SAJTÓKÖZLEMÉNY - Elérhetővé vált az online ajánlás-ellenőrzés

Budapest, 2022.02.17. - Lezárult a tesztüzem, így már minden választópolgár számára ellenőrizhető az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta.

Éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda (NVI), melynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában. A fejlesztés segítségével az országos népszavazások vonatkozásában is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz, azonosítást követően. Ez lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos azonosítás vagy videós azonosítás. A használattal kapcsolatos további részletek itt olvashatók. Fontos megjegyezni, hogy a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyek ellenőrzésére sor került. Utóbbi igaz a népszavazások aláírásaira is.

A fejlesztés elérhetővé válását követően dr. Nagy Attila, az NVI elnöke kiemelte: „az új ellenőrzési lehetőség megkönnyíti és digitalizálja az eddigi folyamatot. Azt várjuk, hogy a Kit ajánlottam? elnevezésű fejlesztés elősegíti a választások tisztaságát és erősíti a közbizalmat.” Azzal, hogy minden választópolgár számára nyitva áll az ellenőrzés lehetősége könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Amennyiben a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, úgy kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.

Az új szolgálatatás mellett az ajánlások vagy aláírások ellenőrzésére papír alapon, illetve személyesen továbbra is van lehetőség.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben