SAJTÓKÖZLEMÉNY - Kidolgozta javaslatcsomagját az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) összeállította és június 20-án, hétfőn átadta az Igazságügyi Minisztérium részére a választási eljárásról szóló törvényt és az egyéb jogszabályokat érintő módosító javaslatait.

Az Iroda az elmúlt hetekben a helyi és területi választási szervek bevonásával kiértékelte a 2022-es országgyűlési választás és az országos népszavazások szervezését és lebonyolítását.  A jogalkotási javaslatcsomag a tapasztalatok összesítését követően, az Alkotmánybíróság, a Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság döntéseire is figyelemmel készült. A Nemzeti Választási Iroda június 20-án a több mint 50 pontból álló javaslatcsomagot – élve a jogszabályból fakadó lehetőségével – elküldte az Igazságügyi Minisztérium részére.

Az egyes választási tárgyú törvények felülvizsgálatát és a részletszabályok módosítását, pontosítását alapvetően a közös eljárásban bonyolított választások során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatok teszik szükségessé.

Dr. Nagy Attila, az NVI elnöke levelében egyúttal felhívta az igazságügyi miniszter figyelemét arra, hogy Pest megye 7 országgyűlési egyéni választókerületében a választásra jogosultak száma az országgyűlési egyéni választókerületek választásra jogosultjainak országos számtani átlagától húsz százaléknál nagyobb mértékben tér el.  Az aránytalanságok orvoslása érdekében az országgyűlési egyéni választókerületek területi beosztásának módosítása legkésőbb 2024. év végét megelőzően indokolt.

Fentieken túl, mivel a Nemzeti Választási Iroda elkötelezett abban, hogy a választási eljárásban egyre nagyobb teret nyerjen az e-ügyintézés, e tárgykörben, a jogszabályi feltételek megteremtése céljából egyeztetést kezdeményezett.

A jogalkotási javaslatok a valasztas.hu oldalon elérhetők, ide kattintva.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben