SAJTÓKÖZLEMÉNY - Befejezte az NVI a levélszavazatok előzetes összesítését

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a levélszavazatok pártlistás szavazólapjainak előzetes összesítését.

A Nemzeti Választási Iroda befejezte az április 3-i országgyűlési választás kapcsán leadott levélszavazatok előzetes összesítését. Az NVI-hez a végleges adatok szerint 318 083 szavazási levélcsomag érkezett vissza. Végül 264 031 lett az érvényes pártlistás levélszavazatok száma, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 50 ezernél volt érvénytelen a szavazási irat. A további részletek és eredmények a valasztas.hu oldalon olvashatók.

Az Iroda az előzetes összesítés részeként informatikai alkalmazás segítségével beszkennelte a levélben szavazók szavazólapjait és elvégezte az országos listás szavazatok előzetes megszámlálását. Ezt követően a szavazatokat kézzel megszámolja, a végeredményt pedig majd a kézi számlálás eredménye adja. Az NVI emellett már a levélszavazatok népszavazási szavazólapjainak összesítésén is dolgozik.

A mai napon mind a 106 Országgyűlési Egyéni Választókerület (OEVK) egy-egy szavazatszámláló bizottsága dolgozik abban a szavazókörben, ahová az átjelentkezők és a külképviseleti szavazáson résztvevők voksai megérkeztek. Ezeket a szavazatokat a kijelölt szavazókörök voksaival együtt számlálják meg. Ez alapján az Országos Egyéni Választókerületi Bizottságok még ma megállapítják a szavazás egyéni választókerületi eredményét. Végül a Területi Választási Bizottságok szintén a mai napon állapítják meg az országos listás választás részeredményét.   

 

NVB - Eredmény megállapítása

Felhívjuk a figyelmet, hogy az országos listás választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság határozatban állapítja majd meg, legkésőbb április 22-én.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben