Regisztráció

Holnap kezdődik a választási regisztráció a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számára

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok tájékoztatását. A határon túli magyar választópolgárok holnaptól kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe.

A választási névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkezők automatikusan felkerülnek, míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőknek ezt külön kell kérni a Nemzeti Választási Irodától.

Az NVI ezért megkezdte a határon túli magyar választópolgárok értesítését, akik kérelmüket levélben augusztus 1-jétől, míg on-line módon (ügyfélkapun keresztül vagy a választások hivatalos honlapján) november 1-jétől juttathatják el a Nemzeti Választási Irodának. A soron következő országgyűlési képviselőválasztáson az szavazhat, aki a választás napját megelőző 15. napig kéri a regisztrációját a Nemzeti Választási Irodától.

A névjegyzékben szereplő külhoni választópolgárok személyes adatai nem nyilvánosak, ugyanakkor a névjegyzékkel kapcsolatos statisztikai adatokat (augusztus 1-jétől a névjegyzékbe vételét kérő, november 1-jétől a névjegyzékbe vett magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számát értesítési cím szerint – Ausztria, Szlovákia és Ukrajna kivételével –országonkénti bontásban) a Nemzeti Választási Iroda honlapján napi frissítéssel közzéteszi.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben