Tájékoztatás a fogyatékossággal élő választópolgárok számára

A fogyatékossággal élő választópolgárok választójoguk zökkenőmentesen gyakorlása érdekében - a mozgóurna mellett - több egyéb lehetőséggel is élhetnek a 2024. évi európai parlamenti és helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokon.

Budapest, 2024. március 21. – A választópolgárok több fajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlása érdekében. Braille-írásos értesítő, könnyen érthető tájékoztató, akadálymentes szavazóhelyiség, Braille-írással ellátott szavazósablon és mozgóurna segíti a fogyatékossággal élő vagy a mozgásában egészségügyi állapotuk miatt akadályozott választókat.

A választópolgárok kérhetik

  • Braille-írással készült értesítő megküldését, mely kérelem benyújtásának határideje 2024. április 2. (kedd) 16.00 óra,
  • a Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségbe és a mozgóurnás szavazás során. A Braille-írással ellátott szavazósablon igénylése iránti kérelem benyújtható 2024. május 31-én (péntek) 16.00 óráig,
  • akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását a szavazás napján. Az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje 2024. június 5. (szerda) 16.00 óra.

A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek. A mozgóurna iránti kérelmet már 2024. április 4-étől (csütörtök) lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, 2024. június 9-én 12 óráig.

Ezeken túl bárki kérheti a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, melyhez 2024. április 2-án (kedd) 16.00 óráig szükséges benyújtani kérelmüket.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét igénybe veheti.

Valamennyi kérelem benyújtható online a valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is a helyi választási irodákban. A fogyatékossággal élő választópolgárok szavazásával kapcsolatos bővebb információk itt érhetőek el.

NVI Sajtó

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben