Sajtószemle 2014

IV. negyedév

III. negyedév

II. negyedév

I. negyedév

2014. IV. negyedév

Veszprém: ez várható az időközi választáson
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-685896
A karácsonyi ünnepek után kapják meg az értesítőket a február 22-ei időközi országgyűlési választás szavazópolgárai. A jelöltségre aspirálók január 5-től gyűjthetik az aláírásokat és január 12-én derül ki, hogy kik indulnak valójában.

NVI-elnök: több szabályt indokolt lenne megváltoztatni
http://www.hirado.hu/2014/12/01/nvi-elnok-tobb-szabalyt-indokolt-lenne-megvaltoztatni/
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint indokolt lenne többi között az átjelentkezés szabályainak pontosítása, valamint a megismételt szavazásra vonatkozó speciális szabályok részletezése.

NVB-elnök: indokolt a választási kampánnyal kapcsolatos szabályozás pontosítása
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt a nyomtatott és az internetes sajtótermékeknek a választási kampányban betöltött szerepével kapcsolatos eddigieknél részletesebb szabályozása.
 
Jogerős az újpesti időközi választás eredménye
Jogerőssé vált a november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a hétfő 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem.
 
Önkormányzat 2014 - Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit megjelentetett politikai hirdetésekről
Közzétette honlapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a sajtótermékek tájékoztatóit az önkormányzati és a nemzetiségi választási kampányban megjelentetett politikai hirdetésekről - közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.
 
Veszprémi választás: Február 22-ére tűzték ki az időpontot
Február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Az érintett 25 Veszprém megyei település választópolgárai a novemberben uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.
 
Újpesti időközi választás: Sértetlenek voltak a külképviseleti urnák
Sértetlennek találta a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt újpesti szavazatszámláló bizottság várhatóan pénteken számlálja meg a külképviseletekről érkezett voksokat, ezek azonban már érdemben nem befolyásolják az időközi képviselő-választás eredményét.
 
Szöulban is szavaztak Újpest képviselőjére
Hat külképviseletről már megérkezett a vasárnapi újpesti időközi választás urnája, a szöuli urna várhatóan kedden érkezik meg Magyarországra - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő este az MTI érdeklődésére.
 
Időközi választás Újpesten - A külképviseleteken 88 százalékos volt a részvétel
A külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott is a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 15 voksot várnak a külképviseletekről - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból.
 
Az MSZP jelöltje nyert Újpesten
Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. A nem végleges összesítés szerint valamivel több mint 26 ezren voksoltak.
 
NVI: egyetlen rendkívüli esemény történt a szavazáson
Egyetlen rendkívüli esemény történt az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választás vasárnapi szavazásán, az egyik XIII. kerületi fülkében egy szavazólapot találtak - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság esti ülésén.
 
Kiss Péter utódját keresik Újpesten
Ma tartják az időközi országgyűlési választást a főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében, amely Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét fedi le. A választáson mintegy 78 ezren vehetnek részt, szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet.
 
Nem lesz referendum a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevevőiről - Az NVB elutasította a kezdeményezést
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bűntettet követne el az, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

Időközi választás Újpesten - Kinyomtatták a szavazólapokat
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-681969
Hétfő délelőtt kinyomtatta az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési választás szavazólapjait, valamivel több mint 78 ezret- közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Lejár a határidő a plakátok eltávolítására
http://orientpress.hu/135641
Kedd délután 16 órakor lejár a határidő az önkormányzati választáson indult jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Január 11-én lesz az első időközi választás
http://www.hirado.hu/2014/11/11/januar-11-en-lesz-az-elso-idokozi-valasztas/
Időközi önkormányzati választást ott kell kitűzni, ahol október 12-én jelölt hiányában maradt el a választás vagy szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az élen, esetleg nem sikerült elegendő számú képviselőt választani vagy a megválasztott képviselő, illetve polgármester a választás után lemondott, esetleg meghalt.

Ilyen változásokat hoztak a hétvégi választási eredmények
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-680046
Vasárnap a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi választásához kapcsolódó jogorvoslati eljárások következtében egyes településeken és szavazókörökben a választást megismételték. A választópolgárok ugyanazon a településen/szavazókörben szavazhatnak, ahol azt október 12-én tehették (feltéve, hogy lakcímüket időközben nem változtatták meg), átjelentkezési kérelmet nem nyújthattak be.

Este kiderülnek a megismételt választások eredményei
http://www.atv.hu/belfold/20141109-este-kiderulnek-a-megismetelt-valasztasok-eredmenyei/
A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n vasárnap este közzéteszik a megismételt önkormányzati szavazások eredményét.

11 település lakói szavaznak ma
http://www.origo.hu/itthon/20141109-11-telepules-lako-szavaznak-ma.html
Tizenegy településen tartanak ma megismételt önkormányzati szavazást reggel 6 és este 7 óra között. A megismételt szavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az október 12-ei választáson.

Vasárnap megint szavazunk
http://mno.hu/belfold/vasarnap-megint-szavazunk-1257438
A helyi választási irodák kinyomtatták a vasárnapi megismételt önkormányzati szavazások szavazóköri névjegyzékeit. A nyomtatás előtt a jegyzőknek át kellett vezetniük a névjegyzékekben a pénteken beérkezett mozgóurna-igénylési kérelmeket.

Választási vasárnap
http://nol.hu/belfold/valasztasi-vasarnap-1497285
Három választási eljárás fut egymással párhuzamosan még a héten: vasárnap tartják az önkormányzati választás megismételt szavazásait 11 településen, eközben az október 12-i választás eredménytelensége miatt 23 esetben időközi választást is kell tartani, és még tart a november végi újpesti időközi országgyűlési választás eljárása is.

Itt kell megismételni vasárnap a választást
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-678857
Jogerőssé vált, hogy vasárnap tizenegy településen kell megismételni önkormányzati választási szavazását - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI)szerdai adataiból. Az NVI a héten értesítőkben tájékoztatja az érintett választópolgárokat erről.

A héten kézbesítik a megismételt választásokról szóló értesítőket
http://magyarhirlap.hu/cikk/8813/A_heten_kezbesitik_a_megismetelt_valasztasokrol_szolo_ertesitoket
Ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik az október 12-ei voksoláson, nem lehet új jelölteket állítani.

Maradhatnak a választási plakátok ott, ahol tart a kampány
http://nepszava.hu/cikk/1038215-maradhatnak-a-valasztasi-plakatok-ott-ahol-tart-a-kampany/
Azokon a településeken, ahol meg kell ismételni az október 12-ei önkormányzati választás szavazását, kint maradhatnak a választási plakátok; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Már csak öt választási eredmény nem jogerős
http://www.hirado.hu/2014/10/29/mar-csak-ot-valasztasi-eredmeny-nem-jogeros/
Lezárult a tompai önkormányzati választás eredménye elleni jogorvoslat szerdán a Kúrián, így már csak öt település választási eredménye nem jogerős.

Új jelöltek is indulhatnak a megismételt választásokon
http://nol.hu/belfold/uj-jeloltek-is-indulhatnak-a-megismetelt-valasztasokon-1495359
Huszonhárom településen kell időközi önkormányzati választást tartani, ezeken a településeken a teljes választási eljárás az elejéről kezdődik, azaz új jelöltek is indulhatnak a választáson - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

NVI: eddig nyolcan jelentkeztek külképviseleti szavazásra Újpesten
http://www.vg.hu/kozelet/politika/nvi-eddig-nyolcan-jelentkeztek-kulkepviseleti-szavazasra-ujpesten-438010
Eddig nyolcan jelezték, hogy a november 23-ai újpesti időközi országgyűlési választáson nem Magyarországon, hanem valamelyik külképviseleten akarnak voksolni - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Átveszik megbízólevelüket az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői
http://www.hirado.hu/2014/10/28/atveszik-megbizoleveluket-az-orszagos-nemzetisegi-onkormanyzatok-kepviseloi/
Átveszik megbízólevelüket az október 12-i nemzetiségi választáson országos nemzetiségi önkormányzatban mandátumot szerző képviselők kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Hétfő délutánig várja a beszámolókat az ÁSZ
http://orientpress.hu/134997
Hétfőn 16 órakor lejár a határideje annak, hogy a sajtótermékek kiadói megküldjék az önkormányzati és nemzetiségi választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről szóló beszámolójukat az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

Önkormányzati választás: még sok helyen várni kell a végeredményre
http://www.hirado.hu/2014/10/25/onkormanyzati-valasztas-meg-sok-helyen-varni-kell-a-vegeredmenyre/?
Az önkormányzati választással kapcsolatos jogorvoslati kérelmekről kell dönteniük a bíróknak. Bár vasárnap lesz két hete, hogy polgármestereket és képviselőket választottunk, vannak helyek, ahol még két hetet kell várni a jogerős végeredményre. Az elmúlt napokban már több településen született döntés arról, hogy meg kell ismételni a választást.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői is átveszik megbízólevelüket
http://magyarhirlap.hu/cikk/8370/Az_orszagos_nemzetisegi_onkormanyzatok_kepviseloi_is_atveszik_megbizoleveluket A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a nemzetiségi választáson országos nemzetiségi önkormányzatban mandátumot szerző képviselők is átveszik megbízólevelüket.

Ma délutánig várja a beszámolókat az ÁSZ
http://www.hirado.hu/2014/10/27/ma-delutanig-varja-a-beszamolokat-az-asz/
Hétfőn 16 órakor lejár a határideje annak, hogy a sajtótermékek kiadói megküldjék az önkormányzati és nemzetiségi választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről szóló beszámolójukat az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

Még nincs vége: tömeges óvás a választás után
http://www.hirado.hu/2014/10/20/meg-nincs-vege-tomeges-ovas-a-valasztas-utan/
Több mint egy héttel az önkormányzati választás után még mintegy 70 helyen nem tudtak végeredményt hirdetni - közölte az NVI elnöke.

Tévedés miatt változott meg az NVI honlapján egy időre a XV. kerületi eredmény
http://www.hirado.hu/2014/10/19/tevedes-miatt-valtozott-meg-az-nvi-honlapjan-egy-idore-a-xv-keruleti-eredmeny/
Tévedés miatt változott meg a Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu tájékoztató honlapján vasárnap délután egy rövid időre a XV. kerületi polgármester-választás eredménye. Pálffy Ilona, az NVI elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a helyi választási iroda egyik munkatársa az egyik szavazókör adatait nem törölte.

Még egy hétig lehet leadni a politikai hirdetésekről szóló tájékoztatókat
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-675077
Még egy hét áll az önkormányzati és nemzetiségi választásban politikai hirdetést közzétevő sajtótermékek rendelkezésére, hogy eljuttassák a kampányban közzétett hirdetésekről szóló tájékoztatójukat az Állami Számvevőszékhez.

Kilencvenhat választási eredményt támadtak meg
http://www.hirado.hu/2014/10/16/kilencvenhat-valasztasi-eredmenyt-tamadtak-meg/
A vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás 96 eredményét támadták meg csütörtök délig: 23 településen a polgármester-választás, 17 településen az egyéni listás választás, 16 település 49 egyéni választókerületében a képviselő-választás, továbbá egy megyei közgyűlés, valamint hat települési nemzetiségi választás eredménye ellen érkezett jogorvoslati kérelem - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Harmincnyolc nagyobb városban nincs többsége a polgármesternek
http://www.atv.hu/belfold/20141016-harmincnyolc-nagyobb-varosban-nincs-tobbsege-a-polgarmesternek/
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint harmincnyolc olyan tízezernél több lakosú város van, ahol a vasárnapi önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölőszervezetnek nincs többsége a képviselő-testületben.

Érdemi vizsgálat nélkül utasított el több beadványt az NVB
http://mandiner.hu/cikk/20141015_erdemi_vizsgalat_nelkul_utasitott_el_tobb_beadvanyt_az_nvb
A Nemzeti Választási Bizottság érdemi vizsgálat nélkül utasított el több, az önkormányzati választással kapcsolatos jogorvoslati kérelmet, részint formai okok vagy lejárt határidő, de elégtelen bizonyítékok miatt is.

Még négy hét van a politikai plakátok eltüntetésére
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-674003
November 11-edikéig kell eltüntetniük az utcákról a pártoknak és jelölőszervezeteknek az önkormányzati választási kampányban kihelyezett plakátokat.

Önkormányzati választás - Tizenhét eredményt támadtak meg
http://nepszava.hu/cikk/1036450-onkormanyzati-valasztas---tizenhet-eredmenyt-tamadtak-meg/
A vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás tizenhét eredményét támadtak meg jogorvoslattal kedd délig: három településen a polgármester-választás, egy településen az egyéni listás választás, három település 12 egyéni választókerületében a képviselő-választás, valamint egy települési nemzetiségi választás eredménye ellen van jogorvoslat - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Újpesten újra választanak
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-673493
Alighogy lezárult az önkormányzati választás, Újpest már a novemberi időközi országgyűlési választásra készül.

Ezeken a helyeken kell újra szavazni
http://nol.hu/belfold/ezeken-a-helyeken-kell-ujra-szavazni-1492187
Tizennégy helyen kell időközi polgármester-választást tartani: a szavazatok 100 százalékának feldolgozása után hét településen a hétfő délelőtti adatok szerint szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az önkormányzati választáson, hét településen pedig jelölt hiányában vasárnap elmaradt a polgármester-választás.

Pálffy Ilona: Megfeszített munka volt
http://mno.hu/belfold/palffy-ilona-megfeszitett-munka-volt-1253014
Megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Egyetlen esetben kellett csak intézkednie a választási irodának
http://mno.hu/belfold/egyetlen-esetben-kellett-csak-intezkednie-a-valasztasi-irodanak-1252900
Este 7 órakor valamennyi szavazókörben befejeződött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona: novemberre lehet végleges eredmény
http://orientpress.hu/134405
November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona vasárnap éjjel az MTI-nek.

Vége a szavazásnak, számolják a voksokat
http://www.origo.hu/itthon/20141012-vege-a-szavazasnak-szamoljak-a-voksokat.html
Este hét órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. A 10 351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához.

Készenlétben áll a választási bizottság az Alkotmány utcában
http://hvg.hu/itthon/20141012_Keszenletben_all_a_valasztasi_bizottsag_a#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_10_12
Sem a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét – közölte Patyi András, az NVB elnöke. Az NVB egész este határozatképes számban tartózkodik az Alkotmány utcai Nemzeti Választási Központban.

Megkezdődött a szavazás - megnyíltak a szavazókörök
http://www.atv.hu/belfold/20141012-megkezdodott-a-szavazas-megnyiltak-a-szavazokorok
Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Lezárták - Ennyien szavazhatunk vasárnap
http://nepszava.hu/cikk/1036121-lezartak---ennyien-szavazhatunk-vasarnap
A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókör
http://www.hirado.hu/2014/10/11/tizenket-telepulesen-lesz-legalabb-ket-nemzetisegi-szavazokor-2/
A nemzetiségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt.

NVI: tizennyolcezer átjelentkező szavazna vasárnap
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-672979
Tizennyolcezren jelezték péntek délután 16 óráig, hogy vasárnap nem a lakóhelyükön, hanem a tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Ezt mindenképpen tudni érdemes a vasárnapi választásról
http://www.hirado.hu/2014/10/10/ezt-mindenkeppen-tudni-erdemes-a-vasarnapi-valasztasrol/
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 Ma reggel című pénteki műsorában foglalta össze az önkormányzati választásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Inforádió-Aréna
http://inforadio.hu/arena/5193/1/podcasting
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Téma: Önkormányzati választás. 

Medián: a választók fele menne el szavazni
http://orientpress.hu/134231
A Medián legújabb felmérése szerint a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében nincsenek jelentős változások: a Fidesz fölénye stabil, az MSZP veszített népszerűségéből, a Jobbiknak viszont jól megy a mozgósítás - írta a hvg.hu szerdán.

Este tízig kiderülhet, hogy Tarlós marad vagy megy
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=179868
Vasárnap este 9-10 óra körülre kiderülhet, hogy Tarlós István marad-e a következő öt évben Budapest főpolgármestere. Erről A Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Három papírt kapnak vasárnap a budapestiek
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-671829
Tegnap óta nyomtatják a több mint 4 millió budapesti szavazólapot a vasárnapi voksolásra. Mindenki három papírt kap, és három emberre szavazhat - mondta az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A kerületekben egyébként nem volt kimagaslóan sok jelölt, ilyen inkább vidéken fordul elő. Békés megyében például van olyan hely, ahol 45 jelölt indul, illetve Pest megyében, Tápióságon indul a legtöbb polgármester-jelölt.

Megfelelt a teszten a választás informatikai rendszere
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-671990
Rendben zajlott az önkormányzati választás informatikai rendszerének kedd tesztje - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az, hogy vasárnap milyen hamar várhatók megbízható eredmények a 7 órás urnazárást követően, a szavazatszámláló bizottságok gyorsaságától függ.

A lakcím nélkülieknek a jegyzőhöz kell fordulniuk
http://hir6.hu/cikk/103039/a_lakcim_nelkulieknek_a_jegyzohoz_kell_fordulniuk
Az adott önkormányzat jegyzőjéhez kell fordulniuk a lakcímmel nem rendelkező hajléktalanoknak, ha élni akarnak szavazati jogukkal a vasárnapi önkormányzati választásokon - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

NVI: Megkezdődött a fővárosi szavazólapok gyártása
http://www.vg.hu/kozelet/politika/nvi-megkezdodott-a-fovarosi-szavazolapok-gyartasa-436777
Már a fővárosi szavazólapok gyártása is megkezdődött a ANY Nyrt. kőbányai nyomdájában - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedd délutáni budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden választópolgárnak nyomtattak szavazólapot
http://mno.hu/lanchidradiobelfold/minden-valasztopolgarnak-nyomtattak-szavazolapot-1251834 
Az ország minden választópolgárának nyomtattak szavazólapot az önkormányzati választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Lánchíd rádióban.

A szavazás végéig működik a Választási Információs Szolgálat
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1239097
Az átjelentkezés és a nemzetiségi regisztráció lehetőségéről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi Választási Információs Szolgálatánál (VISZ), naponta több mint ötven választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot.

87-en vették meg a névjegyzékben szereplők adatait
http://www.hirado.hu/2014/10/05/87-en-vettek-meg-a-nevjegyzekben-szereplok-adatait
A jövő vasárnapi önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek vásárolhatták a közvetlen politikai kampányhoz a névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait, és azokat a szavazás napján meg kell semmisíteniük.

Nemzeti Választási Iroda: "Mindenki oda plakátol, ahova szeretne"
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-671670
Ismét az összes villanyoszlopot és szinte minden utcabútort összeplakátolhatnak a jelölőszervezetek az önkormányzati választás miatt. Bár hirdetéseket amúgy nem helyezhetnek már ki ezekre a felületekre, a választási plakátok kiragasztását csak a választási törvény szabályozza, ami nem tiltja az ilyesmit.

18 országgyűlési képviselő indul az önkormányzati választáson
http://www.hirado.hu/2014/10/05/18-orszaggyulesi-kepviselo-indul-az-onkormanyzati-valasztason
Miután az országgyűlési képviselői poszt összeférhetetlen a települési képviselői, polgármesteri illetve megyei közgyűlési mandátummal, ha valaki mandátumot szerez jövő vasárnap, döntenie kell, melyiket tartja meg.

Több választás elmarad
http://magyarhirlap.hu/cikk/6607/Tobb_valasztas_elmarad
Egy hét múlva lesz az önkormányzati és nemzetiségi választás. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adataiból kiderül: négy polgármester- és két képviselőtestületi választás marad el jövő vasárnap, a nemzetiségeknél pedig 566 települési és négy megyei választást nem lehet megtartani.

Még egy hétig átjelentkezhet, aki máshol akar szavazni
http://nol.hu/belfold/meg-ehy-hetig-atjelentkezhet-aki-mashol-akar-szavazni-1490223
Csaknem tízezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12-ei választásán nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még egy hétig lehet benyújtani.

Kevesebb a delegált az önkormányzati választásra, mint négy éve
http://nepszava.hu/cikk/1035157-kevesebb-a-delegalt-az-onkormanyzati-valasztasra-mint-negy-eve
Valamivel több mint 25 ezer delegált kíséri majd figyelemmel az október 12-i önkormányzati választást a több mint 10 ezer szavazókörben, valamint a helyi és a területi választási bizottságokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.

Önkormányzati választások: Péntekig lehet mozgóurnát kérni a jegyzőtől
http://hvg.hu/itthon/20141001_onkormanyzati_valasztasok_mozgourna#utm_
Még másfél hétig kérhetnek mozgóurnát a helyi jegyzőtől az erre jogosult választópolgárok, ezután már csak az önkormányzati választás napján, október 12-én a szavazatszámláló bizottsághoz lehet ilyen kérelemmel fordulni.

Önkormányzat 2014 - Péntekig lehet szavazósablont kérni
http://webradio.hu/hirek/belfold/onkormanyzat_2014_-_pentekig_lehet_szavazosablont_kerni
Péntekig kérhetnek a vakok és gyengén látók Braille-szavazósablont az október 12-ei önkormányzati választásra, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig 76 településen 86 választópolgár igényelt ilyet.

2014. III. negyedév

Időközi országgyűlési képviselő-választás Újpesten
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-669766
Ma kezdi meg az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. az értesítők gyártását a november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választásra. Az értesítők kékesszürke színűek lesznek, hogy egyértelművé tegyék: nem az önkormányzati választással összefüggő tájékoztatók.

Nem lesz határon túli jelölt az önkormányzati választáson
http://mandiner.hu/cikk/20140928_nem_lesz_hataron_tuli_jelolt_az_onkormanyzati_valasztason
Elvileg az új választási szabályok értelmében magyarországi lakcím hiányában is lehet jelöltként indulni az önkormányzati választásokon, de gyakorlatilag nem indult ilyen személy – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Nem tudott minden választópolgárt értesíteni a posta
http://www.atv.hu/belfold/20140928-nem-tudott-minden-valasztopolgart-ertesiteni-a-posta
Az önkormányzati választás kitűzéséről szóló értesítők 1,2 százaléka érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához, mert a címzettet nem találta a posta.

Nem minden képviselő tölthet be minden megszerzett mandátumot
http://www.hirado.hu/2014/09/27/nem-minden-kepviselo-tolthet-be-minden-megszerzett-mandatumot/
Sok képviselő több választástípusban is mandátumot szerezhet az október 12-i önkormányzati választáson, azonban a jogszabályok szigorúan megszabják, milyen mandátumokat lehet egyszerre betölteni.

Egyetlen szavazattal is lehet valaki polgármester
http://nol.hu/belfold/egyetlen-szavazattal-is-lehet-valaki-polgarmester-1489123
Egyetlen érvényes szavazattal is lehet valaki képviselő vagy polgármester az október 12-i települési önkormányzati vagy az ezzel egy időben tartandó nemzetiségi választáson.

A jelöltek érdeke lehet, hogy ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/a_jeloltek_erdeke_lehet_hogy_ne_az_utolso_pillanatban_lepjenek_vissza/2399898/
A nyomda csak a szavazás előtti hetedik napig lehet tekintettel az önkormányzati választáson induló jelöltek visszalépésére; aki az utolsó héten lép vissza, annak a nevét már csak a szavazatszámláló bizottságok tudják kihúzni a szavazólapokon.

Önkormányzati választások: huszonnégy jelöltnek nincs állandó lakcíme
http://www.vg.hu/kozelet/politika/onkormanyzati-valasztasok-huszonnegy-jeloltnek-nincs-allando-lakcime-436209
Az önkormányzati választáson 24 olyan jelölt indul, akinek sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye nincs, mindössze települési szintű lakcíme van, azaz lakcímkártyáján csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Megkapják az adatokat a nemzetiségi jelölők
http://mno.hu/belfold/megkapjak-az-adatokat-a-nemzetisegi-jelolok-1250284
Ma kaphatják meg másodszor a nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait a kampányoláshoz. A választási irodák ugyanakkor nem adják ki azoknak a név- és lakcímadatait, akik megtiltották az adatok kampánycélú kiadását.

Időközi országgyűlési képviselő-választás Újpesten
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-669766
Ma kezdi meg az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. az értesítők gyártását a november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választásra. Az értesítők kékesszürke színűek lesznek, hogy egyértelművé tegyék: nem az önkormányzati választással összefüggő tájékoztatók.

Nem tudtak kézbesíteni választási értesítőket
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-669654
Az önkormányzati választásokról szóló értesítők címzettjeinek 1,2 százalékát nem találta meg a posta. A Nemzeti Választási Iroda közölte: ezek az értesítők bontatlanul érkeztek vissza.

Jogsértő, ha nem tüntetik fel a választási plakátokon a jelölt nevét
http://hvg.hu/itthon/20140927_Jogserto_ha_nem_tuntetik_fel_a_valasztasi
Kötelező a választási kiadványokon, szórólapokon, plakátokon és sajtótermékeken feltüntetni az azokat kiadó jelölt vagy jelölőszervezet nevét, amelyik szervezet ezt nem teszi meg, az jogsértést követ el.

Nem lesz határon túli jelölt az önkormányzati választáson
http://mandiner.hu/cikk/20140928_nem_lesz_hataron_tuli_jelolt_az_onkormanyzati_valasztason
Elvileg az új választási szabályok értelmében magyarországi lakcím hiányában is lehet jelöltként indulni az önkormányzati választásokon, de gyakorlatilag nem indult ilyen személy – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A választás napján lépnek hatályba az új összeférhetetlenségi szabályok
http://www.hirado.hu/2014/09/28/a-valasztas-napjan-lepnek-hatalyba-az-uj-osszeferhetetlensegi-szabalyok
Az egészségügyben, a köznevelésben, valamint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók is lehetnek önkormányzati képviselők és kistelepülési polgármesterek. A polgármesterek azonban nem lehetnek egyben országgyűlési képviselők is.

Időközi választás Újpesten
http://figyelo.hu/cikkek/410009-idokozi-valasztas-ujpesten
Kilencvenhat külképviseleten voksolhatnak azok a választópolgárok, akik a november 23-i újpesti időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Ma jár le a nemzetiségi névjegyzékbe vétel határideje
http://www.hirado.hu/2014/09/26/ma-jar-le-a-nemzetisegi-nevjegyzekbe-vetel-hatarideje/
Ma 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választók, akik részt akarnak venni a nemzetiségi képviselők október 12-ei - az önkormányzati választással egy időben tartandó - választásán.

Délután négy óráig lehet delegáltakat bejelenteni a bizottságokba
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-669212
Ma délután négy óráig lehet delegáltakat bejelenteni a választási és a szavazatszámláló bizottságokba.

Megspóroltak 2,5 milliárdot a választásokon
http://www.vg.hu/kozelet/politika/megsporoltak-25-milliardot-a-valasztasokon-436129
Az idei előző két választás az előzetes tervekhez képest végül közel 2,5 milliárd forinttal került kevesebbe – derül ki a Nemzeti Választási Iroda lapunknak elküldött adataiból.

Készülnek a szavazólapok, több mint tízezerféle lesz
http://www.atv.hu/belfold/20140924-keszulnek-a-szavazolapok-tobb-mint-tizezerfele-lesz
Már nyomtatják a szavazólapokat az önkormányzati választásra. Több mint tízezerféle lap készül, és 6 ezerrel kevesebb jelölt indul, mint 4 éve.

Kékesszürke színű lesz az időközi választási értesítő
http://4.kerulet.ittlakunk.hu/helyi-politika/140924/kekesszurke-szinu-lesz-az-idokozi-valasztasi-ertesito
A nyomda hétfőn kezdi meg az értesítők gyártását a november 23-ai újpesti időközi országgyűlési képviselőválasztásra.

Riportjaink // 2014-09-23 Nyomtatás
http://www.echotv.hu/riportjaink-2014-09-23-nyomtatas
A Pest megyei és a fővárosi főpolgármester-jelölti szavazólapokat nyomtatják legutoljára - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke, amikor bemutatta az októberi választások szavazólapjait.

Már nyomtatják a szavazólapokat
http://mno.hu/belfold/mar-nyomtatjak-a-szavazolapokat-1249275
A Pest megyei, illetve főpolgármester-jelölti fővárosi szavazólapokat állítják elő utoljára, ezek nyomtatását várhatóan egy héttel a választás előtt kezdik meg az esetleges visszalépések miatt – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben tartott sajtótájékoztatóján. A választási iroda közlése szerint hat és fél ezerrel kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson.

Több mint tízezerféle szavazólap lesz
http://mno.hu/ahirtvhirei/tobb-mint-tizezerfele-szavazolap-lesz-1249309
Hat és fél ezerrel kevesebb jelölt indul idén az önkormányzati választáson, mint négy évvel ezelőtt, a nemzetiségi jelöltek száma háromezerrel kevesebb. Az október 12-ei voksoláson a mai adatok szerint hét főpolgármester-jelölt indul, az egyéni listás, egyéni választókerületi és polgármesterjelöltek száma 59 416, a megyei választókerületekben 2090 jelöltre lehet szavazni. Két településen annyi az egyéni jelölt, hogy a nevek csak egy az A4-esnél háromszor nagyobb papírra fértek rá.

Idén több mint 10 ezer féle szavazólapot nyomtatnak
http://mno.hu/lanchidradiobelfold/iden-tobb-mint-10-ezer-fele-szavazolapot-nyomtatnak-1249424
Megkezdték a 22 és fél millió szavazólap nyomtatását az önkormányzati választásokra, és várhatóan október elején szállítják majd ki azokat a szavazókörökbe.

NVI: kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson
http://nepszava.hu/cikk/1034222-nvi-kevesebb-jelolt-indul-az-onkormanyzati-valasztason/
Hat és félezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel kevesebb - mondta el Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Nem vizsgálhatják a kampányígéreteket a választási bizottságok
http://www.vg.hu/kozelet/politika/nem-vizsgalhatjak-a-kampanyigereteket-a-valasztasi-bizottsagok-435802
A választási bizottságok nem vizsgálhatják az önkormányzati választáson induló jelöltek vagy jelölő szervezetek kampányígéreteinek valóságtartalmát, még abban az esetben sem, ha teljesen egyértelmű, hogy azokat lehetetlen teljesíteni.

Az átjelentkezők a tartózkodási helyükön, a költözők már az új lakóhelyükön szavazhatnak
http://www.hirado.hu/2014/09/21/az-atjelentkezok-a-tartozkodasi-helyukon-a-koltozok-mar-az-uj-lakohelyukon-szavazhatnak/
Az októberi önkormányzati választáson a választópolgárok - kérésükre - átjelentkezéssel szavazhatnak a bejelentett tartózkodási helyük szerinti településen is, míg azok, akik elköltöznek még a választás előtt, már csak az új lakóhelyük jelöltjeire voksolhatnak; ez utóbbi ugyanis nem számít átjelentkezésnek.

Érdekes adatok - minden, amit nem tudott az önkormányzati választásról
http://hvg.hu/itthon/20140921_Minden_amit_nem_tudott_az_onkormanyzati_v#utm
Bevándorlók, menekültek és letelepedők is szavazhatnak a helyi önkormányzati választáson, ha van bejelentett lakhelyük. Mégis kevesebben szavazhatnak majd október 12-én, mint április 6-án, a parlamenti választáson.

Eddig mintegy hatezren jelentkeztek át az önkormányzati választásra
http://www.vg.hu/kozelet/politika/eddig-mintegy-hatezren-jelentkeztek-at-az-onkormanyzati-valasztasra-435770
Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba
http://orientpress.hu/133447
Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsősorban a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.

Patyi: Először a főpolgármesterre és a polgármesterekre leadott szavazatokat számolják össze
http://www.hirado.hu/2014/09/17/partyi-eloszor-a-fopolgarmesterre-es-a-polgarmesterekre-leadott-szavazatokat-szamoljak-ossze/
Október 12-én önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. A legfontosabb tudnivalókról Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Nyomtathatják az országos nemzetiségi szavazólapokat
http://www.hirado.hu/2014/09/16/nyomtathatjak-az-orszagos-nemzetisegi-szavazolapokat/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyhangúlag jóváhagyta mind a 13 országos nemzetiségi listás szavazólap adattartalmát, azaz imprimálta, engedélyezte azok nyomtatását.

Emlékkártyát kapnak az először választók
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-666701
Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok a választók, akik a májusi európai parlamenti (EP-) választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá - közölte Listár Dániel, az NVI kommunikációs főosztályának vezetője az iroda keddi sajtótájékoztatóján.

Időközi választás Újpesten - már lehet jelentkezni a külképviseleti voksolásra
http://www.hirado.hu/2014/09/16/idokozi-valasztas-ujpesten-mar-lehet-jelentkezni-a-kulkepviseleti-voksolasra/
Keddtől a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán is be lehet nyújtani a novemberi, újpesti időközi országgyűlési választással kapcsolatos átjelentkezési és külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmeket.

A polgármester-választások eredményét ismerjük meg először
http://nepszava.hu/cikk/1033433-a-polgarmester-valasztasok-eredmenyet-ismerjuk-meg-eloszor/
A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok október 12-én este.

Huszonegy településen függesztenek ki kinagyított szavazólapot
http://www.hirado.hu/2014/09/16/huszonegy-telepulesen-fuggesztenek-ki-kinagyitott-szavazolapot/
Huszonegy településen olyan sok jelölt indul az október 12-ei önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az ő szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztik majd, hogy a választók szavazás előtt könnyebben megtalálhassák jelöltjüket.

Kezdődik a szavazólapok nyomtatása
http://nol.hu/belfold/kezdodik-a-szavazolapok-nyomtatasa-1486647
Várhatóan kedden délután megkezdődhet az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak nyomtatása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Közel ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek
http://orientpress.hu/133295
A nem végleges adatok szerint 955 ajánlóívet nem vittek vissza az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hétmilliárd forintba kerülhet az önkormányzati választás - kezdik a nyomtatást
http://www.vg.hu/kozelet/politika/hetmilliard-forintba-kerulhet-az-onkormanyzati-valasztas-kezdik-a-nyomtatast-435413
Hétmilliárd forintot terveznek az október 12-i önkormányzati választásokra - mondta el lapunknak a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el
http://orientpress.hu/133205
Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelőtt 21 nemzetiségi választás maradt el. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2164 tartható meg, több mint 551 települési választás a jelenlegi adatok szerint elmarad.

MTV1- Ma reggel  (40:40-től)
http://www.mediaklikk.hu/musor/mareggel/
Döntöttek a jelöltek állításának érvényességéről- Pálffy Ilona

MTV1- Domovina
(Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin)
http://nava.hu/id/1956156/
Választási tájékoztató- Pálffy Ilona

A nemzetiségi szervezetek nem küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba
http://www.hirado.hu/2014/09/14/a-nemzetisegi-szervezetek-nem-kuldhetnek-delegaltakat-a-valasztasi-bizottsagokba/?source=hirkereso
A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem bízhatnak meg tagot.

Hétfőn dönthetnek a szavazólapokról a választási bizottságok
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=178935
A jelöltek és listák nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak zárulta után, várhatóan hétfőn döntenek a választási bizottságok az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról.

Pontosan 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba
http://nol.hu/belfold/8142-polgarmesterjelolt-1486173
Péntek éjfélig valamennyi helyi választási bizottságnak döntenie kellett a polgármester- és képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délutáni adatai szerint 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, két településen azonban egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás.

Még jelentkezhet pártdelegáltnak
http://www.origo.hu/itthon/20140913-meg-jelentkezhet-partdelegaltnak.html
Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még két hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsősorban a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.

Echo Tv - Napi aktuális 1. rész
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-09-12-napi-aktualis-1-resz
66 ezer jelölt igényelt ajánlóívet; Elmaradhat a választás több településen. Vendég: Pálffy Ilona

November 23-án szavaznak Kiss Péter körzetében
A szocialista politikus halála miatt írt ki új választást az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/4835/November_23an_szavaznak_Kiss_Peter_korzeteben
November 23-ára tűzte ki az időközi országgyűlési választást a főváros IV. kerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken; a helyi választók a júliusban elhunyt szocialista képviselő, Kiss Péter utódjáról dönthetnek majd.

Hét főpolgármester-jelölt indul Budapesten
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-665914
Nyilvántartásba vette Bokros Lajost (Modern Magyarország Mozgalom Párt) és Bodnár Zoltán Györgyöt (MLP) főpolgármester-jelöltként a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteki ülésén. A nyilvántartásba vételek lezárulta után kiderült, heten indulnak a főpolgármesterségért.

Januárban lehetnek időközi választások
http://www.hirado.hu/2014/09/13/januarban-lehetnek-idokozi-valasztasok/
Október 12-étől számított 120 napon belül kell időközi választásokat tartani azokon a településeken, melyeken most nem választanak önkormányzati képviselőt, illetve polgármestert. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a köztévében azt mondta, ezeken a településeken hivatalban marad a képviselő-testület és a polgármester addig, míg az utódjukat meg nem választják. Úgy vélte: az időközi választásokat vélhetően januárra tűzik ki a helyi választási bizottságok.

Egy hónap múlva lesz a települési és nemzetiségi választás
http://www.hirado.hu/2014/09/12/egy-honap-mulva-lesz-a-telepulesi-es-nemzetisegi-valasztas/
A mostani adatok szerint jelöltek hiányában két képviselő-testületi, két polgármester- és 500 nemzetiségi választás maradhat el.

Ma éjfélig kell dönteniük a bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről
http://gyorplusz.hu/article/_ma_ejfelig_kell_donteniuk_a_bizottsagoknak_a_jeloltek_nyilvantartasba_vetelerol.html?rss
Ma éjfélig kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a testületeknek az utolsó órákban még több száz döntést kell meghozniuk, illetve rögzíteniük az informatikai rendszerben.

Több településen is elmarad a választás
http://www.origo.hu/itthon/20140910-tobb-telepulesen-is-lemarad-a-valasztas.html
Két polgármester- és két képviselő-testületi választás maradhat el októberben a szerda délelőtti adatok szerint - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Echo Tv- Választás
http://www.echotv.hu/riportjaink-2014-09-10-valasztas
66 ezer jelölt igényelt ajánlóívet az októberi önkormányzati választásra, ebből 51 ezer jelöltet jelentettek be, vagyis ennyi adta le az összegyűjtött ajánlásokat - jelentette be a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Hír Tv - Magyarország élőben - Jelöltek
http://mno.hu/magyarorszageloben/jeloltek-1247154
A legfrissebb jelöltállítási hírekről Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda elnökével beszélgettünk.

NVI: 66 ezer jelölt igényelt ajánlóívet
http://orientpress.hu/133049
Az októberi önkormányzati választásra 66 ezer jelölt igényelt ajánlóívet, ebből 51 ezer jelöltet jelentettek be, vagyis ennyi adta le az összegyűjtött ajánlásokat - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Három településen nincs bejelentett polgármesterjelölt
http://hir6.hu/cikk/102013/harom_telepulesen_nincs_bejelentett_polgarmesterjelolt
Három településen egyetlen polgármesterjelöltet sem jelentettek be a hétfő 16 órai határidőig, így ott elmaradhat a polgármester-választás – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerda reggeli adataiból.

Megvan az országos nemzetiségi listák sorrendje
http://hvg.hu/itthon/20140909_orszagos_nemzetisegi_listak_sorrend#
Kisorsolta az országos nemzetiségi listák sorrendjét kedden a Nemzeti Választási Bizottság. Öt nemzetiség szavazólapján csak egyetlen lista szerepel majd. A Nemzeti Választási Bizottság kedd estig 19 országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba. Az NVB-nek nemzetiségenként ki kellett sorsolnia, hogy a jelölőszervezetek milyen sorrendben kerüljenek fel az országos listás szavazólapra.

Önkormányzati választás: újabb határidő járt le
http://mno.hu/belfold/onkormanyzati-valasztas-ujabb-hatarido-jart-le-1246894
Kedd délután négy órakor lejárt a határidő a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésére.

Patyi: Kedden vagy szerdán válnak véglegessé a számok
http://www.hirado.hu/2014/09/09/patyi-kedden-vagy-szerdan-valnak-veglegesse-a-szamok/
Lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra, az ajánlásokat hétfőn 16 óráig lehetett leadni. A választási bizottságok hétfő délután kisorsolták, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a polgármester- és képviselő-jelöltek nevei a szavazólapokon.

Pálffy Ilona: nem mindenütt választanak most polgármestert
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-664955
Vannak olyan települések, ahol még nincs polgármester-jelölt, de olyan is akad, ahol 43-an pályáznak a település élére - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy hétfő délután lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Pálffy Ilona hozzátette: a nemzetiségi választópolgárok még regisztrálhatják magukat.

Ma sorsolnak az önkormányzati választás jelöltjei közt
http://www.vg.hu/kozelet/politika/ma-sorsolnak-az-onkormanyzati-valasztas-jeloltjei-kozt-434861
Az ajánlóívek leadása után, hétfő délután sorsolják ki a helyi választási bizottságok, hogy az október 12-i önkormányzati választáson milyen sorrendben követik egymást polgármester- és képviselőjelöltek a szavazólapokon. A testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak.

Az önkormányzati választáson nincs külképviseleti szavazás
http://orientpress.hu/132913
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán külképviseleti szavazásra nincs lehetőség; választójogát kizárólag az gyakorolhatja, aki október 12-én Magyarországon tartózkodik. Az országgyűlési választáson, az európai parlamenti (EP-) választáson és az országos népszavazáson a külképviseleteken is lehet voksolni, erre azonban az önkormányzati választáson nincs mód.

Aktív és passzív választójog - tudnivalók az önkormányzati választásra
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-664508
Több mint 8 millióan szavazhatnak az októberi önkormányzati választáson, viszont nem minden választó egyben választható is, illetve nem minden jelölt rendelkezik szavazati joggal, miután a törvény különbséget tesz aktív és passzív választójog között.

Ezeket kell tudni az önkormányzati választásokról
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-664262
Megjelent a Századvég Alapítvány tanulmánya, amelyben olvashatók a közelgő önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb szabályok, tudnivalók, szabályozási érdekességek és határidők.

Választás: szimpatizánsokat még lehet toborozni
http://mno.hu/belfold/valasztas-szimpatizansokat-meg-lehet-toborozni-1245748
Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyűjthetnek, de annak nincs akadálya, hogy szimpatizánsokat toborozzanak, és gyűjtsék a választópolgároktól a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat és aláírásokat – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az MTI-nek.

Az ÁSZ megkezdte a mandátumhoz nem jutott pártok ellenőrzését
http://mno.hu/belfold/az-asz-megkezdte-a-mandatumhoz-nem-jutott-partok-ellenorzeset-1245389
Az Állami Számvevőszék megkezdte az áprilisi országgyűlési választáson pártlistát állított, de parlamenti képviselethez nem jutott pártok ellenőrzését – közölte az Állami Számvevőszék hírportálján hétfőn.

Négyezren a nyilvántartásban
Ősszel ezerhétszázan szavaznak átjelentkezéssel
http://magyarhirlap.hu/cikk/3867/Negyezren_a_nyilvantartasban
Elérte a négyezret a jelöltek száma az önkormányzati választáson, s közülük több mint 2400-at vettek nyilvántartásba a választási bizottságok vasárnapig – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

NAIH: a nemzetiségi ajánlásgyűjtés választói adatait nem lehet felhasználni a kampányban
http://www.hirado.hu/2014/08/31/naih-a-nemzetisegi-ajanlasgyujtes-valasztoi-adatait-nem-lehet-felhasznalni-a-kampanyban
A nemzetiségi jelöltek vagy listák állításához szükséges ajánlások gyűjtéséhez a választási irodáktól kapott választói adatok nem használhatók fel a kampányban. Figyelembe kell venni azt is, hogy nem juttatható választási kampányanyag olyan választópolgárnak, aki megtiltotta adatainak kampánycélú kiadását - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az MTI-nek.

Választási bizottságok: holnap lejár a határidő
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-662783
A jogszabály szerint legkésőbb az októberi önkormányzati választás előtti 42. napon - azaz most vasárnap - meg kell választani a helyi választási bizottságokat.

Eddig 12 kompenzációs listát vettek nyilvántartásba
http://www.hirado.hu/2014/08/30/eddig-12-kompenzacios-listat-vettek-nyilvantartasba/
Valamivel több mint egy héttel a határidő lejárta előtt mindössze 12 települési kompenzációs listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, négy évvel ezelőtt a listaállítás végén csaknem 800 volt a nyilvántartásba vett kompenzációs listák száma.

NAIH nyilvánosságot követel a választók adatainak átadása esetére
http://hvg.hu/itthon/20140830_A_NAIH_nyilvanossagot_kovetel_a_valasztok
Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek átadják a jelölőszervezetüknek a választói névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait, hogy a megbízásukból lefolytassa a kampányt - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Echo TV- Napi aktuális 2. rész
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-08-29-napi-aktualis-2-resz
Október 12. - alacsony érdeklődés? Hogyan voksolunk októberben? Vendég: Pálffy Ilona elnök (Nemzeti Választási Iroda).

Kilenc újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az NVB
http://nepszava.hu/cikk/1031689-kilenc-ujabb-jeloloszervezetet-vett-nyilvantartasba-az-nvb/
Kilenc újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén az október 12-i választásokra, hetet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, kettőt a nemzetiségi választásra.

RTL Klub Híradó- Választási plakátok (01:38)
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/videok/401144
Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója nyilatkozik.

Már több mint ezer jelöltet vettek nyilvántartásba
http://www.ma.hu/belfold/223769/Mar_tobb_mint_ezer_jeloltet_vettek_nyilvantartasba?place=srss
A www.valasztas.hu adatai szerint 151 polgármesterjelöltet, 443 egyéni listás jelöltet és 613 egyéni választókerületi jelöltet vettek nyilvántartásba.

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVI elnöke
http://www.hirado.hu/2014/08/27/ket-nepszavazasi-kezdemenyezest-utasitott-el-az-nvi-elnoke/
Két népszavazási kezdeményezést utasított el saját hatáskörben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán, így ezek a kezdeményezések nem is kerülhetnek a Nemzeti Választási Bizottság elé.

Már 238 jelöltet vettek nyilvántartásba, további 1100 leadta ajánlását
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-662036
Az ajánlásgyűjtés harmadik napján már 238 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok: 26 polgármesterjelöltet, 39 egyéni listás jelöltet és 158 egyéni választókerületi jelöltet - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának szerda esti adataiból. További 1100 jelölt leadta az ajánlását, és nyilvántartásba vételre vár.

Önkormányzat 2014 – Választási kisokos
http://www.haon.hu/onkormanyzat-2014-valasztasi-kisokos/
Praktikus kérdések és válaszok az október 12-ei önkormányzati választással kapcsolatban.

Ajánlóívenként tízezer a büntetés
http://nol.hu/belfold/ajanloivenkent-tizezer-a-buntetes-1482495
A helyhatósági választáson várhatóan jóval kevesebb lesz a csalás az aláírások gyűjtése során, mint tavasszal, mivel ezúttal nem jár kampánytámogatás a jelölteknek. A hanyagság viszont most is sokba kerül: aki nem viszi vissza az íveket, darabonként tízezer forint büntetést fizethet.

Három napjuk van a választási irodáknak
http://hir6.hu/cikk/101525/harom_napjuk_van_a_valasztasi_irodaknak
Ennyi ideig ellenőrizhetik az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek ajánlásait. Az ajánlások érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás.

Révész Máriusz ismét parlamenti képviselő lesz
http://www.atv.hu/belfold/20140826-revesz-mariusz-ismet-parlamenti-kepviselo-lesz/hirkereso
A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén döntött arról, hogy a Fidesz-KDNP közös listájáról Révész Máriusz kaphatja meg a Rácz Róbert lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet.

A vártnál kevesebb jelölőszervezet kérte a regisztrációját
http://orientpress.hu/132419
A vártnál kevesebb jelölőszervezet kérte a regisztrációját eddig az október 12-ei önkormányzati választásra a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB) és a területi választási bizottságoktól - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona elmondta, a kedd délelőtti adatok szerint 233 szervezetet vettek nyilvántartásba, továbbá 27 szervezetről még nem hoztak döntést a megyei és a fővárosi testületek valamint az NVB.

Több mint nyolcszázan jelentkeztek át eddig
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1221772
Nyolcszáznál többen jelentkeztek át az október 12-ei önkormányzati választásra a kedd délelőtti adatok szerint - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Akár 100 ezren is indulhatnak az önkormányzati választásokon
http://nol.hu/belfold/ket-hetig-gyujthetik-a-jeloltek-az-alairasokat-1482239
Több mint húszezer helyhatósági posztért folyik a verseny.

Már öt évre választjuk a polgármestereket
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-661308
Mától gyűjthetik az aláírásokat a pártok és a független jelöltek az őszi önkormányzati választáson való induláshoz. Októberben már öt évre választjuk meg a helyhatóságok vezetőit és képviselőit.

Választások: ezek a legfontosabb tudnivalók
http://www.hirado.hu/2014/08/25/br-valasztasok-ezek-a-legfontosabb-tudnivalok/
Hétfőtől kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölő szervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának aláírásgyűjtése. A részletekről Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszélt az M1 Ma reggel című hétfői műsorában.

Így előzheti meg a visszaéléseket a választási iroda
http://www.origo.hu/itthon/20140826-igy-elozheti-meg-a-visszaeleseket-a-valasztasi-iroda.html
A helyi választási irodák az ajánlásokkal való esetleges visszaélések során csak a fénymásolás tényét vizsgálják – mondta el az Origónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Szólt arról is, hogy a négy évvel ezelőtti helyzethez képest lényegesen kevesebb jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

Megválasztották a Fővárosi Választási Bizottság tagjait
http://orientpress.hu/132366
Megválasztották a Fővárosi Választási Bizottság tagjait és póttagjait a Fővárosi Közgyűlés 20 igen és 9 tartózkodás mellett hétfői rendkívüli ülésén. A testület a választási iroda vezetőjének indítványa alapján a Fővárosi Választási Bizottság tagjává választotta Temesi Istvánt, Orosz Máriát és Vértesy Lászlót, póttagnak pedig Tóthné Solt Máriát és Tóth Ildikót.

Választás: mától indul az aláírásgyűjtés
http://figyelo.hu/cikkek/408449-valasztas--matol-indul-az-alairasgyujtes
Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának aláírásgyűjtése.

Utólag is ellenőrizheti, kit ajánlott
http://nol.hu/belfold/ajanlas-ellenorzes-utolag-is-1482005
Hétfőn kezdhetik meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését. A választópolgárok a voksolást követő 90. napig tájékoztatást kérhetnek arról, hogy melyik jelölt ívén szerepelt az aláírásuk.

Három szinten ellenőrzik az ajánlásokat a választásra
http://mandiner.hu/cikk/20140824_harom_szinten_ellenorzik_az_ajanlasokat_a_valasztasra
Három szinten ellenőrzik az önkormányzati és nemzetiségi választásra gyűjtött ajánlásokat annak függvényében, hogy helyi, listás, vagy nemzetiségi választásról van szó.

A választási plakátok elhelyezésének szabályai
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-661090
Szombaton hivatalosan megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidőszakában a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetők villanyoszlopokon is.

Nyomtatják az ajánlásgyűjtő íveket, kezdődhet az aláírásgyűjtés
http://hvg.hu/itthon/20140823_Nyomtatjak_az_ajanlasgyujto_iveket_kezdod/
Már nyomtatják a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek hétfőtől kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

Önkormányzati választás - Ma indul a kampány
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-660123
Mától indul a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány, hétfőtől pedig már az aláírásokat is gyűjthetik a pártok - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona hozzátette, hogy hétfőig minden választópolgárnak meg kell kapnia a választási értesítését.

Hivatalosan is megkezdődik a kampány
http://nol.hu/belfold/hivatalosan-is-megkezdodik-a-kampany-1481713
Szombaton kezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya.

RTL Klub Híradó- Választási kampány (02:20)
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/videok/400757

Már kézbesítik az önkormányzati választásról szóló értesítőket
http://www.hirado.hu/2014/08/18/mar-kezbesitik-az-onkormanyzati-valasztasrol-szolo-ertesitoket/
Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét és azt is, hogy a választópolgár melyik településen gyakorolhatja választójogát. A jogosultaknak augusztus 25-éig kell megkapniuk az értesítőt.

Hír Tv- Magyarország élőben
http://mno.hu/magyarorszageloben/posta-1243073
Megkezdődik az önkormányzati választásra hívó értesítők kézbesítése. Technikai részletek és egyéb érdekességek a Nemzeti Választási Iroda elnökétől, Pálffy Ilonától.

A jelöltek átadhatják a választók adatait a jelölőszervezeteknek - Önkormányzati választások 2014 - A NVB egyeztetett a NAIH-al
http://www.jogiforum.hu/hirek/32334
Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek kikérjék a névjegyzékben szereplők adatait és azokat egy adatfelhasználási szerződés aláírása után átadják a jelölőszervezetüknek - ismertette Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének álláspontját.

Ma eldől, hány ajánlás kell a jelölteknek
http://nol.hu/belfold/ma-eldol-hany-ajanlas-kell-a-jelolteknek-1480871
Ma kell minden jegyzőnek és megyei főjegyzőnek megállapítania az önkormányzati választáson a jelöltek és listák indulásához szükséges ajánlások számát.

Százezernél több külföldi is szavazhat az önkormányzati választáson
http://www.origo.hu/itthon/20140817-szazezernel-tobb-kulfoldi-is-szavazhat-az-onkormanyzati-valasztason.html
Mintegy 107 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár is szavazhat az október 12-ei önkormányzati választáson, ehhez regisztrációra sincs szükségük.

Csak a névjegyzékben szereplők lehetnek jelöltek a nemzetiségi választáson
http://www.hirado.hu/2014/08/17/csak-a-nevjegyzekben-szereplok-lehetnek-jeloltek-a-nemzetisegi-valasztason/
A 13 nemzetiség - a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - képviselői október 12-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon választja meg a települési, a területi és az országos önkormányzatát.

 Egy hét múlva postázzák a választási értesítőket
http://www.onkornet.hu/cikk.html?cikk_id=33219
Egy hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az október 12-i önkormányzati választásról szóló értesítőt.

Augusztus végéig kell megválasztani a választási bizottságokat
http://nol.hu/belfold/augusztus-vegeig-kell-megvalasztani-a-helyi-es-teruleti-valasztasi-bizottsagokat-1479293
Augusztus végéig kell megválasztaniuk a helyi képviselő-testületeknek a helyi választási bizottsági tagokat, a fővárosi, megyei közgyűléseknek pedig a területi választási bizottsági tagokat - adta hírül az MTI.

Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókör
http://nol.hu/belfold/tizenket-telepulesen-lesz-legalann-ket-nemzetisegi-szavazokor-1479307
A nemzetiségi önkormányzati képviselők október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt.

Bármennyit költhetnek az indulók az önkormányzati választáson
http://orientpress.hu/131774
Az önkormányzati és nemzetiségi választások kampánykiadásait nem korlátozza jogszabály, a jelöltként indulók korlátlan mennyiségű pénzt költhetnek bemutatkozásra vagy saját maguk és jelölő szervezetük népszerűsítésére.

Húszezerrel kevesebben szavazhatnak ősszel, mint négy éve
http://www.hirado.hu/2014/08/09/huszezerrel-kevesebben-szavazhatnak-osszel-mint-negy-eve/?source=hirkereso
Mintegy 20 ezerrel kevesebben szerepelnek az őszi önkormányzati választás névjegyzékében, mint négy évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Önkormányzat 2014 – Az NVB foglalkozik a fővárosi kompenzációs lista ügyével
http://www.mon.hu/onkormanyzat-2014-az-nvb-foglalkozik-a-fovarosi-kompenzacios-lista-ugyevel/2613734?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén úgy döntött, következő ülésein megvizsgálja, vajon a fővárosi kompenzációs listáról “kieső” jelölt visszalépése mennyiben érinti a kompenzációs lista sorsát.

Százezer induló, hétmilliárdos költség
http://nol.hu/belfold/szazezer-indulora-szamitanak-1478445
Az előzetes számítások szerint 24-25 millió szavazólapot kell kinyomtatni az önkormányzati választásra, ráadásul minden településen más és más nevek vannak a listákon. Nagyjából hétmilliárd forintból választunk októberben.

Vizsgálja az ÁSZ a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseit
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-657407
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja az országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzését: most a parlamentbe jutott pártok azon jelöltjeit vizsgálják, akik az egymillió forintos költségvetési támogatáson felül is költöttek a kampányban - olvasható az Állami Számvevőszék hírportálján.

1744 településen lesz nemzetiségi választás októberben
http://www.onkornet.hu/cikk.html?cikk_id=33185
Az ország 3177 településének kevesebb mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben. A legtöbb településen egy, legfeljebb két nemzetiség választását tűzte ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mit kell tudni az önkormányzati választásról?
http://orientpress.hu/131505
Az októberi önkormányzati választás lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg. Az alaptörvény rögzíti: Magyarországon a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek. A helyi önkormányzat feladat- és hatásköreit a képviselő-testület gyakorolja, a helyi képviselő-testületet a polgármester vezeti, a megyei közgyűlés elnökét a testület saját tagjai közül választja.

Nemzetiségi választás: keddig fogadja a hirdetési árjegyzékeket az ÁSZ
http://www.hirado.hu/2014/08/03/nemzetisegi-valasztas-keddig-fogadja-a-hirdetesi-arjegyzekeket-az-asz/?source=hirkereso
Még három napig, kedd 16 óráig juttathatják el hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez azok a sajtóorgánumok, amelyek az őszi nemzetiségi választáshoz kapcsolódóan politikai hirdetéseket kívánnak közzétenni.

Íme minden, amit a választásról tudnia kell
http://gondola.hu/cikkek/92222-Ime_minden__amit_a_valasztasrol_tudnia_kell_.html
Az októberi önkormányzati választás lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

Három településen máshogy szavaznak, mint négy éve
http://www.atv.hu/belfold/20140802-harom-telepulesen-mashogy-szavaznak-mint-negy-eve/hirkereso
Három település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az őszi önkormányzati választáson, mint ahogyan négy éve: kettőn a korábbi úgynevezett egyéni listás rendszer helyett vegyes választási rendszerben - azaz egyéni képviselőre és kompenzációs listára is - voksolnak, egy településen azonban visszatérnek az egyéni listás szavazáshoz.

Echo TV- Heti mérleg // 2014-08-02 Heti mérleg 1. rész
http://www.echotv.hu/heti-merleg-2014-08-02-heti-merleg-1-resz (14:00-től)
Választási felkészülés. Vendég: Pálffy Ilona

Íme az önkormányzati választás menetrendje
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-656706
Két és fél hét múlva kezdődik az ajánlások gyűjtése az őszi önkormányzati választásra. Október 12-én az általános mellett nemzetiségi helyhatósági választás is lesz.

Önkormányzat 2014 - A jelölőszervezetek háromszor kaphatják meg a nemzetiségiek adatait
http://webradio.hu/hirek/belfold/onkormanyzat_2014_-_a_jeloloszervezetek_haromszor_kaphatjak_meg_a_nemzetisegiek_adatait
A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek mindegyike három alkalommal kaphatja meg a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait. Az érintettek az ajánlásgyűjtéshez nem, csak a kampánytevékenységhez kapcsolódóan tilthatják le az adatszolgáltatást.

Kitűzték a nemzetiségi választások időpontját
http://figyelo.hu/cikkek/407403-kituztek-a-nemzetisegi-valasztasok-idopontjat
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden kitűzte a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára, a határozat értelmében 2715 nemzetiségi választás lesz az országban október 12-én.

A többes jelölésekről fogadott el iránymutatást a Nemzeti Választási Bizottság
http://www.stop.hu/belfold/a-tobbes-jelolesekrol-fogadott-el-iranymutatast-a-nemzeti-valasztasi-bizottsag/1254587/
Az október 12-ei önkormányzati választáson induló jelöltek nyilvántartásba vételéről, a többes jelölésekről fogadott el iránymutatást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén.

Négy hét múlva kell megérkezniük a választási értesítőknek
http://www.hirado.hu/2014/07/28/negy-het-mulva-kell-megerkezniuk-a-valasztasi-ertesitoknek/
A választópolgárokhoz augusztus 25-éig kell megérkezniük az értesítőknek, "20-a előtt ne is várják". Ha valaki nem kapja meg, ezután a helyi választási irodánál érdeklődhet – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Elindult az új választási honlap
http://nol.hu/belfold/elindult-az-uj-valasztasi-honlap-1476249
Elindult a Nemzeti Választási Iroda új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala pénteken.

Október 12-én lesz az önkormányzati választás
http://nepszava.hu/cikk/1028064-oktober-12-en-lesz-az-onkormanyzati-valasztas
Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.

Józsefvárosi jegyző: szabályosan semmisítették meg a 2010-es szavazólapokat
http://www.hirado.hu/2014/07/18/jozsefvarosi-jegyzo-szabalyosan-semmisitettek-meg-a-2010-es-szavazolapokat/
A négy évvel ezelőtti országgyűlési választás első és második fordulójának szavazólapjait most találták meg a hivatal pincéjében. Ezek nem adnak lehetőséget visszaélésre a személyes adatokkal, adatvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű iratra pedig nem bukkantak. 

Az EBESZ szerint is sikeresen bonyolították le a választásokat
http://gondola.hu/cikkek/91962-Az_EBESZ_szerint_is_sikeresen_bonyolitottak_le_a_valasztasokat.html
A jelentés kiemeli, hogy a valós választási lehetőséget kínáló voksolás során a választási szervek feladatukat hatékonyan látták el.

Választások: az EBESZ szerint is lejtett a pálya
http://nol.hu/belfold/az-ebesz-szerint-is-lejtett-a-palya-1473809
Az EBESZ tegnap este publikált jelentése szerint súlyos gondok voltak az áprilisi választásokkal.

Az Ab hétfőn kezdi tárgyalni a fővárosi választási rendszert támadó indítványokat
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-651612
Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kezdi tárgyalni ellenzéki képviselők azon indítványát, amely az önkormányzati törvény fővárosi választási rendszerre vonatkozó rendelkezéseit támadja - derül ki a testület honlapján közzétett napirendből.

A nemzetiségek is készülnek a választásokra
http://orientpress.hu/130650 
Az októberben megválasztandó nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kitűzésekor hányan szerepelnek az adott nemzetiség névjegyzékében. A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény szerint a települési önkormányzati képviselők száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján száznál kevesebben szerepelnek. Négytagú a testület akkor, ha legalább százan vannak a névjegyzékben.

A választási eljárás jogalkalmazói tanulságairól - Bitskey: Az alkotmányjogi panasz szépségtapasz az eljárás jogszerűségén
http://www.jogiforum.hu/hirek/32135
A Társaság a Szabadságjogokért keddi budapesti választójogi konferenciáján Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára azt mondta, a választási eljárással összefüggő alkotmányjogi panaszokat a rendelkezésre álló három munkanap alatt nem lehet érdemben elbírálni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője arról beszélt, hogy az áprilisi országgyűlési választás előtt a jelölési időszakban az ajánlóívekkel és a bírságokkal kapcsolatban nagyon sok beadvány érkezett.

NG: hétmilliárdba kerül az önkormányzati választás
http://www.hirado.hu/2014/07/08/ng-hetmilliardba-kerul-az-onkormanyzati-valasztas/
A Napi Gazdaság cikke szerint az önkormányzati jelöltek számáról nincs pontos adat, de most sem várható több párt indulása, mint korábban.

Nem lehet népszavazást tartani a paksi bővítésről
http://www.hir24.hu/belfold/2014/07/08/nem-lehet-nepszavazast-tartani-a-paksi-bovitesrol/
Nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettséget érintene, ezért nem lehet népszavazásra bocsátani azt a kérdést, hogy épülhessen-e Magyarországon államadósságot növelő hitelből új atomerőművi blokk – így döntött az Alkotmánybíróság.

Ellenőrzi az ÁSZ a választáson listát állító jelölőszervezeteket
http://nepszava.hu/cikk/1026418-ellenorzi-az-asz-a-valasztason-listat-allito-jeloloszervezeteket/
Az április 6-i országgyűlési választáson indult és központi költségvetési támogatásban részesült valamennyi jelölőszervezet elszámolását ellenőrzi az Állami Számvevőszék. A közlemény emlékeztetett: a szervezet hivatalból ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait.

Ma meg kell semmisíteni a szavazólapokat
http://nepszava.hu/cikk/1026287-ma-meg-kell-semmisiteni-a-szavazolapokat/
Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyűlési választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével.

A nemzetiségi választások több szabálya is változik - Az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának javaslatára
http://www.jogiforum.hu/hirek/32091
A nemzetiségi választásokat érintő módosításokat fogadott el hétfőn az Országgyűlés a magyarországi nemzetiségek bizottságának javaslatára.

2014. II. negyedév

Átvették megbízólevelüket a képviselők
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=175903
Átvették megbízólevelüket a májusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

Az MSZP az Alkotmánybíróság elé viszi az önkormányzati törvényt
http://index.hu/belfold/2014/06/24/az_mszp_az_alkotmanybirosag_ele_viszi_az_onkormanyzati_torvenyt/
Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, ezért az Alkotmánybíróságtól kéri az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését, írja az MTI.

Az NVB két EP- és két országgyűlési mandátumot adott ki
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-647104
Két európai parlamenti és két országgyűlési mandátum kiadásáról döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Patyi András: Túllépte hatáskörét vizsgálatával az ombudsman
http://www.168ora.hu/itthon/patyi-andras-tullepte-hataskoret-vizsgalataval-ombudsman-128373.html
Az alapvető jogok biztosa túllépte hatáskörét, amikor a mozgóurnás szavazással összefüggésben a választási bizottságok tevékenységét vizsgálta, a biztosnak ugyanis nincs felhatalmazása arra, hogy a hatóságnak nem minősülő választási bizottságok munkájával kapcsolatos ügyeket kivizsgálja – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület hétfői ülésén.

Három napjuk maradt a pártoknak a plakátok eltávolítására
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1199678
Három napjuk maradt az európai parlamenti választáson induló pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Tart a szavazókörök felülvizsgálata
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-645807
Tart a szavazókörök felülvizsgálata az önkormányzati választásra. A helyi választási irodák vezetői, a jegyzők a választás kitűzéséig a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva módosíthatják az egyes szavazókörök határát.

Áder aláírta az új önkormányzati választási törvényt
http://www.origo.hu/itthon/20140617-ader-alairta-az-uj-onkormanyzati-valasztasi-torvenyt.html
Aláírta Áder János köztársasági elnök az önkormányzati választási törvény főként a Fővárosi Közgyűlést érintő módosítását – derül ki az Országgyűlés honlapjáról. Az államfő még hétfőn szignálta a törvényt, amely kedd délig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Alaposabban megszűrt jelölőszervezetek - Választási eljárási szabályokat módosítana a nemzetiségek bizottsága
http://www.jogiforum.hu/hirek/31968
A nemzetiségi önkormányzati választásokra vonatkozó egyes eljárási szabályok módosítását kezdeményezi az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága. A testület csütörtöki ülésén a nemzetiségi szószólók támogatták azt a javaslatot, amellyel szerintük jobban meg lehetne szűrni a jelölőszervezeteket.

Az NVI és az NVB teljesítette kötelességét
http://hir6.hu/cikk/98607/az_nvi_es_az_nvb_teljesitette_kotelesseget
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is teljesítette az országgyűlési választással kapcsolatos, jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét.

Módosították a választási rendszert
http://www.hirado.hu/2014/06/10/modositottak-a-valasztasi-rendszert/
Átalakul a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz-KDNP előterjesztését 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.

Jogerős az EP-választás eredménye
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=174709
Jogerőssé vált a májusi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, miután a Kúria elutasította a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet.

Nemzetiségi választás is lesz ősszel
http://nol.hu/belfold/nemzetisegi-valasztas-is-lesz-osszel-1465415
Kétezer-hétszáznál több nemzetiségi választás is lehet az októberi önkormányzati választással egy napon a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint Magyarország 3176 településén. Egy településen több választást is kiírhatnak az ott élő nemzetiségiek számától függően és egyetlen olyan település van - Újbuda, a főváros XI. kerülete -, ahol mind a 13 nemzetiségnek választást írhatnak ki.

Átalakítanák az önkormányzati választási rendszert
http://orientpress.hu/128962 
Az önkormányzati választási rendszer átalakításával olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a Fővárosi Közgyűlés - nyilatkozta Rogán Antal, pénteki sajtótájékoztatóján. Az új rendszerben a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a közgyűlés tagja. Csökkenteni kívánják az ajánlási küszöböt is.

Az NVB határozatba foglalta a választás végeredményét
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1191495
Határozatba foglalta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás jogi végeredményét a Magyarországon és a külképviseleteken leadott szavazatok alapján.

Már az önkormányzatokra figyel az NVI
http://www.hirado.hu/2014/05/29/mar-az-onkormanyzatokra-figyel-az-nvi/?source=hirkereso
Az EP-választás eredményét várhatóan péntek délután állapítják meg, és még három napig jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához. A plakátokat a választást követő 30 napon belül kell eltávolítani.

EP-választás: Véglegesek az eredmények
http://magyarhirlap.hu/ep-valasztas-veglegesek-az-eredmenyek
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai megszámlálták a külképviseleteken leadott szavazatokat, ennek alapján a mandátumelosztás nem változott, és az LMP egy mandátuma is biztossá vált.

Már csak egy külképviseletről várják az urnát
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-640722
Már csak egy külképviseletről, Melbourne-ből várja az Európai Parlament magyar tagjainak választásán leadott szavazatokat tartalmazó urnát a Nemzeti Választási Iroda.

Echo Tv- Napi aktuális
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-05-27-napi-aktualis-1-resz
Rendben lezajlott az EP-választás. Vendég: Pálffy Ilona elnök

NVB: zökkenőmentesen zajlott a választás
http://www.hirado.hu/2014/05/26/nvb-zokkenomentesen-zajlott-a-valasztas/
Alacsony volt a rendkívüli események száma - mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Patyi András a köztévében beszélt arról is, hogy szerda délig összesítik a külképviseleteken leadott voksokat. Elméletileg az LMP még kieshet.

Befejeződött az EP-választás Magyarországon
http://www.hirado.hu/2014/05/25/befejezodott-az-ep-szavazas-magyarorszagon-2764-szazalek-szavazott/
Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán 18.30 óráig a jogosultak 27,64 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A szavazók arról döntöttek, a listát állító nyolc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt a 751 tagú testületébe. Az NVI este 11 órakor közli az előzetes tájékoztató adatokat. Elemzők szerint : erős kritika a választók távolmaradása.

Mindenhol rendben zajlik az EP-választás
http://nol.hu/kulfold/mindenhol-rendben-zajlik-az-ep-valasztas-1464143
Magyarország mellett 20 EU-tagoprszágban szavaznak vasárnap reggel óta, így a többek között Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Lengyelországban, Horvátországban és Romániában járulnak az urnák elé a szavazók, hogy megválasszák az európai parlamenti képviselőket

Így szavazzon ma: személyi és lakcímkártya is kell
http://nol.hu/belfold/megkezdodott-a-szavazas-minden-szavazokor-megnyilt-1464111
Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel az MTI-vel.

Pálffy Ilona: Szerdára lehet végeredmény
http://inforadio.hu/archivum/?qw=p%E1lffy+ilona&x=0&y=0
Egységes uniós szabályozást tartana szükségesnek az európai parlamenti választásoknál a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona közölte: az olaszországi urnazárást követően, vasárnap este 11 óra után közöl először voksolási eredményt a Nemzeti Választási Iroda. Június első napjaiban lehet meg az európai parlamenti választás hivatalos végeredménye.

EP-választás: az utolsó simításokat végzik itthon
http://www.hirado.hu/2014/05/24/ep-valasztas-az-utolso-simitasokat-vegzik-itthon/
Több mint 8 millió választópolgárt várnak vasárnap az európai parlamenti (EP-) választásra Magyarországon. Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet, összesen több mint 10 ezer szavazókörben. Átjelentkezéssel háromszor annyian szavaznak, mint az előző, 2009-es EP-választáson, de csak fele annyian, mint az áprilisi országgyűlési választáson. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

NVB: nem választási ügy a plakátok eltávolítása
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-639315
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) álláspontja szerint nem választási, hanem "közterületi" ügy a választási plakátok eltávolítása a kampány lezárulta után, így a választási bizottságok bírságot sem szabhatnak ki. A testület csütörtöki ülésén szoros, 7:5 arányú eredménnyel szavazta meg az iránymutatást, az elnök véleményével szemben.

Európai parlamenti választás
http://mno.hu/magyarorszageloben/europai-parlamenti-valasztas-1228070
Vasárnap EP-választás. Az európai parlamenti választás lebonyolításáról Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét kérdeztük.

Huszonhétezer delegált vesz részt a szavazatszámlálásban
http://index.hu/kulfold/ep/hirek/2014/05/21/huszonhetezer_delegalt_vesz_reszt_a_szavazatszamlalasban/
Huszonhétezernél is több pártdelegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak május 25-i választásán - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Folyik az EP-választási rendszer informatikai főpróbája
http://www.orientpress.hu/128522
Egyelőre probléma nélkül zajlik a választási informatikai rendszer főpróbája, a számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására - mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Több mint 7600-an szavaznának más EP-listákra
http://nepszava.hu/cikk/1021080-tobb-mint-7600-an-szavaznanak-mas-ep-listakra/
Egyelőre 7689 magyar állampolgár szavazna a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam európai parlamenti (EP-) listájára a jelenlegi adatok szerint - közölte Pálfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Ma reggel MTV 1
http://nava.hu/adatlap/?id=1879712 (1:38-tól)
Hétvégén EP-választás. Vendég: Pálffy Ilona

Csak az MSZP ellenőrzi az EP-választást
http://nol.hu/belfold/csak-az-mszp-ellenorzi-az-ep-valasztast-1462815
Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a külképviseleti szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg, a szavazatok számlálását az MSZP három megfigyelője ellenőrzi.

NVI: legkésőbb csütörtökön lesz végeredmény
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-637738
Legkésőbb a szavazás utáni csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság meg tudja állapítani az európai parlamenti (EP-) választás eredményét, miután megszámlálták a külképviseleteken leadott szavazatokat - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hogy fordulhat elő a kettős szavazás az EP-választáson?
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-637390
Több, külföldön is lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár akár két szavazatot is leadhat a május 25-ei európai parlamenti választáson - tudta meg az InfoRádió. Egy voksot a magyar, egyet pedig az adott ország pártlistájára. Az egyik ilyen ország Románia.

Kétszer annyian szavaznak a külképviseleteken, mint öt évvel ezelőtt
http://nol.hu/belfold/ketszer-annyian-szavaznak-a-kulkepviseleteken-mint-ot-evvel-ezelott-1462631
Egy hét múlva, május 25-én, vasárnap több mint 8 millió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

EP-választás - Emlékkártyát kapnak az első választók
http://nepszava.hu/cikk/1020671-ep-valasztas---emlekkartyat-kapnak-az-elso-valasztok/
Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik az áprilisi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá - közölte az iroda vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Exit poll-eredményeket közöl az EP jövő vasárnap este
http://hvg.hu/vilag/20140517_Exit_polleredmenyeket_kozol_az_EP_jovo_v
Exit poll-eredményekről ad tájékoztatást az Európai Parlament a jövő héten, vasárnap este, még az előtt, hogy a hivatalos adatokat a tagországokban közzétehetnék.

Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=173859
Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok a május 25-ei európai parlamenti választásra, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mai ülésén döntött határozatban a nyilvántartásba vételükről miután a Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte valamennyiük választójogát.

Nem sértett választási alapelvet a Híradó
http://index.hu/belfold/2014/05/16/nem_sertett_valasztasi_alapelvet_a_hirado/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nem sértett választási alapelvet az MTV hétfő esti Híradója azzal, hogy a műsorban nem szerepeltette A Haza Nem Eladó Mozgalmat.

EP-választás: iránymutatást készít az NVB
http://www.hirado.hu/2014/05/17/ep-valasztas-iranymutatast-keszit-az-nvb/
Iránymutatást készít a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az országgyűlési választás után kint maradt választási plakátok eltávolításával kapcsolatban.

EP-választás: elutasítják a formai hibás beadványokat
http://www.orientpress.hu/128417
A választási bizottságok érdemi vizsgálat nélkül elutasítják azokat a jogorvoslati kérelmeket, amelyek nem tartalmazzák a törvény által előírt kötelező adatokat; az országgyűlési választás alatt több száz beadványt utasított el formai hibák miatt a Nemzeti Választási Bizottság.

Egy hét múlva EP-választás
http://www.hirado.hu/2014/05/18/egy-het-mulva-ep-valasztas/
Egy hét múlva, május 25-én, vasárnap több mint 8 millió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

EP-választás - Még három napig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-637367
Még három napig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok a választópolgárok, akik az európai parlamenti (EP-) választáson Magyarország 97 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Három nappal a határidő lejárta előtt 5400-an szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Készülődés az EP-választásra
http://mno.hu/magyarorszageloben/keszulodes-az-ep-valasztasra-1226334
Készül az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda, a már kinyomtatott szavazólapok hossza éppen annyi, mint a Budapest–Brüsszel közti távolság oda-vissza. A szakértők ezúttal is alacsony részvételi arányra számítanak. A technikai részletekről Pálffy Ilonával beszélgettünk.

EP-választás: Magyarország lehet a mérleg nyelve
http://www.hirado.hu/2014/05/13/ep-valasztas-magyarorszag-lehet-a-merleg-nyelve/
Előfordulhat, hogy itthon dől el: milyen többségű lesz a brüsszeli parlament. Továbbá a magyar voksokon múlhat az is, hogy jobb- vagy baloldali lesz az Európai Bizottság elnöke.

Változtatások az átjelentkezések rendszerében
http://mno.hu/lanchidradiokulfold/valtoztatasok-az-atjelentkezesek-rendszereben-1226009
Két hét múlva, május 25-én, vasárnap tartják az európai parlamenti választást. A magyar választók a Magyarországnak járó 21 képviselői helyről dönthetnek. A voksolás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak.

A listán szereplő jelöltek arányában jogosultak a pártok a költségvetési támogatásra - A Kúria megváltoztatta a NVB határozatát
http://www.jogiforum.hu/hirek/31765
Nem a mandátumot szerző képviselők, hanem a közös listán szereplő jelöltek arányában jogosultak a pártok a költségvetési támogatásra - mondta ki végzésében a Kúria, megváltoztatva ezzel a Nemzeti Választási Bizottság határozatát.

Nem lehet népszavazást tartani a paksi bővítésről
http://www.origo.hu/itthon/20140507-nem-lehet-nepszavazast-tartani-a-paksi-bovitesrol.html
Szigetvári Viktor és Jávor Benedek kérését már a választási bizottság is elutasította, most a Kúria is úgy döntött, hogy nem lehet szavazni a paksi bővítésről, mert nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség.

EP-választás: a tagállamok választási jogszabályai a mérvadók
http://www.stop.hu/kulfold/ep-valasztas-a-tagallamok-valasztasi-jogszabalyai-a-mervadok/1238089/
Az európai parlamenti választáson nincs uniós szintű jogorvoslati lehetőség, a választási eljárás során az egyes tagállamok választási jogszabályai érvényesek.

EP-választás - Tizenhat tagú lesz a Nemzeti Választási Bizottság
http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-636246
A hét állandó tag mellett kilenc pártdelegált vesz részt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) munkájában az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán.

Négy óráig jelentkezhetnek a szavazni akaró uniós polgárok
http://hvg.hu/itthon/20140509_Negy_oraig_jelentkezhetnek_a_szavazni_aka 
Ma 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket azok a nem magyar uniós polgárok, akik itt élnek és szavazni szeretnének az EP-választáson.

Fontos EP-választási határidők közelednek
http://orientpress.hu/127971
Már csak két napja van a pártoknak, hogy bejelentsék delegáltjaikat a szavazatszámláló bizottságokba a május 25-i európai parlamenti (EP) választásra. Ugyancsak két napig kérhetik még a nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a névjegyzékébe. További egy hétig lehet külképviseleti megfigyelőket bejelenteni az Ep-választásra, de az induló pártok a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) eddig még senkit nem jelentettek be.

Az Együtt-PM javára döntött a Kúria az állami támogatás ügyében
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1181931-az-egyutt-pm-javara-dontott-a-kuria-az-allami-tamogatas-ugyeben
Az Együtt-PM javára döntött a Kúria a pártszövetségnek járó állami támogatás összegét érintő kérdésben, megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát.

Lejár a határidő a választási plakátok eltávolítására
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-635032
Az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak ma 16 óráig kell eltávolítaniuk a kampányidőszakban közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Már nyomtatják az EP-választás szavazólapjait
http://www.hirado.hu/2014/05/07/mar-nyomtatjak-az-ep-szavazolapokat/
Május 25-én 8,53 millió választópolgár szavazhat, de az NVB úgy számol, a részvétel 50 százalék alatt marad, ezért 7,8 millió szavazólap készül. Legyártattak 165 ezer golyóstollat, 110 kilométer nemzeti színű szalagot, 17 ezer szavazóköri szállítódobozt és 10 920 urnadobozt is.

Patyi: A Kúria megerősítette, Paksról nem lehet népszavazás
http://www.hirado.hu/2014/05/07/patyi-a-kuria-megerositette-paksrol-nem-lehet-nepszavazas/
A választási szervek munkájában összesen körülbelül százezer ember vett részt, nagyon sok ember koncentrált és szervezett munkájára volt szükség a választások lebonyolításához – mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke parlamenti beszámolójáról szólva a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Patyi András tudatta azt is: a Kúria kedden megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, miszerint nem lehet népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről.

Itt az EP kampány- és a választási menetrend
http://orientpress.hu/127913 
Május 22. és 25. között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát és szavazhat az új Európai Parlament összetételéről. Magyarországon május 25-én nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki képviselje hazánkat a 2014-2019 közötti európai parlamenti jogalkotási ciklusban. A munkáját júliusban elkezdő 751 európai képviselő határozza meg az európai szakpolitikák irányvonalát a következő öt évben, és ők választják meg az Európai Unió végrehajtó hatalma, az Európai Bizottság elnökét is.

Felülvizsgálnák a többes ajánlás rendszerét
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/felulvizsgalnak_a_tobbes_ajanlas_rendszeret/2380615/
Az NVB azt javasolja az Orsszággyűlésnek, gondolja újra a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz.

Az Ab elutasította az Együtt-PM győzteskompenzációt támadó beadványát
http://nol.hu/belfold/az-ab-elutasitotta-az-egyutt-pm-gyozteskompenzaciot-tamado-beadvanyat-1460191
Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az Együtt-PM győzteskompenzációt támadó beadványát.

EP-választás - Este fél 7-kor is közöl részvételi adatokat az NVI
http://nepszava.hu/cikk/1019429-ep-valasztas---este-fel-7-kor-is-kozol-reszveteli-adatokat-az-nvi
Fél órával a szavazókörök zárása előtt is közölhet részvételi adatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosítása értelmében.

Több kifogást sorolt fel az elnök: Ez volt a baj a választással
http://hetivalasz.hu/valasztas2014/tobb-kifogast-sorolt-fel-az-elnok-sok-baj-volt-a-valasztassal-76336/
Több javaslatot tett a választási eljárási törvény módosítására az Országgyűlés alakuló ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője.

Mégsem indulhat Bokros az EP-választáson
http://www.origo.hu/itthon/20140505-a-momanak-nincs-meg-az-indulashoz-szukseges-huszezer-ervenyes-ajanlasa.html
A Modern Magyarország Mozgalomnak az újraszámlálás után sincs elég érvényes ajánlása, hogy EP-listát állíthasson.

EP-választás: Jóváhagyta a szavazólapok mintáit az NVB
http://www.vg.hu/kozelet/politika/ep-valasztas-jovahagyta-a-szavazolapok-mintait-az-nvb-426468
Jóváhagyta az európai parlamenti választás szavazólapjainak mintáit szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a külképviseleti szavazásra készült.

Még egy hétig kérhetik az uniós polgárok a névjegyzékbe vételüket
http://www.168ora.hu/itthon/meg-egy-hetig-kerhetik-unios-polgarok-nevjegyzekbe-veteluket-126409.html
Még egy hétig, május 9-én 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 25-ei európai parlamenti (EP) választás névjegyzékébe.

Az NVB megállapította az EP-listák reklámidejét
http://www.magyarhirlap.hu/az-nvb-megallapitotta-az-ep-listak-reklamidejet
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén döntött az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról. -

Elmarasztalták az ATV-t a Jobbik mellőzéséért
http://mno.hu/belfold/elmarasztaltak-az-atv-t-a-jobbik-mellozeseert-1224174
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elmarasztalta az ATV azért, mert április 8. és 28. közötti műsorfolyamában nem biztosította megfelelően az EP-választáson induló Jobbiknak a programja ismertetését; a testület szerint a kereskedelmi televízió a választási eljárás két alapelvét is megsértette.

A Kúria elutasította a DK felülvizsgálati kérelmét
http://mandiner.hu/cikk/20140429_a_kuria_elutasitotta_a_dk_felulvizsgalati_kerelmet
Elutasította a Demokratikus Koalíció felülvizsgálati kérelmét és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság azon határozatát a Kúria, amely visszautasította a DK azon kérését, hogy tagot delegálhasson a testületbe. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Csiha Juditot küldte volna az NVB-be.

Jogerős az országgyűlési választás eredménye
http://www.hirado.hu/2014/04/28/jogeros-az-orszaggyulesi-valasztas-eredmenye/
Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a Kúrián hétfőn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

Így fog kinézni az EP-választás forgatókönyve
http://www.hirado.hu/2014/04/28/igy-fog-kinezni-az-ep-valasztas-forgatokonyve/
Egy uniós jogszabály miatt meg kell várni, amíg az összes tagállamban befejeződik a voksolás, Olaszországban pedig 23 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

EP-választás - Nyolc lista lesz a szavazólapon
http://nepszava.hu/cikk/1018453-ep-valasztas---nyolc-lista-lesz-a-szavazolapon
Nyolc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a május 25-i európai parlamenti választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

92 milliós bírságot szabott ki az NVB
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1177327-92-millios-birsagot-szabott-ki-az-nvb
Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki a határidőig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság.

A Kúria nem is vizsgálta Bajnaiék beadványát
http://www.origo.hu/itthon/20140427-a-kuria-vizsgalat-nelkul-elutasitotta-az-egyutt-pm-gyozteskompenzaciot-tamado-beadvanyat.html
Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Kúria az Együtt-PM bírósági felülvizsgálati kérelmét, amelyben Bajnaiék az áprilisi országgyűlési választás országos listás eredményének megváltoztatását kérte a győzteskompenzáció miatt. Bajnaiék már korábban jelezték, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak.

EP-választás: Jóváhagyta a szavazólapok mintáit az NVB
http://mandiner.hu/cikk/20140430_ep_valasztas_jovahagyta_a_szavazolapok_mintait_az_nvb
Jóváhagyta az európai parlamenti választás szavazólapjainak mintáit szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza.

A Kúria átvizsgálta a szoros eredményű választókerület érvénytelen szavazatait
http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-632202
Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait és megállapította: a választási szervek jogszerűen nyilvánították azokat érvénytelennek, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte - derül ki a legfőbb bírói testület honlapján szerdán közzétett határozatból.

A DK megvizsgálná a támogató aláírások hitelességét
http://nepszava.hu/cikk/1018161-a-dk-megvizsgalna-a-tamogato-alairasok-hitelesseget
A Demokratikus Koalíció beadvánnyal (DK) fordul a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert szerintük a testületnek a támogató aláírások hitelességét is vizsgálnia kellene a májusi európai parlamenti (EP) választás kapcsán.

Lejárt az EP-listák bejelentésének határideje
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-631925
Lejárt az európai parlamenti választás magyarországi listaállítási határideje. Azok a pártok állíthattak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választóktól. Ezek leadására és a lista bejelentésére kedden 16 óráig volt lehetőség.

Az NVI megújult Facebook-oldala az EP-választásról tájékoztatja a fiatalokat
http://superiorhirek.hu/az-nvi-megujult-facebook-oldala-az-ep-valasztasrol-tajekoztatja-a-fiatalokat/
Megújult a Nemzeti Választási Iroda először választóknak indított Facebook-oldala, amelyen eddig az országgyűlési választással kapcsolatos információkat tettek közzé, mostantól azonban az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása a központi téma.

Ep-választás: bővül a Nemzeti Választási Bizottság
http://www.orientpress.hu/127304
Akár már a jövő héten új tagokkal bővülhet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert az európai parlamenti (EP-) választásra nyilvántartásba vett és listát állító pártok is küldhetnek egy-egy delegáltat a testületbe.

Nem csak magyar állampolgárok szerepelhetnek az EP-listán
http://hvg.hu/itthon/20140420_Nem_csak_magyar_allampolgarok_szerepelhet
Nemcsak magyar állampolgárok szerepelhetnek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a pártlistákon, hanem más európai uniós tagállam jelöltjei is felvehetők arra, ha van magyarországi lakcímük.

Így lehet átjelentkezni az EP-választásra
http://index.hu/kulfold/ep/hirek/2014/04/17/igy_lehet_atjelentkezni_az_ep-valasztasra/
Az európai parlamenti választáson - az országgyűlésihez hasonlóan - lehetőség van az átjelentkezésre, tehát arra, hogy a választópolgárok egy másik magyarországi településen adják le szavazatukat, ha aznap nem tartózkodnak otthon.

Klubrádió- Megbeszéljük 2014.04.17.
http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n (24:50-től)
Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója

Hat jogorvoslati kérelem érkezett
http://mno.hu/lanchidradiobelfold/hat-jogorvoslati-kerelem-erkezett-1221708
A vártnál kevesebb, összesen hat jogorvoslati kérelem érkezett be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a voksolás eredményével kapcsolatban – közölte Pálffy Ilona.

Megkezdődött a levélszavazatok kézi számlálása
http://www.magyarhirlap.hu/megkezdodott-a-levelszavazatok-kezi-szamlalasa
Hétfő reggel megkezdődött a levélben leadott szavazatok kézi számlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI), a levélszavazás eredményét ugyanis eddig csak a szavazatok szkennelésével állapították meg. A jogszabály azonban előírja a kézi számlálást is.

Patyi igazítana a választási törvényen
http://www.hirado.hu/2014/04/14/patyi-igazitana-a-valasztasi-torvenyen/
Alkalmazható a választási eljárásról szóló törvény, de van néhány szabályozása, amit biztos, hogy pontosítani, igazítani kell – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Attól azonban óvott, hogy rögtön szabálytalanságot feltételezzen valaki, ha egy pártnál eltér a az ajánlások és a kapott szavazatok száma.

NVI: folyamatosan adják át az urnákat az egyéni választókerületeknek
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-629605
Szombat reggel 8 órakor megkezdődött a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási bizottsági elnököknek a Nemzeti Választási Irodában (NVI). A tervek szerint 11 óráig valamennyi bizottsági elnök átveheti választókerületének "utazó szavazatait".

Megkezdte a külképviseleti urnák bontását az NVI
http://www.hirado.hu/2014/04/10/megkezdte-a-kulkepviseleti-urnak-bontasat-az-nvi/
Az NVI Alkotmány utcai épületében kialakított Nemzeti Választási Központ (NVK) aulájában öt asztalnál mintegy negyven irodai munkatárs végzi az urnabontást, és osztja szét a külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó zöld borítékokat megyénként külön kartondobozokba.

EP-választás- A már nyilvántartásba vett párt bármikor visszaléphet
http://www.boon.hu/ep-valasztas-a-mar-nyilvantartasba-vett-part-barmikor-visszalephet/2526206
Az európai parlamenti választásra (EP) nyilvántartásba vett párt bármikor dönthet úgy, hogy mégsem indul a választáson: közvetlenül az aláírásgyűjtés megkezdése után is, de akár azt követően is, hogy a listáját már bejelentette.

Minden képviseletről hazaérkeztek a szavazóurnák
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-628834
Egy nappal a határidő lejárta előtt az összes külképviseleti urna megérkezett Nemzeti Választási Irodához, utolsóként szerda délben a Vietnamban leadott szavazatokat tartalmazó.

EP és országgyűlés - Miben különböznek a választások?
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/ep_es_orszaggyules_-_miben_kulonboznek_a_valasztasok/2377922/?utm_source=rssfeed
Több különbség is van az európai parlamenti és az országgyűlési választás között, például a magyarországi EP-listákra nem szavazhatnak azok, akiknek nincs magyarországi állandó lakcímük.

EP-választás - Minden párt annyit költ a kampányra, amennyit akar
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ep-valasztas_minden_part_annyit_kolt_a_kampanyra_amennyit_akar.579950.html
Az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az európai parlamenti választáson induló pártok mennyit költhetnek a kampányukra, így a pártok dönthetnek arról, mennyi pénzt fordítanak jelöltjeik, illetve pártjuk népszerűsítésére.

Már csak 25 nap van a plakátok eltávolítására
http://orientpress.hu/127023
Egy hónapjuk van a pártoknak, hogy eltávolítsák a közterületről a választási plakátokat. Ha ezt nem teszik meg, akkor pénzbüntetésre számíthatnak - mondta Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság szolgálatszervezési osztályának vezetője. Hozzátette: az eltávolítást követően lehet kihelyezni az európai parlamenti választással kapcsolatos újabb plakátokat.

Már harminchat párt jelentkezett be az EP választásra
http://nepszava.hu/cikk/1017015-mar-harminchat-part-jelentkezett-be-az-ep-valasztasra/
Nyilvántartásba vette a Nőpárti Együttműködés Pártját a május 25-i európai parlamenti választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Szombaton eldől a kétharmad sorsa
http://mno.hu/hirtvarchiv/szombaton-eldol-a-ketharmad-sorsa-1220998
A Nemzeti Választási Iroda budapesti központjában szortírozták a külképviseletekről visszaérkező zöld borítékokat. A külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező választók 24 119 voksot adtak le.

Összeszámolták a külhoni magyarok szavazatait
http://www.origo.hu/valasztas2014/20140410-osszeszamoltak-a-kulhoni-magyarok-szavazatait.html
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) végzett a levélben leadott listás szavazatok megszámlálásával, összesen 128.378 érvényes szavazólap érkezett.

Megérkeztek a külképviseleti urnák
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1171346
Egy nappal a határidő lejárta előtt az összes külképviseleti urna megérkezett Nemzeti Választási Irodához, utolsóként szerda délben a Vietnamban leadott szavazatokat tartalmazó.

Május elején lehet csak hivatalos végeredmény
http://kapos.hu/hirek/politika/2014-04-09/majus_elejen_lehet_csak_hivatalos_vegeredmeny.html
Eddig kell várni ugyanis arra, hogy az átjelentkezők szavazatait is összesítsék, valamint, hogy lejárjon a fellebbezési határidő az országgyűlési választás után.

EP-választás - Az egész ország egy választókerület
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-628724
A május 25-i európai parlamenti választásra készülő pártok az ország egész területén gyűjthetnek támogató aláírásokat, és egy választópolgár - ahogy az országgyűlési választás előtt - most is több listát ajánlhat.

Meghallgatta a kormány az NVB és az NVI elnökét
http://www.ma.hu/belfold/208347/Meghallgatta_a_kormany_az_NVB_es_az_NVI_elnoket?place=srss
A kormány szerdai ülésén meghallgatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének, Patyi Andrásnak és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének, Pálffy Ilonának a véleményét az idei országgyűlési választásról.

Minden kampányforinttal el kell számolniuk a jelölteknek
http://hvg.hu/gazdasag/20140409_Minden_kampanyforinttal_el_kell_szamolniu#rss
Amint megvannak a vasárnapi választások jogerős eredményei, a pártoknak 15 napon belül el kell számolniuk a jelölteknek járó egymillió forintos kampánytámogatással.

Az EP-kampányban is lehet aláírásmásolás
http://mno.hu/ahirtvhirei/az-ep-kampanyban-is-lehet-alairasmasolas-1220254
Az Európai Parlamenti kampány során is előfordulhat, hogy másolják az aláírásokat az ajánlószelvényeken – mondta Pálffy Ilona.

Megérkeztek az átjelentkezők szavazatai az NVI-hez
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=172038
Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához.

Ma Reggel- MTV 1
http://nava.hu/adatlap/?id=1835610
Függőben lévő jogorvoslati kérelmek, min múlhatnak a billegő körzetek? Patyi András elnök, Nemzeti Választási Bizottság.

Echo Tv -Napi aktuális 2. rész
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-04-08-napi-aktualis-2-resz
Sikeres volt a választás - jól vizsgázott a rendszer. Vendég: Pálffy Ilona elnök.

Kúria: Indokolt az ATV elmarasztalása
http://magyarhirlap.hu/kuria-indokolt-az-atv-elmarasztalasa
Nem tehettek volna közzé politikai reklámot a Rendkívüli Egyenes beszéd című választási műsorban.

Ma Reggel-MTV 1
http://nava.hu/adatlap/?id=1835076
Választás 2014. - Jól vizsgázott a választási rendszer. - Brüsszeli reakciók.

Így értékelték az EBESZ-megfigyelők a választást
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-628315
A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt a vasárnapi országgyűlési választáson, de a kormányzó párt több szempontból is előnyt élvezett - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kiküldött 190 ezerből 165 ezer levélszavazatot küldtek vissza
http://nol.hu/belfold/a-kikuldott-190-ezerbol-165-ezer-levelszavazatot-kuldtek-vissza-1455175
Befejeződött a levélszavazatok leadása, a kiküldött 195 ezer levélszavazatból 160 ezret juttattak vissza a választók - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabadon kifejezett állampolgári akarat - Alapjogokért Központ: Jól vizsgázott az új választási rendszer és a választási szervek
http://www.jogiforum.hu/hirek/31579
Az Alapjogokért Központ szerint az állampolgárok akaratának szabad kifejezését biztosító országgyűlési választás zajlott vasárnap Magyarországon, és jól vizsgázott az új választási eljárási rendszer és a választási szervek működése is.

Választás 2014 – Rendben zajlik a voksolás az észak-amerikai magyar képviseleteken
http://www.haon.hu/valasztas-2014-rendben-zajlik-a-voksolas-az-eszak-amerikai-magyar-kepviseleteken/2522257
Rendben folyt szombaton, a nap első felében az országgyűlési választás az észak-amerikai magyar külképviseleteken.

MTV- Országgyűlési választás 2014.
http://nava.hu/adatlap/?id=1834264

NVI: 120 ezer átjelentkező
http://nol.hu/belfold/nvi-120-ezer-atjelentkezo-1454837
A szavazás megkezdése óta számos rendkívüli eseményről érkezett jelzés a Nemzeti Választási Irodához (NVI) de ezek szinte kivétel nélkül kisebb zavarokról szóltak – tájékoztatta az iroda, Pálffy Ilona vasárnap kora délután a Nemzeti Választási Bizottságot, amely a nap folyamán első alkalommal ült össze.

Echo Tv-A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatója
http://www.echotv.hu/magyarorszag-valaszt-2014-04-06-a-nemzeti-valasztasi-iroda-tajekoztatoja
Magyarország választ // 2014-04-06 A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatója (02:20-tól)

"Bombabiztos a választási informatikai rendszer"
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-627749
Gyakorlatilag nincs esély a behatolásra a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerébe - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: minden aktuális elérhető védelmet beiktattak a rendszerve a programozók.

Nem releváns, hogy hova kerül a pecsét a szavazólapon
http://mno.hu/lanchidradiobelfold/nem-relevans-hogy-hova-kerul-a-pecset-a-szavazolapon-1219821
Nem releváns, hogy hova kerül a pecsét a szavazólapon – jelentette ki a Lánchíd Rádióban a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Harmincezren az utolsó pillanatban jelentkeztek át
http://index.hu/belfold/2014/04/05/harmincezren_az_utolso_pillanatban_jelentkeztek_at/
Megérkezett a hivatalos közlemény arról, hogy péntek délután miért lassultak le a választási iroda rendszerei: az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, és az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer kérelem is befutott az irodához.

Választás 2014 – NVB: jogsértő a szavazólap lefényképezése vagy a szavazókörből kivitele
http://www.szon.hu/valasztas-2014-nvb-jogserto-a-szavazolap-lefenykepezese-vagy-a-szavazokorbol-kivitele/2521496
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből. A testület erről pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.

A Google térképen már láthatjuk a kampányhatárokat
http://magyarhirlap.hu/a-google-terkepen-mar-lathajuk-a-kampanyhatarokat
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján megjelent az a Google-térképalapú alkalmazás, amelyen láthatók az egyes szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú kampányzónák határai. Ezek azok a területek, amelyeken vasárnap 0 órától este 7 óráig tilos lesz kampánytevékenységet folytatni.

Választás: több határidő is lejár ma délután
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/valasztas_tobb_hatarido_is_lejar_ma_delutan/2376750/?utm_source=rssfeed
Ne felejtsenek el átjelentkezni, ha nem a lakóhelyükön szavaznak, vagy töröltetni magukat a nemzetiségiek a névjegyzékből.

Eddig 160 külföldi megfigyelő regisztrált a választásra
http://nepszava.hu/cikk/1016126-eddig-160-kulfoldi-megfigyelo-regisztralt-a-valasztasra/
Eddig 160 külföldi megfigyelő regisztrált a vasárnapi országgyűlési választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett listából. Kaleta Gábornak, a Külügyminisztérium sajtófőosztálya vezetőjének közlése szerint a szavazóhelyiségekben csak azok a külképviseleti küldöttek tartózkodhatnak, akik megfigyelőként regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál.

Az EBESZ-megfigyelők eddig elégedettek
http://hvg.hu/itthon/20140406_Az_EBESZmegfigyelok_eddig_elegedettek#rss
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői vasárnap délelőtt felkerestek egy szavazókört a főváros XIV. kerületében, ahol úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy elégedettek az eddig látottakkal.

Ma szállítják ki az átjelentkezők szavazólapjait
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=171874
Ma szállítják ki a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson átjelentkezéssel szavazó, összesen mintegy 120 ezer választópolgár szavazólapjait.

Hivatalosan is elkezdődött az Európai Parlament választási kampánya
http://www.vg.hu/kozelet/politika/hivatalosan-is-elkezdodott-az-europai-parlament-valasztasi-kampanya-425052
Hivatalosan megkezdődött szombaton az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását megelőző kampány. Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart.

5 millió forintra büntették a TV2-t a Jobbik kampányának elhallgatása miatt
http://www.alon.hu/media/5-millio-forintra-buntettek-tv2-t-jobbik-kampanyanak-elhallgatasa-miatt
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kiszabható maximális, 5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t a Jobbik kampányeseményeinek elhallgatása miatt. A testület pénteki ülésén a jogsértés megállapításáról és bírság kiszabásáról egyhangúlag döntött, a konkrét összegről pedig 16:3 arányú többséggel.

Vasárnap éjjel bejelentik a nem hivatalos eredményt
http://mno.hu/ahirtvhirei/vasarnap-ejjel-bejelentik-a-nem-hivatalos-eredmenyt-1219390
Iránymutatást fogadott el a közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a Nemzeti Választási Bizottság. Erre azért van szükség, mert bár vasárnap nem lesz kampánycsend, de a szavazókör 150 méteres körzetében semmilyen kampánytevékenységet nem lehet folytatni.

Egyetlen forduló dönt mindenről
http://magyarhirlap.hu/egyetlen-fordulo-dont-mindenrol
Az NVB elnöke szerint annak, aki befolyásolni szeretné az ország sorsát, most szavaznia kell. Az ajánlás és a jelöltállítás módjának megkönnyítésével szélesebb lett a politikai verseny, hiszen ugrásszerűen megnövekedett a jelöltek és a jelölőszervezetek száma, így öt-hat lista helyett tizennyolc közül lehet választani – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

Százezren már szavaztak
http://www.origo.hu/valasztas2014/20140403-szazezren-mar-szavaztak.html
Közel százezren már leadták levélszavazatukat az április 6-i választásra, a voksok felét ellenőrizte a választási bizottság, minden negyedik érvénytelen.

Pénteken zárják le a szavazóköri névjegyzékeket
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-627172
Pénteken 16 órakor lezárul az országgyűlési választáson szavazásra jogosultak névjegyzéke, ezt követően abba senkit - így a vasárnapig lakcímet létesítőket - sem lehet felvenni.

30 ezer levélszavazattal már végzett az NVI
http://mno.hu/parlamenti_valasztas_2014/30-ezer-levelszavazattal-mar-vegzett-az-nvi-1219199
Két nap alatt közel 30 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda, és több az érvényes levélszavazat – derül ki az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerdai adataiból.

NVI: nem érvénytelen a szavazólap, ha nem a bal felső sarokban van a pecsét
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-626959
Körlevélben hívta fel a területi és helyi választási irodák vezetőinek a figyelmét a Nemzeti Választási Iroda, hogy az április 6-ai voksoláson a szavazólapot a bal felső sarokban le kell pecsételni, azonban nem vezet a szavazólap érvénytelenségéhez, ha a bélyegzőlenyomatot esetleg máshová teszik.

A levélben szavazás leggyakoribb hibái
http://erdely.ma/magyarorszag.php?id=161943
Megkezdődött a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatainak feldolgozása a Nemzeti Választási Irodában.

2014. I. negyedév

Választás - Április 4-én zárul a névjegyzék
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-626242
A Nemzeti Választási Iroda felhívja a figyelmet, hogy azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok, akik bekerültek a levélben szavazók névjegyzékébe, és akiknek az NVI már kiküldte a szavazási levélcsomagot, de közben magyarországi lakcímet létesítettek, a szavazóhelyiségben már nem kapnak országos listás szavazólapot.

NVI: 28 ezren a külképviseleti névjegyzékben
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1166751
Lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel szombaton, a névjegyzékben 28 ezer 152-en szerepelnek — mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy: Nem történhet visszaélés
http://mno.hu/ahirtvhirei/palffy-nem-tortenhet-visszaeles-1217256
Cáfolja a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szocialistáknak azokat a vádjait, amelyek szerint a választási informatikai rendszer megbízhatatlansága miatt visszaélések történhetnek az április 6-ai voksolás napján.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/sikeres_volt_a_valasztasi_informatikai_rendszer_foprobaja/2375882/?utm_source=rssfeed
A rendszer megfelel a törvényeknek és a jogszabályoknak, az igazgatási és informatikai követelményeknek.

Mintegy száz külképviseleten lehet szavazni
http://magyarhirlap.hu/mintegy-szaz-kulkepviseleten-lehet-szavazni
A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 74 ország 97 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, április 5-én, szombaton lesz a voksolás.

Egy hét múlva lesz az országgyűlési képviselő-választás
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=171574
Egy hét múlva lesz az országgyűlési képviselő-választás, április 6-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat.

Tízezer számlálóbizottság, 37 ezer delegált
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1165789-tizezer-szamlalobizottsag-37-ezer-delegalt
Több mint 37 ezer delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában az április 6-ai országgyűlési választáson, másfélszer annyi, mint négy évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda pénteki adataiból.

Országgyűlési választás 2014: Megkezdődött a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező szavazópolgárok levélszavazatainak feldolgozása a Nemzeti Választási Irodában.
http://nava.hu/adatlap/?id=1832116
A levélszavazás menete és szabályai.

A fogyatékkal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-626050
A tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény alapelvei között új elemként jelent meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek.

Nőtt a választásokat ellenőrző szerv függetlensége - Alapjogokért Központ
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=171513
A választásokat ellenőrző legfontosabb szerv függetlensége és működésének törvényi garanciákhoz kötöttsége is nőtt - ezt állapította meg az az Alapjogokért Központ miután összehasonlította a korábbi Országos Választási Bizottságra, illetve az új Nemzeti Választási Bizottságra vonatkozó szabályozást.

Majdnem 200 ezren szavazhatnak levélben
http://www.origo.hu/valasztas2014/20140327-majdnem-200-ezren-szavazhatnak-levelben.html
Több mint 231 ezren igényelték a lehetőséget, ebből 194 ezren meg is kapták.

Eltiltotta az NVB a TV2-t a rezsicsökkentés reklámozásától
http://media.mandiner.hu/cikk/20140327_eltiltotta_az_nvb_a_tv2_t_a_rezsicsokkentes_reklamozasatol/fullsite
A Nemzeti Választási Bizottság szerint jogsértés, hogy a TV2 sugározza a kormány „Újra rezsicsökkentés” című reklámját, ezért eltiltotta a csatornát a további jogsértéstől, viszont bírságot nem szabott ki. A döntést a testület 12:8 arányban hozta meg.

M1: Ma reggel
Az NVI eddigi adatai szerinti 195 ezren szavaznak majd levélben http://nava.hu/adatlap/?id=1828138 

Nem tilos villanyoszlopon kampányolni
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/nem_tilos_villanyoszlopon_kampanyolni/2375557/
Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a Kúria azon döntése elleni alkotmányjogi panaszt, mely megengedi választási plakátok elhelyezését a villanyoszlopokon.

Teljessé vált a Nemzeti Választási Bizottság
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-624806
A huszonhat tagú Nemzeti Választási Bizottság (NVB) utolsó három delegáltja is letette az esküt kedden az Országházban.

Választás 2014 - A levélben szavazókat érintő iránymutatást adott ki az NVB
http://hir3.hu/magazin/1/119587/valasztas_2014_a_levelben_szavazokat_erinto_iranymutatast_adott_ki_az_nvb
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén egy, a levélben szavazókat érintő iránymutatást adott ki Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének kezdeményezésére.

Hétfőtől lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat
http://orientpress.hu/126187
Hétfőtől és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen. Öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitva tartással várják a választókat.

M1:Ma reggel
http://nava.hu/adatlap/?id=1827380
Megérkeztek az első külhoni levélszavazatok. Patyi András elnök, Nemzeti Választási Bizottság.

Mit lehet tudni a választás informatikai hátteréről?
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-624337
A magyarországi választásokon a szavazatokat a szavazatszámláló bizottságok számolják és ellenőrzik. Az adatok nem hivatalos összesítését - miként a választási eljárás több más részét is - az informatika segíti.

Elutasította az NVB a Jobbik népszavazási kezdeményezését a termőföldvásárlásról
http://www.hirado.hu/2014/03/20/elutasitotta-az-nvb-a-jobbik-nepszavazasi-kezdemenyezeset-a-termofoldvasarlasrol/?source=hirkereso
A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén 10:3 arányban hozta meg határozatát arra hivatkozva, hogy a kérdés tiltott tárgykört érint, nemzetközi szerződésbe ütközik. Az NVB határozata egyelőre nem jogerős, a Kúrián még megtámadható.

Tart a szavazólapok nyomtatása
http://www.hirado.hu/2014/03/20/tart-a-szavazolapok-nyomtatasa-galeria/
Már nyomtatják az április 6-ai országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten. A munka egy hete kezdődött és a jövő héten fejeződhet be.

Visszaszámláló
http://mno.hu/magyarorszageloben/visszaszamlalo-1217212
Megérkeztek az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához. A választási hajrá hátteréről a szervezet elnökével, Pálffy Ilonával beszélgetünk.

Megérkeztek az első levélszavazatok, de még nem bonthatják fel őket
http://hvg.hu/itthon/20140320_Megerkeztek_az_elso_levelszavazatok_de_me
Az első nyolc levélszavazat már a Nemzeti Választási Irodában van, de csak március 29-étől bonthatják fel a külső borítékot, és akkor kezdhetik meg a választópolgár azonosítását.

Az EMNT segít az erdélyi szavazatok eljuttatásában
http://magyarhirlap.hu/az-emnt-segit-az-erdelyi-szavazatok-eljuttatasaban
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) segítséget nyújt abban, hogy a magyarországi parlamenti választások Erdélyben leadott levélszavazatai eljussanak a magyar külképviseletekre - közölte egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Sok jelölt meggondolta magát
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-623314
Sokan visszaléptek az áprilisi országgyűlési választás jelöltjei közül, Fejér megye három választókerületéből például 32-en.

M1: Ma Reggel
Sokmindent kiküszöbölt az új választási eljárási törvény. Patyi András, az NVB elnöke.
http://nava.hu/adatlap/?id=1824106

NVI: jól működik a választási rendszer
http://www.hirado.hu/2014/03/18/nvi-jol-mukodik-a-valasztasi-rendszer/
Az új választási eljárási törvény nagyon sok mindent kiküszöbölt, ami kifogásolható volt a régi jogszabályban, és szinte mindent, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) kifogásolt - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Április 6. - Így tudjuk majd meg a választási eredményt
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-623106
Kiélezett eredmény esetén az április 6-ai választás estéjén az sem derülhet ki, hogy mely pártok kerülnek majd a Parlamentbe. Az új választási szabályok szerint ugyanis a határon túliak szavazata és a külföldön leadott voksok módosíthatnak a végeredményen.

Duna TV
Országgyűlési választás 2014: A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a szavazócsomagok postázását a határon túli magyarok számára.
http://nava.hu/adatlap/?id=1824394

Jóváhagyta a pártlistás szavazólapok mintáját az NVB
http://hvg.hu/itthon/20140311_Jovahagyta_a_partlistas_szavazolapok_mint
Miután jogerősen nyilvántartásba vették a pártlistákat, a következő feladat a szavazólapok képének jóváhagyása volt.

TV 2: MOKKA
http://tv2.hu/musoraink/mokka/146002_minden_eddiginel_tobb_part_allitott_listat.html
Elkészültek a szavazólapok, melyek kisebbek lettek a vártnál, bár minden eddiginél több párt állított listát. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a következő kérdésekre válaszolt.

"Az utolsó pillanat után"- Interjú
http://magyarnarancs.hu/belpol/az-utolso-pillanat-utan-89141
Bár egy hónappal a választások előtt még zajlanak az informatikai tesztek és fejlesztések, Pálffy Ilona biztos benne, hogy április 6-ára hibátlan rendszer áll fel.

M1: Ma Reggel- Helyzetkép a Választási Irodától.
http://nava.hu/adatlap/?id=1819952

M1: Ma Reggel
Lejárt az egyéni és országos listák leadásának határideje
http://nava.hu/adatlap/?id=1816340

ATV- Egyenes beszéd
http://www.atv.hu/videok/video-20140311-palffy-ilona
A választási iroda nem nyomozhat, gyanús esetekben a rendőrségen kell feljelentést tenni a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint. Azt Pálffy Ilona is valószínűsítette, hogy sokan a kampánypénz miatt próbálkoztak a jelölt állítással.

Az exit poll már közölhető este hét után
http://www.ma.hu/belfold/205158/Az_exit_poll_mar_kozolheto_este_het_utan
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint a választás estéjén az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni, a választási irodák azonban csak azt követően tehetik közzé a választás előzetes tájékoztató adatait, hogy a szavazás valamennyi szavazóhelyiségben lezárult.

NVB: a levélben szavazók nem cserélhetik ki a rontott szavazólapjukat
http://www.hirado.hu/2014/03/12/nvb-a-levelben-szavazok-nem-cserelhetik-ki-a-rontott-szavazolapjukat/
A Nemzeti Választási Bizottság szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok nem kérhetik a levélben szavazás rontott vagy sérült szavazólapjának kicserélését.

Nem szavazhatnak a külképviseleten a levélben szavazók
http://mno.hu/belfold/nem-szavazhatnak-a-kulkepviseleten-a-levelben-szavazok-1215393
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén iránymutatást adott ki arról, hogy azok a választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakóhelyük, és Magyarország külképviseletein veszik át a szavazási levélcsomagjukat, nem tölthetik ki a szavazólapjukat és az azonosító nyilatkozatot a külképviseleten.

Jóváhagyta a pártlistás szavazólapok mintáját az NVB
http://hvg.hu/itthon/20140311_Jovahagyta_a_partlistas_szavazolapok_mint
Miután jogerősen nyilvántartásba vették a pártlistákat, a következő feladat a szavazólapok képének jóváhagyása volt.

Választási kampány: felosztották a pártok reklámidejét a közmédiában
http://hvg.hu/itthon/20140311_valasztasi_kampany_reklamido
A Nemzeti Választási Bizottság felosztotta kedden a pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételéhez biztosított közszolgálati műsoridőt.

Pálffy Ilona: az NVI-nek nincs felhatalmazása ellenőrizni az ajánlóíveket
http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-621109
A szavazópolgárok meghurcolásának tekintené a Nemzeti Választási Iroda vezetője, ha ellenőriznék aláírásaikat az ajánlóíveken. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a rendőrségen és az ügyészségen kell bejelentést tenni, ha visszásságról szerez valaki tudomást.

Pálffy Ilona: Plakátszerű szavazólapokat is kihelyeznének
http://www.hirado.hu/2014/03/12/palffy-ilona-plakatszeru-szavazolapokat-is-kihelyeznenek/
Másfél méteres szavazólapra és két méter széles szavazófülkére lenne szükség az egyik választókerületben, ha a választási iroda elfogadná a helyiek igényeit. Még megy a vita arról, hogyan lehet huszonkilenc jelölt nevét tartalmazó szavazólapot alkotni – mondta a 180 percben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az államigazgatási szerv vezetője arról is beszélt, a mostani választás eredményeiről lassabban érkeznek majd az adatok, a levélszavazatok várható száma pedig kétszázezer.

Választás: Jogerősek az országos listák
http://www.vg.hu/kozelet/politika/valasztas-jogerosek-az-orszagos-listak-423227
Valamennyi országos lista nyilvántartásba vételéről szóló határozat jogerőre emelkedett hétfő délután, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem ellenük.

Megvan a határidő, 20 ezer ajánlás kell a listához
http://mno.hu/belfold/megvan-a-hatarido-20-ezer-ajanlas-kell-a-listahoz-1215145
A közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelete szerint április 22-én 16 óráig lehet bejelenteni a listákat a május 25-ei magyarországi európai parlamenti (EP) választásra. Az EP-választás határidőiről, határnapjairól szóló KIM-rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Aki törvénysértésről tud, tegyen feljelentést
http://nol.hu/belfold/aki-torvenysertesrol-tud-tegyen-feljelentest-1449383
A választási irodák hivatalból intézkednek a hiányzó ajánlóívek miatt kiszabott bírság behajtásáról.

1,8 milliárd NVI-bírság az ajánlóíveket vissza nem adó jelölteknek - A NAV hajtja be a kiszabott büntetést
http://www.jogiforum.hu/hirek/31514
A Nemzeti Választási Iroda Bizottságai több mint 1,8 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az ajánlóíveket vissza nem adó jelöltekre. Mivel a bírságok mindössze 1 százaléka került eddig megfizetésre, várhatóan a NAV hajtja be a kirótt büntetéseket.

Senki nem fog duplán szavazni
http://nepszava.hu/cikk/1013258-senki-nem-fog-duplan-szavazni
Nyilván új még az aláírásos rendszer, az állampolgárok is biztosan ismerkednek vele, de én úgy gondolom, hogy ami minket illett, jól vizsgázott – mondta lapunknak Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint a hibák hátterében az áll, hogy nagyon későn készült el a választási eljárási törvény, ami újabb és újabb terheket ró a voksolás lebonyolításáért felelős intézményre.

Mind a 13 nemzetiség országos listáját nyilvántartásba vették
http://444.hu/2014/03/07/mind-a-13-nemzetiseg-orszagos-listajat-nyilvantartasba-vettek/
Nyilvántartásba vette az fennmaradó két nemzetiségi listát, a szlovént (Országos Szlovén Önkormányzat) és a görögöt (Magyarországi Görögök Országos Önkormányzat) a Nemzeti Választási Bizottság.

Jelöltállítás: több száz fellebbezés országszerte
http://www.hirado.hu/2014/03/07/jeloltallitas-tobb-szaz-fellebbezes-orszagszerte/?source=hirkereso
A kifogások elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak. 1500 jelölt már biztosan indulhat az áprilisi választáson, ez azonban 700-zal kevesebb, mint ahányan eredetileg kérték nyilvántartásba vételüket.

Választási kisokos: a töredékszavazatok szerepe
http://www.ma.hu/belfold/204773/Valasztasi_kisokos_a_toredekszavazatok_szerepe?place=srss
Az áprilisi országgyűlési választáson az országos listáról kiadható 93 mandátumnál a pártlistákra leadott voksokat és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat veszik figyelembe.

Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt
http://hvg.hu/itthon/20140305_Szaz_jeloltet_vettek_nyilvantartasba_egy
Egy nap alatt száz jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, szerda este 7 órakor 1386 nyilvántartásba vett jelöltet tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala.

Nagyméretű szavazólapokra kell készülni
http://www.hirado.hu/2014/03/05/nagymeretu-szavazolapokra-kell-keszulni/
Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Egy hétig izgulhatunk a választás végeredménye miatt
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-619663
Az áprilisi országgyűlési választás előzetes végeredményére hat napot kell majd várnunk, mert a külföldön, illetve lakóhelyén kívül szavazók voksait csak a választást követő szombatra tudják összesíteni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta az Inforádiónak, hogy az embereknek az egyfordulós szavazás kényelmesebb lesz, a választási szervezeteknek viszont jóval több munkát jelent.

Megérkeztek Magyarországra az EBESZ választási megfigyelői
http://mandiner.hu/cikk/20140305_megerkeztek_magyarorszagra_az_ebesz_valasztasi_megfigyeloi
A missziónak nem a választások eredménye fontos, hanem az, hogy az EBESZ-tagsággal vállalt kötelezettségeknek megfelelően érvényesüljön az egyenlőség, a tisztesség, a pártatlanság és a titoktartás elve – mondta Audrey Glover, a misszió vezetője.

Ma lejár az országos listák bejelentésének határideje
http://www.hirado.hu/2014/03/04/ma-lejar-az-orszagos-listak-bejelentesenek-hatarideje/
Kedden 16 órakor lejár az országos listák bejelentésére nyitva álló határidő az áprilisi országgyűlési választásra.

Döntenek a szavazólapokról
http://www.magyarhirlap.hu/dontenek-a-szavazolapokrol
A jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak lezárulta után, várhatóan március 11-12-én döntenek az egyéni választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjainak adattartalmáról.

A magyar választási szabályozás kommentárja - Egy eddig példa nélküli magyarázó kötet jogalkalmazóknak
http://www.jogiforum.hu/hirek/31384
Magyarországon első alkalommal jelent meg a választási szabályozás összefoglaló magyarázata, kommentárja. A kötetet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is méltatta a budapesti bemutatón.

Elutasította az MSZP feljelentését a Fővárosi Főügyészség
http://www.atv.hu/belfold/20140302-elutasitotta-az-mszp-feljelenteset-a-fovarosi-fougyeszseg
Elutasította a szocialisták feljelentését a Fővárosi Főügyészség. Braun Róbert azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte egy kampányfilm úgy jelent meg az interneten, hogy az megtéveszthette az embereket. Az anyag végén ugyanis feltűnt a Nemzeti Választási Iroda elérhetősége.

Jogorvoslatok a választási eljárásban
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-619232
A választási eljárásban háromféle - egymásra épülő - jogorvoslat van: a kifogás, a fellebbezés és a bírósági felülvizsgálat iránti kérelem. Rendkívüli jogorvoslati lehetőségre is van lehetőség: az alaptörvényben foglalt jogok megsértése esetén alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani.

Politikai reklám vagy politikai hirdetés?
http://www.ma.hu/belfold/203846/Politikai_reklam_vagy_politikai_hirdetes
Jelentős különbség van a politikai reklámok és politikai hirdetések között, és a választási eljárásról szóló törvény élesen elválasztja egymástól e két fogalmat.

NVI: a külképviseleti szavazásnak nem feltétele a lakcím igazolása
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-617966
Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a voksolásnak nem feltétele - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére kedden.

Nyilvántartásba vették az első nemzetiségi listát
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1151282
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nyilvántartásba vette az első - az Országos Lengyel Önkormányzat által állított - nemzetiségi listát.

Választás 2014 - Aktív és passzív választójog
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/valasztas_2014_-_aktiv_es_passziv_valasztojog/2371550/?utm_source=rssfeed
Több mint 8 millióan szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, ám ez nem jelenti azt, hogy minden választó egyben választható is.

Pálffy Ilona: A bírálók összekeverték a szezont a fazonnal
http://www.hirado.hu/2014/02/24/palffy-ilona-a-biralok-osszekevertek-a-szezont-a-fazonnal/
Nem omlott össze a választási informatikai rendszer, eddigi kötelezettségeinek a Nemzeti Választási Iroda eleget tudott tenni, a folyamatosan érkező feladatok elvégzéséhez folyamatosan képzik a munkatársakat, zajlik a gépek kiszállítása - mondta Pálffy Ilona, a választási iroda elnöke.

M1: Ma reggel
http://nava.hu/adatlap/?id=1810336
Választás 2014 - lista- és jelöltállításról beszél Pálffy Ilona elnök, Nemzeti Választási Iroda.

Pálffy Ilona: már csaknem hétezren jelentkeztek külképviseleti szavazásra
http://www.hirado.hu/2014/02/20/palffy-ilona-mar-csaknem-hetezren-jelentkeztek-kulkepviseleti-szavazasra/
A legfrissebb, csütörtök délelőtti adatok szerint már 6900-an jelentkeztek külképviseleti szavazásra a magyar nagykövetségekre, illetve konzulátusokra - közölte a Nemzeti Választási Iroda vezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona tájékoztatása szerint várhatóan nagy számban fognak majd személyesen szavazni Londonban, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, valamint "meglepetésként" Bernben április 6-án.

NVI: heroikus munka folyik a választási irodákban
http://www.hirado.hu/2014/02/20/nvi-heroikus-munka-folyik-a-valasztasi-irodakban/
A választási irodákban heroikus munka folyik, egy választási irodai munkatárs egy 8 órás munkanapon egy jelölt ajánlásainak ellenőrzését tudja elvégezni - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője sajtótájékoztatón.

NVI: a szavazólapon van jelentősége a pártsorrendnek, az ajánlóíven nincs
http://www.hirado.hu/2014/02/18/nvi-a-szavazolapon-van-jelentosege-a-partsorrendnek-az-ajanloiven-nincs/
A szavazólapon van jelentősége a pártsorrendnek, de az ajánlóíveken nincs - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona ezzel arra reagált, hogy több - más pártokkal együtt induló - párt is azt jelezte, rossz sorrendben szerepelnek az ajánlóíveken vagy lemaradtak róla.

NVI: az ajánlás szempontjából nincs jelentősége a pártsorrendnek
http://www.hirado.hu/2014/02/18/nvi-az-ajanlas-szempontjabol-nincs-jelentosege-a-partsorrendnek/
Nincs jogi jelentősége annak, hogy milyen sorrendben szerepelnek a pártszövetségek tagszervezetei az ajánlólapokon, erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatta a pártokat - jelentette ki a NVI vezetője kedden, az M1 Ma reggel című műsorában.

Kezdetét vette a választási kampány
http://www.hirado.hu/2014/02/15/kezdetet-vette-a-valasztasi-kampany/
Mától hivatalosan megkezdődött a választási kampány. A köztársasági elnök április 6-ára írta ki az országgyűlési voksolás napját, a törvény szerint a kampány 50 nappal korábban veheti kezdetét. A választási irodákban már kinyomtatták az egyéni jelölteket támogató aláírásgyűjtő íveket. Idén ugyanis már nem lesz kopogtatócédula, a jelölteket a pártok ajánlóíveinek aláírásával lehet támogatni.

Nem lesz népszavazás Paksról
http://www.origo.hu/itthon/20140217-a-nemzeti-valasztasi-bizottsag-elutasitotta-a-paks-boviteserol-szolo-nepszavazast.html
Nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani, erre hivatkozva utasította el egyhangúlag, vita nélkül a Nemzeti Választási Bizottság a népszavazásra irányuló ellenzéki beadványt.

Választás 2014 - Az EBESZ-küldöttség korlátozott választási megfigyelő misszió küldését javasolja
http://hir3.hu/magazin/1/118459/valasztas_2014_az_ebesz_kuldottseg_korlatozott_valasztasi_megfigyelo_misszio_kuldeset_javasolja
Választási megfigyelők, egy úgynevezett korlátozott választási megfigyelő misszió kiküldését javasolja az április 6-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes testületének Magyarországon járt küldöttsége - olvasható a testület közleményében. Az EBESZ honlapján olvasható jelentés szerint a testület nem tervezi a szavazás napján a választások lebonyolításának szisztematikus ellenőrzését.

Startol a választási kampány
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-615518
Hivatalosan szombaton kezdődik az országgyűlési választás kampánya. Képviselőjelölteket hétfőtől lehet ajánlani. Az új szabályok megszüntették az úgynevezett kopogtatócédulát, így a szavazópolgárok több jelöltet is támogathatnak.

Hivatalosan is megkezdődött a kampány
http://mno.hu/ahirtvhirei/hivatalosan-is-megkezdodott-a-kampany-1211170
Mától hivatalosan is megkezdődött az országgyűlési képviselő-választási kampány.

Az NVI elnézést kér azoktól, akik téves tájékoztatást kaptak a szavazás helyéről
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-615669
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól, akik téves tájékoztatást kaptak a külképviseleteken történő szavazás idejéről és helyéről. Az NVI új értesítőt küld nekik - közölte az iroda pénteken az MTI-vel.

Kiküldték a választási tájékoztatókat a határon túliaknak
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-615669 
Tájékoztatta a határon túl élő magyar állampolgárokat az áprilisi országgyűlési választás időpontjáról és a választójog gyakorlásához szükséges tudnivalókról a Nemzeti Választási Iroda, az NVI összesen 320 ezer levelet küldött ki az érintetteknek.

8,1 millióan kapunk választási értesítőt
http://www.stop.hu/belfold/81-millioan-kapunk-valasztasi-ertesitot/1217122/
Hétfőn befejeződik az áprilisi országgyűlési választásra szóló értesítők postázása.

A pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket is elfogadják
http://www.hirado.hu/2014/02/12/a-pontatlanul-kitoltott-regisztracios-kerelmeket-is-elfogadjak/
A pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket is elfogadja a Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároktól. Az Országgyűlés tavaly december 2-án fogadta el a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) módosítását, ez lehetővé teszi, hogy az érintettek regisztrációs kérelmét akkor is elfogadja az NVI, ha annak adatai nem mindenben egyeznek meg a nyilvántartásban rögzítettekével.

Voks
http://mno.hu/magyarorszageloben/voks-1211089
Hogyan lehet kiszűrni a bizniszpártokat? Kiket és hogyan ajánlhatunk képviselőnek? Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda elnökétől várjuk a válaszokat.

Választókerületenként 101 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek
http://www.hirado.hu/2014/02/12/valasztokeruletenkent-101-ezer-forintert-juthatnak-a-valasztok-adataihoz-a-jeloltek/
Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

Választás 2014: így tisztább egy-két fontos dolog
http://mno.hu/belfold/valasztas-2014-igy-tisztabb-egy-ket-fontos-dolog-1210566
Tisztázott egy-két fontos eljárási körülményt a Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona a 2014-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban.

Elutasította a választási iroda Vona Gábor népszavazási kezdeményezését
http://hvg.hu/itthon/20140212_Elutasitotta_a_valasztasi_iroda_Vona_Gabo
Formai okokból nem engedte át az NVI a Jobbik-elnök kezdeményezését a termőföld-tulajdonlás feltételeire vonatkozó népszavazásról. A Jobbik népszavazás útján módosíttatta volna az uniós csatlakozási szerződést "a termőföld védelme" érdekében.

Levélben tájékoztatta a választási irodákat az ajánlóív-kiadás egyes kérdéseiről az NVI elnöke
http://www.hirado.hu/2014/02/12/levelben-tajekoztatta-a-valasztasi-irodakat-az-ajanloiv-kiadas-egyes-kerdeseirol-az-nvi-elnoke/
Az elmúlt napokban több jelölőszervezet is jelezte, hogy az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda (oevi) nem vette át tőlük az ajánlóív-igénylő nyomtatványt, formai okok miatt.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek támogatásáról
http://www.orientpress.hu/124522
Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény támogatást biztosít a pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és egyéni képviselőjelöltek számára a választást megelőző kampánytevékenységükhöz.

Már úton vannak a választási értesítők
http://orientpress.hu/124542
Már postázzák az értesítőket az április 6-i országgyűlési választásokra. Összesen 8.1 millió borítékot kézbesítenek február 17-ig. Az idén a korábbiaknál kevesebb szavazókört alakítanak majd ki, ezért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra hívja fel a figyelmet, hogy sokaknak máshol kell majd szavaznia, mint amit eddig megszokott.

A pontosan kitöltött kérelmeket fogadják el
http://www.pecsma.hu/hirzona/a-pontosan-kitoltott-kerelmeket-fogadjak-el/
Interneten is benyújthatók az áprilisi országgyűlési választáshoz kapcsolódó kérelmek és nyomtatványok, de a kitöltésükre nagyon oda kell figyelniük a választóknak, mert a választási irodák csak akkor fogadhatják el, ha az azokon feltüntetett adatok (betűre) pontosan megegyeznek a hivatalos nyilvántartáséval.

Már nem lehet időközi önkormányzati választást kiírni
http://nepszava.hu/cikk/1010547-mar-nem-lehet-idokozi-onkormanyzati-valasztast-kiirni/
Az őszi "rendes" önkormányzati választások előtt már nem lehet időközi választást kiírni, így a most megüresedő egyéni képviselői vagy polgármesteri poszt októberig, az új választásig betöltetlen marad.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek támogatásáról
http://orientpress.hu/124522
Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény támogatást biztosít a pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és egyéni képviselőjelöltek számára a választást megelőző kampánytevékenységükhöz.

Figyeljék a postaládát: érkeznek a választási értesítők
http://mno.hu/ahirtvhirei/figyeljek-a-postaladat-erkeznek-a-valasztasi-ertesitok-1210121
Mától kézbesítik a több mint nyolcmillió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

Irányt mutat a politikai reklámokról az NVB
http://www.emasa.hu/cikk.php?id=11326
A politikai hirdetések és reklámok közzétételéről fogadott el iránymutatásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén. A sajtótermék nem tartozik felelősséggel a közzétett hirdetés tartalmáért.

Hatvan párt indul a választásokon
http://www.pecsma.hu/valasztas2014/hatvan-part-indul-a-valasztasokon/
Három újabb pártot vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén, így ezekkel – valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt – már 60 jelölő szervezet indulhat a választáson.

A Román Postán is múlik a levélszavazatok érvényessége
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/a-roman-postan-is-mulik-a-levelszavazatok-ervenyessege 
A román postán is múlik, hogy érvényes szavazatot tudnak-e leadni a levélben szavazó erdélyi magyar állampolgárok az április 6-i országgyűlési választásokon - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője tartott pénteken Magyarország kolozsvári főkonzulátusán.

A Nemzeti Választási Iroda minden kérdésre válaszol
http://orientpress.hu/124496
A határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációjáról és a levélben való szavazás lehetőségéről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (VISZ), naponta több mint félszáz választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot, többen, mint a korábbi választások előtt.

Eddig egy kereskedelmi médium sem jelentkezett a politikai hirdetések miatt
http://hvg.hu/itthon/20140207_Eddig_egy_kereskedelmi_medium_sem_jelentk
Péntek reggelig egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévé sem jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a február 15-én induló kampányban politikai reklámot kíván közzétenni. A bejelentési határidő egy hét múlva zárul.

Jobb, ha gyorsan postázzák a szavazatot a külhoniak
http://index.hu/belfold/2014/02/06/jobb_ha_gyorsan_postazzak_a_szavazatot_a_kulhoniak/
Mivel a postai átfutási idővel is számolni kell, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt javasolta csíkszeredai sajtótájékoztatóján az ott élő magyaroknak, hogy minél hamarabb adják postára szavazataikat. A szavazatukat ugyanis csak akkor tudják figyelembe venni, ha a leveleik április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához.

Benyújtotta népszavazási kezdeményezését a Jobbik
http://nol.hu/belfold/benyujtotta_nepszavazasi_kezdemenyezeset_a_jobbik?ref=sso
Benyújtotta a Jobbik a termőföld védelme érdekében kezdeményezett népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Országgyűlési választás 2014: a levélben szavazó külhoni magyar állampolgároknak a postai átfutási idővel is számolni kell
.http://nava.hu/adatlap/?id=1801510 (12:50)

Új értesítőt küld a választási iroda a külföldi szavazóknak
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1142473 
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól, akik téves tájékoztatást kaptak az áprilisi országgyűlési választás időpontjáról; az NVI új értesítőt küld a szavazás pontos helyéről és idejéről - közölte az iroda az MTI-vel szerdán.

Országgyűlési választás 2014: regisztrálás, szavazás és nemzetiségi jelöltek állítása.
Ecranul Nostru (4:50)
http://nava.hu/adatlap/?id=1798010

Így változik az adatgyűjtés 2010-hez képest
http://mno.hu/parlamenti_valasztas_2014/igy-valtozik-az-adatgyujtes-2010-hez-kepest-1209275
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az áprilisi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek nem kell az aláírásgyűjtést bejelenteniük a hatóságnál, de a kampánycélú adatkezelést nyilvántartásba kell vetetniük.

Már lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-612591
Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai országgyűlési képviselő-választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez azonban március 29-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

Íme a választás lebonyolításának szabályai
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-612615
Az áprilisi országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

Duna Tv
Országgyűlési választás 2014: A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint húszezren regisztráltak a Vajdaságban a választói névjegyzékbe
http://nava.hu/adatlap/?id=1796922 (11:30)

Hír Tv – Magyarország élőben
Közelednek a választási határidők
http://mno.hu/magyarorszageloben/kozelednek-a-valasztasi-hataridok-1208570
A legfrissebb választási tudnivalókról a választási iroda vezetőjét kérdezzük.

Duna TV- Közbeszéd
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációjának tudnivalói
VENDÉG: Pálffy Ilona, elnök, Nemzeti Választási Iroda
http://nava.hu/adatlap/?id=1794968 (20:05

Duna TV
Országgyűlési választás, 2014: egyre nagyobb az érdeklődés a választások iránt a külhoni magyarság...
http://nava.hu/adatlap/?id=1796294 (3:20)

Ingyen adhatóak postára a külhoni magyar voksok
http://mno.hu/hatarontul/ingyen-adhatoak-postara-a-kulhoni-magyar-voksok-1208325 
Ingyenesen adhatják postára szavazataikat a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok – jelentette be csütörtökön Szabadkán Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Bárhonnan ingyenesen feladható a választási szavazólapot tartalmazó boríték (videó)
http://pannonrtv.com/web/?p=106164

Itt a döntés: nem kérhet az Együtt2014-PM népszavazást Paksról
http://www.vg.hu/vallalatok/energia/itt-a-dontes-nem-kerhet-az-egyutt2014-pm-nepszavazast-paksrol-420690 
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését.

Pálffy Ilona: ne rutinból menjünk idén szavazni
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-611906
Előfordulhat, hogy a tavaszi országgyűlési választáson néhányan nem az eddig megszokott szavazókörben fognak szavazni, tehát ne menjen senki rutinból voksolni - tanácsolta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona hozzátette: február 7. és 17. között 8,1 millió nagykorú választópolgárnak kézbesítik az értesítőt, amelyből a voksolás pontos helyét is megtudják az érintettek.

Az NVB elfogadta a magzatvédő európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést
http://informed.hu/egpol_new/az-nvb-elfogadta-a-magzatvedo-europai-polgari-kezdemenyezes-alairasainak-ellenorzeserol-szolo-jelentest-188200.html 
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a magzatvédő európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 42 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

Facebook-oldalt indított az első választóknak az NVI
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=168649 
Facebook-oldalt indított az áprilisban először választóknak a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az oldalon a választáshoz kapcsolódó információkat tesznek közzé.

NVI: már tájékoztatták az uniós állampolgárokat az EP-választásról
http://www.vg.hu/kozelet/politika/nvi-mar-tajekoztattak-az-unios-allampolgarokat-az-ep-valasztasrol-420479
A májusi európai parlamenti (EP) választáson 107 ezer külföldi szavazhat Magyarországon, az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy május 9-éig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket.

Lánchíd Rádió– Kalauz
Az idei választás
http://mno.hu/lanchidradio/az-idei-valasztas-kalauz-pentek-910-1206965
Az idei választás nagyon sok tekintetben eltér az eddigiektől, a választók számára azonban nem tartalmaz sok újdonságot.

Választás: egyből az NVB-hez kerülnek a fellebbezések
http://www.stop.hu/belfold/valasztas-egybol-az-nvb-hez-kerulnek-a-fellebbezesek/1211639/
A megváltozott választási rendszer miatt az országgyűlésiképviselő-választási eljárásban a helyi szinten hozott határozatokról másodfokon már nem a területi (megyei vagy fővárosi), hanem országos szinten döntenek a Nemzeti Választási Bizottságban (NVB), ahol így várhatóan jelentősen megnő majd az ügyek száma.

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVB
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/ket_nepszavazasi_kezdemenyezest_utasitott_el_az_nvb/2367178/?utm_source=rssfeed
Az egyikben a képviselőjelölti viták nyilvánosságáért gyűjtött volna aláírásokat, a másikban a paksi atomerőmű bővítéséről kérte volna ki az emberek véleményét Szepessy Zsolt.

Felfokozott választási hangulatra számít az NVI elnöke
http://www.vg.hu/kozelet/felfokozott-valasztasi-hangulatra-szamit-az-nvi-elnoke-420322
Április 6. 170 helyett 106 körzet szavazunk majd. Legfeljebb 150-200 ezer határon túli magyar részvételére számítanak. A levélszavazatok nem jelentenek kockázatot. Végeredmény később lehet, mint eddig.

Több mint háromezren a nemzetiségi névjegyzékben
http://nol.hu/belfold/tobb_mint_haromezren_a_nemzetisegi_nevjegyzekben?ref=sso
Eddig 3260 választópolgár nemzetiségi regisztrációját fogadták el a helyi választási irodák, közülük 1465-en az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap közzétett adatai szerint.

Jelentkezőket várnak a szavazatszámláló bizottságokba
http://hetivalasz.hu/valasztas2014/nem-mehet-barki-barmelyik-korzetbe-72468
Várják a jelentkezéseket a helyi választási bizottságok a szavazatszámláló bizottságokba, a tavaszi országgyűlési választásra.

Politikai hirdetések sajtótermékekben - NVB: Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában
http://www.jogiforum.hu/hirek/31155
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn közleményben hívta fel a kiadók figyelmét arra, hogy csak azok a sajtótermékek közölhetnek majd politikai hirdetést a választási kampányban, amelyek január 24-éig eljuttatják árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez.

Elkészült az országgyűlési választás plakátja
http://www.magyarhirlap.hu/elkeszult-az-orszaggyulesi-valasztas-plakatja
Elkészült az országgyűlési választás hirdetménye, a plakátokat kiszállították a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán.

Kész a Jobbik népszavazási kezdeményezése a termőföld védelme érdekében
http://www.ma.hu/belfold/199668/Kesz_a_Jobbik_nepszavazasi_kezdemenyezese_a_termofold_vedelme_erdekeben?place=srss
Elkészült a Jobbik népszavazási kérdése a termőföld magyar kézben tartása érdekében, azt az ellenzéki párt a napokban be is nyújtja a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

Lassúbb lesz a szavazatok feldolgozása
http://www.magyarhirlap.hu/lassubb-lesz-a-szavazatok-feldolgozasa
Nem lesz részletes eredmény a voksolás estéjén. Az új szabályok és a külhoniak szavazójoghoz jutása miatt nem számíthatunk olyan magas feldolgozottsági adatokra a választás estéjén, mint a korábbi voksolásokon – mondta a lapunknak adott interjúban Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

Nem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás - Az NVB döntése egy legfelsőbb bírósági határozatra hivatkozik
http://www.jogiforum.hu/hirek/31136 
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint sem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás. A testület ezzel lényegében megerősítette a budapesti 7-es számú országgyűlési egyéni választási bizottság (oevb) csütörtöki, az ügyben hozott hasonló tartalmú határozatát.

Április 6.: országgyűlési választások. Vendég: Pálffy Ilona elnök Napi aktuális 2. rész
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-01-20-napi-aktualis-2-resz

Választás 2014: Már 114 ezren regisztráltak - Főleg Romániában érdemes kampányolni
http://www.vg.hu/kozelet/politika/valasztas-2014-mar-114-ezren-regisztraltak-foleg-romaniaban-erdemes-kampanyolni-419858
Már elérte a 114 ezret a 2014. április 6-ra kiírt választásra regisztrált határon túli magyarok száma.

A kereskedelmi médiumoknak jelezniük kell, ha politikai hirdetést sugároznak
http://nol.hu/belfold/a_kereskedelmi_mediumoknak_jelezniuk_kell__ha_politikai_hirdetest_sugaroznak#
A kereskedelmi rádióknak és televízióknak a Nemzeti Választási Bizottságnál jelezniük kell, ha a kampány idején politikai hirdetést kívánnak sugározni, az írott sajtónak és a hírportáloknak pedig a hirdetési tarifáikat kell közölniük az ÁSZ-szal.

Április 6-án lesznek a választások. Rövid kampány lesz és sok új szabály. A tudni valókról Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét kérdezzük.- Közbeszéd
http://www.mediaklikk.hu/musor/kozbeszed/ 1545. rész

Így kell választani áprilisban
http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/20/igy-kell-valasztani-aprilisban/
Nem lesz kopogtatócédula, több jelöltet is ajánlhatunk, és változnak a kampánycsendre vonatkozó szabályok. Bárdos András Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda elnökével beszélgetett.

Korlátozzák a pártok út menti plakátjait
http://www.origo.hu/itthon/20140120-betiltottak-partok-utmenti-plakatjait.html
Pár napja közterületi reklámnak számítanak a pártok plakátjai is. Ezzel egy rakás helyen tilos lesz választási plakátokat elhelyezni, vagy csak távolabb függeszthetik ki.

76 nap múlva szavazunk
http://mno.hu/magyarorszageloben/76-nap-mulva-szavazunk-1206422
Április 6-án választ az ország. 76 nap múlva ilyenkor már mindenki az eredményekre fog várni, de addig még hátravan néhány fontos határidő. Ezeket tekintettük át a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével, Pálffy Ilonával.

Így szavazunk áprilisban
http://www.hirado.hu/2014/01/19/br-igy-szavazunk-aprilisban/
Kisebb parlament, egyfordulós választás, kopogtató cédula helyett ajánlóívek – számos újdonsággal találkozhatnak a tavaszi országgyűlési választáson a szavazók. Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki a voksolás időpontját.

Április 6-án lesznek a választások
http://www.hirado.hu/2014/01/18/aprilis-6-an-lesznek-a-valasztasok/
Áder János köztársaság elnök április 6-ára tűzte ki az országgyűlési választásokat.

Átalakul a választási bizottság a választásokra
http://hvg.hu/itthon/20140119_Atalakul_a_valasztasi_bizottsag_a_valaszt
Áder János köztársasági elnök április 6-ára tűzte ki a parlamenti választás időpontját. Az országgyűlési és az európai parlamenti választások időszakára a jogszabályok értelmében átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB); az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegáltjai helyére az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek megbízott tagokat.

Ebben hoz újat a 2014-es választás
http://hir6.hu/cikk/92831/ebben_hoz_ujat_a_2014es_valasztas
Április 6-ára írta ki az országgyűlési képviselőválasztást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők. A választás kitűzésével hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert az a választást megelőző 50. napon, azaz február 15-én indul.

Országgyűlési választás 2014: 2014 februárjában kapják meg a választópolgárok a választási értesítők. Választási információk. Híradó este
http://nava.hu/adatlap/?id=1783348 (7:20)

Alapjogokért Központ: biztonságos a nemzetiségi regisztráció
http://nol.hu/belfold/alapjogokert_kozpont__biztonsagos_a_nemzetisegi_regisztracio#
Egyes, nemrégiben kihirdetett és már hatályba lépett rendeletmódosításoknak köszönhetően már kizárhatóak a nemzetiségi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmekkel összefüggő visszaélések - közölte vizsgálata eredményét az Alapjogokért Központ pénteken az MTI-vel.

Benyújtotta népszavazási kezdeményezését az Együtt-PM
http://mandiner.hu/cikk/20140117_benyujtotta_nepszavazasi_kezdemenyezeset_az_egyutt_pm
Benyújtotta népszavazási kérdéseit a paksi erőmű bővítéséről az Együtt-PM a Nemzeti Választási Bizottságnak. A szövetség társelnöke, Jávor Benedek az NVB épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, felszólítják a kormányt, hogy saját hatáskörében is kezdeményezzen népszavazást az új blokkok építéséről.

Február 15-én kezdődik a hivatalos kampány
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1135195-februar-15-en-kezdodik-a-hivatalos-kampany 
Február 15-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya az új jogszabály értelmében, ekkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó új szabályok is.

Össznemzeti parlamentet választunk április 6-án (videó)
http://pannonrtv.com/web/?p=103823

Választás 2014: Mit tegyen a papírral, amit nemrég hozott a posta?
http://hvg.hu/itthon/20140114_Valasztas_2014_Mit_tegyen_a_papirral_amit
Nemcsak a tavaszi országgyűlési, hanem az őszi nemzetiségi önkormányzati választásokra is kérhetik regisztrációjukat azok, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nemrég kipostázott nyomtatványait kitöltik. E nyomtatványon lehet letiltani a kampánycélú adatkezelést, valamint kérni akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.

Ellenőrzi az aláírásokat a választási bizottság
http://www.stop.hu/belfold/ellenorzi-az-alairasokat-a-valasztasi-bizottsag/1208540/
Elrendelte az állatkísérletek elleni európai polgári kezdeményezés összegyűjtött aláírásainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

NVI: nem jár pluszkockázattal a kérelmek online benyújtása/strong>
http://www.hirado.hu/2014/01/09/nvi-nem-jar-pluszkockazattal-a-kerelmek-online-benyujtasa/
Nem jár többletkockázattal, ha a választópolgár online kéri nemzetiségi választópolgárkénti regisztrálását vagy átjelentkezését egy másik szavazókörbe az országgyűlési választáson - tájékoztatta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetet.

Kétszázezer külhoni szavazóra számít az Nemzeti Választási Iroda
http://www.hirado.hu/2014/01/09/br-ketszazezer-kulhoni-szavazora-szamit-az-nvi/
Már százezernél is több külhoni magyar kérte felvételét a választási névjegyzékbe, a legtöbben Romániából és Szerbiából. A Nemzeti Választási Iroda elnöke arra számít, hogy a szavazásig megduplázódhat ez a szám.

dr. Pálffy Ilona-Echo TV Napi aktuális
http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-01-08-napi-aktualis-1-resz
A TASZ választási csalással riogat? Vendég: Pálffy Ilona elnök

Százezer külhoni regisztráló
http://www.magyarhirlap.hu/szazezer-kulhoni-regisztralo
Szerdán vélhetőleg átlépte a százezres határt a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációs kérelmeinek száma. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint keddig 99 987 külhoni magyar kérte felvételét a névjegyzékbe, a szerdán beérkezett adatokat ma teszik közzé az NVI honlapján.

Begyűjtik a roma közmunkások személyes adatait?
http://www.atv.hu/belfold/20140108-igy-meg-lehet-valasztani-az-egyetlen-diszciganyt
A Nemzeti Választási Iroda elnöke az ATV kérdésére közölte: rendeletmódosítást kezdeményeznek, hogy az esetleges visszaélésekről az érintettek is még időben tudomást szerezzenek.

Voksok- Pálffy Ilona
http://mno.hu/magyarorszageloben/voksok-1203893
Idén rendhagyó módon három választást is tartanak Magyarországon, egybeesik ugyanis az országgyűlési és az önkormányzati választással, az európai parlamenti voksolás.

dr. Pálffy Ilona Ma Reggel
http://www.mediaklikk.hu/musor/ma-reggel/ (20:25)
Saját listára szavazhatnak a nemzetiségiek

Hogyan szavazhatnak az itt élő uniós polgárok?
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-606445
A Nemzeti Választási Iroda honlapján már nyilatkozhatnak az Európai Unió többi tagállamának Magyarországon élő polgárai, hogy az európai parlamenti választáson anyaországukban vagy Magyarországon kívánnak-e szavazni. A lehetőségről 15-ödikétől postán is értesítik a nagyjából 100 ezer érintettet- mondta el az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

2014-ben először szavazhatnak a külhoni magyarok
http://pannonrtv.com/web/?p=101598
98,5 ezer regisztrációs kérelem érkezett a tavaszi magyarországi országgyűlési választásra – nyilatkozta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Pannon RTV-nek.

Kampány: Bárki letilthatja az adatait
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/233695

Ragaszthatunk-e kampányplakátot a villanyoszlopra?
http://hvg.hu/itthon/20140107_kampany_pkalat_villanyoszlop
Az idei választási kampányok körüli megválaszolatlan kérdések egyike, hogy vajon szabad-e a villanyoszlopokra plakátolni, hiszen ezt korábban – a közúti közlekedési törvényben – megtiltották. A miniszter szerint a választási plakát nem kereskedelmi hirdetés, így szerinte igen, de azt javasolja, azért inkább kérdezzék meg a választási irodát is.

A választás napjának bejelentése január 6-tól várható
http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-606788
Akár már a január 6-án kezdődő héten bejelentheti a tavaszi parlamenti választás időpontját az államfő.

A Magyarországon élő uniós polgárok eldönthetik, hol kívánnak szavazni az EP-választáson
http://nol.hu/belfold/a_magyarorszagon_elo_unios_polgarok_eldonthetik__hol_kivannak_szavazni_az_ep-valasztason
Már nyilatkozhatnak az Európai Unió többi tagállamának Magyarországon élő polgárai, hogy az Európai Parlament (EP) tagjainak májusi választásán anyaországukban vagy Magyarországon kívánnak-e szavazni.

Sportcsarnokban szavazhatnak a londoni magyarok
http://hvg.hu/itthon/20140102_valasztas_2014_kulfoldon_szavazok
A külügyi államtitkár szerint 350 ezer olyan magyar választó élhet külföldön, akinek nem adott a levélben voksolás lehetősége. A többségük két országban koncentrálódik, nagy számuk miatt nekik – a helyi hatóságok engedélyével – különleges megoldásokat találnak ki. A több mint félmilló, kedvezményesen honosított határon túli magyar közül eddig 95 ezer regisztrált a választásra.

Legalább háromszor választanak a magyarok idén
http://hvg.hu/itthon/20140105_Legalabb_haromszor_valasztanak_a_magyarok
Az általános választások éve lesz 2014 Magyarországon, tavasszal országgyűlési képviselőket választanak, májusban az Európai Parlament magyar képviselőit, októberben pedig főpolgármestert, polgármestereket és önkormányzati képviselőket. Ősszel választják meg a nemzetiségek is a helyi, területi és országos önkormányzati képviselőiket.

Postázzák a nemzetiségi regisztrációs kérelem nyomtatványait
http://www.ma.hu/belfold/197542/Postazzak_a_nemzetisegi_regisztracios_kerelem_nyomtatvanyait
Már postázzák a nemzetiségi regisztrációs kérelem nyomtatványait, a következő napokban valamennyi - több mint 4 millió - magyarországi háztartás postaládájába megérkezik a nyomtatvány.