Átadta az NVI az aláírásgyűjtő íveket

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) átadta azokat az aláírásgyűjtő íveket a magánszemély szervező részére, amelyen az általa kezdeményezett országos népszavazási kérdés támogató nyilatkozatai gyűjthetők.

A Nemzeti Választási Iroda május 23-án délelőtt átadta azt a 20 ezer darab aláírásgyűjtő ívet, amelyet egy magánszemély igényelt az általa kezdeményezett, a Nemzeti Választási Bizottság által korábban hitelesített népszavazási kérdésben. A kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Az aláírásgyűjtésre és az ívek leadására az ívek átvételét követő naptól számított 120 nap áll rendelkezésére a kezdeményezőnek. Legalább 100 ezer érvényes támogatói nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a kérdésben népszavazás elrendelését, míg az Országgyűlés a határidőn belül gyűjtött 200 ezer érvényes aláírás esetén kötelezően rendeli el a népszavazást az adott kérdésben.

Az országos népszavazásokkal kapcsolatos további tudnivalók itt olvashatók.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben