Szatmárnémeti diákok nyerték meg a Kárpát-medencei vetélkedőt

Budapest, 2017. december 14. – A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium „Éneklő Borz” nevű csapata nyerte meg a „Demokrácia 1x1” elnevezésű középiskolai vetélkedő döntőjét. A fiatalok 159 csapat közül bizonyultak a legjobbnak.

A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2017 szeptemberében „Demokrácia 1x1” néven hirdette meg vetélkedőjét a Kárpát-medencei középiskolás (14-18 éves) diákok számára. A vetélkedő négyfős csapatok között, magyar nyelven zajlott. A versenyre 159 csapat (vagyis 636 külhoni magyar diák) jelentkezett.

A verseny célja az volt, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a következő témakörökben: demokrácia, emberi jogok, állampolgárság, választási rendszer, nemzetközi intézmények.

A vetélkedő három fordulóból állt. Az első fordulóban a diákok saját iskolájukban megírták a tananyag alapján összeállított tesztet. A második fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is.

Az Országházban megtartott mai, utolsó fordulóban a legjobb 11 csapat vett részt: egy-egy csapat a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról, öt csapat Erdélyből, négy csapat a Vajdaságból. A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is.

A versenyen első helyezést ért el a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium „Éneklő Borz” nevű csapata, második lett a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium „Filokrácia” nevű csapata, míg a harmadik helyet a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium „Bulé” nevű csapata szerezte meg.

A fiatalok értékes tárgynyereményben részesültek, és 2018-ban az Európai Parlamentben tehetnek látogatást.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben