Új középiskolai vetélkedő indul

Nagyszabású középiskolai vetélkedőt indított ma útjára a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi, brüsszeli utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

Ma hirdették meg a Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! elnevezésű középiskolai vetélkedőt. A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhetnek négyfős csapatokat alkotva. A vetélkedőről szóló felhívást minden középiskolába eljuttatják, valamint Facebook-kampány is indul a fiatalok megszólításáért.

A verseny célja, hogy a fiatalok megértsék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A vetélkedő során a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kell számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kell szólítaniuk saját korosztályukat, hogy meggyőzzék diáktársaikat, miért fontos elmenni szavazni, és hogyan tudják szavazatukkal befolyásolni szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

A három intézmény nem először szólítja meg a középiskolai korosztályt.

A Nemzeti Választási Iroda a 2014-es országgyűlési választásokat megelőzően indította el az elsőválasztóknak szóló tematikus Facebook-oldalát, ahol a 18-22 éves fiatalok megtalálhatták a választásokkal kapcsolatos praktikus információkat, és kvízjátékon részt vehettek értékes ajándékokat nyerve. A hasznos választási tudnivalók több mint 90 ezer elsőválasztóhoz jutottak el.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája minden évben – Magyarországon 2004 óta – megszervezi az Euroscola programot, melyen évente 360 magyar középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe, hogy az Európai Parlament munkájával ismerkedjen.

A Civitas Egyesület 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy az állampolgári ismeretek és készségek oktatásának széleskörű elterjesztését elősegítse. Az elmúlt évtizedekben több vetélkedőt szervezett a középiskolai korosztály számára.

 

HÁTTÉRANYAG

Részvétel

A versenyen a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok vehetnek részt. A vetélkedő négyfős csapatok között zajlik. Egy iskola akár több csapattal is nevezhet.

A vetélkedő három fordulóból áll

I. Iskolai forduló

2015. december 7.

II. Regionális fordulók

2016. március

III. Országos döntő

2016. április

 

 

Jelentkezési határidő: 2015. november 3.

Nyeremények, díjak

1. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt kap és utazást nyer iskolája részére Strasbourgba 26 fő (24 diák + 2 kísérő) részére az Euroscola játék 2016 őszén tartandó programjára.

2. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt (pl. iPhone-t) és utazást nyer Brüsszelbe

3. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményben részesül

További információ

Facebook: www.facebook.com/nemzetivalasztasiiroda 

Web: www.valasztas.hu

E-mail: vetelkedo@nvi.hu

Telefon: 06-1-7957576

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben