SAJTÓKÖZLEMÉNY - Az NVI kiadta az aláírásgyűjtő íveket

Budapest, 2021.12.15. - A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerda délután átadta a szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély részére a népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit.

A szervező a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán kérdésenként 26 667 ívet igényelt, de az aláírásgyűjtés ideje alatt bármikor igényelhetők további aláírásgyűjtő ívek. Egy íven legfeljebb 15 aláírás szerepelhet. A gyűjtésre a szervezőnek 120 napja van, ezt követően pedig az NVI-nek 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően ellenőrizze.  A gyűjtési időszak alatt legalább 200 ezer érvényes aláírás megszerzése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást.

Az aláírásgyűjtés az alábbi két kérdésben kezdődhet meg:

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” (20/2021. NVB határozat, Knk.I.40.792/2021/10. sz. kúriai végzés)
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?” (24/2021. NVB határozat, Knk.I.40.793/2021/9. sz. kúriai végzés)