Sajtóközlemény

Hivatkozással a Kúria mai Kvk.IV.37.484/2018/3 sz. határozatára a Magyar Szocialista Párt által 2018. április 17-én a Nemzeti Választási Iroda tevékenységével szemben benyújtott 754/2018. számú NVB határozat elleni bírósági felülvizsgálati kérelmével kapcsolatban, a Nemzeti Választási Iroda az alábbiakat közli.

Az MSZP fenti NVB határozat elleni felülvizsgálati kérelmét a Kúria a párt által kifogásolt három pont közül kettőben nem találta megalapozottnak. Az NVB döntését részben megváltoztatva ugyanakkor kötelezte az NVI elnökét, hogy a 2018. április 8-ai választási adatok log-állományai érdemi megtekintését az MSZP számára tegye lehetővé.

A Nemzeti Választási Iroda kiemeli, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal, legelőször 2018. április 14-én biztosított lehetőséget a választási informatikai rendszer adatállományai kezelésének kontrollálására az azt igénylő, országos listát állító pártok, jelölőszervezetek számára.  

Az NVI hangsúlyozza, hogy ezek közül az időpontok közül kettő az MSZP általi kúriai felülvizsgálati kérelem benyújtását megelőző időszakra esett, míg a harmadik találkozó a felülvizsgálati kérelem benyújtásának napjára került az összes érintett fél értesítése mellett kitűzésre.

Mindezek alapján a Nemzeti Választási Iroda értetlenül áll a felülvizsgálati kérelem azon tartalma előtt, miszerint az MSZP-nek az NVI nem biztosított lehetőséget a betekintésre. Az Iroda ugyanakkor hangsúlyozza, hogy figyelemmel a mai kúriai döntésre, természetesen ismételten lehetőséget fog nyújtani az adatállományok kontrolljára, a log-állományok megtekintésére, melynek időpontjáról a pártok külön értesítést kapnak. 

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben