1263/2014. NVB határozat - a Kolónia Civil Egyesület jelölő szervezetként való nyilvántartásba vételének tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1263/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság a Kolónia Civil Egyesület (1089 Budapest, Delej utca 51. 8. lh. I/11.) jelölő szervezetként való nyilvántartásba vételének tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a Kolónia Civil Egyesületet, mint jelölő szervezetet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásán nyilvántartásba veszi.
A Nemzeti Választási Bizottság a jelölő szervezet által, a bejelentkezéshez csatolt jelkép használatát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi választási eljárásában nem engedélyezi.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. augusztus 29-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
A Kolónia Civil Egyesület 2014. augusztus 25-én, mint jelölő szervezet kérte nyilvántartásba vételét a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásán.
A szervezet bejelentkezéséhez csatolta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a választási eljárásban használandó nyomtatványokról szóló 4/2014. (VII. 24.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) 10. számú melléklete (a továbbiakban: P3 jelű formanyomtatvány) szerinti formanyomtatványt és emblémáját. A szervezet által benyújtott embléma egy fekete téglalapban a „Független Képviselőket Budaörsért” feliratot tartalmazza, egyéb a szervezet hivatalos vagy rövidített nevére, a civil szervezetek nyilvántartásában az egyesület cél szerinti besorolására utaló feliratot vagy képi, grafikai elemet nem. 
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 158. § (2) bekezdése szerint a jelölő szervezet kérése alapján mind a listás, mind az egyéni szavazólapon fel kell tüntetni a jelölő szervezet jelképének szürkeárnyalatos képét.
A Ve. fentiekben hivatkozott, illetve a 2. § c) és e) pontjában rögzített, esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvekből is következik, hogy a jelölő szervezet által a választási eljárásban használt emblémájának, hasonlóan annak nevéhez és rövidített nevéhez, a választópolgárok általi beazonosítását szolgáló funkciója, szerepe van, megkülönbözteti, és ezáltal egyedivé teszi a választási eljárásban részt vevő szervezetet a többi jelölő szervezethez képest. Éppen ezért, amennyiben a szervezet emblémája nem kizárólag egy képből, vagy grafikai elemből áll, hanem valamilyen feliratot is tartalmaz, fontos, hogy az emblémán elhelyezett szöveges tartalom logikai vagy nyelvtani kapcsolatban legyen a szervezet teljes vagy rövidített nevével, vagy egyértelmű asszociációt mutasson a civil szervezetek nyilvántartásában rögzített céljával. A Nemzeti Választási Bizottság hasonló jogértelmezést fogadott el – a Kúria által Kvk.II.37.110/2014/2. számú végzésével is jóváhagyott – 43/2014. számú határozatában.
A Bizottság álláspontja szerint a szervezettel semmilyen logikai vagy egyéb kapcsolatba nem hozható embléma nem szolgálja a logónak a választási eljárásról szóló törvény szerinti szabályozási célját, azaz a szervezet egyedi megjelölését és egyértelmű beazonosíthatóságát, mely miatt az alkalmas lehet a választópolgárok megtévesztésére, ezért annak a választási eljárásban való használata felvetheti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelv sérelmét is.
Tekintettel arra, hogy a jelölő szervezet által a bejelentkezéshez csatolt embléma teljes egészében a „Független Képviselőket Budaörsért” felirat, mely sem a szervezet nevével, sem annak rövidített nevével, a K.C.E-vel, sem a civil szervezetek nyilvántartása szerinti településfejlesztési tevékenységgel, mint az egyesület cél szerinti tevékenységével semmilyen összefüggést nem mutat, így annak használatát fent kifejtett indokok alapján a Nemzeti Választási Bizottság a választási eljárásban nem engedélyezi.
Fentiek alapján a Bizottság a Kolónia Civil Egyesületet a bejelentkezéshez csatolt embléma nélkül veszi jelölő szervezetként nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi választásán.
A Nemzeti Választási Bizottság egyebekben megjegyzi, hogy az embléma használatának visszautasítása nem jelenti azt, hogy az azon található feliratot a szervezet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának kampányában szlogenként, jelmondataként ne használhatná, azonban embléma formájában az a szervezet azonosítására nem alkalmas.
II.
A határozat a Ve. 2. § c) és e) pontján, a 3. § 3. pontján, a 119. §-án, a 132. §-án, a 158. § (2) bekezdésén, a 307/D. §-án, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
 
Budapest, 2014. augusztus 26.
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke