibor kollégiumvezető szerint a rövid, háromnapos határidőt tartani tudják majd, hat napra csak akkor lesz szükség, ha esetleg a szavazatok újraszámlálásáról kell dönteniük.

Új rendelet: minden fillérről el kell számolniuk a képviselő-jelölteknek
http://hvg.hu/itthon/20131230_Uj_rendelet_minden_fillerrol_el_kell_szam
Legalábbis arról, amit az úgynevezett kincstári kártyáról vesznek fel. Aki nem vagy nem megfelelően számol el, a felvett támogatás feljebb kétszeresét köteles visszafizetni - derül ki egy most megjelent rendeletből.

Megtiltható a személyre szóló kampányolás
http://nol.hu/belfold/megtilthato_a_szemelyre_szolo_kampanyolas
A választópolgárok a jövő évi országgyűlési választások előtt megtilthatják, hogy a különböző pártok, jelöltek, jelölő szervezetek személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg őket.

A bírák már készülnek a választásra
http://www.hir24.hu/belfold/2013/12/24/a-birak-mar-keszulnek-a-valasztasra/
Háromnapos képzésen oktatták a választási ügyekben eljáró bírákat az eljárásokkal kapcsolatos szabályokra, az október eleji programon ötvennyolc bíró vett részt - írja keddi cikkében a Népszabadság.

Már 90 ezren regisztráltak a választásra - Indonéziából is szavaznak
http://www.vg.hu/kozelet/politika/mar-90-ezren-regisztraltak-a-valasztasra-indoneziabol-is-szavaznak-418504
Már elérte a 90 ezret a 2014-es választásra regisztrált határon túli magyarok száma.

Mikor lesznek a választások? Ádernek március 16-ig van ideje gondolkodni
http://hvg.hu/itthon/20131220_Mikor_lesznek_a_valasztasok_Adernek_marci
Vízkereszt és a március 15-ei nemzeti ünnep másnapja között tűzheti ki a jövő évi országgyűlési választások idejét az államfő a jogszabályok értelmében.

Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a vakok és gyengénlátók
http://www.orientpress.hu/122519
Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétől - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője az MTI-vel. Pálffy Ilona tájékoztatása szerint január első napjaiban kezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

Döntés született a népszavazások eljárási szabályairól
http://www.jogiforum.hu/hirek/30951
Elfogadta kormánypárti szavazatokkal az Országgyűlés a népszavazásokról szóló törvényt idei utolsó ülésnapján.

Harcban a kedvezményes mandátumokért
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/harcban-a-kedvezmenyes-mandatumokert-1201148
Megosztottak a hazai nemzetiségek abban, hogy az új választási törvények módosítása mennyire szolgálja az érdekeiket.

"Magunkkal visszük" ezentúl választókerületünk jelöltjeit
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-603581
A tavaszi országgyűlési választáson már nem lesz lehetőség az úgynevezett igazolásos szavazásra. Akik más magyarországi településen voksolnak, mint ahol élnek, azok leragasztott, színes borítékban adhatják le a szavazataikat a lakóhelyük egyéni jelöltjére - tájékoztatta az InfoRádiót a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona hozzátette: eddig nyolcvanezer határon túli magyar regisztrált a választásra.

Tízezreket érint: tavasszal így már nem lehet szavazni
http://www.nyirhir.com/index.php?option=com_content&view=article&id=413659:t%C3%ADzezreket-%C3%A9rint-tavasszal-%C3%ADgy-m%C3%A1r-nem-lehet-szavazni&catid=36:hirek&Itemid=58
Az átjelentkezők borítékait a külföldön dolgozók szavazataival együtt felbontatlanul el kell juttatni a lakhely szerinti választási bizottsághoz.

Színes borítékban szavazhatnak az átjelentkezők
http://index.hu/belfold/2013/12/16/szines_boritekban_szavazhatnak_az_atjelentkezok/
Leragasztott, színes borítékban adhatják le szavazataikat tavasszal azok, akik a lakóhelyüktől távol szavaznak, ezzel a korábbi visszás jelenségeket akarják kiküszöbölni, mondta a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

80 ezer határon túli szavazó regisztrált
http://index.hu/belfold/2013/12/14/80_ezer_kulhoni_szavazo_regisztralt_eddig/
A Nemzeti Választási Irodához (NVI) eddig csaknem 80 ezer regisztrációs kérelem érkezett a tavaszi országgyűlési választásra, a legtöbben Romániából és Szerbiából kérték felvételüket a választási névjegyzékbe - írja az MTI.

Nemcsak a külképviseleteken szavazhatnak a londoni magyarok
http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/1123052-nemcsak-a-kulkepviseleteken-szavazhatnak-a-londoni-magyarok
Londonban a magyar külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak a jövő tavaszi országgyűlési szavazásra a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára.

Döntött az ivóvíz-hozzáférésről indított európai kezdeményezés aláírásairól az NVB
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/10/12/Dontott_az_ivoviz_hozzaferesrol_inditott_europai_kezdemenyezes_alairasairol_az.aspx A testület keddi ülésén arról határozott, hogy a mintegy 20 ezer aláírás összegyűjtéséről szóló igazolást megküldik a kezdeményezőknek, és azok továbbítják az Európai Bizottságnak.

73 ezer kettős állampolgár már biztosan választani fog
http://orientpress.hu/122061
Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján jelentősen átdolgozta az Országgyűlés a választási és a választási eljárási törvényt. A szavazás egyfordulós lett, csökkent az egyéni választókerületek száma, mód nyílik kedvezményes nemzetiségi képviseletre, valamint először szavazhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok - a választásokat pedig először fogja minisztériumtól független hivatal, a Nemzeti Választási Iroda lebonyolítani. A Rádió Orient vendége a hivatal elnöke, Pálffy Ilona volt.

Policy Solutions: a választópolgárok negyede sosem megy el szavazni
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/03/17/Policy_Solutions_a_valasztopolgarok_negyede_sosem_megy_el.aspx Ez derült ki a politikai elemző intézet felméréséből, amelyet a Friedrich Ebert Alapítvánnyal közösen készített, és egy konferencián ismertetett Budapesten.

Tilos lesz busszal szavazókat szállítani
http://mandiner.hu/cikk/20131202_tilos_lesz_busszal_szavazokat_szallitani
A parlament módosította a választási eljárási törvényt hétfőn. Csak busszal nem lehet szállítani szavazókat az urnákhoz, minden más közlekedési eszközzel igen.

Még mindig sokan igénylik a magyar állampolgárságot
http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=154029
Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, az állampolgársági eskünek otthont adó teremben fogadta csütörtökön a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének delegációját Zsigmond Barna Pál főkonzul, aki az intézmény munkájáról, az újdonságokról tájékoztatta a média képviselőit.

Először lehet parlamenti képviselőjük a kisebbségeknek
http://mno.hu/ahirtvhirei/eloszor-lehet-parlamenti-kepviselojuk-a-kisebbsegeknek-1198625
Először lehet parlamenti képviselőjük a hazánkban élő kisebbségeknek. A tavaszi választásokon a listájukra akkor szavazhatnak, ha előzetesen névjegyzékbe vetetik magukat.

Két év után folytatódhat a népszavazási törvény vitája
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/02/14/Ket_ev_utan_folytatodhat_a_nepszavazasi_torveny_vitaja.aspx
Az előterjesztéshez az alkotmányügyi bizottság terjedelmes módosító indítványt nyújtott be hétfőn.

Már 70 ezren regisztráltak a választásra - Nepálból is szavaznak
http://www.vg.hu/kozelet/jog/mar-70-ezren-regisztraltak-a-valasztasra-nepalbol-is-szavaznak-417014
Már csaknem elérte a 70 ezret a 2014-es választásra regisztrált határon túli magyarok száma.

Az NVB kiadta Kránitz László szocialista képviselő mandátumát
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/29/16/Az_NVB_kiadta_Kranitz_Laszlo_szocialista_kepviselo_mandatumat.aspx A Nemzeti Választási Bizottság kiadta Kránitz László szocialista képviselő mandátumát, aki Mandur Lászlót váltja az MSZP országgyűlési frakciójában.

Hitelezéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket utasított el az NVB
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/26/17/Hitelezessel_kapcsolatos_nepszavazasi_kezdemenyezeseket_utasitott_el_az_NVB.aspx A deviza-, és forintkölcsön-ügyleteket, a pénzintézeti követeléseket, illetve a végrehajtást érintő népszavazási kérdéseket utasított el keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Kiemelt ápolási díjat kaphatnak a hozzátartozójukat gondozók
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/25/18/Kiemelt_apolasi_dijat_igenyelhetnek_a_hozzatartozojukat_gondozok.aspx A Ház határozatával változtatott a kampánytámogatások felhasználásának szabályain is, így az egyéni képviselőjelöltek pártjuk rendelkezésére bocsáthatják az őket megillető egymillió forintos kampánytámogatásukat.

Chiléből is jön szavazat
http://www.borsonline.hu/20131123_chilebol_is_jon_szavazat
Egzotikus országokból is érkeznek majd szavazatok jövőre. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint egy paraguayi, egy venezuelai és egy chilei magyar is választhat majd ¬Orbán Viktor és az ellenzéki vezérek között.

Áder a választás időpontjáról írt
http://orientpress.hu/121335
Az alaptörvény a köztársasági elnök egyedüli és kizárólagos jogosítványaként határozza meg az országgyűlési képviselők választásának kitűzését, de erre legkorábban január elején biztosít lehetőséget az alkotmány - reagált Áder János csütörtökön Mesterházy Attila nyílt levelére. Az első lehetséges időpont április 6-a, az utolsó pedig május 25-e, és biztosan nem lehet választást tartani április 20-án, húsvét vasárnapján - ismertette az államfő.

dr. Pálffy Ilona-Echo TV Napi aktuális
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2013-11-20-napi-aktualis-2-resz
Nemzetiségi képviselők a parlamentben. Vendég: Pálffy Ilona elnök (Nemzeti Választási Iroda).

Nemzetiségi szószóló mehet a parlamentbe
http://nol.hu/belfold/nemzetisegi_szoszolo_mehet_a_parlamentbe
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte szerdán Budapesten, hogy "Európában egyedülálló módon" a magyar törvényhozás biztosítja a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviseletét.

Ombudsman: Nem diszkriminatív a levélben szavazás
http://jog.mandiner.hu/cikk/20131119_ombudsman_nem_diszkriminativ_a_levelben_szavazas
Korábban a DK-s Molnár Csaba fordult az alapvető jogok biztosához, hogy kezdeményezze a választási eljárási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát, mert a szabályozás csak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezőknek teszi lehetővé a levélben szavazást. Székely László szerint nincs ok a normakontrollra.

Csak a külképviseleten szavazhatnak a külföldön dolgozó magyarok
http://mno.hu/ahirtvhirei/csak-a-kulkepviseleten-szavazhatnak-a-kulfoldon-dolgozo-magyarok-1196101
Nem engedélyezik a több tízezer magyar munkavállalót foglalkoztató országok kormányai, hogy a külképviseleten kívül máshol is leadhassák szavazataikat a magyar állampolgárságú személyek 2014-ben – közölte a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

BORÍTÉKOLVA
60 ezer kettős állampolgár regisztrált már a magyarországi választásokra
http://itthon.transindex.ro/?cikk=21754
A szervezeteknek "kötelességük" elősegíteni a tavaszi országgyűlési választásokon való magas részvételt - mondta Hídvégi Balázs országgyűlési képviselő Kolozsváron.

A többes állampolgárságú magyarok egy része hagyományos módon szavazhat
http://hvg.hu/itthon/20131114_A_tobbes_allampolgarsagu_magyarok_egy_res
Azoknak az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szerző választópolgároknak, akiknek magyarországi lakcímük van, nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Melyik államban hogy szavaznak az EP-választásokon?/strong>
http://itthon.transindex.ro/?cikk=21720
Néhány tagállamban kötelező a választásokon való részvétel, az osztrákok már 16 évesen voksolhatnak, és két országban két napig szavaznak. A kettős állampolgárok ügyének is utánajártunk.

A Legfőbb Ügyészséghez fordult a választási bizottság
http://nol.hu/belfold/a_legfobb_ugyeszseghez_fordult_a_valasztasi_bizottsag
A Legfőbb Ügyészséghez fordul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert a tagok álláspontja szerint egy magánszemély az általa benyújtott népszavazási kérdésekben mások személyiségi jogait érintő állításokat tett azzal a céllal, hogy azok a Magyar Közlönyben nyilvánosságot kapjanak.

Akció a magzati élet védelméért
http://mno.hu/belfold/akcio-a-magzati-elet-vedelmeert-1194754
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) átvette az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezés Magyarországon gyűjtött aláírásait hétfőn Budapesten. A kezdeményezéssel azt akarják elérni, hogy az EU ne támogasson olyan kutatásokat, melyekben megfogant életeket pusztítanak el.

Századvég: Nem aggályos a külföldön tartózkodó és a határon túli szavazók megkülönböztetése
http://mandiner.hu/cikk/20131107_szazadveg_nem_aggalyos_a_kulfoldon_tartozkodo_es_a_hataron_tuli_szavazok_megkulonboztetese
Nem vet fel alkotmányjogi aggályokat a Századvég Alapítvány szerint a külföldön tartózkodók és határon túliak szavazásának jogalkotói megoldása. Előbbiek csak személyesen a külképviseleteken, utóbbiak pedig csak levélben szavazhatnak 2014-ben.

Már 50 ezren regisztráltak a választásra - Iránból is szavaznak
http://www.vg.hu/kozelet/politika/mar-50-ezren-regisztraltak-a-valasztasra-iranbol-is-szavaznak-415327
Már elérte az 50 ezret a 2014-es választásra regisztrált határon túli magyarok száma.

180 perc: november elsejétől internetes regisztráció
http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/180-perc-november-elsejetol-internetes-regisztracio.html
November 1-től regisztrálhatnak a külhoni állampolgárok interneten.

Népi kezdeményezés korlátozná a miniszterelnök újraválasztását
http://index.hu/belfold/2013/11/04/nepi_kezdemenyezes_korlatozna_a_miniszterelnok_ujravalasztasat/
Aláírásgyűjtéssel szabnának gátat civilek annak, hogy politikusok többszöri újraválasztással hosszú távra rendezkedjenek be egyes közjogi funkciókba. A napokban két kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyek a miniszterelnöki poszt és a polgármesterség betöltését limitálnák nyolc évben.

Letette az esküjét az NVB első pártdelegáltja
http://www.magyarhirlap.hu/letette-az-eskujet-az-nvb-elso-partdelegaltja
Az Nemzeti Választási Bizottság tagjainak megválasztása óta a parlamenti frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe

Répás: A honosításról tárgyal a diaszpóratanács és a Máért
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/04/12/Repas_a_honositasrol_targyal_a_diaszporatanacs_es_a.aspx
A kedvezményes honosítás eddigi eredményei és a jövő évi választásra való felkészülés is szerepel a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet ezen a héten tartandó ülésein - közölte a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.

dr. Pálffy Ilona-Duna TV Híradó
http://www.hirado.hu/Videok/2013/11/01/18/Duna_TV_Hirado_2013_november_1_18_00.aspx
(11:20-tól)

dr. Pálffy Ilona-Echo TV Híradó
http://www.echotv.hu/hirado-2013-11-01-hirado-19-30
(16:40-től)

Több ponton módosulhat a választási eljárási törvény
http://www.ma.hu/belfold/191205/Tobb_ponton_modosulhat_a_valasztasi_eljarasi_torveny
A kormány több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.

Online is lehet regisztrálni holnaptól a választásra
http://hvg.hu/itthon/20131031_Online_is_lehet_regisztralni_holnaptol_a
November 1-jétől már az interneten is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok.  

Trágár nyelvezetű népszavazási kezdeményezéseket utasított el az NVB
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/29/16/Tragar_nyelvezetu_nepszavazasi_kezdemenyezeseket_utasitott_el_az_NVB.aspx
Trágár nyelvezetű népszavazási kezdeményezéseket utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén.

43 ezer határon túli magyar szavazna 2014-ben
http://nol.hu/belfold/a_legfrissebb_adatok_szerint_43_ezer_hataron_tuli_magyar_szavazna_2014-ben
A Fidesz-kormány szavazati jogot adott a határon túli magyaroknak is, és bár a számuk több millióra tehető, eddig csak 43 ezren jelezték, hogy voksolni kívánnak a 2014-es parlamenti választáson.

Módosulhat a választási eljárási törvény
http://mno.hu/belfold/modosulhat-a-valasztasi-eljarasi-torveny-1192005
A politikai reklámokra vonatkozó alaptörvény-módosítás nyomán hamarosan a választási eljárási törvényt is átírják – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában.

Átírják a választási eljárási törvényt
http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-593501
A politikai reklámokra vonatkozó alaptörvény-módosítás nyomán hamarosan a választási eljárási törvényt is átírják - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona beszélt a bajai időközi választásról is.

Neten is regisztrálhatnak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/24/15/Neten_is_regisztralhatnak_a_hataron_tuli_kettos_allampolgarsagu.aspx
A jövő évi választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok közül azok vehetnek részt, akik a regisztrációjukat eljuttatják az NVI-hez postai vagy jövő péntektől akár elektronikus úton.

A külhoni magyarok regisztrációjáról és a székely menetelésről
http://www.aspektus.eu/content/kulhoni-magyarok-regisztraciojarol-es-szekely-menetelesrol
Bár már több, mint 400 000-en tették le a külhoni magyarok közül a magyar állampolgári esküt, de a jövő évi, valószínűleg 2014 áprilisában sorra kerülő magyar országgyűlési választásokra még a tizedük sem regisztrált. Igaz ugyan, hogy még nem késő, de minél hamarabb kerítenek rá sort, annál jobb! Nemcsak a Nemzeti Választási Iroda, hanem a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága szerint is.

Román jogszabály a választásokról
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/21/14/Roman_jogszabaly_a_valasztasokrol.aspx
A romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják a szavazatukat az európai parlamenti választásokon azok a román-magyar kettős állampolgárok, akik magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek - állapította meg egy hétfőn közzétett elemzésben a Mensura Transilvanica politikai elemzőcsoport.

Választási regisztráció: aktivizálták magukat a vajdasági magyarok
http://www.vg.hu/kozelet/politika/valasztasi-regisztracio-aktivizaltak-magukat-a-vajdasagi-magyarok-414243
Már 36039 határon túli magyar regisztrált a 2014-es választásokra a péntek esti adatok szerint, tehát mintegy egy hónap alatt mintegy 20 ezren regisztráltak, hiszen szeptember 24-én 19330-on állt a számláló.

Maximum egy mandátumot érhetnek az erdélyi szavazatok
http://www.origo.hu/itthon/20131017-legfeljebb-egy-mandatumot-jelenthetnek-az-erdelyi-szavazatok.html
Legfeljebb egy mandátumot eredményezhetnek a 2014-es magyarországi parlamenti választásokon az Erdélyben leadott szavazatok - állapították meg a romániai Kisebbségkutató Intézet munkatársai a közelmúltban végzett kutatások alapján.

Eddig 30 ezer határon túli magyar regisztrált a választásra
http://hvg.hu/itthon/20131015_Eddig_30_ezer_hataron_tuli_magyar_regiszt
November 1-jétől online is lehetőség lesz regisztrálni, ettől a Nemzeti Választási Iroda a jelentkezők számának további növekedését várja.

Eddig 30 ezer külhoni magyar regisztrált a választásra
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/15/13/Palffy_Eddig_30_ezer_kulhoni_magyar_regisztralt_a.aspx
A Nemzeti Választási Iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy november 1-jétől online is lehetőség lesz regisztrálni.

RMDSZ: A honosítás miatt nem csökken a szavazóbázis
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/14/16/RMDSZ_A_honositas_miatt_nem_csokken_a_szavazobazis.aspx
A romániai magyar szavazóbázis csak nagyon kis mértékben csökkenhet a kedvezményes honosítás miatt a jövő évi európai parlamenti választáson, mert a szavazati jog lakcímhez kötött - mondta hétfőn az MTI-nek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Nem szerencsés a két választás összevonása?
http://mno.hu/ahirtvhirei/nem-szerencses-a-ket-valasztas-osszevonasa-1189951
Külön tartaná az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Biztonságosabb lenne a két választás
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/biztonsagosabb_lenne_a_ket_valasztas/2353484
Nem lenne kedvezőbb anyagilag, ha egyszerre tartanák jövőre az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Így ketyeghetnek majd a kampányhirdetések
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-590743
A közszolgálati médiában és az országos kereskedelmi csatornákon 600 perc juthatna politikai kampányhirdetésekre - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely fideszes politikus. Hozzátette: a helyi kereskedelmi médiumok maguk határozhatnák meg, mennyi időt szánnak a hirdetésekre. Esetükben csak az előírás, hogy a jelöltek számára egyenlő mértékben kell biztosítani a megjelenés lehetőségét.

Eutanázia: az NVB elutasította a népi kezdeményezést
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/08/16/Eutanazia_az_NVB_elutasitotta_a_nepi_kezdemenyezest.aspx
A testület lényegében a Kúria határozatának megfelelően megváltoztatta a jogelőd OVB korábbi döntését, és megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Kulcspozícióban a választási bizottságok
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/kulcspozicioban-a-valasztasi-bizottsagok-1188580
A visszaélésszerű magatartás, a választók akaratának jogellenes befolyásolása Magyarországon 23 éve tilalmazott tevékenység, és a jövőben is az lesz – ezt mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság nemrégiben kinevezett elnöke.

Határtalan voksvadászat
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=681685
Bőven meghaladhatja az ötszázezret az új magyar állampolgárok száma a jövő évi választások időpontjára. Sőt, Semjén Zsolt szerint már év végére teljesül az eredetileg a 2014-es voksolásig kitűzött cél, hiszen már eddig is csaknem 520 ezren kezdeményezték az egyszerűsített honosítást. Ennek ellenére a kormány teljes erőbedobással kampányol az állampolgárok számának növelése érdekében, sőt, erre utasította a teljes diplomáciai apparátust is.

Rezsicsökkentési bizottság elsőként Zalában
http://www.zalamedia.hu/kozelet/50766-rezsicsokkentesi-bizottsag-elsokent-zalaban.html
A Zala Megyei Államigazgatási Kollégium az országban elsőként hozta létre rezsicsökkentési és költségvetési bizottságát október 3-i ülésén. A kollégium ülésén emellett tájékoztató hangzott el az új választási törvény adta feladatokról, a kormányablakok Zala megyei kiépítéséről, valamint az önkormányzatok adósságkonszolidációjának tapasztalatairól.

Segít az EMNP a választási regisztrációban
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/03/12/Segit_az_EMNP_a_valasztasi_regisztracioban.aspx
A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok 70 százaléka élne a szavazati jogával, de "görcsöt jelent" számukra a regisztrációs nyomtatvány kitöltése.

Mindenható bizottság
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=681476
Rendkívül durván befolyásolhatja majd a választásokat a kétharmad által hétfőn 9 évre feltöltött Nemzeti Választási Bizottság (NVB), valamint annak elnöke. Ebből is látszik, hogy a Fidesz minden eszközt bevet a választási győzelem érdekében. A kormánypártot sem a jogállami kritériumok, sem pedig erkölcsi vagy akár büntetőjogi korlátok nem zavarják, hiszen célzott jogalkotásra, a választási szervek politikai befolyásolására, de akár szervezett szállításra is képes hatalmon maradása érdekében.

Még szavazhat Magyarországon az, aki most kér honosítást
http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=150474
Aki nem kér a következő egy-két hétben magyar állampolgárságot, az nem lehet biztos abban, hogy tud szavazni jövő tavasszal, a magyar országgyűlési választásokon – hívják fel a figyelmet a szakemberek. A választás előtt regisztrációt is kell kérni.

A cigány önkormányzatokhoz fordulnak a nemzetiségi regisztrációt ellenzők
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/01/13/A_cigany_onkormanyzatokhoz_fordulnak_a_nemzetisegi_regisztraciot_ellenzok.aspx Ha regisztrálnak a roma szavazók, akkor egy, az Országos Roma Önkormányzat által összeállított listára adhatják le szavazatukat, és ezzel elvesztik azt a jogot, hogy pártokra szavazzanak - mondta Makai István.

Mire megy az új törvény a választási csalásokkal?
http://nol.hu/belfold/20131001-nem_lesz_dinomdanom
A választási eljárási törvényben rögzített biztonsági garanciák kizárják az olyan csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét – jelentette ki
Gulyás Gergely, a Fidesz képviselője augusztus első napjaiban. Az idén hatályba lépett törvény kétségkívül tartalmaz az eddigiekhez képest új elemeket, de semmiféle biztosítékot nem nyújt arra, hogy valóban megakadályozhatók a korábban alkalmazott jogsértő technikák.

2013. III. negyedév

Patyi Andrást választották a Nemzeti Választási Bizottság elnökévé
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/30/20/Patyi_Andrast_valasztottak_a_Nemzeti_Valasztasi_Bizottsag_elnokeve.aspx Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület hétfő esti alakuló - sajtónyilvános - ülésén, elnökhelyettessé pedig Bozsóki Évát. Mindkét döntést egyhangúan támogatta a testület.

Tízmilliárd forint a választásokra, hatmilliárd a kampányköltségekre
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/30/17/Tizmilliard_forint_a_valasztasokra_hatmilliard_a_kampanykoltsegekre.aspx Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot.

Eddig 2 ezren regisztráltak a választásokra a Vajdaságban
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/26/18/Eddig_2_ezren_regisztraltak_a_valasztasokra_a_Vajdasagban.aspx
Augusztus 1.-jétől kérhetik a külhoni magyar állampolgárok felvételüket a választói névjegyzékbe. Eddig majdnem 23 ezren regisztráltak, ebből kétezren a Délvidéken.

Nem az ingyenvirsli teszi a választási csalót
http://www.origo.hu/itthon/20130924-kerdezz-felelek-a-szervezett-utaztatasrol-a-valasztasok-napjan.html
Tiltakozott az ellenzék a vasárnapi bajai választások után, amiért állítólag busszal vitték a szavazókat a kormánypártok aktivistái az urnákhoz. De miért baj ez? A nagymamámat még elvihetem szavazni, de a barátnőit már nem? Megszabhatom, hogy az autómba csak fideszesek/MSZP-sek szállhatnak be? És virslit adhatok nekik? Kérdezz-felelek a közösségi szavazásról.

Pálffy: Az átjelentkezés lehet a legnagyobb probléma
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/25/14/Palffy_Az_atjelentkezesek_okozhatjak_a_legtobb_problemat.aspx
Várhatóan a választópolgárok voksolás előtti átjelentkezése és azok következménye okozza majd a legnagyobb problémát a jövő évi választások lebonyolításánál - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetsége jegyzői kollégiumának rácalmási ülését követően szerdán.

Államosított sikercéggel szerződött az állam
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/verseny_nelkuli_kozbeszerzessel_keszul_a_valasztasi_szoftver.565348.html
Egyedüli ajánlattevőként, a tavaly év végén államosított IdomSoft Zrt. kapta meg a 2014-es parlamenti választások lebonyolításához szükséges informatikai fejlesztések és a nemzeti választási rendszer kifejlesztésére szóló megbízást. A cégnél megugrott az alkalmazottak száma.

Már közel 20 ezren regisztráltak a választásra - Brazíliából is szavaznak
http://www.vg.hu/kozelet/politika/mar-kozel-20-ezren-regisztraltak-a-valasztasra-braziliabol-is-szavaznak-412365 Már 19331 határon túli magyar regisztrált a 2014-es választásokra a hétfő esti adatok szerint, tehát 3 nap alatt mintegy kétezren regisztráltak, hiszen péntek este 17232-őn állt a számláló.

Már 17 ezren regisztráltak a választásokra - Japánból is szavaznak
http://www.vg.hu/kozelet/politika/mar-17-ezren-regisztraltak-a-valasztasokra-japanbol-is-szavaznak-412200#p2
Eddig 17232 határon túli magyar regisztrált a 2014-es választásokra.

Töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt
http://orientpress.hu/118550
Az év első öt hónapjában harmincöt százalékkal többen igényeltek magyar
állampolgárságot, mint az előző év hasonló időszakában. Ez azt jelenti: elementáris az igény a külhoni magyarokban, hogy közjogilag is megélhessék a magyar nemzethez tartozást. Répás Zsuzsanna a választási regisztrációnál is hasonló érdeklődésre számít - mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádiónak.

Felkészülés a 2014. évi választásokra
Vendég: Pálffy Ilona elnök (Nemzeti Választási Iroda). 
www.echotv.hu/napi-aktualis-2013-09-05-napi-aktualis-2-resz

Külhoni magyarok szavazása
http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/09/05/07/Kulhoni_magyarok_szavazasa.aspx
A Ma Reggel vendége Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Répás: Elsőrendű szempont az adatbiztonság
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/03/21/Repas_Zsuzsanna_Biztonsagosan_szavazhatnak_a_kulhoni_magyarok.aspx
Biztonságosan voksolhatnak a külhoni magyarok - mondta az M1 Az Este című műsorában a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Már több mint hétezer külhoni magyar regisztrált
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/09/03/18/Mar_tobb_mint_hetezren_regisztraltak__sok_kulhoni.aspx
Már a földön sorakoztatják a külhoniak regisztrációs lapjait a választási irodában, olyan sokan jelentkeznek naponta. Egy nap alatt 900 külföldi, köztük határon túli magyar állampolgár jelezte, hogy szeretne bekerülni a választói névjegyzékbe. A jövő évi választásokon csak azok szavazhatnak majd külföldön, akik időben regisztrálnak.

Biharkeresztesnyi választóval gyarapodtunk
http://index.hu/belfold/2013/08/30/biharkeresztesnyi_valasztoval_gyarapodtunk/
Négy hét alatt mindegy 4500 választó küldte vissza a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az űrlapot abból a negyedmillióból, amit a szervezet a külföldön élő, állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgároknak küldött ki augusztus 1-jén, elindítva ezzel az előzetes regisztráció kilenc hónapig tartó folyamatát.

Választások: több mint kétezer határon túli kérelem érkezett
http://mno.hu/belfold/valasztasok-tobb-mint-ketezer-hataron-tuli-kerelem-erkezett-1178903
Keddig 2434 választási regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a legtöbben romániai és szerbiai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra a hivatalos választási oldal adatai szerint.

KIM: mindegy, ki dobja be a szavazatot a postaládába
http://hvg.hu/itthon/20130815_KIM_mindegy_ki_dobja_be_a_levelszavazatot
Nincs jelentősége és a jogi szabályozás sem korlátozza, hogy a levélben szavazó választópolgár voksát tartalmazó borítékot ki dobja be a postaládába – válaszolta a levélben szavazás törvényességének garanciális elemeként az azonosító nyilatkozatot megjelölve Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Schiffer Andrásnak. Az LMP-s politikus a választ úgy értékelte, kiderült, hogy valósak a levélben szavazással kapcsolatos aggályok.

Pálffy Ilona: Bízni kell az emberekben, hiszen miért akarnának csalni?
A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint egy országos választás négymilliárdba kerül
http://nol.hu/belfold/palffy_ilona__bizni_kell_az_emberekben__hiszen_miert_akarnanak_csalni_
Még nincs döntés arról, hogy a Magyar Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőjelöltjeire ugyanazon a napon voksolhatunk-e. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője lapunknak adott interjújában elmondta: egy-egy ilyen választás nagyjából négymilliárd forintba kerül.

Felpörgetnék a regisztrációt
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=668041
Néhány nap alatt háromszáznál több külhoni, kettős magyar állampolgár regisztrált a 2014-es választásra, a kormány reményei szerint pedig ez a szám félmillióig is nőhet. Ekkora mennyiségű voksnál különösen aggályos lehet, hogy szakértők szerint a külhoni szavazatok gyűjtésénél több választójogi elv is sérül, ami visszaélésekhez is vezethet. Aggályos lehet például, hogy értesítési címet kell megadniuk a regisztrálóknak.

Emmi: a nemzetiségi törvény alkalmas a választási visszaélések kizárására
http://nol.hu/belfold/emmi__a_nemzetisegi_torveny_alkalmas_a_valasztasi_visszaelesek_kizarasara
A nemzetiségek jogairól szóló törvény új választójogi szabályai alkalmasak arra, hogy kizárják a visszaélés lehetőségét a nemzetiségi önkormányzati választásokon; legalábbis a kormány szerint.

Négy napig is bizonytalan lehet, ki nyeri a választásokat
http://index.hu/belfold/2013/08/06/negy_napig_is_bizonytalan_lehet_ki_nyeri_a_valasztasokat/
A szavazás előzetes eredményét már a szavazás estéjén tudhatjuk, de a külföldről szavazók miatt napokig nem lehetünk majd biztosak, hogy ki nyert.

Nem regisztrálhatnak a leendő állampolgárok
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=667699
Cáfolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a Magyar Nemzet tegnapi közlését, miszerint azok a határon túli magyarok is regisztrálhatnak a jövő évi parlamenti voksolásra, akik már igényelték, de még nem kapták meg a magyar állampolgárságot. Ezt a meglepő, a hatályos jogszabállyal ellentétes információt közölte a jobboldali napilap a múlt héten kezdődött nyilvántartásba vétellel összefüggésben.

Szabó Máté: Nem zárható ki a visszaélés a 2014-es nemzetiségi választásokon
http://hvg.hu/itthon/20130807_Szabo_Mate_Nem_zarhato_ki_a_visszaeles_a
A nemzetiségi törvény csak akkor teszi lehetővé a választás kitűzését, ha a 2011-es népszámláláson a település lakói közül legalább 30 ember az adott nemzetiséghez tartozónak vallotta magát. Az önbevallásra alapozni azonban nem hiteles az ombudsman szerint.

Levelező tagozat
http://mno.hu/magyarorszageloben/levelezo-tagozat-1176985
Kellően biztosítva van-e a visszaélések ellen a határon túliak szavazása? A stúdióban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A választási iroda sürgeti majd a külképviseleteken szavazókat
http://nol.hu/belfold/a_valasztasi_iroda_surgeti_majd_a_kulkepviseleteken_szavazokat
A magyar külképviseleteken szavazókat - a választás kiírása után - arra kéri majd a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy lehetőség szerint minél hamarabb kérjék felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezzel is elősegítve a választások zökkenőmentes lebonyolítását - közölte az NVI hétfőn.

Botrány lesz a külföldön élők szavazásából?
http://nol.hu/belfold/20130805-botrany_lesz_a_kulkepviseleteken_
A külföldön dolgozó, itthoni lakhellyel rendelkező magyarok a választáson csak személyesen adhatják le voksukat a külképviseleten. Mivel nagyon sokan vannak, könnyen botrányba fulladhat a szavazás.

Kétszázezer új lakó a voksolásra?
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=666596
Amennyiben a határon túli választópolgárok a voksolás idejére átjelentkeznek, és így rendelkeznek majd magyarországi lakcímmel, úgy nemcsak országos listára, hanem egyéni képviselőjelöltekre is szavazhatnak majd. A külhoniak választási eljárási szabályai hemzsegnek a visszaélésre lehetőséget adó rendelkezésektől, a Fidesz pedig egyértelműen a saját malmára hajtaná a vizet az újdonsült szavazóbázissal.

Pálffy: a választási csalás lehetősége csupán feltételezés
http://www.atv.hu/belfold/20130801-palffy-ilona
A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint a választási csalás lehetősége csupán feltételezés, és a törvény sokkal jobb, mint az előző volt. Erről Pálffy Ilona beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol elmondta: a külhoni magyarok szavazásakor a voksok leadása az egyéni bizalmon múlik, az egyén felelőssége, odaadja-e a szavazatát tartalmazó levelet másnak.

Garancia van rá, hogy nem történik csalás
http://mno.hu/belfold/garancia-van-ra-hogy-nem-tortenik-csalas-1175998
A választási eljárási törvényben rögzített biztonsági garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. Közben megérkezett az első két választási regisztrációs kérelem.

Rétvári: A rendszer megfelel az uniós gyakorlatnak
http://mno.hu/ahirtvhirei/retvari-a-rendszer-megfelel-az-unios-gyakorlatnak-1176141
Megfelel az európai uniós gyakorlatnak a határon túli magyarok levélben történő
szavazása – így reagált Rétvári Bence a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az ellenzék azon vádjaira, miszerint ez a rendszer lehetőséget ad a kormánypártnak a választási csalásra a 2014-es voksoláson.

Elcsalható-e a 2014-es választás?
http://hvg.hu/itthon/20130801_valasztasi_csalas_hataron_tuli_magyarok
Ismét fellángolt a vita a 2014-es országgyűlési választás tisztaságáról, és úgy tűnik, ettől a tematikától már nem is szabadulunk jövő nyárig. A borzongás tárgya, a levélben szavazás nem példa nélküli, a magyar rendszerben azonban olyan kiskapuk maradtak, amik valóban alapvetően alááshatják a rendszer iránti bizalmat. Csalni könnyebb lesz az új rendszernek köszönhetően; ahhoz azonban, hogy maga a választás elcsalható legyen, több körülmény – ma igen nehezen elképzelhető – együttállása kellene.

Választás 2014: két regisztrációs kérelem már érkezett a határon túlról
http://nol.hu/belfold/valasztas_2014__ket_regisztracios_kerelem_mar_erkezett_a_hataron_tulrol
Megérkezett a választási irodához csütörtökön az első két választási regisztrációs kérelem; az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet.

233 ezer határon túlinak már most dolga van a választással
http://www.origo.hu/itthon/20130731-233-ezer-hataron-tulinak-postaztak-a-levelet-amelyben-jelentkezniuk-kell-a-valasztasokra.html
A Nemzeti Választási Iroda elkezdte kipostázni a határon túlra azokat az űrlapokat, amelyeken a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok jelentkezhetnek a jövő évi választásokra. Eddig 233 ezer határon túli magyart értesítettek.

Pálffy Ilona: A levél-voksnál száz százalékig nem zárható ki a csalás
http://nol.hu/belfold/palffy_ilona__a_levelben_torteno_szavazasnal_szaz_szazalekig_nem_zarhato_ki_a_csalas
Indul a választási regisztráció: már több mint kétszázezer kettős állampolgárt tájékoztattak arról, hogyan kérhetik a választói névjegyzékbe vételüket. A Nemzeti Választási Iroda vezetője ugyanakkor elismerte: a levélben történő szavazás esetén nem zárható ki a csalás lehetősége.

Az állam már levelez a külhoniakkal
http://index.hu/belfold/2013/07/31/az_allam_mar_levelez_a_kulhoniakkal/
„Hétfőn az utolsó levél is elhagyta az országot" – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Pálffy Ilona a szervezet az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgárságot szerzett külhoniak előzetes regisztrációjának előkészületeiről számolt be.

Választási regisztráció: erre nagyon oda kell figyelni
http://mno.hu/belfold_archiv/valasztasi-regisztracio-erre-nagyon-oda-kell-figyelni-1175758
Nem tanácsos a külhoni magyaroknak az utolsó pillanatra hagyniuk a választási regisztrációt, mert előfordulhat, hogy nem jutnak szavazólaphoz – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Regisztráció: mindenki figyeljen, érkeznek a levelek
http://mno.hu/belfold/regisztracio-mindenki-figyeljen-erkeznek-a-levelek-1175853
Csütörtökön kezdődik a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja – jelentette be a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Holnap indul a választási regisztráció a külhoni magyaroknak
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/07/31/08/Holnap_indul_a_valasztasi_regisztracio_a_kulhoni_magyaroknak.aspx
Nem tanácsos a külhoni magyaroknak az utolsó pillanatra hagyniuk a választási regisztrációt, mert előfordulhat, hogy nem jutnak szavazólaphoz - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Aggályokkal indul a választási regisztráció
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=665995
Holnap indul a határon túli magyar választópolgárok regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) július közepén kezdte el postázni a határon túli, kettős állampolgárságú magyarok regisztrációs nyomtatványait a 2014-es tavaszi országgyűlési választásra.

Határon túli voksok: Az ellenzék csalástól tart
A levélben történő voksolás mindenütt visszaélésekre ad lehetőséget
http://nol.hu/belfold/20130730-az_ellenzek_csalastol_tart
Még meg sem kezdődött a határon túli magyarok választási regisztrációja, de máris politikai vita bontakozott ki az ellenzék és a kormányoldal között.

Két nap, és indulhat a regisztráció
http://mno.hu/hirtvkulfold/ket-nap-es-indulhat-a-regisztracio-1175498
Csütörtöktől regisztrálhatnak a határon túli magyarok a 2014-es országgyűlési választásokra – a Nemzeti Választási Iroda már postázta az ehhez szükséges nyomtatványokat.

Hogyan szavaznak majd 2014-ben a határon túliak?
http://mandiner.hu/cikk/20130729_a_2014_es_valasztas_legyen_a_magyarsag_unnepe
A 2014-es választás legyen a magyarság ünnepe, kérte tusványosi beszédében Hidvéghi Balázs államtitkár. Erdélyi politológusok szerint az erdélyi magyarság körében a Fidesz mindent visz, az MSZP és a Jobbik a hibahatár körül van, a többiek nem mérhetőek. A Mandiner tudósítása a tusványosi kerekasztal-beszélgetésről.

„Igazolás nélkül dobálhatják a szavazatokat a kettős állampolgárok?”
http://www.valasztasirendszer.hu/?p=1942094
A Nemzeti Választási Iroda elnöke a Hír TV-nek nyilatkozott, a 444.hu farkast kiáltott. Azért kár a pánikkeltésért, mert mivel csak félig-meddig megalapozottak a leírtak, az eddigieknél is könnyebb lesz legyinteni a tényleges problémákra. A levélben szavazás intézménye önmagában számos visszaélésre lehetőséget ad, de nem azért, mert a postán kívül a külképviseleteken is le lehet adni a levélcsomagokat.

Két borítékban szavaznak majd a kettős állampolgárok
http://most.444.hu/2013/07/28/ket-boritekban-szavaznak-majd-a-kettos-allampolgarok/
Kiderült, hogyan szavazhatnak majd a kettős állampolgárok, hogy az ne adjon lehetőséget a visszaélésre. Szombaton ugyanis nehezen értelmezhető interjú jelent meg Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda elnökével.

Pálffy Ilona: nem lehet szavazni igazolás nélkül
http://nol.hu/belfold/nem_lehet_szavazni_igazolas_nelkul
Nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek, cáfolva azt, hogy választási csalást lehetővé tévő technikai megoldások lennének a külhonban élő kettős állampolgárok szavazásával kapcsolatban.

Levélben is regisztrálhatnak majd a külhoni magyarok
http://www.magyarhirlap.hu/levelben-regisztralhatnak-majd-a-kulhoni-magyarok
A határon túli magyar közösségek vezetői szerint a magyar állampolgárságot felvettek körében Szlovákiában és Ukrajnában alacsony, Erdélyben, a Vajdaságban és Horvátországban magas részvételre lehet számítani a 2014-es magyarországi választásokon.

Mozgó voksszabályok
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=660502&referer_id=mobil
Miközben a jövő héten már postázzák a határon túli magyaroknak a regisztrációhoz szükséges nyomtatványokat, és augusztusban megkezdődik "feliratkozásuk" is, a választás lebonyolításának szabályai még biztosan módosulnak jövő május előtt. A legutóbbi "korrekciót" épp múlt héten fogadta el a Ház. Ráadásul a szükséges végrehajtási rendeletetek máig nem ismertek, s egyáltalán nem állnak készen a lebonyolításért felelős intézmények sem.

Július 15-éig módosítható az országgyűlési választókerületek határa
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/07/04/16/Julius_15_ig_modosithato_az_orszaggy_lesi_valasztokeruletek_hatara.aspx
A korábbi, június 30-i határidőt a fideszes Vas Imre javaslatára hosszabbította meg két héttel az Országgyűlés.

Választások 2014: indul a regisztráció a külhoni magyaroknak
http://hvg.hu/itthon/20130702_Valasztasok_2014_indul_a_regisztracio_a_k
Indul a választási nagyüzem, hamarosan postázzák a határon túli magyaroknak a regisztrációhoz szükséges nyomtatványokat – tudta meg a Magyar Hírlap Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

2013. II. negyedév

Megint átrajzolják a választókerületi határokat
http://nol.hu/belfold/megint_atrajzoljak_a_valasztokeruletek_hatarait
Budán több technikai probléma is felmerült egyes határvonalak esetében; állítólag nem tartalmi, hanem például házszámváltozásból fakadó technikai változtatásokról van szó.

Három hét múlva kiküldik a határon túliaknak a választási regisztrációt
http://hvg.hu/itthon/20130624_Harom_het_mulva_kikuldik_a_hataron_tuliak
Várhatóan három hét múlva kezdi el postázni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a határon túli, kettős állampolgárságú magyarok regisztrációs nyomtatványait a 2014 tavaszi országgyűlési választásra - erről az intézmény vezetője számolt be az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén.

Álellenzéki jelöltek özöne jöhet
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=652982
Orbán Viktor 2012 júliusában még azt mondta: "úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen". Ehhez képest a választási eljárási törvény módosítását, s a május 18-án benyújtott kampányfinanszírozási javaslatot is csak tegnap fogadta el a Ház.

Aki indul a választáson, annak egymillió üti a markát
http://nol.hu/belfold/aki_indul_a_valasztason__annak_egymillio_uti_a_markat
A jövő évi parlamenti választások előtt egymilliós támogatást kapnak az egyéni jelöltek, azok a pártok pedig, amelyek minden körzetben képesek saját emberüket indítani, csaknem hatszázmillióhoz jutnak.

Ennél függetlenebb már nem is lehetne a választási bizottság?
http://nol.hu/belfold/ennel_fuggetlenebb_mar_nem_is_lehetne_a_valasztasi_bizottsag
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) függetlensége még jobban biztosított lesz, mint a jelenlegi Országos Választási Bizottságé (OVB) az új választási jogszabályoknak köszönhetően – legalábbis az OVB elnöke szerint.

Új székháza és több munkatársa lesz a választási irodának
http://nol.hu/belfold/uj_szekhaza_es_tobb_munkatarsa_lesz_a_valasztasi_irodanak
Várhatóan 70-80 munkatársa lesz majd a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Az új, önálló szervezet első feladatai közé tartozik majd júliusban a határon túli magyar állampolgárok megkeresése a tavaszi országgyűlési választásra - mondta el az új intézmény nemrég kinevezett vezetője az MTI-nek.

Megvan a Nemzeti Választási Iroda új elnöke
http://mno.hu/belfold/megvan-a-nemzeti-valasztasi-iroda-uj-elnoke-1162863
Pálffy Ilonát nevezi ki a Nemzeti Választási Iroda elnökévé pénteki hatállyal Áder János köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára.