A 2015. október 20-án benyújtott országos népszavazási kezdeményezések benyújtásának körülményeivel kapcsolatban

A Nemzeti Választási Iroda a 2015. október 20-án benyújtott országos népszavazási kezdeményezések benyújtásának körülményeivel kapcsolatban, tekintettel a sajtóban megjelent hírekre, az alábbi közleményt adja ki.

2015. október 20-án az NVI-hez két magánszemély nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Dr. Harangozó Tamás Attila magánszemély és segítői már a hivatali munkaidő kezdete előtt megérkeztek az NVI székházához. 8 órakor néhány személy a székház épületében, az elektronikus beléptető rendszer előtt várakozott. Fél tíz előtt érkezett a székházba Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély beadványozó és kísérője. Az NVI munkatársa 10 óra előtt 10 perccel kérte a székházban tartózkodó összesen 6 személyt, hogy senki ne álljon az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elé. A Kúria hivatalos tájékoztatása szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos 3 határozatát 10 óra 00 perckor, illetve pár másodperces eltéréssel tette közzé hivatalos honlapján. A székházban tartózkodók közül a kúriai közzétételt követően az időbélyegző berendezéshez először Simonné Gercsényi Gabriella kísérője lépett a népszavazási kérdés érkezési időpontjának rögzítése céljából. Ez 10 óra 01 perc 43 másodperckor történt meg. Ezt követően dr. Harangozó Tamás Attila segítője 10 óra 02 perc 13 másodperckor rögzítette Harangozó úr népszavazási kérdése érkezési időpontját.

A két országos népszavazási kezdeményezésnek az átvétele az NVI illetékes munkatársai által a beadványok érkezési időpontjának sorrendjében történt.

A népszavazási kezdeményezések érkezési időpontjának rögzítésekor az NVI, illetve a Biztonsági Szolgálat munkatársai egyik szervezőnek, illetve segítőnek sem biztosítottak semmilyen többletsegítséget, a beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók vita nélkül rögzítették.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben