Tájékoztatás a nemzetiségi önkormányzati választásra benyújtható kérelmekről

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2024. június 9-ére tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. A nemzetiségi önkormányzati választáson azok a választópolgárok vehetnek részt, akik a jogszabályban megszabott határidőig kérik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.

Budapest, 2024. április 2. – A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával egy időben, vagyis 2024. június 9-én választják meg a 13 magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait.

A magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok 2024. május 31-én 16.00 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és jelöltként sem indulhat azon. A nemzetiségi névjegyzékből való törlésüket szintén május 31-én 16.00 óráig kérhetik a választópolgárok.

A nemzetiségi önkormányzati választással kapcsolatos kérelmek benyújthatóak online a www.valasztas.hu internetes oldalon, vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában. A választási kérelmekkel kapcsolatos információk itt érhetőek el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben