SAJTÓKÖZLEMÉNY - Kiemelkedő fontosságú az SZSZB tagok feladata

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) tagjainak feladatára, azok fontosságára, valamint a felelősségteljes munkavégzésre hívja fel a figyelmet.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az április 3-i választásokhoz közeledve kiemelkedő szerepük miatt felhívja a több mint 80 ezer szavazatszámláló bizottsági tag figyelmét (delegált és választott tagok összesen) a szavazás napján végzett munkájuk fontosságára. Az SZSZB tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak.

A szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik. Sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat. Az SZSZB testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és e körben másokra kötelező intézkedéseket tehet. Szavazategyenlőség esetén is az elnök szavazata dönt. A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az SZSZB - a jegyzőkönyv elkészítése mellett - kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását. Az SZSZB tagjai a Helyi Választási Irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben a szavazás ideje alatt.

Különlegesség, hogy az ellátott feladatot követően minden szavazatszámláló bizottsági tag 2022. április 4-én, azaz hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

A Nemzeti Választási Iroda üdvözli, hogy az április 3-i választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott SZSZB tag vesz részt, és bízik abban, hogy jelenlétük segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását.

Az NVI jó munkát kíván minden bizottsági tagnak!

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben