SAJTÓKÖZLEMÉNY - Az NVI és NVB együttműködik az EBESZ-szel

Budapest, 2022.01.18. - A Nemzeti Választási Iroda elnöke és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségét.

Dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Dr. Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ma délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit. A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette. A küldöttség január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.


A megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket. Nagy Attila kiemelte: "A Nemzeti Választási Iroda együttműködéséről biztosítja az EBESZ-t, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy tevékenységükkel összefüggésben objektíven járjanak el." A találkozót követően Téglási András is reményét fejezte ki a konstruktív együttműködést illetően.


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet legutóbb 2019-ben járt az NVI-nél. Ekkor a felek áttekintették az EBESZ/ODIHR által a 2018-as országgyűlési választásokat követően megfogalmazott ajánlásokat, és a kapcsolódó törvényi változásokat. Akkor - és a korábbi jelentésekben is - arról számolt be az EBESZ, hogy a választások megszervezése és lebonyolítása (ami az NVI-t közvetlenül érinti) zökkenőmentes volt.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben