A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat a választási informatikai rendszerről

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatást adott az informatikai felkészültség állapotáról, a biztonsági intézkedések, a fejlesztések valamint az informatikai infrastruktúra helyzetéről. A tájékoztatón, amely már a második volt a 2018-as országgyűlési választások előtt, a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vettek részt.

A Nemzeti Választási Iroda kiemelte, hogy a választási informatikai szakrendszerek készültségi állapota a tervezetteknek és az időarányosan elvártaknak megfelelően alakul. Az NVI tájékoztatta a pártokat, hogy az elmúlt időszak nemzetközi tapasztalatai alapján a korábban már jól vizsgázott informatikai rendszert megtartva, a 2018-as országgyűlési választásokon a biztonság fokozására helyezi a hangsúlyt.

Az idei választásra történt meg a Választási Kapu bevezetése és beüzemelése, mely biztosítja a választási szakrendszerek még biztonságosabb elérését a választási ügyintézők számára. A felhasználók 2018-ban már a Választási Kapun keresztül, elektronikus személyazonosító igazolvánnyal történő azonosítást követően léphetnek be a választási informatikai szakrendszerekbe. A fejlesztés jelentősége, hogy az ország több ezer pontján dolgozó több tízezer ügyintéző tevékenysége így egyenként nyomonkövethetővé vált.  Az NVI kiemelte, hogy az első országos, január eleji próba tapasztalatai alapján a fejlesztés finomhangolása sikeres volt.  

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben