Sajtóközlemény

Nem igaz az az állítás, hogy az ukrán határ közelében „többezren” létesítettek lakcímet. A szóban forgó településeken 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő tartózkodási helyet (beleértve a kiskorúakat is).

A Nemzeti Választási Iroda a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján megvizsgálta, hogyan alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád, és Zsarolyán lakossága.

Ahogy a mellékelt táblázatból látható, a hét település lakossága 2018. január 1-jén 5882 fő volt. 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő létesített tartózkodási helyet ezeken a településeken.

Csak a választópolgárokat vizsgálva: a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502 fő, a szavazás napján 3962 fő, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 fő (62,9 százalék, vagyis az országos átlagnál alacsonyabb).

Vagyis összességében elmondható: akár a népesség-nyilvántartás, akár a választópolgárokat nyilvántartó központi névjegyzék adatait vizsgáljuk, nem igaz az az állítás, hogy „többezren” létesítettek lakcímet a szóban forgó településeken.

A magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Azok a magyar választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, a sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben