A Velencei Bizottság és az NVI közösen értékelte az idei választásokat

A 2022. évi országgyűlési képviselők általános választása és az országos népszavazások tapasztalatairól tartott internetes konferenciát hétfőn a Velencei Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A Velencei Bizottság kezdeményezésére, de közös szervezésben megvalósult szakmai egyeztetésen a Nemzeti Választási Iroda elnöke is felszólalt. Dr. Nagy Attila beszédében üdvözölte a Velencei Bizottság munkáját és röviden beszámolt a választás szervezésének sarokpontjairól és az idei választás újdonságairól.

A konferencián – az NVI munkatársai mellett – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői is részt vettek. A felek kitértek többek között a választási igazgatás hatékonyságára és a jogorvoslati rendszer sajátosságaira, valamint megvitatták az EBESZ egyes ajánlásait.

A Nemzeti Választási Iroda a 2022-es választások lebonyolításának minden szakaszában, így már az előkészületek idején is együttműködött és érdemi egyeztetéseket folytatott a különböző nemzetközi szervezetekkel. A Velencei Bizottsággal a felkészülés jegyében már 2021 őszén elkezdődött a közös munka, ezt a folyamatot zárta a mostani online konferencia.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben