Levélszavazás

A határon túli szavazópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon, amennyiben kérik felvételüket a központi névjegyzékbe.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választásokon, ha a szavazást megelőző 15. napig a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatják le a szavazatukat az országos listára.

A szavazási levélcsomagot az NVI küldi meg a választópolgárnak, de az személyesen is átvehető, amennyiben a határon túli választópolgár azt kéri.

A szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a szavazópolgár azonosítását szolgáló nyomtatványt, a szükséges borítékokat és a tájékoztatót. A szavazólapot a belső borítékba kell tenni, és le kell zárni. A szavazólapot a törvényben rögzített feltételek mellett csak a Nemzeti Választási Iroda bonthatja fel, s a folyamatot a Nemzeti Választási Bizottság (amelynek tagjai az országos listát állító pártok delegáltjai), a sajtó képviselői, a listát állító pártok öt-öt megfigyelője továbbá nemzetközi megfigyelők ellenőrizhetik.

A szavazási levélcsomagot a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár a Nemzeti Választási Irodához eljuttathatja postán, vagy leadhatja Magyarország külképviseletein, illetve bármely magyarországi egyéni választókerületi választási irodában.

 

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben