Elérhető az online ajánlás-ellenőrző szolgáltatás

A választási kampányidőszak megkezdésével ismételten elérhetővé vált a Kit ajánlottam? elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás a választópolgárok számára. A szolgáltatás segítségével az állampolgárok online is ellenőrizhetik, mely jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal.

Budapest, 2024. április 26. – Ismét elindította Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű online ajánlás-ellenőrző szolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda (NVI), mely segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik listát vagy jelöltet támogatták aláírásukkal a június 9-i választások ajánlási időszakában. Fontos megjegyezni azonban, hogy a rendszerbe csak azok az aláírások kerülnek be, amelyek ellenőrzésére sor került. Az online szolgálatatás mellett az ajánlások ellenőrzésére papír alapon, illetve személyesen továbbra is lehetősége van az állampolgároknak.

Az ajánlás leadására vonatkozó tájékoztatás iránti kérelem mindhárom választástípus, vagyis az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában benyújtható. A kérelem beadható elektronikus úton a személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF) keresztül a Nemzeti Választási Irodához, de személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is bármely helyi választási irodához.

A szolgáltatást a 2022. évi országgyűlési választások és népszavazások előtt, a közbizalom és a választások tisztaságának elősegítése érdekében hozta létre az NVI. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson a szolgáltatás igénybevételével több, mint 130 ezer lekérdezésre került sor, a választási irodákhoz érkező, visszaélés gyanúját felvető panaszok száma pedig kevesebb, mint 100 volt. 

A Kit ajánlottam? szolgáltatással kapcsolatos további információk ide kattintva érhetőek el.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben