SAJTÓKÖZLEMÉNY - Jóval a határidő előtt kiadja az NVI az újabb íveket

2021. december 21., Budapest - A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a speciális eljárással gyártott aláírásgyűjtő ívek ezreit az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adja ki a szervezőnek.

Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély, szervezőként a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Ezt az igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette. Az Iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 aláírásgyűjtő ívet adott ki a szervező részére, akinek második kérelme – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – december 20-án délután érkezett az NVI-hez, melyben újabb aláírásgyűjtő íveket igényelt. Ezeket is haladéktalanul, már december 23-án vagyis mindössze három nap alatt kiadja a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben (Nsztv.) előírt határidő öt nap.

Az aláírásgyűjtő ívek egyedi sorszámmal és másolásvédelemmel ellátott hivatalos dokumentumok, melyek előállítása is szabályozott időben és keretek között történik. Egy íven 15 aláírás szerepelhet, így 26 667 íven - kérdésenként - szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt a szervező, mellyel a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret.

Mindez jól mutatja, hogy a sajtóban megjelentekkel szemben a Nemzeti Választási Iroda a szervezővel együttműködve és a törvényi határidőket betartva látta és látja el a népszavazással összefüggő feladatait.

 

NVI Sajtó

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben