A budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezésről

A Nemzeti Választási Iroda elnöke a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság elé terjeszti

Erdélyi Katalin Krisztina magánszemély 2016. szeptember 6-án országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be az alábbi kérdésben: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”.

A népszavazásról szóló törvény – egyes sajtótermékekben megjelent téves információkkal szemben – a hitelesítésre benyújtott népszavazási kérdés elbírálására rendelkezésre álló határidőket az alábbiak szerint szabályozza.

A népszavazási kezdeményezés előzetes formai ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda elnöke végzi el, a népszavazási kezdeményezés benyújtását követő öt napon belül. A Nemzeti Választási Iroda elnöke e kötelezettségének eleget téve megállapította, hogy a népszavazási kezdeményezés a törvényben foglalt formai követelményeknek megfelel, így azt a Nemzeti Választási Bizottság elé terjesztette.

A Nemzeti Választási Bizottság a kérdés érdemi vizsgálatát a népszavazási kezdeményezés benyújtását követő 30 napon belül, október 6-ig végzi el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben