1052/2014. NVB határozat a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt által az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán állított közös lista nyilvántartásba vételének tárgyában

A Nemzeti Választási Bizottság
1052/2014. számú határozata

 
A Nemzeti Választási Bizottság a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség (1062 Budapest, Lendvay utca 28.) és a Kereszténydemokrata Néppárt (1078 Budapest, István út 44. I/14.) által az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán állított közös lista nyilvántartásba vételének tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelölő szervezetek által – az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán – állított közös listát nyilvántartásba veszi.
A Nemzeti Választási Bizottság a közös listán szereplő jelölteket és sorrendjüket jelen határozat melléklete szerint állapítja meg.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. április 21-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt, mint jelölő szervezetek az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán az általuk állított közös listát 2014. április 17-én 63 fő jelölttel bejelentették. A lista bejelentésével egyidejűleg 10.993 ajánlóívet adtak át.
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 338. § (1)-(2) bekezdései szerint a listát legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon kell bejelenteni, melyet a Nemzeti Választási Bizottság vesz nyilvántartásba.
Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Epvjt.) 5. §-a szerint listát a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint bejegyzett pártok állíthatnak. Két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek. A listaállításhoz legalább 20 000 választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges.
Az ajánlások ellenőrzésének eredményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a jelölő szervezetek által benyújtott érvényes ajánlások száma 24.398, amely meghaladja az Epvjt. 5. §-ának (2) bekezdésében előírt mennyiséget.
A Ve. 129. §-a szerint a lista bejelentésének tartalmaznia kell a listán állított valamennyi jelölt nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, valamint nyilatkozatát arról, hogy a jelölést elfogadja, nincs olyan tisztsége, amely összeférhetetlen a képviselői megbízatással, illetve megválasztása esetén arról lemond.
A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a listán megszerezhető mandátumok száma. A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.
A Ve. 3. § 9. pontja szerint a név a házassági családi és utónév, ennek hiányában, valamint az anyja neve esetén a születési családi és utónév.
A Nemzeti Választási Bizottság a közös listán szereplő jelölteket a központi névjegyzékben szereplő adataik szerint veszi nyilvántartásba. Ennek megfelelően a közös lista 17. számú jelöltjét, akinek a központi névjegyzék adataitól eltérően a bejelentett listán második utóneve elhagyásra került, illetve a 24. számú jelöltet, akinek a „dr” jelzés anélkül került nevénél feltüntetésre, hogy az szerepelne a névjegyzékben, a központi névjegyzék adatainak megfelelően veszi nyilvántartásba.
Tekintettel arra, hogy a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelölő szervezetek közös listájának bejelentése a törvényes feltételnek megfelel, ezért azt a Nemzeti Választási Bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint nyilvántartásba veszi.
II.
A határozat az Epvjt. 5. §-án, a Ve. 3. § 9. pontján, a 127. §-án, a 129. § (1) bekezdésén, a 132. §-án, a 133. § (1) bekezdésén, a 331. §-án, a 338. §-án, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. április 18.
  
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke