Folytatódik a felkészülés a 2018-as országgyűlési választásokra

650 ezer levelet küld ki a Nemzeti Választási Iroda a határon túlra

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik nem rendelkeznek magyarországi bejelentett lakcímmel, de 2018 tavaszán szeretnének szavazni az országgyűlési választásokon, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. A soron következő választásokon csak az a külhoni magyar állampolgár vehet részt, akinek a választási regisztrációs kérelme legkésőbb a választást megelőző 15. napig beérkezik a Nemzeti Választási Irodába.

Fontos, hogy aki már korábban sikeresen regisztrált, nem kell új kérelmet benyújtania, mert korábbi regisztrációja tíz évig érvényes.

Az aktuálisan regisztrált, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma napi frissítéssel követhető a www.valasztas.hu oldalon. Számuk jelenleg: 294 866 fő.

A sikeresen regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak majd. Szavazni kizárólag országos pártlistára tudnak.

A Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált választópolgárok számára – a 17/2013. (VII. 17.) KIM rendelet felhatalmazása alapján – októberben levelet küld. Ebben többek között javasolja, hogy az érintettek ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik (például elköltöztek). Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben keresi meg azokat, akik még nem regisztráltak, ők a regisztráció módjáról kapnak tájékoztatást. Az NVI összesen mintegy 650 ezer levelet küld ki.

Megkezdődik a területi választási szervek felkészítése

A Nemzeti Választási Iroda megkezdi a tavaszi választásokon közreműködő választási irodák munkatársainak képzését is. A jövő héten induló, több vidéki, illetve budapesti helyszínen tartandó választásszakmai értekezleteken összesen 406 fő vesz részt.

8,1 milliárd Ft a 2018-as országgyűlési választások tervezett költsége

A 2018. évi országgyűlési választás tervezett összköltségvetése 8,1 milliárd Ft. Ebből 7 milliárd forintot a központi költségvetés biztosít, a további 1,1 milliárd forint fedezetét az NVI korábban keletkezett maradványai biztosítják.

Az összköltségvetésben a helyi és területi szerveknél 3,4 milliárd Ft kiadást, míg központi szinten 4,7 milliárd Ft költséget tervezett az NVI. A helyi és területi szint kiadásainak nagy része a választást lebonyolítók személyi juttatásainak és járulékainak, továbbá a helyi és területi szintek dologi kiadásainak fedezetére szolgál. A központi szint költségei jellemzően nyomdai és postai, továbbá informatikai és biztonsági kiadások.

Az NVI az összköltségvetésében 2,8 milliárd Ft személyi juttatást (és járulékokat), 3,5 milliárd Ft dologi kiadást, illetve 1,8 milliárd Ft informatikai kiadást tervezett.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben