TÁJÉKOZTATÁS- Továbbra is kérhető a külképviseleti névjegyzékbe vétel – változás Kínában

Új határidőre kell figyelnie a kínai helyszínen szavazóknak, közben továbbra is folyamatosan kérhető a külképviseleti névjegyzékbe vétel a szavazás napjára.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik április 3-án nem tartózkodnak Magyarországon, szavazatukat valamelyik magyar külképviseleten adhatják le. Január 27-étől van lehetőség kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt a választó magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (jegyzőtől). A kérelem benyújtható személyesen, levélben, online a magyarorszag.hu honlapon március 25-éig. Az NVI a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve saját honlapján közzéteszi a külképviseleti választási irodák címét, változás esetén pedig haladéktalanul frissíti a listát. Külképviseleti szavazásra minden olyan kijelölt helyen lehetőség lesz, ahol azt a fogadó ország biztonsági körülményei, illetve járványügyi előírásai lehetővé teszik.

Változás a kínai külképviseleteknél

A Nemzeti Választási Iroda felhívja a figyelmet, hogy a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet. Emiatt a Kínában lévő és ott szavazást lebonyolító négy külképviseletet érintően a névjegyzékbe vételi kérelem leadására vonatkozó határidő korábban zárul. A február 28-án este megjelent kormányrendelet szerint azok, akik Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj magyar külképviseletén élnének választójogukkal az áprilisi országgyűlési választás és országos népszavazások vonatkozásában, legkésőbb március 7-én 16.00 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A határidő módosítását a szavazás logisztikai előkészületei teszik szükségessé, tekintettel arra, hogy a távol-keleti országban továbbra is rendkívül szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok érvényesek. A már 2018-ban is szavazást lebonyolító kínai külképviseleteken összességében mintegy 200 fő adta le szavazatát.

A Nemzeti Választási Iroda a fentiekkel párhuzamosan a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja, hogy a nevezett külképviseleteken történő szavazás helyett az érintettek lehetőség szerint más módon éljenek választójogukkal. Kérjük a választópolgárokat, hogy fokozott figyelemmel és folyamatosan kövessék nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet és a Nemzeti Választási Iroda honlapját.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben