Egy hét múlva lejár az uniós állampolgárok választási regisztrációja

2024. május 24-éig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós választópolgárok, akik a június 9-i európai parlamenti választáson a magyar listákra kívánnak szavazni.

Budapest, 2024. május 17. – Még egy hétig, vagyis 2024. május 24-én 16 óráig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok az uniós állampolgárok, akik az Európai Parlament tagjainak június 9-i választásán magyar listákra szavaznának. A regisztrációt az Európai Unió más tagállamának állampolgárai kérhetik, amennyiben rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Az európai parlamenti választáson a választópolgárok csak egy országban adhatják le szavazatukat. A Nemzeti Választási Iroda ezért a sikeres regisztrációt követően értesíti az uniós választópolgár állampolgársága szerinti választási hatóságot, akik törlik a személyt az ottani választási névjegyzékből. Így biztosítják az Európai Unión belül, hogy minden választópolgár csak egy helyen szavazhasson.

Fontos kiemelni, hogy az uniós választópolgár a regisztrációt követően mindaddig szerepel a magyarországi névjegyzékben – vagyis az állampolgársága szerinti tagállamban nem szavazhat az európai parlamenti választáson – amíg nem kéri törlését, szünteti meg magyarországi lakcímét vagy veszíti el választójogát.

A június 9-i európai parlamenti választás vonatkozásában az uniós állampolgárok 2024. május 30-án 16 óráig kérhetik a magyarországi névjegyzékből való törlésüket.

A névjegyzékbe vétel/törlés iránti kérelem benyújtható elektronikus azonosítást követően online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben