Nagy hangsúlyt fektet az NVI az újításokra

Budapest, 2024. március 11. – A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a korábbi választások tapasztalataira és a nemzetközi jó gyakorlatokra figyelemmel készül a 2024. évi általános választásokra.

Az NVI közös eljárásban tartott 2022. évi országgyűlési választást és népszavazást követően összegyűjtötte és az eljárásba beépítette a választási irodák javaslatait.

Az NVI az elmúlt időszakban így számos olyan újítást és fejlesztést vezetett be vagy modernizált, amelyek választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek ügyintézését és tájékoztatását, valamint a választási szervek munkáját könnyítik. A legfontosabbak ezek közül az alábbiak:

 • 2023. december 1-jétől az elektronikus ügyintés megújulásával lehetővé vált, hogy a választópolgárok kérelmük online benyújtása után az esetek többségében már néhány másodpercen belül értesüljenek a kérelmükkel kapcsolatos döntésről.
 • Megújult a Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), amely választások kitűzését követő naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon. Itt történik a választási tájékoztató adatok megjelenítése az eredmények publikálásával bezárólag.
 • A 2024. évi európai parlamenti és önkormányzati választások közeledtével az NVI 2023. decemberével elindította a választópolgárok számának települési bontásban történő közzétételét a valasztas.hu oldalon.  A szolgáltatás keretében a kitűzés napjáig hetente, ezt követően a szavazás napjáig naponta frissülnek majd a választópolgárok számára vonatkozó adatok a Választási Tájékoztató Rendszeren.
 • A jelöltek és jelölő szervezetek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében informatív választási füzet készült, amely többek között részletes tájékoztatást nyújt a jelöltté válás folyamatáról, a kampányról és az eljárási határidőkről.
 • Első alkalommal készültek oktatófilmek a választási bizottságok tagjai részére, amelyek részletesen, gyakorlati példákkal mutatják be a szavazásnapi teendőket és eljárási szabályokat.
 • Az NVI a 2024. évi választások kapcsán is elkészítette a választópolgároknak szóló tájékoztató videóit, melyek a választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazzák. A videók a közszolgálati csatornákon, valamint interneten is elérhetőek lesznek.
 • A 2022. évi országgyűlési választásokkal elindított „KITAJ” (Kit ajánlottam?) elnevezésű szolgáltatás a 2024. évi választások során is elérhető lesz. A szolgáltatás segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet, jelölő szervezetet támogatták aláírásukkal.
 • A valasztas.hu oldalon a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek a választók számára fontos információk.
 • A választási értesítők QR kóddal egészültek ki, ezzel is segítve az elektronikus ügyintés egyszerűbb elérését.
 • Az NVI átalakította a Magyarorszag.hu internetes oldalon elérhető kérelem-beküldő kisalkalmazásait, a Ve. módosítással megjelenő automatikus ügyintézés kezelhetősége érdekében. A kérelembenyújtó felületek kialakításánál az egyszerűség és a felhasználóbarát kialakítás volt az alapvető célkitűzés, egy-egy kérelmet beadni nem tart tovább 2-3 percnél.
 • Az informatikai fejlesztés keretén belül a számtalan szoftverfejlesztés és frissítés mellett megtörtént a választási munkaállomások cseréje. Több, mint ezer új számítógép és nyomtató került kiosztásra a választási irodák részére.

A Nemzeti Választási Iroda az újítások és a korábban bevált gyakorlatok által kíván széleskörű tájékoztatást nyújtani és egyszerűbb ügyintézést biztosítani a választásban résztvevő szereplőknek, legyenek azok a választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek vagy a választási szervek munkatársai.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben