Sajtóközlemény - Kihirdették az idei „Túl az első X-en” vetélkedő győzteseit

Az Eötvös József Gimnázium csapata nyerte meg a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű országos középiskolai vetélkedő idei döntőjét. A versenyt a járványhelyzet miatt a virtuális térben rendezték meg, a zsűri elnöke ezúttal dr. Varga Judit igazságügyi miniszter volt. A középiskolai megmérettetést már ötödik alkalommal szervezte meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

A tudáspróbán első helyezést ért el a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium „Legjobbak” elnevezésű csapata. Második helyezett lett a szintén fővárosi Bornemisza Péter Gimnázium „Pollux” nevű csapata, míg harmadik helyezést ért el a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium „Coochie man” nevű csapata. 

Dr. Varga Judit hiánypótlónak nevezte az ifjúsági vetélkedőt. „A járványhelyzet próbára tette ugyan a versenyt, de annak jelentőségét nem csorbította.” – fogalmazott az igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy a döntőbe kerülés kimagasló teljesítmény volt a tanulók részéről. Dr. Nagy Attila, az NVI elnöke az online verseny nyitányakor hangsúlyozta: büszke arra, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is sikerült megszervezni a középiskolásoknak szóló tudáspróbát. Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Választási Irodával történő együttműködés immár ötödik éve sikeresen zajlik és a vetélkedő továbbra is nagyon népszerű a fiatalok körében.

A rendkívüli helyzetre tekintettel ezt az alkalmat is online formában bonyolították. A dobogós csapatok és felkészítőik között nagyértékű műszaki cikk utalványt osztottak szét a szervezők. A győztes csapat tagjai az Európai Parlament virtuális „Euroscola” napján is részt vehetnek, melyet idén David Sassoli, az EP elnöke nyit meg.

A döntőben a lexikális tudás számonkérése mellett a középdöntőn már bemutatott szavazásra buzdító applikációk népszerűsítése volt a versenyzők feladata. Ezt saját gyártású, promóciós videókon keresztül tették, melyeket a legismertebb közösségi felületekre szántak. A versenyre a 14-18 éves korosztály diákjai négyfős csapatokat alkotva jelentkezhettek. Összesen 120 csapat (480 diák) jelentkezett a megmérettetésre, közülük a regionális középdöntőket követően 12 csapat jutott a mai országos döntőbe.

A vetélkedő célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

Az országos döntő eredményei elérhetők itt.


A középiskolai vetélkedő részletei...

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben