Közzétette az NVI, mely településeken tartható nemzetiségi önkormányzati választás

Rendelkezésre áll nemzetiségenkénti bontásban azon települések listája, ahol a törvény értelmében ki kell tűzni a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. A nemzetiségi választást a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki legkésőbb a szavazás napja előtti hatvankilencedik napon, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napjára.

Budapest, 2024. január 17. – A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény értelmében három esetben kell kitűzni a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását:

a) ha a településen az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma eléri a 25 főt,

b) ha a településen a nemzetiségi önkormányzati képviselők előző általános választását követően az adott nemzetiség települési önkormányzata megalakult, és az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma eléri a 20 főt,

c) ha a településen nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény, vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött az általános választás évét megelőző év december 1-jén.

Az első két esetben a nemzetiséghez tartozók száma a legutóbbi népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai szerint kerül meghatározásra, míg az utolsó esetben az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által január 15-éig, a Nemzeti Választási Bizottságnak megküldött azon listája alapján, mely tartalmazza a településeken működő nemzetiségi köznevelési - és szakképző intézményeket.

Magyarországon 13 hivatalos nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

A települések listája, ahol nemzetiségi önkormányzati választás tartható, ide kattintva érhető el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben