Tizennégy csapat jutott a középiskolai választási verseny döntőjébe

Izgalmas versenyek, nehéz kérdések és tanulságos válaszok jellemezték a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedő regionális döntőit. Az áprilisi országos döntőre tizennégy csapat jutott tovább.

A nagyszabású középiskolai vetélkedőt 2015. szeptember 30-án indította útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni első választóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhettek négyfős csapatokat alkotva. Összesen 215 csapat, vagyis 860 diák küldte el jelentkezési lapját a megadott határidőig. A hét regionális döntőben 60 csapat, vagyis 240 diák vett részt. Az izgalmas versenyek után az országos döntőre a következő csapatok jutottak tovább (fordulónként a két legjobb csapat):

·         március 1., Budapest: FELSŐHÁZ (Eötvös József Gimnázium, Budapest) és (KI)VÁLASZTOTTAK (Bornemisza Péter Gimnázium, Budapest)

·         március 2., Nyíregyháza: KOSSUTH HONLEÁNYAI (Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium) és NOVUS ORDO SECLORUM (Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Nyírbátor)

·         március 3., Miskolc: VÁLASZTÓVONAL (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Miskolc) és USE (Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégium, Tiszafüred)

·         március 4., Kecskemét: ÁFEOSZTAG (ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Kecskemét) és DODOZOKA (Dugonics András Piarista Gimnázium, Szeged)

·         március 7., Győr: A3 (Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium, Pilisvörösvár) és CSAK A LÍCEUM (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron)

·         március 8., Budapest: MEGNYERJÜK AZ EB-T (Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium) és SZILUR (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium)

·         március 9., Siófok: CENSUS (Magyar ‒ Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi) és A NAGY ARMADA (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár)

A regionális döntők során a fiatalokat többféle feladat elé állították. A diákok először egy előzetesen elkészített prezentációt mutattak be, valamint írásbeli tesztet töltöttek ki, mely a választási és az európai uniós ismeretekre fókuszált. A csapatok ezt követően vitafeladatban és fogalom meghatározásban tehették próbára tudásukat.

Az országos döntőt áprilisban tartják.

HÁTTÉRANYAG

A vetélkedő három fordulóból áll

I. Iskolai forduló

2015. december 7.

215 csapat, 860 diák

II. Regionális fordulók

2016. március 1-9.

60 csapat, 240 diák

III. Országos döntő

2016. április

14 csapat, 56 diák

 

Nyeremények, díjak

1. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt kap és utazást nyer iskolája részére Strasbourgba 26 fő (24 diák + 2 kísérő) részére az Euroscola játék 2016 őszén tartandó programjára

2. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt és utazást nyer Brüsszelbe

3. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményben részesül

További információ

Web: www.valasztas.hu „Középiskolai vetélkedő” menüpont

E-mail: vetelkedo@nvi.hu

Telefon: 06-1-7957576

 

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben