Az NVB döntött a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálásáról

A Nemzeti Választási Bizottság a 2024. június 12-i ülésén döntött a 2024. június 9-i főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálásáról, amelyhez a Nemzeti Választási Iroda közreműködését kérte.

Budapest, 2024. június 12. – A Fővárosi Választási Bizottság 2024. június 9-i főpolgármester-választás eredményét a 203/2024. (VI.10.) FVB határozatával 2024. június 10-én állapította meg.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 241. §-a alapján – a jogorvoslatra nyitva álló határidőben - 2024. június 12-én, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt eredmény elleni jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak címezve.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ugyanezen a napon jegyzőkönyvbe foglalt döntéssel a főpolgármester-választás valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálása mellett döntött, és a szavazatok újraszámlálásában való közreműködésre a Nemzeti Választási Irodát kérte föl.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak átadására, oly módon, hogy az urnabontás és az érvénytelen szavazatok csomagolásának és szállításának folyamatában a helyi választási bizottság tagjai is részt vegyenek. A szavazólapoknak június 13-a 16 óráig kell megérkezniük az NVI-hez. Az átvételt az NVI végzi, az NVB tagjainak jelenléte mellett. Az átvételt követően a szavazólapok elzárásra kerülnek.

Az NVB a mintegy 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását - a NVI közreműködésével – június 14-én reggel kezdi meg, és tervezetten aznap be is fejezi. A szavazatszámlálás sajtónyilvános.

A számlálást az NVB végzi, amely szervnek tagjai az országgyűlés által megválasztott 7 választott bizottság tag, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, FIDESZ és KDNP) által delegált tagok, valamint az EP lista jogán delegált bizottsági tagok. A NVB tagjainak névsora itt elérhető: https://www.valasztas.hu/tagok.

A Ve. 193. §-a szerint érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot. Szintén érvénytelennek számít az a szavazat, amelyet nem érvényesen adtak le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal) vagy kiesett jelöltre, listára adtak le. Több szavazatot tartalmazó szavazólap estén azt a szavazatot, amelyet kiesett jelöltre adtak le, nem kell figyelembe venni.

Azokat a szavazólapokat tehát, ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja. A döntés meghozatalára - a Ve. vonatkozó szabályai értelmében - 6 nap áll rendelkezésére, az NVB így legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben