Külképviseleti szavazás

A magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgár a külképviseleti választási iroda előtt a külképviseleti szavazás során személyazonosságát az alábbi érvényes, magyar hatóság által kiállított igazolványokkal igazolhatja: személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély, valamint a kártya formátumú ideiglenes személyazonosító igazolvány. Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a szavazásnak nem feltétele.

A Választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 270. § szerint a külképviseleti választási iroda a személyazonosság megállapítására alkalmas igazolvány alapján megállapítja a szavazni kívánó polgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben. Vagyis minden alaptalan riogatás ellenére a külképviseleten szavazó választópolgárnak is két szavazata van: egyrészt a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület egyéni jelöltjére, másrészt az országos listára szavazhat.

Összességében elmondható, hogy a kiküldött értesítő a jogszabályoknak megfelel, a személyazonosításra szolgáló igazolványok felsorolását helyesen tartalmazta.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben