215 csapat jelentkezett a „Túl az első X-en!” középiskolai vetélkedőre

Lezárult a jelentkezés a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedőre. 215 csapat, vagyis 860 diák indul a fődíjért, vagyis a strasbourgi, brüsszeli utazásért illetve az értékes tárgynyereményekért.

A nagyszabású középiskolai vetélkedőt szeptember 30-án indította útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhettek négyfős csapatokat alkotva. Összesen 215 csapat, vagyis 860 diák küldte el jelentkezési lapját a megadott határidőig.

A legtöbben Pest és Bács-Kiskun megyéből jelentkeztek, míg a városok közül Budapest és Hajdúszoboszló volt a legaktívabb. Az iskolák közül a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumból futott be a legtöbb jelentkezés (tíz csapat).

A vetélkedő során a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kell számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kell szólítaniuk saját korosztályukat, hogy meggyőzzék diáktársaikat, miért fontos elmenni szavazni, és hogyan tudják szavazatukkal befolyásolni szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Az első, iskolai fordulót december 7-én tartják.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben