SAJTÓKÖZLEMÉNY - Kidolgozta e-ügyintézési javaslatait az NVI

Budapest, 2023.03.08. – A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mai napon átadta az Igazságügyi Minisztérium részére a választási eljárásról szóló törvényt, és az egyéb jogszabályokat érintő jogalkotási javaslatait az elektronikus úton történő ügyintézés (e-ügyintézés) elősegítése céljából.

Az NVI az elmúlt időszakban kidolgozta és - élve a jogszabályból fakadó lehetőségével - elküldte az Igazságügyi Minisztérium részére az e-ügyintézés eszköztárának megújítására és kiterjesztésére szolgáló törvénymódosító javaslatait. A törvényjavaslat célja a választási eljárás modernizálása, illetve az ügyintézés megkönnyítése az ügyfelek és a választási szervek számára egyaránt.

A jogalkotási javaslatok között az elektronikus ügyfélazonosítás kiterjesztése és az automatikus döntéshozatali eljárás bevezetése is szerepel. A módosítások révén létrejöhet az összhang a választási eljárásról szóló törvény és az elektronikus ügyintézésről szóló törvény között, emellett a módosítás - néhány kivételtől eltekintve - kivezeti az azonosítás nélküli ügyintézési módokat is.

Az NVI a javaslatcsomagot a parlamenti pártok részére is megküldte, így ők is megtehetik ezzel kapcsolatos javaslataikat, észrevételeiket az Iroda felé.

A jogalkotási javaslat ide kattintva érhető el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben