A budapesti kerületi helyi választási irodák beszállították a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait az NVI-hez

A Nemzeti Választái Bizottság 2024. június 12-i jegyzőkönyvbe foglalt döntésének megfelelően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak átadására, olyan módon, hogy ennek folyamatában a helyi választási irodák legalább három tagja, és a helyi választási bizottság tagjai is vegyenek részt.

Budapest, 2024. június 13. – A kerületi helyi választási irodák (HVI) valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról. A helyi választási bizottság (HVB) tagjai – a HVI-k tájékoztatása szerint - kizárólag a Budapest II., a IX. a XIII. és a XV. kerületben nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában.

A Budapest III. kerület Óbuda 106-os szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólap beszállításra került az NVI-hez. Ezen érvénytelen szavazólapok különválogatását az NVB az újraszámlálás során fogja elvégezni.

A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben