Informatika

Az idén megrendezésre kerülő négy választáshoz (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati) a Nemzeti Választási Iroda az eddigi választásokkal teljesen megegyező módon biztosítja a területi végpontok számára a már korábban kiépített anyakönyvi szolgáltató alrendszert (ASZA), valamint az okmányirodai hálózatot és a kapcsolódó egyéb informatikai eszközparkot.

Az említett két informatikai infrastruktúra – ahogy az eddigi választások során minden esetben – kiegészítő jelleggel lát el választási feladatokat. A négyévente sorra kerülő választások sorában most először épül ki az eddigi infrastruktúrákat kiegészítő új hálózat és először kapnak választási célra szánt további munkaállomásokat a választási irodák. A jogszabály világosan kimondja, hogy az öt vagy attól kevesebb szavazókörrel rendelkező településeknek eleve az anyakönyvi szolgáltató alrendszeren kell elvégezniük a választási feladatokat, de kérelem alapján – amire több példa volt az elmúlt hónapokban – az NVI elnöke jóváhagyhatja, hogy az ötnél több szavazókörrel rendelkező települések is ezen a hálózaton végezzék a választási feladataikat.

Az újonnan kiépítendő rendszert a végponti települések fokozatosan veszik igénybe. A 2011 végén megszűnt Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) helyett létrehozott nagyobb biztonságú és kapacitású hálózatba (Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, NTG) integrált hálózati végpontok kiépítését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. már kivétel nélkül kiépítette az új helyszínekre.

Az elmúlt három évben fontos módosulások történtek a választási rendszerben. Az egyik legfontosabb ilyen módosulás a teljesen új jogszabályok hatályba lépése, ami jelentős igazgatási és informatikai feladatokat okozott. A választási jogszabályok módosulásait az igazgatási feladatokon kívül informatikai alkalmazásokkal is le kellett követni.

A Nemzeti Választási Rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait. Ezt jól bizonyítja, hogy egy nap alatt 2600 jelölthöz tartozó, több mint 360.000 ajánlóív kiadására került sor a rendszerből. A Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) folyamatosan nyomon követhető a jelöltállítás aktuális állása. A sajtóközlemény kiadásának időpontjában 83 jelölt ajánlását fogadták be.

 

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben