Még a választás napján is kérhető mozgóurna

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe szavazni, mozgóurnát igényelhetnek. Mozgóurnát igényelni a választás napján, vagyis június 9-én 12 óráig van lehetőség.

Budapest, 2024. május 29. – A június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok mozgóurnával is szavazhatnak, amennyiben egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak a szavazóhelyiségbe elmenni és ott leadni szavazatukat.

Fontos, hogy mozgóurnát nem lehet igényelni szavazásnapi munkavégzésre hivatkozva, azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2014. évi I. törvény 2022-es módosulása alapján a munkavállalók számára, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról 2015. évi XLII. törvény alapján a hivatásos állomány (pl. rendőr) számára lehetővé kell tenni, hogy az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán, továbbá népszavazáson szavazhasson.

Erre hivatkozással kérheti a munkavállaló, hogy munkáltatója engedélyezze számára a szavazás idejére a távolmaradást.

A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania, mely beadható online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve postai úton is bármely helyi választási irodához.

A korábbi választásokhoz képest újdonság, hogy ha a mozgóurnát igénylő választópolgár megjelenik a szavazóhelyiségben, akkor ott leadhatja szavazatát, amennyiben a mozgóurna a szavazóhelyiségben van.

Fontos kiemelni, hogy a mozgóurna iránti kérelem benyújtása esetén a kérelem a közös eljárás minden választására, azaz az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választására is vonatkozik.

A mozgóurna iránti kérelem benyújtásával kapcsolatos határidők a benyújtás módja alapján változhatnak a következők szerint:

  • online, ügyfélkapus azonosítás nélkül 2024. június 5-én (szerda) 16 óráig nyújtható be kérelem;
  • online, ügyfélkapus azonosítással 2024. június 9-én 12 óráig van lehetőség a kérelem benyújtására;
  • a kérelem postai úton történő benyújtása esetén 2024. június 5-én (szerda) 16 óráig kell megérkeznie a kérelemnek a helyi választási irodához;
  • személyesen 2024. június 7-én (péntek) 10 óráig nyújtható be kérelem a helyi választási irodához;
  • a kézbesítési meghatalmazott útján benyújtott kérelmek beadhatóak 2024. június 7-én (péntek) 10 óráig a helyi választási irodához, illetve a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz;
  • kézbesítővel történő igénylés esetén 2024. június 5-én (szerda) 16 óráig nyújtható be kérelem a helyi választási irodához, míg a szavazás napján délig a szavazatszámláló bizottsághoz.

A mozgóurna iránti kérelem 2024. június 7-én (péntek) 10 óráig vonható vissza.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben