Európai parlamenti képviselők választása 2019 - levélszavazás

Mi a teendője, ha levélben kívánja leadni szavazatát az EP-képviselők magyarországi választásán? Az alábbi tájékoztatóból megtudja, hogyan nyújthatja be regisztrációs kérelmét, amennyiben jogosult levélben szavazni.

1. Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgár

A szavazást megelőző 25. napig (2019. május 2. napjáig) regisztrációs kérelmet nyújthat be és kérheti a központi névjegyzékbe való felvételét. Amennyiben korábban már regisztrált az előző választások alkalmával, akkor nincs teendője, automatikusan felkerül a levélben szavazók névjegyzékére, a korábbi kérelmében megadott adatokkal.

 

2. Külföldön élő, Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár
(Részletes ismertető a külhoni magyarok választási regisztrációjáról)

A 2019. évi EP választáson csak abban az esetben szerepelhet a levélben szavazók névjegyzékén, ha a szavazást megelőző 25. napig (2019. május 2. napjáig) regisztrációs kérelmet nyújt be és kéri a központi névjegyzékbe való felvételét.

A regisztrációs kérelmének benyújtása során, amennyiben a magyar lakcímnyilvántartásban az adatai nem szerepelnek (pl. nincs lakcímkártyája és érvényes magyar útlevéllel regisztrál), akkor a külföldi lakóhelyének a címét is meg kell adnia.

Amennyiben korábban már regisztrált az előző választások alkalmával és a magyar lakcímnyilvántartás adatai szerint Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik, akkor nincs teendője, automatikusan felkerül a levélben szavazók névjegyzékére, a korábbi kérelmében megadott adatokkal.